Barcelona har masser af gode seværdigheder. En af dem er Park Güell i bydelen Gracia, der ligger umiddelbart nordvest for Eixample. Området var engang en offentlig park, men i samarbejde med Eusebi Güell omdannede Antoni Gaudi stedet til en slags kunstnerisk legeplads.
Historien om Park Güell
Eusebi Güell var Antoni Gaudis ven og mæcen. Den velhavende industrimand havde set Gaudis arbejde ved verdensudstillingen i Paris i 1878 og kontaktede ham efterfølgende for at indlede et samarbejde.
Det blev starten på et livslangt venskab, hvor Güell var med til at hjælpe den unge kunstner i gang. Han sponserede flere af Gaudis byggerier, og det var således også den senere så berømte kunstner, der fik til opgave at opføre og udforme Park Güell, som dengang lå et stykke udenfor centrum.
Güells oprindelige idé med parken var at opføre 60 huse til det bedre borgerskab, men det blev ingen succes og efterfølgende droppet. Arbejdet med at anlægge parken begyndte i år 1900 og stod på indtil 1914, selvom man allerede mange år tidligere vidste, at der ingen købere var til husene.
I 1918 døde Eusebi Güell. Fem år senere købte byen Barcelona parken af industrimandens efterkommere. Den var allerede kendt som et rekreativt område af byens indbyggere, der benyttede den til særlige arrangementer med tilladelse fra Güell. I 1926 åbnede Park Güell som offentlig park.
Det var samme år som Gaudi døde. Han flyttede i 1906 ind i et af de kun to huse, der nåede at blive færdig. Her boede han i 20 år indtil hans død. Huset indeholder bl.a. møbler og flere genstande udført af den berømte kunstner og er nu omdannet til museum under navnet Casa-Museu Gaudi (Gaudi House Museum).
I 1984 blev Park Güell optaget på UNESCOs verdensarvliste sammen med andre af Gaudis værker og bygninger i Barcelona.
Besøg i Park Güell
I dag er Parc Güell en kombineret park og åbent museum med en række værker af Gaudi. Det er et ejendommeligt område med haver, klassiske parkområder og selvfølgelig Gaudis kunst i form af skulpturer, udsmykninger og mindre huse i organiske former.
Hovedattraktionen er Casa-Museu Gaudi – huset, hvor den berømte kunstner boede og som nu er omdannet til museum. Der er nok større chance for, at du har set billeder af Park Güells mest berømte bygninger (billedet øverst) – de to pavilloner ved den tidligere hovedindgang, der ligner noget fra en eventyrfilm.
Det ene hus kaldes også for portnerens hus. Det var her den tidligere parkbestyrer holdt til. I dag er der kombineret information og souvenirshop i huset. Fra de to huse (pavilloner) kan du gå op ad dragetrappen forbi den fine salamanderfigur til hypostylehallen med de fantastiske loftudsmykninger udført i mosaik.
Det er fra taget af hypostylehallen, du har det bedste kig til de to pavilloner. På taget, der kaldes det græske teater, vil du se den lange mosaikkant, der også er et yndet motiv i Park Güell.
Området omkring pavillonerne og hypostylehallen er som regel pakket med mennesker, men det er muligt at finde lidt roligere steder i Park Güell. Følg stierne bagerst i parken, hvor du bl.a. kommer forbi de såkaldte viadukter, der er så typiske for Gaudi.
Det er i området bagerst, du finder det klassiske have- og parkområde. Til højre for hypostylehallen ser Park Güell lidt anderledes ud. Her ligger den såkaldte østrigske have, der fungerede som planteskole. Navnet har den fået af de mange træer fra alpelandet, der kom til parken i 1977.
Park Güell er en af Barcelonas mest besøgte seværdigheder kun overgået af Sagrada Familia. Udover de fine værker af Gaudi, hvis tanker det kunne være sjovt at få et indblik i, så er parken også et dejligt grønt område i byen.
Har du fået lyst til selv at besøge Park Güell, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til dit besøg i Park Güell
Park Güell dækker et større område. Den tidligere hovedindgang ved pavillonerne på Carrer d’Olot er nu flyttet ca. 200 meter mod nord for enden af den smalle gyde. Der er andre indgange til parken, men ovennævnte er tættest på centrum.
Med offentlig transport er det nemmest med grøn metro linje (linje 3). Fra det centrale Barcelona kan du hoppe på metroen fra stationerne Catalunya og Passeig de Gracia. Stå af på stationen Lesseps – herfra er der ca. 20 minutters gang til Park Güell.
Du kan også tage en taxi. Fra f.eks. det gotiske kvarter og El Born koster det 10-15 €. Retur kan du gå ud ved Carrer de’Olot (mellem de to pavilloner) ned til Carrer de Mercedes (ca. 200 meter), hvor der er en taxiholdeplads.
Et godt råd er at reservere billet på forhånd når du skal besøge Park Güell. Der er vanvittigt mange mennesker, og i højsæsonen skal du ikke regne med at komme ind uden billet. Reserver billet på Park Güells hjemmeside eller alternativt på Tiqets, hvor du ofte kan kombinere billetten med andre seværdigheder og dermed spare penge.
Tidligere var dele af parken gratis at besøge, men sådan er det ikke længere. Der er særskilt entrébillet til Gaudi House Museum. Den kan du købe ved indgangen til museet, hvis du ikke har den inkluderet.
Overnatning
Der ligger flere hoteller i nærheden af Park Güell, men ingen af dem får særlig gode anmeldelser af tidligere gæster.
Du kan til gengæld booke hotel ved Sagrada Familia, hvorfra der er ca. 2 km til Park Güell. Se nærmere på f.eks. Radisson Blu 1882 Hotel og Sercotel Rosellón.
Du kan se det fulde udvalg af overnatningssteder på hotels.com eller booking.com, der som regel har de billigste priser og det største udvalg.
I min Barcelona Guide kan du se hvilke hoteller jeg anbefaler.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Spanien inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.