Den ene smukke bygning afløser den anden. Kirker, byporte og det fine rådhus, der vidner om tidligere tiders storhed. Lübecks gamle bydel er med sin spændende historie og pragtfulde middelalderbygninger akkurat lige så imponerende som jeg havde regnet med. Læs meget mere om byen i min Lübeck guide herunder.
Indholdsfortegnelse
Lübeck – en introduktion
Det var i Lübecks gamle bydel Hanseforbundet havde sin hovedby. Beliggende på en ø i Trave-floden med nem adgang til Østersøen og Europas store netværk af vandveje lå Lübeck perfekt og var i mange hundrede år en af regionens mest magtfulde byer.
I Lübecks gamle bydel (Altstadt) er der masser af spor efter middelalderperioden, men det er bestemt ikke et friluftsmuseum. Her bor også mange lokale med tilhørende larm og trafik, og her og der ligger nyere bygninger sært malplaceret mellem de historiske huse.
Det tager lidt af charmen, men til gengæld har Altstadt et hav af fantastiske perler spredt rundt om i bydelen, hvor du også finder rolige baggårde og hyggelige brostensbelagte gader.
Den gamle bydel blev massivt bombet under 2. verdenskrig. Natten til den 29. marts 1942 smed 234 britiske fly 400 tons bomber over Lübeck med betydelige skader til følge. Mange af byens gamle bygninger blev helt destrueret, mens andre lå hen i ruiner.
Heldigvis har man genopbygget en lang række af de historiske huse, men de klassiske træhuse fra middelalderen blev for evigt tilintetgjort af brandbomberne. Altstadt har dog stadig mange imponerende bygninger, der sammen med byens vigtige historie har givet den en plads på UNESCOs verdensarvliste.
Lidt historie
Lübeck er mest kendt for at være hovedby i Hanseforbundet, der var en sammenslutning af især tyske byer, som fra 1200-tallet og flere hundrede år frem sad på handelen i Østersøregionen og store dele af Nordeuropa.
Forbundet var en betydelig magtfaktor med kontorer i de fleste vigtige handelsbyer, hvor hansekøbmændene ofte havde gunstige vilkår.
Den vigtigste handelsrute gik fra Brügge via Hamborg til Lübeck og videre til Visby på Gotland og slutdestinationen Novgorod i Rusland, der havde forbindelse til bl.a. Østen og Silkevejen. Undervejs lå andre vigtige byer som f.eks. Danzig (Gdansk) og Reval (Tallinn).
Godt købmandsskab og Lübecks perfekte beliggenhed var to vigtige faktorer for Hanseforbundets succes. En tredje var skibstypen koggen, der havde større lasteevne og var fladbundet. Det betød, at skibene kunne lægge til ved bl.a. strande og lavvandede havne.
Skibene transporterede en lang række forskelligartede varer. F.eks. øl, uld, pels, sølv, salt, skind og fisk i massevis blev handlet mellem købmændene, der senere udvidede sortimentet med bl.a. jern, korn, heste, kobber, tømmer og krydderier fra Østen.
I 1400-tallet fik Hansestæderne mere og mere konkurrence fra hollænderne og englænderne, der sejlede gennem Øresund for at afsætte deres varer i Østersøregionen. Det var en af årsagerne til, at forbundet gradvist gik i opløsning. En anden var intern splittelse – selvom byerne var i forbund med hinanden, så var man også konkurrenter.
I 1669 mødtes købmændene for sidste gang – ud af 70 fuldgyldige medlemsbyer af hanseforbundet var der kun ni tilbage. Lübeck, Bremen og Hamborg fortsatte dog med at holde sammen indtil den endelige opløsning i 1862.
Nu til min Lübeck guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst, kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.
Altstadt – orientering og seværdigheder
Altstadt ligger indenfor de gamle bymure delvist omkranset af Trave-floden. Bydelen er som nævnt travl, men med flere gågader og hyggelige baggårde.
Med almindelig kondition kan du nemt går rundt i Altstadt – alternativt er der offentlige busser, der dækker bydelen.
Holstentor
Lübecks vartegn er den imponerende Holstentor, der opført i 1464 fungerede som port og forsvar af byen. Det var også et slags prestigeprojekt, der skulle signalere magt og vise omverdenen, hvad byen var i stand til.
Holstentor med de to tårne er flot på billeder, men endnu mere imponerende i virkeligheden. Porten har mange fine detaljer, og på både for- og bagside læser jeg de latinske ord Concordia Domi Foris Pax, der betyder noget i retning af sammenhold hjemme fred ude.
Holstentor er en af to tilbageværende byporte fra Lübecks storhedstid. Også den var dog i fare for at blive fjernet, som det var tilfældet med de fleste andre porte i hansestaden.
Da det kom den preussiske konge Frederick William lV for øre, at Lübecks gamle bygninger var ved at blive revet ned, sendte han sin kurator afsted til byen for at redde hvad der reddes kunne.
Det var dog nemmere sagt end gjort. Lübecks indbyggere var splittede i spørgsmålet om Holstentors bevarelse, og en folkeafstemning skulle afgøre, om den skulle bevares. Det siges, at byporten med én stemmes flertal blev reddet fra nedrivning.
Heldigvis eksisterer Holstentor endnu, og i dag er der vel ingen i Lübeck, der kan forestille sig byen uden den. Lige nu er det sen eftermiddag, og mens nogle turister knipser løs med kameraet er andre på vej ind i byportens lille museum, der selvfølgelig handler om Hanseforbundet.
Salzspeicher
Hvis Holstentor er Lübecks vartegn, så kommer Saltzspeicher lige efter som Altstadts mest ikoniske bygninger. De seks gamle lagerbygninger er bygget løbende mellem det 16. og 18. århundrede og ligger ud til Trave-floden lige ved siden af Holstentor.
Det var primært salt, der gjorde hansestæderne velhavende. Det blev hentet i Lüneburg og transporteret til Lübeck, hvor det blev omlastet og opbevaret i de flotte lagerbygninger. En stor del af saltet blev senere solgt i bl.a. Skandinavien – det var en eftertragtet vare, som man dengang brugte til at konservere fødevare.
Da salt ikke længere var i høj kurs blev Saltzspeicher brugt som lager til andre varer. Det siges, at en af bygningerne var hovedkvarter for Hitler Jugend under 2. verdenskrig. I dag står de seks fine murstenshuse som et smukt symbol på en tid, der var engang.
Det bedste kig til Salzspeicher får du på den såkaldte Holstentor-terrasse ud til floden. Da jeg kommer forbi er den blå himmel og det grønne græs foran de historiske røde murstenshuse et smukt syn.
Marienkirche (St. Marys Church)
Den enorme og imponerende Marienkirche er Tysklands tredjestørste kirke. De 125 meter høje tårne kan ses på lang afstand, og det er næsten ufatteligt, at man for så mange hundrede år siden kunne bygge noget så gigantisk. Med sine 38,5 meter over gulvplan er kirkens hvælvingsloft stadig det højeste, der nogensinde er lavet i mursten.
Marienkirche er opført mellem 1250 og 1350 i gotisk stil inspireret af de franske murstenskirker. Indenfor bliver jeg endnu en gang overvældet af dens størrelse. Jeg ser det første foto af Marienkirche, der er taget i 1840, og her er det helt tydeligt, hvor enorm kirken er. I datidens Lübeck var bygningen en kæmpe blandt dværge.
Også Marienkirche blev næsten destrueret ved bombeangrebet i 1942, men enkelte mure overlevede og det samme gjorde nogle af de fine kalkmalerier. Kirken blev genopført præcis som den så ud inden bomberne faldt, og som et symbol på krigen har man ladet de gamle kirkeklokker ligge hvor de faldt ned under bombardementet.
Marienkirche har en række fine effekter som skulpturer, altertavler og farvede glasruder – nogle overlevede bomberne, mens andre er kommet til fra andre kirker.
Her er også en lang række ting af nyere dato – f.eks. det astronomiske ur som urmager Paul Behrens byggede som erstatning for det originale fra 1500-tallet. Læg også mærke til kapellerne i siden og ikke mindst det enorme kirkeorgan.
Marienkirche er som ét stort museum og et must-see for enhver, der besøger Lübeck. Det er næsten med ærefrygt, jeg forlader kirken, som jeg hurtigt fornemmer har en særlig betydning for byens indbyggere.
Rådhuset
Som nabo til Marienkirche ligger Lübecks smukke rådhus opført på den gamle markedsplads. Rådhuset er fra 1230 med små dekorative tårne og facader bærende byens våbenskjold.
Det er på mange måder en bygning, der skiller sig ud – her er brugt mørke mursten og ikke røde. Rådhuset har også mange fine detaljer, og det er som om, at datidens bygmestre lige har givet den en ekstra tand.
Lübecks rådhus var ikke bare byens centrum, men også stedet hvor langt de fleste hansedage blev afholdt. Hansedagene var det tidspunkt, hvor forbundets medlemsbyer mødtes for at diskutere vigtige emner. Det kunne være prissætning, told på varer eller etablering af handelsblokader.
Lübeck stod sammen med bl.a. Wismar, Hamborg og Stralsund for at sende invitationer med mødets dagsorden ud til medlemsbyerne, der skulle sende deres udvalgte repræsentanter. Hansedagene var som regel lange og opslidende, da beslutningerne skulle være enstemmige.
Rådhuset er lukket, da jeg kommer forbi, men det er muligt at få en rundvisning i den historiske bygning, der har rigt udsmykkede rum. Selvom rådhuset skulle ses fra markedspladsen, så prøv at gå om på den anden side af bygningen (ved indgangen til Marienkirche) for at se den høje kunstfærdige facade.
Lübecks gyder og baggårde
Holstentor, rådhuset, Salzspeicher og Marienkirche bliver ofte omtalt som Lübecks største seværdigheder, men byens pragtfulde gyder og baggårde er i mine øjne en lige så stor oplevelse.
Den profitable handel gjorde Lübeck velhavende, og det fik byens indbyggertal til at eksplodere. Hurtigt blev der pladsmangel i Altstadt, og løsningen var at bygge små huse (kaldet buden) af træ bag de eksisterende bygninger, hvor de delte en gårdhave.
I dag er træhusene væk, men de er erstattet af små etplans rækkehuse, der ligger roligt og idyllisk. Husene er op til 400 år gamle og de fleste af dem renoveret gennem tiden. Baggårdene ligger spredt rundt i den gamle bydel. Nogle kommer man til gennem store porte som ved Füchting’s Gårdhave, mens andre er sværere at finde.
F.eks. Hellgrüner Gang og Dunkelgrüner Gang på gaden Engelswich, hvor indgangen til baggårdene kun er én meter høj. Husene i gyder og baggårde er beboede og ikke alle har åbent for nysgerrige turister, mens man andre steder har sat sedler op med besøgstider.
Området ved den gamle borg (Castle Hill) og Det Europæiske Hansemuseum
På en lille bakketop helt mod nord i Altstadt står jeg nu foran Burgtor, der sammen med Holstentor er den eneste tilbageværende byport.
Burgtor blev opført i 1444 og har fået sit navn efter den borg som Lübecks tidligere overhoved Adolf von Shauenburg lod opføre her. I 1229 blev borgen omdannet til dominikansk kloster, men efter reformationen blev bygningerne brugt til bl.a. fængsel og fattighus.
I dag har hele det store område fået nyt liv i form af Det Europæiske Hansemuseum, der åbnede i 2015. Museet er forholdsvis stort, og inden jeg tager elevatoren ned til udstillingen, bliver jeg udstyret med pegepind og øretelefoner.
Man har prøvet at personliggøre oplevelsen ved bl.a. at tage udgangspunkt i det land den besøgende kommer fra, men som dansker er det en lidt tynd kop te.
Museet er i det hele taget mystisk opbygget og virker rodet. Alligevel skal Hansemuseet have min anbefaling – det er et sted, hvor du kan blive klogere på Lübeck og Hanseforbundet, men med tanke på de ambitiøse planer man havde for museet, så er det ikke rigtig lykkedes.
Området ved Burgtor og Castle Hill gemmer på andre fine seværdigheder. F.eks. St. Jacob’s kirke fra 1334. Det er Lübecks sømandskirke og en af få bygninger, der ikke tog skade ved bombardementet under 2. verdenskrig.
På en bænk lige ved siden af kirken sidder jeg og kigger på Heiligen Geist Hospital, der er opført i 1260 og regnes for en af de bedst bevarede middelalderbygninger i Europa. Helt frem til 1960’erne blev hospitalet brugt til sit oprindelige formål.
Lübeck – et overflødighedshorn af oplevelser
Nej, jeg har ikke glemt hverken marcipan eller julemarkeder – to ting som Lübeck også er berømt for. Især julemarkederne har jeg hørt godt om, mens der er delte meninger om marcipanen – fantastisk synes nogen, en turistfælde mener andre.
Selvom det er højsommer, så er der lige nu lang kø på Café Niederegger, der skulle være stedet at købe og smage marcipan i Lübeck. Uanset kvaliteten, så finder jeg byens historiske seværdigheder langt mere spændende.
Ude af caféen igen kan jeg forude ane Lübecks store katedral, der grundlagt i 1173 er en af byens ældste bygninger.
Eller rettere – det var den før bombardementet i 1942, hvor katedralen næsten brændte ned til grunden og først blev genopført, da man var færdig med Marienkirche. Indenfor bliver jeg mødt af et imponerende stort rum, hvor selv Bernt Notkes 17 meter høje kors fra 1477 synes lille.
Jo, Altstadt er proppet med historiske og spændende bygninger. Jeg har helt sikkert ikke set alt det som den gamle hansestad har at tilbyde – mon ikke der her og der gemmer sig endnu flere imponerende seværdigheder. Om ikke andet, så kan jeg altid komme tilbage – måske for at opleve Lübecks fantastiske julemarkeder.
Herunder finder du min Lübeck guide – læs om bl.a. transport, overnatning og mad og drikke. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
Transport
Ind og ud
Det er nemt at besøge Lübeck fra Danmark. Med egen bil er det fra Sjælland, Lolland og Falster nemmest at tage færgen fra Rødby til Puttgarten, hvorfra der er ca. en times kørsel til Lübeck.
Fra Jylland kører man via grænsen ved f.eks. Frøslev, hvorfra der er ca. halvanden til to timers kørsel til Lübeck.
Afstand fra danske byer til Lübeck:
Fra København: 275 km
Fra Aarhus: 350 km
Fra Odense: 320 km
Fra Aalborg: 460 km
Har du ikke egen bil, så er det stadig nemt at besøge Lübeck. Med Flixbus kan du kører direkte fra København til Lübeck hovedbanegård på blot 4½ time. Færgen er inkluderet i prisen, og du har mulighed for at tage cyklen med.
Du kan også kigge efter tilbud på miniferie med overnatning og eventuelt måltider inkluderet eller færdigpakkede busrejser – begge rejseformer giver dog kun begrænset fleksibilitet mht. afrejsedatoer og rejselængde.
At komme rundt
Med nogenlunde normal kondition kan man nemt opleve den gamle bydel til fods. Det er også på den måde du bedst får øje på alle de små perler, der gemmer sig i smøger, sidegader og baggårde.
Bybusser dækker Altstadt, og de er godt skiltet og nemme at bruge. Skal du længere væk kan du tage toget til f.eks. Hamborg, Lüneburg, Travemünde eller Timmendorfer Strand.
Togstationen ligger ca. 10 minutters gang fra Holstentor. Billetter købes i de røde automater, der et nemme at bruge. Du kan benytte mønter, sedler eller kreditkort i automaterne.
Overnatning i Lübeck
Der er mange muligheder for at bo i Altstadt, hvor alle de spændende seværdigheder ligger. Har du egen bil med er det dog værd at tjekke om hotellet tilbyder/har mulighed for parkering. Bydelen er tætpakket med biler, og det ville være ærgerligt at bruge halvdelen af ferien på at finde en parkeringsplads.
Højsæsonen ligger i juli og august og igen i december, når der afholdes julemarked i byen. I begge perioder får prisen lige et nyk opad. Har du særlige ønsker/krav til dit overnatningssted, så book i god tid.
I min Lübeck guide anbefaler jeg følgende overnatningssteder, der alle får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster. Læs mere herunder eller se det fulde udvalg på f.eks. hotels.com.
Gode overnatningssteder i Altstadt
Vil du bo i Altstadt, så se nærmere på Atlantic Hotel Lübeck, der er et moderne og centralt beliggende hotel med en stribe faciliteter som spa, fitness og bar/restaurant. Parkering til rådighed.
På hjørnet mellem Alfstraße og An der Untertrave få hundrede meter fra Holstentor ligger Hotel anno 1216, der som navnet antyder ligger i en pragtfuld gammel middelalderbygning. Stedet har også enkeltværelser og mulighed for flodudsigt. Parkering til rådighed.
Med smuk beliggenhed i den sydlige del af Altstadt ligger Hotel zur Alten Stadtmauer, der er det man kalder value for money. Hotellet har både enkeltværelser, dobbeltværelser og familieværelser. Parkering til rådighed.
Det lille Fisher’s Loft Hotel får topanmeldelser og er et lille intimt boutiquehotel perfekt til par. Hotellet ligger på Fishergrube i et af bydelens gamle huse.
Også på Fishergrube ligger det lidt billigere Klassik Hotel Altstadt få hundrede meter fra Marienkirche. Her får du god service og har mulighed for at booke enkeltværelser.
Gode overnatningssteder udenfor Altstadt
Lige udenfor Altstadt ligger flere hoteller med mulighed for parkering, hvor du kan nå den gamle bydel på få minutter.
F.eks. det store Radisson Blu Senator Hotel et par hundrede meter fra Holstentor og næsten-naboen Park Inn by Radisson samt Holiday Inn tæt på Burgtor. Det er mere moderne hoteller og måske ikke helt så charmerende som dem, der ligger i Altstadt.
Du kan også se efter pakketilbud hos f.eks. Risskov Bilferie eller Hotelspecials.dk.
Vil du have tips til hotelbooking, så læs mere i indlægget Sådan booker du billige hoteller.
Mad og drikke
Ingen behøver at sulte i Lübeck. Den gamle bydel er proppet med spisesteder af enhver slags. Du kan komme verden rundt og finde alt fra fastfood og boder med currywurst til michelinrestauranter som f.eks. Wullenweller, hvor Roy Peterman tryller i køkkenet.
Altstadt har heldigvis også en lang række bierstube og klassiske tyske restauranter med hyggelige gårdhaver, hvor udvalget af øl synes at være lige så vigtig som maden. Det er hyggeligt, men mange steder er maden på det jævne. Vi taler om rustikke retter med masser af kød og ofte uden megen fantasi.
Personligt vil jeg ikke være de klassiske tyske restauranter foruden, men det er bestemt godt, at der er kommer flere muligheder for bl.a. vegetarer.
De fleste restauranter tilbyder vegetarretter og hippe caféer som Cafebar og Taste (lukker kl 18.00), der er de mest hotte steder lige nu, har et godt udvalg af mad til vegetarer, veganere og allergikere.
Her er fire gode restauranter i Lübeck, som jeg har besøgt. Du kan finde dem alle på kortet nederst på siden. Se også indlægget 7 gode spisesteder i Lübeck.
Restaurant Vai
En af Lübecks bedste restauranter med internationalt snit. Maden er europæisk og det kan anbefales at se efter deres frokosttilbud, hvor der tilbydes setmenuer til en rigtig god pris. Aftenkortet er mere gourmet, men stadig overraskende billigt.
Restaurant Vai har også et stort vinkort og rigtig venlig betjening. Der er siddepladser inde og i den lille gårdhave bagved. Bordbestilling anbefales om aftenen i højsæsonen. På Hüxenstraße.
Paulaner am Dom
Paulaner er et kendt ølmærke, der har lagt navn til en række restauranter rundt om i Tyskland. Den i Lübeck er hyggelig, og her laver man tysk mad, der hører til i den bedre ende. Paulaner er fra München og et par af restaurantens specialiteter er fra Sydtyskland.
Således også min svineskank, der serveres med sauerkraut og en slags kartoffelterrin. Menukortet består også af flere vegetarretter. Betjeningen er venlig, men ikke superhurtig. Om sommeren kan man sidde i den hyggelige gårdhave. Restauranten har selvfølgelig et pænt udvalg af øl fra Paulaner. På Kapitelstraße.
Brauberger zu Lübeck
Mere øl. Brauberger zu Lübeck er en større restaurant med eget bryggeri. Du kan bl.a. købe et sæt smagsprøver af stedets forskellige øl. Det er en hyggelig restaurant, som er klassisk tysk.
Jeg får rigtig god service, men maden er på det jævne. Brauberger zu Lübeck er populær og selvom restauranten er i fire etager plus en lille gårdhave, så er det en god idé at reservere bord i højsæsonen. Kreditkort accepteres. På Alfstraße.
Das Kleine Restaurant
Das Kleine Restaurant er ikke helt så lille som navnet kunne give indtryk af. Det er et hyggeligt sted med en familiær atmosfære, hvor både indretning og mad er klassisk tysk.
Der er et par retter for at please vegetarerne, men generelt består menukortet af robuste kødretter. F.eks. den enorme wienerschnizel, som jeg ikke bliver færdig med. Das Kleine Restaurant har god service og selvfølgelig et udvalg at gode øl. På An der Untertrave.
Aktiviteter og forlystelser
Lübeck har en lang række aktiviteter og forlystelser henvendt til turisterne. Du kan bl.a. tage på kanalrundfart – der er adskillige udbydere langs An der Untertrave. Du kan også leje din egen båd hos Boat Now og sejle på floder og kanaler i eget tempo. Open Tours-busser og guidede byvandringer er andre måder at opleve byen på.
Altstadt har glimrende shoppingmuligheder – især gågaden Breite Straße synes at være populær. Det er bl.a. her Café Niederegger med den berømte marcipan ligger. Flere marcipanbutikker finder du bl.a. på gaden An der Untertrave.
To store personligheder har “deres eget hus” i Lübeck. Det gælder forfatteren og multikunstneren Günter Grass og politikeren Willy Brandt. Günter Grass boede til sin død lidt syd for Lübeck, og huset på Glockengiestraße i Altstadt fortæller mere om den berømte nobelprismodtagers arbejde.
Lige rundt om hjørnet på Köningstraße (find den præcise placering på kortet herunder) ligger Willy Brandts hus. Willy Brandt blev født i Lübeck og hed egentlig Herbert Frahm. Han var socialist og flygtede i 1933 til Norge via Danmark.
Det var i Norge, han skiftede navn for at gemme sig for nazisterne. Willy Brandt vendte efter krigen tilbage til Tyskland, hvor han i årene 1969-1974 var forbundskansler.
Kunst- og og historieinteresserede vil føle sig hjemme i St. Annes Museumskvarter, der efter en renovering genåbnede i 2013. Museet ligger på St. Annen-straße i et pragtfuldt gammel kloster fra 1515. Her finder du både en fast udstilling om Lübeck fra middelalderen og frem til i dag samt skiftende udstillinger med moderne kunst og kultur.
Du kan se mere i indlægget Aktiviteter i Lübeck – 11 ting du kan se, gøre og opleve.
Praktisk information til din rejse
Godt at have styr på
Inden din rejse til Lübeck er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning – den finder du her.
Øvrigt
Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.
Kort over Lübeck
I min Lübeck guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.