Hjem Thailand Koh Klang – den anden side af Krabi

Koh Klang – den anden side af Krabi

+ praktisk information til dit besøg på Koh Klang nederst på siden

Øen ligger lige derovre. Fra havnen i Krabi By kan vi se over på Koh Klang, der ligger så tæt på, men er en helt anden verden. Her handler det ikke om sol og strand, men om mødet med et unikt øsamfund, der på mange måder lever som de har gjort i århundreder.

“Jeg sejler først, når båden er fyldt op”, siger den venlige mand, der lader os forstå, at ventetiden kan blive lang. Han anbefaler os at hyre en privat båd, hvor vi først besøger grotten ved Khao Khanab Nam og derefter sejler gennem mangroven til Koh Klang. Det gør vi så.

Her på Chaofah-molen i Krabi By er det ikke svært at finde transport til Koh Klang, der for alvor er kommet på turistlandkortet. Denne søndag er der dog ikke mange kunder til “den officielle” båd til øen, men til gengæld vrimler det med lokale, der hellere end gerne vil hjælpe os på vej.

koh klang
På vej i mangroven med longtailbåd

Khao Khanab Nam

Bjerget kan ses på lang afstand og ved første øjekast har vi svært ved at forestille os, at den kan rumme en grotte. I hvert fald ikke en grotte af den størrelse, som vi et kvarters tid senere går på opdagelse i.

Men det er ikke kun selve grotten, det er berømt. Det ene af Khao Khanab Nams to bjerge hælder voldsomt til den ene side og må være naturens svar på det skæve tårn i Pisa. De to bjerge, der ligger på hver sin side af floden er ca. 100 meter høje og er blevet et slags vartegn for området.

koh klang
Indenfor i grotten Khao Khanab Nam

Ved foden af trapperne op til grotten er der helt stille, men vi finder hurtigt ud af, at vi ikke er alene. En kæmpe 1 meter lang varan stikker hovedet ud af sin hule, men vender hurtigt om, da den får øje på os. Et enormt dyr, der heldigvis er bange for mennesker.

Grotten er fyldt med stalaktitter og stalagmitter, og for enden er der en stor åbning, hvor de adrætte kan klatre op for at få en forrygende udsigt over det smukke landskab med floder, mangrove og små creeks. Ak ja, havde man da bare været 20 år yngre.

Men der er mere at komme efter i grotten. Der er fundet skeletter og hulemalerier fra forhistorisk tid, og under 2. verdenskrig brugte japanerne den som camp. Det er blevet til en mindre udstilling med informationstavler, der fortæller lidt om de to meget forskellige begivenheder.

I land på Koh Klang

Koh Klang

Børnene bader i floden og en ældre kvinde vasker op med hovedet ud af vinduet. Ikke langt derfra står en gruppe fiskere og vurderer dagens fangst, mens en mand kommer slæbende med en kæmpe sæk ris.

Gennem mangroven ankommer vi til Koh Klang, der primært er beboet af muslimer, som oprindelig stammer fra Malaysia. Traditionelt har indbyggerne levet af fiskeri og dyrkning af den særlige ristype sangyod, der er mørk rødviolet og kommer fra Phattalung i det sydlige Thailand.

Den lille hovedby Ban Koh Klang består af traditionelle stolpehuse ud til floden og tættere på land smalle stier, der fører ind på selve øen. Vi bliver sat af ved en af de store fiskerestauranter, der især på helligdage er proppet med lokale fra fastlandet, der mæsker sig i lækker seafood.

koh klang
Børn bader i floden

Den lille by er blot en samling huse og på trods af størrelsen, er der masser at kigge på. Livet synes at gå sin stille gang, og det er et sted, hvor vi virkelig kommer tæt på de lokale. Alle er utrolig venlige, og da vi er på vej længere ind på øen, får vi kun smil med på vejen.

Ban Koh Klang er stille, og overraskende nok ser vi ingen andre turister, da vi går rundt i byen. Indbyggerne er dog ikke uvante med fremmede – de senere år er der opstået et lille turistprojekt på Koh Klang, der involverer de lokale.

Bæredygtig og samfundsbaseret turisme, hvor du kan bo i homestays og være med til at så ris eller lave batik, som Koh Klang er særlig kendt for.

Batikfremstillingen på øen er unik, da den kombinerer traditionel batik med den indonesiske stilart pateh, der kræver gentagende behandlinger med farvning og afdækning med bivoks. Den smukke batik kan købes flere steder på øen bl.a. i Ban Koh Klang.

koh klang
Dame vasker op

Forbi byens lille moske kommer vi til Otop Krabi, der er en kombineret butik og workshop med alt det bedste fra Koh Klang. Det er bl.a. her, du kan lære mere om batikfremstilling, men vi ser også flot kunsthåndværk og træudskæringer af longtailbåde i miniatureudgave – en anden Koh Klang-specialitet.

Det er sen eftermiddag, og vi ved allerede nu, at vi kommer for sent til vores båd tilbage til Krabi By. Vi halser afsted ad de smalle veje forbi tørrede chilier og små duer, der kurrer lystigt og som man af en eller anden grund holder i bure.

Koh Klang er en positiv overraskelse, og hvem skulle have troet, at der så tæt på de populære badebyer ligger en helt anden verden. Den anden side af Krabi er absolut værd at besøge og en oplevelse, du ikke må snyde dig selv for.

Har du fået lyst til selv at besøge Koh Klang, så kan du finde praktisk information under billedet.
koh klang
Chilier til tørre i den brændende sol

Praktisk information til dit besøg på Koh Klang

Du kommer til Koh Klang fra Chaofah-molen i Krabi By. Her er der masser af mennesker, der tilbyder ture, som kombinerer grotten Khao Khanab Nam, mangroven og Koh Klang. Prisen er ca. 200 baht pr. person. Du kan også tage den direkte båd for 20 baht, men som det var tilfældet da vi kom forbi, så var der lang tid mellem afgangene.

Man kan nemt gå rundt i Ban Koh Klang, men vil du se mere af øen, kan I hyre en tuk-tuk, der her er en knallert med overdækket sidevogn – prisen er ca. 400 baht for en rundtur.

Læs meget mere om transport generelt i min Krabi rejseguide.

Overnatning

Koh Klang kører et turistprojekt, hvor du kan bo i homestays og være med til f.eks. at lave batik og dyrke ris.

Et af de mest populære homestays er det charmerende Kidthung Cottage, der ligger få minutters gang fra moskéen til den ene side og “havneområdet” med fiskerestauranterne på den anden. Et dyrere alternativ er Islandia Hideaway Resort, der også er involveret i Koh Klangs turistprojekt.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Thailand inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Billeder fra Koh Klang

koh klang
Hullet med den flotte udsigt over området
koh klang
Det hyggelige homestay Kidthung Cottage
koh klang
En del af Ban Koh Klang ligger på flåder

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her