Lad mig sige det med det samme: jeg har ikke haft nemt ved at vælge de retter, jeg synes du skal prøve i Thailand. Her er bare så meget lækker mad og som stor fan af det thailandske køkken, kan jeg blive ved med at komme med forslag til, hvad du skal spise.
I Thailand er den store udfordring som regel, at man hurtigt får nogle favoritretter. Et godt råd: prøv noget andet end det du kender. Maden er generelt så billig, at du kan udforske det spændende køkken uden at vælte budgettet.
For mig er thailandsk mad velsmagende og balanceret. Og så er det væsentligt mere alsidigt end man umiddelbart tror. Tænk bare på de lækre pølser sai oua fra Nordthailand, papayasalaten som tum fra Isan og de altid populære curries, som oprindeligt kommer fra det sydlige Thailand.
Der er også de skønne supper, lynstegte nudelretter og især i Nordthailand simreretter med indflydelse fra bl.a. Kina og Myanmar. Med flere tusinde kilometer kystlinje er fisk og skaldyr også en stor del af det thailandske køkken – det er bare fantastisk at sidde på stranden og spise en hel grillet fisk.
Prøv også de nye innovative spisesteder
Selvom jeg har nok i de klassiske thairetter, så er det alligevel sjovt at prøve nogle af de nye moderne restauranter, der gentænker det thailandske køkken og kreerer spændende innovative retter. Jeg har bl.a. besøgt Namsah Bottling Trust og Lay Lao, der har fået en Bib Gourmand i Michelinguiden.
Det var I 2018 den første Michelin Guide for Bangkok udkom. I den nyeste version er den udvidet med Chiang Mai, Phuket og Phang Nga. Her er der endda blevet plads til en lille håndfuld gadekøkkener, som har fået udmærkelsen Bib Gourmand eller The Plate, der er betyder, at der serveres god mad af bemærkelsesværdig kvalitet.
Pas på i turistområderne
Generelt får du rigtig dejlig mad i Thailand, men især i turistområderne findes en del mindre gode restauranter. Det er sjældent dem, som gør mest ud af hygge og indretning, der er bedst. Kig i stedet for efter de lokale spisesteder, som ofte er store åbne rum med lysstofrør i loftet eller et af de mange gadekøkkener, der som regel kun tilbyder én ret.
Prøv en kokkeskole eller en food tour
Jeg har efterhånden været på en hel del kokkeskoler og food tours på mine rejser. Det er lærerigt, supersjovt og noget jeg helt sikkert kan anbefale. Du kan booke på stedet eller hjemmefra – som regel bliver du hentet på dit hotel og sat af samme sted igen, når dagen er omme. Se mere om mulighederne for kokkeskole og food tours i Thailand hos Viator.
Dig, der har besøgt Thailand kender sandsynligvis nedenstående retter, men er du ny ud i det thailandske køkken, så kan du her se forslag til, hvad du skal vælge på menukortet. Bemærk dog, at opskrifterne findes i utallige versioner og (næsten) lige så mange stavemåder.
1 Khao Soi
Khao Soi har sin oprindelse i Nordthailand, men fås i stort set hele landet. Det er en helt fantastisk suppe, der er mild i smagen og på en eller anden måde en perfekt sammensætning af de fem grundsmage.
Selve basen i khao soi er suppen, der består af en pasta, som kombineres med karrypulver. Pastaen består af bl.a. hvidløg, rejepasta, korianderrod og tørret chili.
Kokosmælk, fiskesauce og brede nudler er andre ingredienser i suppen, der toppes med friterede nudler. Khao Soi serveres med lime, rødløg, tørrede chiliflager og syltede grøntsager, som du selv tilsætter.
2 Laab (larb)
En af mine yndlingsretter er laab, der stammer fra Isan-provinsen. Det er bestemt ikke en ret for vegetarer – her er hovedingrediensen finthakket kød, der sammen med friske krydderurter og et mix af tørret chili, fiskesauce og limesaft giver en sand smagseksplosion.
Kødet kan være fra gris eller kylling, mens krydderurterne er mynte og koriander. Ofte bliver laab omtalt som en kødsalat – det er det også i thailandsk forstand, men det har intet at gøre med den slags salater, vi laver herhjemme. Bestiller du laab i Thailand, så vær opmærksom på, at retten kan være ret stærk.
3 Tom Yum Goong
Tom Yum Goong er en klassisk thailandsk ret, som ofte ses på menukortene. Det er en skøn suppe, der med ingredienser som lime, chili, galanga, fiskesauce, koriander og citrongræs vel egentlig er det thailandske køkken i en nøddeskal.
Få retter som tom yum goong er det supervigtigt at finde den rette balance mellem surt, sødt og stærkt. Opnår man den, så er suppen fantastisk lækker og stærkt vanedannende. Tom yum goong findes i mange versioner – f.eks. også med champignon og/eller kokosmælk.
4 Kuaitiao Ruea
Suppen bliver også kaldt boat noodles, da det siges, at det var denne ret, der i gamle dage blev serveret på Thailands flydende markeder. Det er en kraftig nudelsuppe med både okse- og svinekød. Nogle gange bruger man også blod fra samme dyr for både at give smag og gøre suppen tykkere.
De øvrige ingredienser i kuaitiao ruea er som regel bl.a. kanel, hvidløg, nudler, soyasauce og på toppen bønnespirer og thailandsk basilikum. Kødet i suppen tilberedes både som stykker og som kødboller.
5 Massaman Curry
Den bedste af de thailandske curries er efter min mening massaman. I hvert fald, hvis den er lavet rigtigt. En forløber for den ret, vi kender i dag blev sandsynligvis introduceret i Thailands tidligere hovedstad Ayutthaya af persiske købmænd.
Massaman er da også en lækker kombination af varme krydderier som kanel, nellike, kardemomme og spidskommen og thailandske ingredienser som f.eks. tamarind, fiskesauce, kokosmælk og korianderrod. Det er en af mine favoritretter, der af CNN er kåret som verdens bedste ret. Det kan du læse mere om her.
6 Somtum (som tam)
Hvis du kan lide stærk mad, så skal du prøve kræfter med somtum. Det er en papayasalat, der stammer fra Laos, men er udbredt i Isan-provinsen i Østthailand, hvor man er kendt for at lave retter med voldsomme mængder af chili. Det gælder således også somtum, der i originalversionen er vanvittig stærk.
I modsætning til laab, så minder somtum lidt om de salater, vi kender i Danmark. Hovedingrediensen er umoden papaya, men somtum består også af hvidløg, fiskesauce, tørrede rejer og ristede peanuts. Og så er der chilien – retten kan som nævnt være vanvittig stærk. Læs mere i indlægget når maden er stærk.
7 Pad Thai
Selvfølgelig skal du også prøve pad thai. Og mon ikke det kommer helt af sig selv. Det er en af Thailands mest elskede retter, som fås i hele landet. Pad thai bliver lavet i utallige versioner og som med tom yum goong er den rette balance vigtig – her mellem surt, sødt og bittert.
Ingredienserne i den lynstegte nudelret er bl.a. æg, tofu, chili, tamarind og fiskeauce, der toppes med hakkede peanuts og friske bønnespirer. I forhold til de fleste andre thailandske retter, så er pad thai forholdsvis ny – hvordan den er opstået kan du læse mere om her.
8 Pad Krapow
Endnu en ret, hvor der som regel ikke er sparet på chilien. Pad Krapow er en enkel ret med finthakket svine- eller kyllingekød, der lynsteges med chili og hvidløg. Andre ingredienser er soyasauce, fiskesauce, østerssauce og hellig basilikum. Pad Krapow serveres med en spejlæg på toppen.
Lige nu er pad krapow superhot. I alverdens storbyer (også i København) popper der restauranter op, der kun laver denne ene ret. I Thailand fås den på lokale spisesteder, men det er også en ret, der laves i adskillige gadekøkkener.