Hjem Thailand Hua Hin – Thailands kongelige ferieby

Hua Hin – Thailands kongelige ferieby

“Frisk fisk og skaldyr”, råber manden, mens han stolt fremviser dagens fangst, der ligger på is foran den store restaurant. De høje flammer på grillen ved siden af har lagt sig, og duften af søtunge og tigerejer, der bliver tilberedt over åben ild breder sig. Vi er på natmarkedet i Hua Hin, hvor shopping og god mad synes at tiltrække alle byens turister, der er ved at træde hinanden over tæerne i den smalle gade, hvor boder og restauranter fylder det meste.

overst
Hua Hins lange strand

Hua Hin – en by i udvikling

Fra weekendtilflugtssted for Bangkoks bedre borgerskab til internationalt feriested. Udviklingen i Hua Hin sker med rasende fart. Selv om byen faktisk er Thailands ældste feriested, så er det først i disse år, at byggeriet af nye hoteller, temaparker og ferielejligheder for alvor tager fart. Det er kun et par år siden vi sidst var forbi byen, og dele af Hua Hin er slet ikke til at kende igen. Gammelt bliver revet ned og nyt bygget, der er kamp om hver eneste ledige plet, og vi spekulerer på, om der er kunder til alle de ferielejligheder, der lader til at poppe op overalt.

Heldigvis er Hua Hins ældste bydel intakt. Det er her i de smalle gader med de gamle træhuse, at byen har sin charme. En charme, der kan være svær at finde, når man står på den stærkt trafikerede hovedgade omringet af enorme reklameskilte og tilfældigt parkerede biler. De gamle træhuse er et levn fra dengang Hua Hin var en lille fiskerby, i dag er de indrettede som butikker, guesthouses og restauranter.

Den gamle bydel er af den slags, hvor man blot behøver at dreje om hjørnet en gang eller to for at opleve den thailandske hverdag. Midt i turist-hurlumhejet lever de lokale, der lige nu har travlt med dagligdagsting som tøjvask og rengøring af fiskegrej. For der fiskes stadig i Hua Hin, og det nyder turisterne godt af på byens mange gode restauranter, hvor frisk fisk og skaldyr er på alle menukort til billige penge. Et rent slaraffenland, hvis man som os er til alt godt fra havet.

hua07
Abebjerget med den store Buddha

Ad Hua Hins strand til Abebjerget

Temperaturen har rundet 30 °C, og den bagende sol, der skinner fra en næsten skyfri himmel, får sveden frem. Heldigvis blæser der en let brise, der gør det til at holde ud at gå langs Hua Hins strand, som er syv km lang, og ender ved Khao Takiab, der også er kendt som Abebjerget.

På trods af byens lange strand, så har Hua Hin aldrig rigtig været en stranddestination. Måske fordi den ikke hører til Thailands bedste, det er nemlig ikke her, man finder kridhvidt sand og krystalklart vand. Til gengæld er stranden perfekt til lange gåture, og vi er bestemt ikke de eneste, der holder af at trave i vandkanten og måske snuppe en forfriskning undervejs på et af de mange resorts, der ligger beach front.

“Vil I købe mad til aberne”, spørger den unge fyr, der allerede har taget et par poser med majs, peanuts og sukkerrør frem. Vi har forceret trapperne til det ca. 270 meter høje bjerg, Khao Takiab, og når undervejs at blive velsignet af den residerende munk, der påskønner vores bidrag til driften af det lille tempel, som ligger umiddelbart ved siden af den store stående Buddha.

Ved foden af Khao Takiab har vi forsynet os med bananer til aberne, og det er om at holde på hat og briller, når de frække dyr kommer susende for at afkræve lækkerier. Khao Takiab er ikke kun aber, men også et spændende tempelområde med en storslået udsigt over Hua Hin bugten.

hua06
Natmarkedet er et godt sted at spise

Shopping på byens markeder

Den livlige og spændte atmosfære kan mærkes på lang afstand. Folk suser ind og ud af den gamle bygning, og foran indgangen står en håndfuld gadekøkkener klar til at bespise de travle handlende. Om formiddagen er Chat Chai markedet centrum i Hua Hin. Det er et livligt sted, der er fyldt med lokale og nysgerrige turister, der på tætteste hold følger med, når penge og varer skifter hænder.

Her er masser af frugt og grønt, vi ser bla. lækre friske ananas, rambutan, papaya og skriggrønne krydderurter. Vi kommer også forbi kød- og fiskemarkedet, der ligger klods og af de smalle gange med tøj fra gulv til loft. Chat Chai markedet er et af de steder, der gør Hua Hin værd at besøge. Det er et skønt sted at gå rundt og måske komme ind under huden på thai’erne på deres hjemmebane.

Det samme kan man sige om byens berømte natmarked. Ikke fordi her er så mange lokale, men det er her det sker om aftenen, og et sted, der skiller sig markant ud i Hua Hin. Boderne med souvenirs, brugskunst og tøj står tæt, og turisterne spiser og shopper, og prøver at få det hele med. Her og der ligger gadekøkkener og restauranter, der har specialiseret sig i fisk og skaldyr. På Hua Hin Seafood Restaurant nyder vi en grillet snapper og lækker seafood, mens vi fra første parket følger med i livets gang på det farverige marked.

Masser af forlystelser

Det er et studie i stilforvirring. Gamle kinesiske købmandshuse, amerikansk 60’er musik i højttalerne og modetøj i vinduerne. Plearn Wan er et ejendommeligt mix, men alligevel et tilløbsstykke for de lokale. Området, der ligger et par kilometer nord for Hua Hin centrum, består af en samling kinesiske træhuse, der i dag er indrettet som forlystelse for turisterne, hvad enten det er thai’er eller udlændinge.

Plearn Wan er blot et af flere nye steder i omegnen, der skal sørge for at underholde hele familien. Vi ser reklamer for flydende markeder og kopier af Venedig og den græske ø Santorini. Alle steder er der et bredt udvalg af forlystelser i form af shows og workshops, samt adskillige butikker og restautanter. Nej, ingen behøver at kede sig i Hua Hin.

hua04
Phra Ratchaniwet Mrigadayawan

Thailands kongelige ferieby

At Hua Hin også bliver kaldt Thailands kongelige ferieby, er ikke helt tilfældigt. Her grundlagdeden royale familie i 1920’erne det første sommerpalads, og satte dermed byen på landkortet. Den nuværende konge benytter stadig paladset Phra Ratchawang Klai Kangwon, hvor der er adgang forbudt, så vi er taget til Phra Ratchaniwet Mrigadayawan, der ligger ca. 10 kilometer nord for Hua Hin. Det var kong Vajiravudh (Rama VI), der i 1923 opførte paladset, der ligger direkte ud til havet.

Kongen led af luftvejsproblemer, og den italienske arkitekt fik ordre på, at bygningen skulle have maksimal udluftning. Måske er det derfor, at paladset ser ud som det gør. Med enkeltstående teaktræshuse på stolper, der er forbundet af åbne korridorer. Udefra er det måske ikke verdens smukkeste bygning, men da vi går i de lange og luftige korridorer, kan vi sagtens fornemme kvaliteterne. De grønne omgivelser og udsigten til Thailandbugten gør det til et roligt og behageligt sted, hvor enkeltheden er i centrum. Kong Vajiravudh elskede havet, og selv om hans værelse lå blot 200 meter fra stranden, så fik han senere opført en tilbygning, så han kom endnu tættere på kysten.

Paladserne er de tydeligste tegn på, at Hua Hin i årtier har været kongelig ferieby, men rundt om i byen er der andre bygninger, der vidner om royal tilstedeværelse. F.eks. det flotte jernbanehotel, der nu er overtaget af Centarakæden, og ikke mindst den lille pavillon på togstationen, der er et af Hua Hins vartegn. I gamle dage ankom kongen og hans følge med toget, men i dag er bilen det foretrukne transportmiddel.

Den kongelige familie har stadig deres gang i Hua Hin, det får vi ved selvsyn at se, da vi en aften sidder på Mai Tai Bar og nyder en sundowner. I midten af en kæmpe bilkortege kører dronningens bil, og vi får at vide, at Restaurant White Lotus på toppen af hotel Hilton er en af hendes favoritter. Dronning Sirikit er af kinesisk afstamning, og White Lotus fremtryller lækker mad fra Sydkina, et perfekt match.

Der er ikke noget fancy og strømlinet over Hua Hin. Snarere tværtimod. Byen ligner enhver anden thailandsk by, men det er måske lige præcis det, der er dens styrke. At man her kan møde thai’erne og følge med i den lokale dagligdag, samtidig med, at man kan bo lækkert på et af de mange resorts, der ligger langs kysten.

Thailand er et billigt land at holde ferie i, og det holder bestemt priserne nede, at Hua Hin ikke kun er turisme. Og der er masser at bruge penge på. Skulle du en dag få nok af driverlivet ved poolen, så kan du en dagsudflugt væk opleve frodige nationalparker, flydende markeder, paradisøer og spændende historie ved River Kwai. Jo, der er mange ting at bruge tiden på i Hua Hin, der er mere alsidig end nogensinde.

Læs meget mere om byen i min rejseguide til Hua Hin

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her