Hjem Afrika Rejsebeskrivelse fra Sousse – strandliv i Tunesiens største ferieby

Rejsebeskrivelse fra Sousse – strandliv i Tunesiens største ferieby

+ masser af nyttig rejseinformation nederst på siden

sousse

Medinaen er fuld af oplevelser. Spændende moskeér, markeder og gamle bygninger. Vi går rundt i i de små gader og lader os rive med af den tunesiske hverdag. Pludselig går døren op i et af husene, og en dame kommer ud med en ged i snor.

Sousse er mest kendt som turistby, men det er syn som dette, der fortæller os, at der er meget mere at komme efter i Tunesiens tredjestørste by.

Jeg slår terrassedøren op og kigger ud på det turkisblå Middelhav. Solen skinner fra en skyfri himmel, og de første turister er allerede dukket op på den hvide sandstrand. Det er sælgere og kameldrivere også. De er som regel ret påtrængende, men så længe man ligger på hotellernes strandafsnit, så kan man faktisk være nogenlunde i fred.

Anderledes er det i oppe i byen, hvor der helt automatisk er dollartegn i øjnene på butiksindehaverne, når turisterne kommer forbi. Nogle vænner sig hurtigt til deres adfærd, andre gør ikke, men der er hjælp at hente fra en uventet kant.

Sousse har mange russiske turister, og lige så snart de dukker op i butikker og på markeder, så bliver vi betragtet som luft. Russerne betaler det sælgerne forlanger, og vi kan være i fred.

Medinaen – et arabisk eventyr

Sousse har 250.000 indbyggere og dermed også flere lokale bydele, hvor man kan indsnuse lidt lokal atmosfære. Det kan man til dels også i medinaen, der er byens absolutte perle. Den er faktisk enorm, og man kan nemt blive væk i de små kringlede gader og gyder. Det er her vi pludselig støder ind i damen, der går tur med sin ged.

Vi besøger medinaen hver eneste dag under vores besøg i Sousse. Her er så mange spændende steder, og heldigvis er den stor nok til, at man ikke behøver at gå i hælene på alle de andre turister.

Den ældste bygning i medinaen er ribaten – et lille fort, der siges at være opført af islamiske krigere, der forskansede sig her for at studere koranen. Vi går op i det lille tårn, hvor vi nyder den flotte udsigt over medinaens hustage.

sousse
Et lig udover medinaen fra ribaten

“I bliver nødt til at tage sådan en på”, siger den venlige mand ved indgangen til Store Moské, da han rækker os hver et stort sjal. Jo, man skal være korrekt påklædt, og det indebærer tildækkede skuldre og ben.

Moskéen, der ikke er så stor endda, er opført i år 851, og selv om den ligger et stenkast fra medinaens store indgang, så er vi de eneste mennesker, der står i den store gård. Moskéen ligner måske mere en lille borg, men hvem ved, hvad den har været brugt til for mere end 1000 år siden?

Længere oppe ad gaden, der følger medinaens nordlige mur, besøger vi det lille privatejede museum Dar Essid, der er typisk eksempel på et arabisk hjem, som det så ud for flere hundrede år siden. Selve huset, der er i tre etager, er fra år 928 og smukt dekoreret.

Vi får udleveret et stykke papir med information på dansk og kan nu ved selvsyn gå rundt og se, hvordan børn, hustruer og tjenestefolk boede i husets forskellige afdelinger. Her og der er der fine mosaikker og små fontæner, og man bliver nysgerrig efter at få et indblik i hverdagen for den forholdsvis velhavende familie, der boede her.

I medinaens sydvestlige hjørne besøger vi også kashbaen, der er en af Sousse bedste seværdigheder. Den gamle borg, som er fra det 11. århundrede, indeholder byens arkæologiske museum. Her kan man primært se gamle romerske mosaikker, men også andre fund som steler og buster gjort i f.eks. El Jem og Karthago.

Det er et overraskende fredfyldt sted, der igen minder os om, at Tunesien har så ufattelig meget kultur og historie at byde på. Den åbne atriumgård tiltrækker et par kunstnere, der næppe kan finde bedre og mere interessante motiver end her.

sousse
Store Moské i Sousse

Soukens kringlede gader

“Køb her, tørklæder, sko, tasker”, råber sælgerne efter os, da vi går gennem medinaens hovedstrøg. Vi nærmer os markedsområdet, der består af flere forskellige afdelinger med alle tænkelige varer. Hos en ældre tandløs mand køber vi lidt krydderier, inden vi går ind i den overdækkede basar, der er fyldt med turister og påtrængende sælgere.

Souvenirs, beklædning og mere eller mindre ubrugeligt tingel-tangel kan købes, og der er ingen tvivl om, at det er turisterne, der er målgruppen her. Vi finder det lokale marked langt mere spændende.

Herinde i souken møder vi travle sælgere, der slæber kæmpe sække fyldt med friske grøntsager, tørklædeklædte husmødre på jagt efter et godt tilbud, og i markedshallen er der kød, fisk og underligt nok kun få turister.

sousse
Del af souken

Place de Farhat Hached og Boujafaar

Det smager lige så lækkert som det ser ud. Foran os står et stort fad med kylling i tomat og cous-cous. Det er dampende hedt, og de mange krydderier og grøntsager dufter skønt. Ved sidder på restaurant La Fiesta, der er en af flere udmærkede restauranter, som ligger i byens turistområde nord for medinaen.

I denne del af Sousse er restauranterne af svingende kvalitet, finder vi hurtigt ud af, men i dag er vi heldige. Denne klassiske cous-cous ret er fyldt med smag – krydderier som spidskommen og paprika træder tydeligt frem, og grøntsagerne er græskar og squash.

Vi sidder under åben himmel og nyder den lune middelhavsluft, mens vi fylder maven og fordøjer dagens oplevelser.

Place de Farhat Hached er en slags centrum i Sousse – i hvert fald for turisterne. Den store plads, hvor taxier, busser og biler kæmper om pladsen adskiller medinaen og turistområdet Boujafaar mod nord.

Det er her langt de fleste hoteller ligger – de bedste og dyreste direkte ud til stranden, men der er flere andre muligheder, hvis budgettet er stramt.

De store hoteller har ofte flere swimmingpools og et lukket område på stranden. Nogle kører efter all inklusive-konceptet, men standarden er tvivlsom, og det kan kun anbefales at prøve kræfter med det tunesiske køkken i en af byens mange restauranter.

Turistområdet er på ingen måde kun for turister – jo nærmere man kommer medinaen, jo mere lokalt og spændende bliver det.

Vi går forbi en stribe af primitive caféer, hvor ældre mænd sidder og ryger vandpibe mens snakken går over bordene. Et andet sted er der tilbud på sko, og store familier kæmper sig frem i butikken for at komme først. Jo, der er masser at se og opleve i Sousse.

tg01
De lokale dele af medinaen

Port el-Kantaoui

Bilen skramler af sted. Flere gange tror jeg, at vi er kørt forkert, men der går ikke lang tid før den gamle gule taxa kører ind i en lille by, der er både nyere, lavere og frem for alt mere strømlinet end Sousse.

Vi er taget til Port el-Kantaoui, der er bygget med henblik på turisme. Det er et mondænt sted med marinaen som det naturlige samlingssted, her ligger restauranterne på stribe og der er liv og glade dage. Det er der også på det lille torveområde Place de Fontaine, hvor vi spiser god mad på restaurant Cous Cous.

El Jem – et lille stykke Rom i Tunesien

Arenaen er enorm. Tilskuerpladserne tårner sig op, og når man står hernede midt på kamppladsen, så kan man nemt forestille sig hvilket gys, der må have gået gennem deltagerne i de romerske gladiatorkampe.

Det imponerende Colosseum i El Jem var det tredje største i romerriget og kunne rumme ikke færre end 45.000 tilskuere – sandsynligvis flere end der var indbyggere i byen.

Indtil 1600-tallet var arenaen stort set intakt, men sten efter sten blev fjernet for at bygge byen El Jem. Araberne brugte arenaen som fort, da de blev angrebet af Napoleons soldater, og der er stadig spor efter adskillige skudhuller på ydermurerne.

I dag er El Jems colosseum naturligt nok på Unesco’s liste over verdens kulturarv. Det er et must-see når man besøger Tunesien, og her er selvfølgelig mange mennesker.

Fra arenaens midte bestiger vi tilskuerepladserne, og har nu en storslået udsigt over dette mesterværk. Vi besøger også kældrene, hvor der er masser af gange, fangehuller og gitterlåger op til areanaen.

tg13
Det imponerende romerske teater i El Jem

Romerne var mestre i at bygge, og havde for vane at gøre det i præcise mål. Derfor undrede det eksperter, at teatret havde de specielle mål 138 meter i længden og 114 meter i bredden.

Man har senere fundet ud af, at det var føniske mål, der blev brugt, og det antages derfor, at romerne har brugt føniske arkitekter og bygherrer. Det er den romerske prokonsul i provinsen Africa, Gordianus, der har fået æren for byggeriet, som blev færdiggjort i år 238 e.kr.

El Jem har ingen andre seværdigheder af historisk betydning, men en tur rundt i byen, væk fra turistmasserne, er en hel befrielse. Kommer du langt nok ud i gaderne – helt derud, hvor de lokale undrer sig over din tilstedeværelse, så er det interessant og givende.

Men overalt i Tunesien, hvor turister almindeligvis har sin gang, står sælgere klar med bunker af varer og adskillige andre tilbud i håb om, at du hiver lidt dinarer om af lommen. Den påtrængende væremåde er uden tvivl en af årsagerne til Tunesiens lidt dårlige ry.

Tilbage i arenaen, øverst oppe på tilskuerpladserne, sidder vi og nyder solnedgangen, mens vi gør os tanker om dette enestående lands spildte chancer.

Her er alt; kultur, historie, strande og god mad for eksempel. Men også en befolkning, der i turistområderne møder de besøgende aldeles respektløst. Med tilråb, obskure tilbud og som nogle, der bare kan udnyttes.

Med den demokratiske proces, igangsat af det arabiske forår, der forhåbentlig vil åbne tunesernes øjne, kan man kun håbe, at de finder ud af, at laveste fællesnævner sjældent er løsningen.

Man fristes til at blive sur og gnaven over deres væremåde, men overbærenhed og et håb om, at det en dag bliver bedre er måske en bedre reaktion. Hvorfor ødelægge ferien på noget du alligevel ikke kan lave om på?

Har du fået lyst til selv at besøge Sousse, så kan du finde praktisk information under billedet.
tg30
Place de Farhat Hached

Praktisk information til dit besøg i Sousse

Transport

I Sousse kan man gå til det meste. Fra medinaen til de første hoteller ved Boujafaar-stranden er der ca. 10 minutters spadseretur. Mange hoteller ligger dog et godt stykke uden for centrum og her er taxi den bedste mulighed. De er gule og kører efter taxameter, men hold øje med at det bliver slået til.

Prisen for at køre mellem Sousse og Port el-Kantaoui er ca. 8-10 dinar. Ved forhandling kan det godt gøres billigere, men for at undgå misforståelser så kør efter taxameter.

Der er ca. 50 % aftentillæg, men det er ret diffust hvornår det bliver slået til – nogle chauffører lader til at kører med permanent aftentillæg. Der er masser af taxier i byen og de er nemme at få fat i.

Tunesien har en overraskende god infrastruktur. Fra banegården i Sousse kan man tage toget til f.eks Tunis eller til Monastir, Sfax og Gabés. Bybusser findes også – de mest relevante for turister er nok dem der holder ved Place de Farhar Hached, der kører til bl.a. Port el-Kantaoui.

Ved søndagsmarkedet holder de såkaldte deletaxier, der først kører når der er fyldt op. De har faste destinationer, men kan kun anbefales, hvis man har god tid og mod på lidt eventyr.

Deletaxaerne er hvide med en rød stribe. I Sousse ligger flere tourbureauer, bl.a. på Ave. Habib Bourguiba, hvor også Tunisair har kontor. De fleste hoteller kan også være behjælpelige med udflugter.

Overnatning

I Sousse findes der overnatningsmuligheder i stort set alle prisklasser, men langt de fleste turister fra Skandinavien bor på et af de bedre hoteller langs stranden nord for byen.

Selvom mange hoteller ligner rene paladser, når hverken standard eller service op på det niveau man har i f.eks Egypten. Det er absolut det nemmeste at rejse til Tunesien på en charterrejse, en del danske arrangører tilbyder rejser til Tunesien.

Mad

Tunesien har et forholdsvis lavt prisniveau, en ret på en almindelig restaurant fås fra ca. 40 kr. Maden er typisk nordafrikansk, mynte, spidskommen, peberfrugt, aubergine og bønner er flittigt brugt. Cous Cous laves alle steder, ofte sammen med lam som man spiser rigtig meget af i Tunesien.

Aktiviteter

Der ligger et casino i udkanten af Sousse ved hotel Samara. Bowling kan prøves på PamPam Bowling midt mellem Sousse og Port el-Kantaoui. I Port el-Kantaoui – et par hundrede meter fra Place de Fontaine, er der en botanisk have.

Et lille minitog kører mellem Sousse og Port el Kantaoui. Der er stop flere steder undervejs, bl.a. langs Boujafaarstranden.

Der er masser af vandsport på stranden i Sousse. Både paragliding, bananbåd og jetski. Du kan også tage en tur ud på Middelhavet med et af piratskibene i Sousse havn

Strande

Strandene i Sousse og op mod Port el-Kantaoui er dejlige med krystalklart vand og lyst sand. De fleste hoteller har et lille strandområde tilknyttet og her kan man leje solstole for ca. 5-6 dinar.

Hold i øvrigt øje med dine ting når du er på stranden, jeg har hørt en del historier om folk der er blevet bestjålet her. Også mod syd, omkring Monastir er der dejlige strande.

Værd at vide

Sælgerne i butikkerne kan være ret påtrængende og svære at slippe af med. Det bedste våben er at sige nej tak og så ellers ignorere dem, det kan virke uhøfligt, men man må tænke på at de som regel går langt over grænsen med deres opførsel.

Vil du handle, så husk at prutte om prisen, gå eventuelt rundt og få et indtryk af hvad varerne koster. En del butikker har faste priser, fixed prices som det hedder på de kanter.

Europæiske kvinder kan være udsat for ikke så få tilråb og piften efter, næsten grænsende til det kvalmende, også disse mennesker må man prøve at ignorere. Inden du rejser kan du læse Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Vejret i Sousse

Vejret i Sousse i sommermånederne ligger som regel over 30 °C, i perioder kan temperaturen snige sig op på 40 °C. Vintermånederne kan være en blandet fornøjelse, den ene dag er der sol og 20 °C og dagen efter 15 °C og ustadigt vejr.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her