Hjem Sverige En dag på Hven

En dag på Hven

+ praktisk information til dit besøg på Hven nederst på siden

Øliv, smuk natur og en verdensberømt dansk astronom. På trods af Hvens beskedne størrelse er der masser at opleve på den svenske ø i Øresund. Læs bare med her, hvor jeg på cykel udforsker hyggelige Hven.

Hven ligger i Øresund 4,5 km fra Sverige og 7,5 km fra Danmark. Øen tilhørte engang Danmark, men blev svensk ved freden i København i 1660. Det var en afgørende periode i Danmarkshistorien, hvor den svenske konge Karl Gustav to år tidligere tvang danskerne til fredsforhandlinger i Roskilde

Karl Gustav var ikke tilfreds med resultatet og angreb derfor Danmark igen. Svenskerne mødte stor modstand, hvilket fik kongen til at samle en ny hær i hjemlandet. Karl Gustav døde dog pludseligt, og det førte til nye forhandlinger i København. Det var her, Hven blev svensk.

I dag bor der ca. 370 mennesker på Hven, hvis indbyggertal vokser markant i sommermånederne. Den lille ø er et populært udflugtsmål for både endagsturister og overnattende gæster fra især Danmark og Sverige, der bl.a. kan vælge mellem hotel, bed & breakfast og glamping i lækre luksustelte.

Hven er på mange måder anderledes. Beliggende midt ude i Øresund i et af verdens mest trafikerede farvande, er øen nem at overse. Hven har dog gjort sit for at gøre sig bemærket – mest iøjnefaldende er selvfølgelig historien om Tycho Brahe, men der er mere at komme efter på det, de lokale kalder Øresunds paradisø.

Huse og stejle skrænter

En tur rundt på Hven

Med nypumpede dæk og sadlen justeret til den rette højde er jeg klar til at tage på opdagelse på Hven. Ved den lille havn i Bäckviken hvor båden fra København og Helsingør lægger til, har jeg lejet en cykel for i eget tempo at opleve alt det øen har at byde på.

En stor del af Hven er udlagt som naturreservat. Landskabet er temmelig bemærkelsesværdigt med de såkaldte backafall (bakkefald), der er op til 40 meter høje kystskrænter, som løber hele vejen rundt om øen.

Jeg gør et kort stop ved Ven Camping, hvor der allerede er ved at være fyldt op på Strandkrogen – stedets restaurant. Pga. Hvens status som naturreservat er det ikke tilladt af campere andre steder på øen end her.

Hven har tre mindre havne. Jeg gik i land ved Bäckviken og står nu i Norrborg, der er den absolut mindste af havnene. Til gengæld er her hyggeligt, og så har Norrborg glimrende bademuligheder. Havnen markerer også porten til den mere øde nordlige del af Hven.

Det er her på de høje skrænter, jeg følger kysten og har smukke udsigter over både Sverige og Danmark. Af og til kører jeg mellem bølgende kornmarker og når det nordlige fyr, der synes at ligge ensomt og vindblæst.

På mit kort er Tuna markeret som en egentlig by. Faktisk er det bare en samling huse, og i et af dem ligger Tuna Krog, der i midten af 1900-tallet var øens landmandshandel. I dag fungerer de gamle bygninger som restaurant, hvor jeg spiser en udmærket koldrøget laks.

En tur rundt på Hven på cykel

Sankt Ibb Kirke og Kyrkbacken Havn

Hvens historie går langt tilbage. I middelalderen, dengang først venderne og senere Hanseforbundet huserede i Øresund og var en trussel for den danske konge, blev den flotte Sankt Ibb (Sankt Jacob) kirke opført.

Vi er helt tilbage i 1200-tallet, hvor sildefiskeri var en indbringende forretning. Det siges, at det var købmænd, fiskere og bønder på Hven, der i fællesskab grundlagde Sankt Ibb Kirke.

Det er bemærkelsesværdigt, at dele af kirken er fra grundlæggelsen i 1200-tallet. Sankt Ibb er senere udvidet og renoveret, men fremstår stadig smuk, og ingen kan være i tvivl om, at kirken har mange år på bagen.

Bemærk døbefonten fra 1200-tallet og ikke mindst altertavlen, der er en gave fra Tycho Brahe. Den sidste danske præst, Hans Hansen Ertmand, blev i øvrigt begravet nedenfor prædikestolen.

Den lille hvidkalkede kirke troner smukt på kystskrænten med udsigt over Hvens største havn – Kyrkbacken Havn. Her ligger flere spisesteder foruden ishus og røgeri. Et hyggeligt sted med masser af liv på havnekajen i sommermånederne.

Sankt Ibb Kirke

Tycho Brahe Museet

Hvens absolut største attraktion er Tycho Brahe Museet. Den danske astronom er verdensberømt for sine mange opdagelser og imponerende konstruktioner, der gjorde ham i stand til at blive førende inden for sit felt.

Det var egentlig meningen, at Tycho Brahe skulle læse jura i Tyskland, men det siges, at han brugte det meste af tiden på astronomi. Tycho Brahe var af adelig slægt og foretog flere udlandsrejser, hvor han opsøgte ligesindede og begyndte at lave observationer ved hjælp af hjemmebyggede instrumenter.

Han planlagde at flytte til Basel i Schweiz, men Frederik 2., der støttede astronomen, gav ham Hven, hvor han kunne foretage sine observationer. Her opførte Tycho Brahe med økonomisk hjælp fra kongen Uranienborg, der blev grundlagt i 1576 og var et kombineret slot og observatorium.

Rundt om Uranienborg blev der også anlagt en imponerende renæssancehave. Tycho Brahe interesserede sig ikke kun for astronomi, men også for naturvidenskab. Uranienborg eksisterer ikke mere. Observatoriet blev erstattet af Stjerneborg, der var endnu et af den berømte astronoms utrolige byggerier.

Hven
Udsigt over Kyrkbackan Havn

Det var bl.a. vinden og de usikre trækonstruktioner, der gjorde det svært for Tycho Brahe at foretage nøjagtige beregninger og observationer. Derfor blev Stjerneborg opført under jorden – en enestående bedrift.

Tycho Brahe Museet dækker et større område. Resterne af det underjordiske Stjerneborg kan besøges i forbindelse med et kort lyd- og lysshow – interessant nok, men jeg får ikke rigtig indtryk af det gamle observatorium.

Selve museet ligger pudsigt nok i Allhelgonakyrkan, hvor jeg bliver klogere på Tycho Brahe, der ikke bare var astronom, men også interesserede sig for bl.a. planter og ingeniørskab. En tusindkunster og alkymist, der allerede som barn gjorde sig bemærket med sin viden.

Museumsområdet består også af en have, der er et forsøg på at genskabe den flotte renæssancehave, der var en del af Uranienborg.

Stjerneborg – observatoriet, der blev opført under jorden

Da Christian 4. kom til magten fik Tycho Brahe ikke samme opbakning som tidligere. Han følte sig jaget ud af sit fædreland og så sig nødsaget til at forlade Hven. Tycho Brahe rejste til Prag, hvor han døde i 1601.

Jeg gætter på, at det må have været svært for Tycho Brahe at sige farvel til Hven. Ikke kun pga. observatoriet, men det var også et sted, hvor han havde mulighed for at afprøve nye ideer i fred og ro.

Jeg har i hvert fald svært ved at forlade Hven. En hyggelig ø, der på en eller anden måde insisterer på ikke at lade sig rive med af hverdagens stress og jag. En slags tidslomme, der giver minder om en Morten Korch-film. Riv du bare en dag eller to ud af kalenderen og besøg Hven – det vil du helt sikkert ikke fortryde.

Har du fået lyst til selv at besøge Hven, så kan du finde praktisk information under billedet.
Turistgården (House of Hven) – et af Hvens klassiske overnatningssteder

Praktisk information til dit besøg på Hven

Transport

Du kommer til Hven med båden fra Helsingør, Rungsted eller København. Fra Helsingør og København er det Sundbusserne, der opererer på ruten, mens det fra Rungsted er rederiet Teisten (ankommer til Kyrkbacken).

Mest benyttet er Sundbussernes ruter – der er afgang tre gange om dagen fra Helsingør og én gang fra København. Du kan klikke ind på visithven.dk for at booke billet og se den aktuelle sejlplan.

På Hven kan du vælge mellem flere forskellige transporttyper. Langt de fleste lejer en cykel – op ad bakken i Bäckviken Havn, hvor båden fra Helsingør og København lægger til, kan du hos Ven Cykeludlejning leje en cykel. Der er også cykler til børn og mulighed for at leje cykelkurv.

Du kan booke online og reservere en cykel, men også leje en på stedet. Ven Cykeludlejning reserverer halvdelen af cyklerne til de, der ønsker at booke ved ankomst.

Morgenbåden fra Helsingør (afgang 7.45) ankommer nogenlunde samtidig med den lille færge fra Landskrona. Det giver rigtig mange mennesker ved Bäckviken samtidig, men selvom en stor del af passagererne stiller sig i køen for at leje en cykel, så er ventetiden kort. Jeg fik udleveret nøglen til min cykel på få minutter.

Ven Cykeludlejning har også elcykler og golfvogne – her er det en god idé at booke i forvejen.

Venbussen kører mellem Bäckviken og Kyrkbacken. Der er ca. otte afgange dagligt – fra Bäckviken f.eks. kl. 8.55 – perfekt for de, der kommer med morgenbåden fra Helsingør.

Overnatning

Rundt på øen ligger flere overnatningssteder. Generelt er det forholdsvis dyrt at overnatte.

De bedste anmeldelser får Ven Vandrehjem, der ligger med smukt i Bäckviken med udsigt over Øresund.

Du kan også bo i forlængelse af Spirit of Hven Backafallsbyn – øens destilleri. Her bor du i dejlige omgivelser og har mulighed for at booke værelser med plads til fire personer.

Et af øens ældste overnatningssteder er Turistgården, der er basic, men til gengæld hyggeligt, historisk og ligger rigtig godt.

Er du til camping, hytter eller glamping, så er Camp Ven stedet. Her kan du også slå dit eget telt op. Der er ikke meget ro, men fin beliggenhed ved kysten med udsigt til Sverige.

Mad og drikke

Hven har et overraskende stort udvalg af spisesteder. I Kyrkbacken Havn ligger både Bread On Wine og Pausa Hos Oss. Sidstnævnte har også en restaurant i Helsingborg, der laver rigtig god mad. Jeg forestiller mig, at spisestedet på Hven holder samme standard.

I Bäckviken, hvor båden fra Helsingør og København lægger til, kan du se nærmere på Agnes Tapas. Feriestemning er der masser af på Strandkrogen ved Camp Ven, mens du på Tuna Krog kan vælge mellem tre retter plus forslag til børn. Her er også retter for vegetarer. Der er flere andre spisesteder på øen end de her nævnte.

Aktiviteter

Rundt om på Hven ligger flere steder, du kan gøre stop. F.eks. ved Spirit of Hven – et destilleri, der bl.a. tilbyder smagninger og rundvisninger.

Øen har også flere kunstgallerier og kunsthåndværkere, der bl.a. fremstiller fine ting i guld og sølv. Ved golfbanen ligger Konstnärsgården, som er et mere etableret sted med kunst.

Der produceres også fødevarer på Hven – f.eks. is, durummel og rapsolie, som naturligvis kan købes.

Du kan roligt tage børnene med til Hven – rundt om på øen ligger flere rigtig gode legepladser – f.eks. i Tuna og ved Tycho Brahe-museet.

Værd at vide

Der er ingen kontantautomater på Hven. De fleste steder kan du betale med Visa- og Mastercard. Nogle steder accepterer også danske kroner, men det er til samme kurs som svenske kroner.

Billeder fra Hven

Det er populært at leje cykel – flere steder er det dog ret stejlt
Hven
Det nordlige fyr
Hven
Hytter og glamping på Ven Camping
Indenfor på Tycho Brahe-museet

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her