Hjem Spanien Sagrada Familia – Gaudis ufærdige katedral

Sagrada Familia – Gaudis ufærdige katedral

+ praktisk information til dit eget besøg i Sagrada Familia nederst på siden

Sagrada Familia bliver betragtet som Antoni Gaudis mesterværk. Den verdensberømte arkitekts katedral i Barcelona er enorm, vanvittig og imponerende, men også en hyldest til kristendommen, der er et gennemgående tema i Gaudis værker.

Antoni Gaudi var ikke en helt almindelig arkitekt. Enhver, der har set hans bygninger kan bevidne, at de er noget særligt og skiller sig markant ud fra mængden. Interessen for at skabe og forme begrænsede sig ikke kun til arkitekturen, men også design af møbler og interiør var en del af hans arbejde.

Gaudi var stolt af sit catalanske ophav og inspireret af naturen, organiske former og især religion. Det sidste så meget, at han blev kaldt Guds Arkitekt. Jeg fornemmer, at alt skulle gå op i en højere enhed for Gaudi, som man vel godt kan kalde perfektionist.

Som mange andre store kunstnere blev også Gaudi betragtet som en særling. Han havde dårligt helbred, var indadvendt og gennemgik lange fasteperioder. Gaudi ændrede også karakter i løbet af sit liv. Fra at være velklædt og forfængelig blev han ligeglad med sin fremtoning og gik i laset tøj.

Det skulle også blive hans skæbne. På vej til sit daglige besøg i kirken blev Gaudi kørt ned af en sporvogn. Folk tog ham for at være tigger og han fik derfor ikke hjælp med det samme. Gaudi blev dog kørt på hospitalet, men modtog først den rigtige behandling, da man fandt ud af, hvem han var.

Desværre var det for sent. Gaudi døde den 10. juni 1926 i en alder af 73 år. Han blev stedt til hvile to dage efter i krypten på den ufærdige Sagrada Familia.

Sagrada Familia – den hellige familie over indgangen til katedralen

Historien om Sagrada Familia

Sagrada Familia var egentlig ikke Gaudis projekt. Det var arkitekten Fransisco de Paula del Villar, der fik til opgave at opføre en katedral, men han ragede uklar med bygherren og forlod byggeriet.

Arkitekten Joan Martorell, der var rådgiver for bygherren, fik tilbudt at fortsætte projektet, men takkede nej. Han pegede i stedet for på Antoni Gaudi som manden, der kunne fuldføre opførslen af Sagrada Familia. I 1883 begyndte Gaudi byggeriet af katedralen, der skulle vise sig at få et helt andet udseende end tiltænkt.

Bygherren Josep Bocabella var inspireret af basilikaen i Loreto i Italien, og del Villar havde planlagt en katedral i nygotisk stil. Gaudi gik dog en helt anden vej. Han tegnede en bygning i forskellige stilarter, men som især var præget af den catalanske modernisme.

Opførslen af Sagrada Familia blev med tiden en besættelse for Gaudi, som de sidste 15 år af sit liv udelukkende koncentrerede sig om katedralen. Arbejdet gik langsomt, og ved hans død var kun 25 % af byggeriet færdigt.

Det store projekt fortsatte dog og blev nu finansieret ved private donationer. Gaudi havde efterladt modeller og tegninger, men de blev stort set tilintetgjort under den spanske borgerkrig i 1936. I 16 år prøvede man at sammensætte det, der var tilbage af Gaudis idéer.

Ved hjælp af ny teknologi blev byggeriet gjort lettere, men katedralen står her 140 år efter sin grundlæggelse stadig ufærdig. Det var meningen, at de sidste tårne skulle være opført i 2026 og man kunne lægge sidste hånd på dekorationer og udsmykninger senest i 2032, men coronapandemien har forsinket arbejdet.

Sammen med seks andre bygninger tegnet af Gaudi kom Sagrada Familia på UNESCOs verdensarvliste i 1984. I 2010 besøgte paven katedralen som han velsignede og gjorde til en såkaldt mindre basilika – en særlig status i den katolske kirke. Selvom Sagrada Familia er ufærdig, så er den taget i brug til kirkelige handlinger.

sagrada familia
Jesus på korset udført af Francesc Fajula

Besøg i Sagrada Familia

Med fuldført sikkerhedstjek og downloadet audioguide er jeg klar til at besøge Sagrada Familia. I en lille montre på forpladsen har jeg set en model af, hvordan katedralen vil se ud når den er færdig, og nu står jeg foran indgangen til Gaudis mesterværk.

Sagrada Familia betyder hellige familie, og det er præcis den Gaudi har skabt ved indgangen til katedralen. En lang række figurer, der tilsammen hylder Jesu fødsel, udgør et helt lille kunstværk med en lang række symboler og detaljer.

Kærligheden til Gud og kristendommen er i den grad tydelig. Det tre facader med tårne er hver dedikeret til vigtige begivenheder i Jesus liv; hans fødsel, hans død og hans evige liv på Jorden.

Når Sagrada Familia er færdig, vil katedralen have i alt 18 tårne. Det høje midtertårn på hele 172,5 meter er dedikeret til Jesus Kristus. De fire tårne udenom symboliserer de fire evangelier, mens det næsthøjeste tårn på 138 meter er dedikeret til Jomfru Maria. De sidste 12 tårne er viet til Jesus disciple.

Indvendig er Sagrada Familia forholdsvis enkel. Det er især her, jeg fornemmer Gaudis kærlighed til naturen, hvor søjlerne med de organiske former bliver kaldt “skoven”.

sagrada familia
Lille del af de enorme farvede glasruder, der giver et flot lys i katedralen

Katedralen har kun få udsmykninger, men til gengæld nogle enorme partier med farvede glasruder, som er designet af kunstneren Juan Vila-Grau med Gaudis tidligere glasarbejder som inspiration.

Der er kun fire figurer i Sagrada Familia, og de er placeret ved korsets fire ender. Josef og Jomfru Maria i siderne, mens figuren af Cataloniens skytsengel, St. George, er placeret over det, der med tiden bliver katedralens hovedindgang. Modsat og næsten flyvende over alteret hænger den korsfæstede Jesus Kristus.

På siden af alteret kan man se ned i krypten, som var det eneste af katedralen, der var opført, da Gaudi overtog byggeriet. Udover Gaudi ligger også den oprindelige bygherre Josep Bocabella begravet her.

Indvendig er Sagrada Familia næsten færdig, mens der udvendig både mangler flere tårne og en del af facadeudsmykningen. Spørgsmålet er, om katedralen nogensinde bliver færdig.

Officielt har økonomi og manglende tilladelser været skyld i forsinkelserne, men der er også dem, som mener, at historien om den ufærdige katedral er så god, at man vil fortsætte byggeriet i det uendelige.

Har du fået lyst til selv at besøge Sagrada Familia, så kan du finde praktisk information under billedet
sagrada familia
Katedralen indeholder også et lille museum med møbler og interiør

Praktisk information til dit besøg i Sagrada Familia

Sagrada Familia ligger på adressen Carrer de Mallorca, 401, 08013 Barcelona.

Sådan kommer du til Sagrada Familia

Fra Plaça Catalunya tager det ca. 20 minutter at gå til katedralen, men du kan også nemt tage metroen til Sagrada Familia. Hop på den lilla linje (L2), der kører fra stationerne Universitat og Passeig de Gracia. Stå af på stationen Sagrada Familia, hvorfra der er ca. 100 meter til indgangen.

Entré og besøg i Sagrada Familia

Et godt råd er et booke entré i god tid i forvejen. Især i højsæsonen, dvs. sommermånederne, er det ofte ikke muligt at købe en billet på dagen. Klik ind på sagradafamilia.org for at se mere om, hvordan du booker billet i forvejen.

Det anbefales at downloade Sagrada Familias app (nødvendigt for at få glæde af audioguiden), hvor du nemt kan købe billetter på de datoer og det tidspunkt, som passer dig.

Har du ikke mod på at downloade en app, så kan du også nemt booke på f.eks. Tiqets, hvor du kan vælge entré med eller uden guidet tur.

Annoncerer nogle med spring-køen-over-billetter, så er det ikke helt rigtigt. Alle skal gennem den nærmest hysteriske sikkerhedskontrol, og det er den, der tager tid.

Det er rasende dyrt at besøge Sagrada Familia. Grundprisen er 26 € (du læste rigtigt) inkl. audioguide – medbring dine egen hørebøffer. Vil du have en guidet rundtur er prisen 30 €. Det koster ekstra et besøge krypten.

Pengene fra entréen går til at lave Sagrada Familia færdig, men gad vide om jeg er den eneste, som tænker, at der kunne spares lidt på personalet. Det vrimler med sikkerhedsvagter, der står og glor ud i luften. Hvad er det mon de frygter vil ske?

Det er i øvrigt tilladt at tage billeder, og det er en god idé at huske passende påklædning.

Overnatning

Har du brug for overnatning tæt på Sagrada Familia, så er der masser af muligheder. Se nærmere på Sercotel Rosellón og Radisson Blu 1882 Hotel, der begge får gode anmeldelser af tidligere gæster.

Det fulde udvalg af bl.a. hoteller og lejligheder finder du på f.eks. hotels.com eller booking.com, der som regel har de billigste priser.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Spanien inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Barcelona

Billeder af Sagrada Familia

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her