Hjem Indien Besøg i Taj Mahal og Det Røde Fort

Besøg i Taj Mahal og Det Røde Fort

+ praktisk information til dit besøg i Taj Mahal og Det Røde Fort nederst på siden

Delstaten Uttar Pradesh er hjemsted for nogle af de smukkeste bygninger og helligste steder i Indien.

For et par tusinde år siden var regionen en del af et stort buddhistisk imperium, og flere af buddhismens helligste steder ligger i Uttar Pradesh. I det 11. århundrede var området hærget af muslimske erobrere og blev senere en del af mogulriget.

Hovedbyen i Uttar Pradesh hedder Agra, der er Indiens tidligere hovedstad. I dag er byen på programmet hos alle der rejser i Nordindien pga. det imponerende Taj Mahal, der er Indiens største seværdighed. Sultanen Sikander Lodi etablerede i 1501 sin hovedstad i Agra, men kun 25 år efter blev han besejret af mogulerne, der tog magten.

Byen har været storslået og velhavende, hvor især mogulerne Akbar den Store og Shah Jahan har sat deres præg på byen. Det var sidstnævntes søn, Aurangzeb, der flyttede hovedstaden til det nybyggede Delhi.

Agra er travl og kaotisk

Også i Agra er trafikken tæt, men byen virker alligevel mere velordnet end f.eks. Jaipur. Mange steder er der fortov og endda lyskryds, der dog bliver ignoreret af de fleste. Vi tjekker ind på Hotel Marina, der er endnu et hotel som ser fint og fornemt ud på overfladen, men hvor man hurtigt finder ud af, at det hele bare er varm luft.

Sådan oplever vi en del såkaldt bedre indiske hoteller, der har smukt interiør i lobbyen og personale i jakkesæt – det hele er meget formelt og hierakiet er tydeligt.

Således også på dette hotel, hvor en velklædt herre med to kuffertbærer halsende efter sig følger os op på vores værelse. Han åbner døren, kigger ind i minibaren og konstaterer at køleskabet ikke virker. Han lader som ingenting og står nu og venter på drikkepenge for sit store arbejde. Ak ja…

Et smukt ydre gør det ikke alene. Det kræver dygtige medarbejdere, og det er ikke nødvendigvis ham der er bedst til at binde et slips, der er den mest kompetente til jobbet. Inderne vil såmænd gerne give service, men mange af dem ved ikke hvordan.

På samme hotel kan man være tre dage om at skifte en pære for derefter at sætte sig ned i restauranten og bogstaveligt talt blive madet – af og til grænser det til det komiske. Næh, så finder vi os bedre tilpas på de mindre pæne hoteller, hvor man ikke tager sig selv så højtideligt, og hvor atmosfæren ofte langt bedre.

En af moskéerne ved Taj Mahal

Taj Mahal

Indiens størst attraktion er udråbt som et af verdens syv nye vidundere. Taj Mahal er imponerende, fantastisk og næsten overjordisk. Superlativerne hænger over gravmonument som Shah Jahan grundlagde i 1631 til ære for hans 2. kone og elskede hustru, Mumtaz Mahal, der døde under fødslen af deres 14. barn.

Shah Jahan var så sønderknust over hustruens død, at han besluttede at opføre Taj Mahal. Gravmonumentet stod færdigt i 1653 og undervejs havde ca. 20.000 mennesker fra både Indien og Europa været med til byggeriet.

Byggeriet og området ved Taj Mahal

Taj Mahal er bygget i hvid marmor, der blev transporteret fra Jodhpur af en hær af elefanter. Arkitekten, perseren Effendi, hentede materialer til monumentet i bl.a. Afrika og Kina. Det smukke gravmonument har siden 1983 været på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

Selvom Taj Mahal står blændende hvidt, så skal man ikke lade sig narre. Forureningen har været hård ved bygningen, og i 2002 blev mausoleet shinet op. Forurenende køretøjer er i dag forbudt i en radius af et par hundrede meter.

Taj Mahal ligger i en stor og flot park ud til Yamuna-floden. Oprindelig var haven ved mausoleet fyldt med frugttræer, der symboliserer livet. Træernes frugter skulle sælges på markederne, så man på den måde kunne finansiere vedligeholdelsen af Taj Mahal.

Fine udsmykninger på Taj Mahal

Monumentet er flankeret af fire 40 meter høje minareter, der kun er til pynt. Minareterne er konstrueret således, at de hælder en anelse væk fra hovedbygningen, der på den måde ville blive skånet ved et eventuelt jordskælv. Mausoleet er dekoreret med smukke udskæringer og indsatte halvædelstene.

Området består ikke kun af Taj Mahal. Den smukke port og de to identiske bygninger i rød sandsten, der står på hver side af mausoleet er imponerende konstruktioner, men de bliver selvfølgelig overskygget af hovedattraktionen.

Der er naturligvis mange mennesker på området, flere steder står vi som sild i en tønde, og det gælder især indenfor i mausoleet. Der er strenge krav til hvad man må tage med ind på det store område – her er et lille udpluk af hvad du IKKE må have med: Lightere, batterier, opladere, cigaretter og sågar kiks!

Kampen om magten

Få år efter Taj Mahal stod færdig blev Shah Jahan afsat som hersker af hans egen søn, Aurangzeb, der lod ham fængsle i Agra Fort, hvorfra han kunne se over på Taj Mahal.

Det er en almindelig opfattelse, at det var Shah Jahans uhæmmede brug af penge, der fik sønnen til at sætte faderen i fængsel, men som man kan læse i flere bøger om emnet, så er den egentlige årsag at Aurangzeb blev fravalgt som tronfølger.

På et tidspunkt blev Shah Jahan syg og troede han skulle dø. Han udnævnte sin ældste søn, den overforkælede Dara Shukoh, der var vicekonge af Punjab som tronfølger. Det var normalt, at mogulerne gav deres sønner besiddelser de kunne herske over for at få noget erfaring som både politikere og som krigere.

Taj Mahal
Taj Mahal har mange pragtfulde detaljer

Sådan var det dog ikke med Dara Shukoh. Mens hans tre brødre, Murad, Shuja og Aurangzeb alle levede langt væk fra hoffet, så havde Dara Shukoh fået lov til at leve det søde liv ved sin fars side mens en stedfortræder tog sig af hans besiddelser i Punjab.

Da Dara Shukoh var sin fars yndling og havde en vis indflydelse på ham, var det ventet, at Shah Jahan ville udnævne ham til sin efterfølger.

Da det kom de tre brødre for øre hvordan det stod til, var de ikke sene til at reagere. Shuja angreb mogulhæren fra sine besiddelser i Bengalen, men måtte se sig slået. Murad og Aurangzeb slog sig sammen for at kæmpe mod deres bror.

Aurangzeb var den åbenlyse tronfølger, han havde haft stor succes som politiker og kriger – en erfaring, der nu kom ham til gode. I flere slag besejrede han Dara Shukoh’s hær og indtog Agra, hvor han satte sin nu raske far i fængsel.

Der er også teorier om, at det var Shah Jahan’s planer om at opføre en kopi af Taj Mahal i sort marmor, et gravmonument tiltænkt ham selv, der fik bægeret til at flyde over for Aurangzeb.

Denne teori får dog ikke megen støtte blandt eksperter, da der ikke er fundet et eneste bevis på at et sådant monument var planlagt. Og dog, nogle mener, at det er bevist, at den symetriske have ved Taj Mahal fortsætter på den anden side af floden – et identisk anlæg, hvor der skulle opføres et sort Tal Mahal.

Når man står ved Taj Mahal og kigger over på den anden side af floden, så ser det faktisk ud som om at der er gjort klar til endnu et mausoleum.

Lille del af Det Røde Fort

Det Røde Fort (Agra Fort)

Agra Fort, påbegyndt omkring 1565 af Akbar den Store, er det største og mest imponerende fort fra mogultiden. Oprindelig var fortet bygget udelukkende til militære formål, men Shah Jahan lavede det om til et palads. Turister besøger normalt kun en lille del af fortet, der primært er bygget i rød sandsten.

Sådan ser det dog ikke ud i Diwan-i-Khas, den offentlige modtagehal, hvor det på afstand ligner marmor, men det er rød sandsten indenunder.

Shah Jahan rev en del bygninger ned længere inde i fortet og erstattede dem med nye. De er i hvid marmor og utrolig flotte og rigt dekoreret med spejle og udskæringer. Det er tydeligt, at de er i samme stil som Taj Mahal.

I Agra Fort ligger også Khas Mahal, hvor Shah Jahan var fange i otte år. Den store gårdhave ved siden af var kvindernes kvarter. Mogulerne havde enorme harem, og det siges, at f.eks. Akbar havde 300 kvinder, der alle havde tjenestepiger og eunukker til deres rådighed – ikke underligt, at Agra Fort er så stort som det er.

Diwan-i-Khas i Det Røde Fort

Under førnævnte gårdhave, Angari Bagh, ligger et utal af gange og rum, hvor haremmet boede. Det var naturligvis kun mogulen med følge, der boede i fortet – på den anden side af muren levede den almindelige befolkning. Agra var en af datidens største byer med omkring 500.000 indbyggere.

Akbars søn, Salim, overtog tronen fra sin far. Han tog navnet Jahangir og havde også Agra Fort som sit hjem. Jahangir’s palads er et af de største i Agra Fort.

I starten af hans regeringstid tog han sit nye embede meget alvorligt, og han installerede en klokke ved fortets port således at den almindelige borger kunne ringe, hvis han ville tale med mogulen.

Sidenhen blev Jahangir ramt af et alvorligt alkoholmisbrug. Han blev svækket og mistede gradvist interessen for riget, og den egentlige leder var hans hustru, den dominerende Nur Jahan.

Har du fået lyst til selv at besøge Taj Mahal, så kan du finde praktisk information under billedet.
Også Det Røde Fort har mange flotte detaljer

Praktisk information til dit besøg ved Taj Mahal

Agra er en større by, hvor man nemt kan tilbringe nogle dage. Taj Mahal er selvfølgelig den helt store attraktion, men det betyder selvfølgelig også mange mennesker – rigtig mange.

Et godt råd er at komme tidligt. Gerne ved åbningstid, der dog varierer alt efter hvornår solen står op. Du kan læse mere på den officielle side her, men prøv at undgå lørdag. Husk, at der er lukket om fredagen.

Der er normalt tre indgange til Taj Mahal, men i øjeblikket er den sydlige indgang lukket. Bemærk, at der er separate køer for indere og udlændinge, der heller ikke betaler samme entré. Lige nu betaler turister 1100 rp. + 200, hvis du vil besøge mausoleet.

På den officielle side kan du også finde et link, hvor du kan booke entre på forhånd. Det kan være en god idé – som nævnt er der som regel kø for at komme ind.

Bor du i Agra er det nemt at snuppe en taxi til Taj Mahal, men du kan også besøge område på en dagsudflugt fra Delhi. Se et udvalg af udflugter her.

Overnatning

Agra har overnatning for enhver smag og pengepung. Du kan booke hotel, lejlighed eller guesthouse på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og de billigste priser.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Indien inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her