Hjem Vietnam Mai Chau – rismarker og smukke dale

Mai Chau – rismarker og smukke dale

+ praktisk information til dit eget besøg i Mai Chau nederst på siden

Charmerende stolpehuse omgivet af rismarker og grønklædte bjerge. Mai Chau i det nordlige Vietnam er den rene idyl, men kan også være det modsatte. Jeg har efterhånden besøgt mange steder, men ingen som Mai Chau, hvor oplevelsen er fuldstændig afhængig af, hvor du bor.

Få turister bor i selve Mai Chau, men i homestays i småbyerne Lac og Poom Coong, der af nogle nok vil betegnes som rene turistfælder. Tænk souvenirboder på stribe, turister, der bliver kørt rundt i golfvogne og larmende karaoke fremført af vietnamesere på weekend.

Og så er der den totale modsætning: lodges og bungalows, der ligger i rolige og naturskønne omgivelser med masser af lokalliv lige udenfor døren.

Det kræver med andre ord god research eller klar kommunikation med dit rejsebureau, inden du vender snuden mod den smukke dal, der er en af flere ca. 130 km vest for Hanoi.

Mai Chau er masser af rismarker og smuk natur

Over bjerge og gennem småbyer ankommer vi til Mai Chau, der ligger i en dal med dybgrønne rismarker omgivet af frodige tobleroneformede bjerge.

Bønderne med deres karakteristiske rishatte arbejder i marken, og det er en verden så fjern fra vores. Det her er Vietnam – pragtfulde Vietnam, som jeg holder så meget af. Eksotisk, anderledes og spændende.

Lac og Poom Coong – når masseturismen rykker ind

Vi ved ikke helt om vi skal grine eller græde. Langt de fleste turister i Mai Chau bor i Lac og Poom Coong, der ligger som små enklaver i den grønne dal.

Det er småbyer, der måske har været originale engang, men det har man smidt overbord i jagten på nemme penge. Jo, vel skal indbyggerne da udnytte turismen, men når det bliver overgjort som her, ender det som en ren turistfælde.

Det er i Lac og Poom Coong, vi ryster på hovedet over det, der kunne have været så godt, men som er et skoleeksempel på, hvor galt det kan gå, når turismen rykker ind i de små lokalsamfund.

Dygtige vævere

Mai Chau og omegn er beboet af stammerne hmong og især hvid tai. sidstnævnte er kendt for at være dygtige vævere, men selvom Lac og Poom Coong er proppet med boder, så er det kun få, der sælger lokalt producerede tekstiler. Næh, man vil hellere sælge alle de fabriksfremstillede metervarer, som vi kan købe væsentlig billigere i Hanoi.

Her og der ser vi dog kvinder, der væver, og heldigvis er der stadig butikker, som holder fast i traditionerne. Dem støtter vi gerne!

Homestays – souvenirboder forklædt som autentisk overnatning

Maden er fremragende, og vi har på andre rejser boet mere primitivt end her. Men så er der jo beliggenheden. Hjemmefra havde jeg drømt om et roligt sted med udsigt til de skriggrønne rismarker, men Lac og Poom Coongs homestays er blot tætliggende souvenirboder forklædt som autentisk overnatning.

Vi er endda heldige. Vores homestay ligger i udkanten af turisthelvedet, men selvom vi har udsigt til den smukke natur, så suser biler, busser og scootere forbi på vejen få meter fra os.

Lækre Mai Chau Eco Lodge og overnatning i dalen

Det var præcis sådan jeg havde drømt om at bo. Det skønne Mai Chau Eco Lodge er fint i indpasset i landskabet og har en forrygende udsigt over dalen. Det er her, vi finder den fred og ro, som er fuldstændig fraværende i Lac og Poom Coong.

Der findes flere andre overnatningssteder udenfor turistenklaverne, der er værd at tjekke – f.eks. Mai Chau Sunrise Village og Mai Chau Nature Lodge. Og så er det faktisk muligt at finde homestays, der ligger naturskønt og i rolige omgivelser.

På tur i omegnen for at møde de lokale

På trods af massiv turisme i Lac og Poom Coong kræver det blot en kort gå- eller cykeltur for at opleve det ægte Vietnam. Vi tager cyklen og kører mellem rismarkerne og i skyggen af de grønklædte bjerge.

Vi kommer forbi småbyer, risbønder, stolpehuse og krumryggede kvinder, der tygger betelnødder. Vi prøver at tilbringe så meget tid som muligt væk fra turisthelvedet og den skingre karaoke. Det er lige præcis det her, vi gerne vil opleve.

Mai Chau By

Jo, den er god nok. Det er et hundehoved, der ligger til salg blandt frugter, grøntsager og krydderurter. Vi har set dem flere gange langs vejen til Mai Chau – hunde, der bliver tilberedt som helstegt pattegris og solgt i vejkanten. Her på lokalmarkedet i Mai Chau er der dog kun hovedet tilbage.

Mai Chau by er forholdsvis hurtigt overset, men trods alt mere spændende end Lac og Poom Coong. Prøv blot at gå en tur på markedet, der ligger langs hovedgaden og i et par mindre overdækkede haller.

Chieu-grotten

Turen er hård, men vores anstrengelser bliver belønnet af en flot udsigt over dalen. Midt i Mai Chau By tager vi trapperne op til Chieu Grotten, der også kaldes The 1000 Step Cave.

Grotten har fine stalaktitter og stalagmitter, og det er et slags helligt sted for de lokale, der tager herop for at bede om god høst. Undgå at besøge grotten midt på dagen – det er varmt, og der omkring 1000 trin til toppen.

Praktisk information til dit besøg i Mai Chau

Ture til Mai Chau kan bookes hos tourbureauerne i Hanoi. Der vil som regel være transport, overnatning og mad inkluderet i prisen. Husk at spørge til indkvarteringen. Er det homestays i turistbyerne eller i de naturskønne omgivelser?

Bor du i Lac eller Poom Coong skal du IKKE forvente en autentisk oplevelse af nogen art. Dem finder du til gengæld i omegnen.

Husk

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Vietnam – den finder du her.

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr. Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Vietnam – se aktuelle anbefalinger her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Transport

Det er nemt selv at rejse rundt i Vietnam, men her på siden kan du få lavet Danmarks bedste rejser til Vietnam med f.eks. fly, transport og overnatning inkluderet.

Søger du transport i Vietnam, f.eks. lufthavnstransfer, så kan du få et tilbud fra et dansk rejsebureau her.

1 kommentar

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her