Efesos, der er på UNESCOs verdensarvliste, ligger i det vestlige Tyrkiet. Det er er et enormt og særdeles imponerende ruinområde fra primært den romerske periode. Læs mere om Efesos her.
Efesos – lidt historie
Det var græske tilflyttere, der allerede i år 900 f.kr. grundlagde Efesos, som var en del af Det Ioniske Forbund. Her opførte de bl.a. et tempel til ære for gudinden Artemis. Det blev dog ødelagt ved en oversvømmelse, men genopbygget i en anden form.
Heller ikke det nye tempel fik lov at stå længe. I midten af det 4. århundrede f.kr. blev det brændt ned. Angiveligt af en mand ved navn Herostratus, der i hvert fald blev anklaget for gerningen. Artemistemplet blev endnu en gang opført på ny, men det er det andet tempel, der i dag bliver betragtet som et af antikkens syv underværker.
Da det tredje tempel skulle opføres var det i perioden, hvor Alexander den Store erobrede adskillige byer i Lilleasien – bl.a. Efesos.
Da han så, at det tredje Artemistempel, som skulle være større og mere prangende end det foregående, endnu ikke var færdigbygget, tilbød han at betale for det. Det afslog byens indbyggere med den begrundelse, at det ikke var passende for én gud at bygget et tempel til en anden gud.
Efter Alexander den Stores død i år 323 f.kr. overtog en af hans generaler, Lysimachos, magten i Efesos. Det blev en turbulent periode med uro og magtkampe, der endte med, at området blev overdraget til romerne i 129 f.kr.
Det betød dog ikke fred før kejser Augustus kom til magten og gjorde Efesos til en slags provinshovedstad for det vestlige Lilleasien i stedet for Pergamon.
I årene efter blomstrede Efesos og var ifølge nogle kilder den vigtigste by i romerriget efter Rom. Nye bygninger kom til, mens andre blev udvidet. Der er usikkerhed om, hvor mange indbyggere byen havde, men det har sandsynligvis været mellem 50.000 og 75.000 – nogle historikere gætter på helt op til 225.000.
Helt frem til starten af 1300-tallet kontrollerede romerne/byzantinerne mere eller mindre Efesos. I begyndelsen var det en af rigets mest betydningsfulde byer, men to begivenheder skulle ændre Efesos status. I 614 blev byen ramt af et jordskælv og senere begyndte den vigtige havn at sande til. Ingen havn betød ingen handel.
Både araberne og seldsjukkerne udfordrede den romerske dominans, men det var ottomanerne, der i 1304 erobrede Efesos, som på det tidspunkt var en skygge af sig selv og havde mistet sin betydning. Artemistemplet var for længst lagt i ruiner og de mange romerske bygninger synes forladt.
Til gengæld har Efesos i dag stor historisk værdi, hvor du har mulighed for at gå på opdagelse i det spændende ruinområde, der gemmer på et utal af symboler og fine detaljer.
Besøg ved Efesos
Der er to indgange til Efesos. Hoved- og bagindgangen. Langt de fleste ankommer ad hovedindgangen, hvor du med det samme bliver præsenteret for en af områdets meste berømte bygningsværker: det store teater som romerne udvidede for at gøre plads til 24.000 tilskuere.
Teatret er ikke i den bedste stand og gør sig faktisk bedst på afstand. Alligevel må du ikke snyde dig selv for en tur indenfor – fra de øvre tribuner er der en fin udsigt over det arkæologiske område.
En lang gade, marmorgaden, fører op til Efesos’ mest berømte bygningsværk, Celsus biblioteket, der er opført omkring år 120 til ære for Tiberius Julius Celsus Polemanæus, der var prokonsul i Asien. Det var hans søn, der påbegyndte byggeriet af biblioteket, som blev færdiggjort af kejser Hadrian.
Celsus-biblioteket var det tredjestørste i romerriget og betragtes som et arkitektonisk mesterværk. Med årene er bygningen dog blevet ødelagt af flere omgange – sandsynligvis forårsaget af jordskælv. I århundreder lå biblioteket i ruiner, men er dog genopbygget med kopier af de oprindelige statuer. Celsus blev begravet i et marmorsarkofag, som står under bygningen.
Lige ved siden af Celsus-biblioteket vil du også se Mazeus og Mithridates Port, der er opkaldt efter de to frigivne slaver, som stod bag byggeriet. Historien fortæller, at kejser Augustus gav dem deres frihed og derefter sendte dem til Efesos for at holde opsyn med byens bygninger. Porten er en hyldest til kejseren og består af tre buer med sort og hvid marmor på siderne.
Det er i det hele taget omkring biblioteket, der er mest at se på det store ruinområde. F.eks. terrassehusene, bordellet, Hadrians Tempel og Skolastika-badene, der var en af de badeanstalter den romerske elite kunne besøge. Efesos havde et af de mest avancerede akvædukt-systemer i den antikke verden.
Ved Hadrians Tempel bevæger man sig op ad Kuretes Vej, hvor du for enden går gennem den lille Herkulesport. Herfra fører en lille gade op til næste niveau, hvor man finder Efesos’ anden indgang. Også her er der ruiner – bl.a. et lille teater kaldet Odeon, der var overdækket og havde plads til 1500 tilskuere.
Har du fået lyst til selv at besøge Efesos, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til dit besøg i Efesos
Efesos er et yderst spændende område, hvor du hurtigt kan bruge mange timer. Et godt råd er at komme tidligt – både pga. varmen, men også for ikke at vade oven i de tusindvis af mennesker, der hver dag besøger byen.
Fra populære feriebyer som f.eks. Bodrum og Marmaris kan du nemt finde guidede udflugter til Efesos. Nogle udflugter er kun med chauffør, men det giver dig mulighed for at besøge Efesos i eget tempo.
Booker du en udflugt i en af feriebyerne, så vær opmærksom på, at man ofte laver salgsstop ved f.eks. tæppehandlere og læderbutikker. Vær at spørge om, inden du booker.
Kasket eller anden hovedbeklædning og masser af vand er en god ting at huske. Skulle du løbe tør, er det muligt at købe forfriskninger flere steder på området. Der er kiosker og souvenirboder ved begge indgange.
Andre oplevelser
Efesos Museum
Ruinområdet ligger ved byen Selçuk, hvor du finder Efesos Museum, der omhandler det historiske område.
Jomfru Marias Hus
Fra ruinområdets “bagindgang” kan du kører et par km op ad bjerget for at besøge Jomfru Marias Hus. Det siges, at det var her hun døde, men den diskussion kører stadig på højeste blus blandt eksperter.
Den kendsgerning, at Johannes, som Jesus angiveligt bad om at passe på sin mor, boede i Efesos, at en lokal graver fandt et sarkofag da han skulle lave en mur ved huset, og ikke mindst at Paven i 1967 gjorde stedet til Jomfru Marias officielle grav har fjernet tvivlen hos mange. Ikke mindst de tusindvis katolikker, der kommer for at bede.
Huset er nu omdannet til kapel og ligger ganske smukt. Der er boder og caféteria på området.
Overnatning
Som nævnt kan du besøge Efesos på en dagsudflugt fra flere af de populære feriebyer, men du har også mulighed for at bo i Selçuk. Du kan se efter hoteller på f.eks. hotels.com og charterrejser til Tyrkiet hos Sunweb.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyrkiet inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr. Se Vejret i Alanya og Tyrkiet her.