Hjem Irland Cliffs of Moher & The Burren

Cliffs of Moher & The Burren

+ praktisk information til dit besøg ved Cliffs of Moher nederst på siden

Græssende får, bølgende landskaber og små farvestrålende huse. Der er bare noget charmerende over Irland, som gemmer på mange smukke steder. Et af dem er Cliffs of Moher. De berømte klipper går lodret ned i Atlanterhavet og markerer på sin egen dramatiske måde slutningen på Europa i vest.

Lad mig sige det med det samme: Cliffs of Moher er fantastisk smukt og et must-see på din rejse til Irland. Det er er et barskt sted, men af den slags, der kan få én til at måbe over naturens skønhed.

Cliffs of Moher er med sine to millioner årlige besøgende en af Irlands største turistattraktioner. Det er ikke kun udenlandske turister, som kommer forbi, men også irere, der i stor stil holder ferie i området.

Her er bl.a. golfbane, udlejningshuse, flere museer og mindre overnatningssteder. Nåh ja – selvfølgelig er der også hyggelige pubber, hvor du kan slukke tørsten i den gode lokale øl.

De dramatiske klipper ved Cliffs of Moher

Cliffs of Moher – myter og musik

Siden 1835 har Cliffs of Moher været en turistattraktion. Det var Cornelius O’Brien, der siges at være efterkommer af Irlands første konge Brian Boru, som mente, at de dramatiske klipper var værd at besøge.

Cornelius fik opført et udsigtstårn, hvorfra der er udsigt til den sydlige del af Cliffs of Moher ved Hags Head og hele vejen op til Galway Bay i nord. Udsigtstårnet findes stadig og hedder i dag O’Briens Tower. Det er muligt at komme op i det lille tårn, der ligger få hundrede meter fra besøgscentret.

I løbet af 1900-tallet kom en ny bølge af turister. Ikke så meget pga. selve klipperne, men for de mange myter og fortællinger, der dengang som nu er en stor del af Cliffs of Moher.

Det samme er musikken. Traditionelt har de besøgende været underholdt af de såkaldte buskers – musikere, der er en fast del af området. Hvert år udsteder myndighederne 12 licenser til musikere, der har lov til at spille ved Cliffs of Moher.

Den lille by Doolin er i dag centrum for irsk folkemusik. På trods af størrelsen, så kan du her opleve festivals, workshops og spillemænd på pubberne. Doolin bliver besøgt af turister fra nær og fjern, og det er oplagt at kombinere klipperne med et skud musik og irsk kultur.

Fantastiske Cliffs of Moher med udsigt til O’Briens Tower

Fantastisk Natur ved Cliffs of Moher

Cliffs of Moher er et ægte naturvidunder. På en otte kilometer lang strækning rejser klipperne sig lodret op af Atlanterhavet. Nord for besøgscentret og O’Briens Tower når de en højde på hele 214 meter.

Klipperne blev dannet for mere end 300 millioner år siden og består af silt, skifer og sandsten. Under jorden er der grotter og floder, der sammen med Atlanterhavets bølger skaber erodering og risiko for jordskred.

Cliffs of Moher er hjem for en række fuglearter som f.eks. alk, skarv og tejst, der vender tilbage fra sydligere himmelstrøg i februar. Områdets mest berømte fugl er nok søpapegøjen, der ses bedst i maj og juni. Andre arter tæller bl.a. mallemuk og den truede vandrefalk.

Også i havet lever spændende dyr. Ved klipperne er der bl.a. observeret sæler, hvaler og brugde, der er en hajart, som lever af plankton og er verdens andenstørste fisk. Natur og geologi er i den grad enestående og af samme grund er Cliffs of Moher og The Burren udnævnt som UNESCO Global Geopark.

cliffs of moher
O’Briens Tower

The Burren og Kinvarra

Cliffs of Moher omtales ofte sammen med The Burren, der er betegnelsen for det ejendommelige landskab af limstensklipper, som ligger umiddelbart nord for besøgscentret.

Dele af The Burren er udlagt som nationalpark og er et populært sted for vandrere. Nogle områder er forholdsvis flade, mens du andre steder finder et kuperet terræn. Her og der dukker de såkaldte pennywalls op – stendiger, der har fået navn efter den dagløn, som arbejderne fik for at lave digerne.

Du vil uden tvivl også støde på de små stenhuse med stråtag, der forfaldne står som et minde om en tid, der var engang. I dag bor områdets indbyggere heldigvis mere komfortabelt, men stråtaget er stadig en del af byggestilen.

Tag blot en tur forbi den lille by Kinvarra, der er supercharmerende. Det er ganske enkelt kærlighed ved første blik – tænk hyggelige farvestrålende huse, hvoraf flere har stråtag. Den pragtfulde by gør sig også positivt bemærket ved at have hele 16 pubber.

Kinvarra ligger ud til det såkaldte Galway Oyster Belt. Som navnet antyder bliver der høstet massevis af østers i bugten, og Galway har endda en østersfestival. Ved Kinvarra kan du også besøge Dunguaire Castle fra 1500-tallet.

Som nævnt er Cliffs of Moher et must at besøge. Den fantastiske natur er én ting, men området har alt det, der gør Irland berømt. F.eks. musik, hyggelige pubber og grønne landskaber.

Har du fået lyst til selv at besøge Cliffs of Moher, så kan du finde praktisk information under billedet.
cliffs of moher
Landskabet ved The Burren

Praktisk information til dit besøg ved Cliffs of Moher

Transport

Cliffs of Moher ligger ca. 270 km fra Dublin. Der er stort set motorvej hele vejen ad enten A7 eller A8, hvis du er i egen bil. Du kan leje bil hjemmefra, som du kan hente i lufthavnen.

Det er også muligt at tage offentlig transport fra Dublin til Cliffs of Moher. Det er forholdsvis tidskrævende og tager det meste af en dag.

Tag toget fra Dublin til Galway, hvorfra bus 350 kører til Ennis via Cliffs of Moher (stop ved besøgscentrets parkeringsplads) seks gange om dagen i sommermånederne. Se afgangstider for bus 350 her.

Overnatning

Vel fremme i det vestlige Irland kan du finde overnatning på hotel, guesthouse eller bed & breakfast. Se f.eks. disse steder, der alle får gode anmeldelser fra tidligere gæster:

Doolin View Bed & Breakfast – 6,2 km til Cliffs of Moher
Blackberry Lodge Bed & Breakfast – 6,8 km til Cliffs of Moher
Fiddle and Bow Hotel – 6,1 km til Cliffs of Moher
Hotel Doolin – 6 km til Cliffs of Moher
Doolin Inn – 5,4 km til Cliffs of Moher

Guidede busture fra Dublin

Der er adskillige udbydere af guidede busture fra Dublin til Cliffs of Moher. Turene tager typisk 12-14 timer og gør som regel stop flere steder undervejs.

Du kan klikke ind hos Viator for at finde en tur, der passer dig. I højsæsonen og som regel også i weekenderne i ydersæsonen er det nødvendigt at booke i god tid.

Besøgscentret ved Cliffs of Moher

Langt de fleste turister besøger Cliffs of Moher ved det forholdsvis nye besøgscenter, der ligger perfekt ved O’Briens Tower.

I terrænet er der lavet stier og udsigtsplatforme med fantastisk udsigt over klipperne og Atlanterhavet. I klart vejr vil du også kunne se Aran-øerne.

Som nævnt kan der opstå jordskred og alle SKAL holde sig til de afmærkede stier. Der er ca. 500 meter sti tilhørende besøgscentret, men faktisk er det muligt at gå væsentlig længere langs kysten – husk dog at vær opmærksom på sikkerheden.

Besøgscentret åbnede i 2007 og er fint indpasset i det eksisterende miljø. Udstillingen og informationen om Cliffs of Moher er på det jævne og virker flere steder forsømt. I besøgscentret er der butik, café og mulighed for at låne tæpper og købe mad til en picnic.

Andre oplevelser

Det er selvfølgelig klipperne, der er den helt store attraktion ved Cliffs of Moher, men der er flere andre oplevelser i området.

Du kan som nævnt tage en runde golf, men også høre irsk musik, tage på gode vandreture og besøge museer som John P. Holland Centre, der handler om den mand, som opfandt ubåden. I f.eks. Doolin kan du også sejle ud for at se klipperne fra vandsiden.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Irland inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Indgangen til besøgscentret ved Cliffs of Moher
Klipperne nord for O’Briens Tower
Naturen er fantastisk ved klipperne
McCanns – en af Doolins mange pubber

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her