Varmen er ulidelig. Den hede og fugtige luft løber gennem de smalle gange, der er proppet med varer. Selvom klokken har passeret 19 er Bangkok stadig kogende. Sådan føler vi det i hvert fald, da vi går rundt i Asiatique, der er et af Bangkoks største shoppingområder. De lokale synes at være ligeglade, men vores tøj klistrer til kroppen og vi mangler stadig at besøge 1.500 butikker, hvis vi vil have det hele med.

Køen er allerede lang. Vi er ikke de eneste, der har fået den idé at besøge Asiatique, som tilsyneladende tiltrækker lige dele lokale og turister. Fra Saphan Taksin skytrain station er der kun et stenkast til molen, hvor Asiatique tilbyder gratis bådtransport til det kombinerede shopping- og forlystelsesområde. Det er her vi står på række for at komme ombord på båden, der på 10 minutter bringer os til det, som kunne være endnu et af Bangkoks utallige shoppingområder.

Men som dansker er det lidt specielt at besøge Asiatique, der er indrettet i ØKs gamle lagerbygninger langs Chao Phraya floden. Det var herfra ØKs stifter, H.N. Andersen, sendte varer fra Det Fjerne Østen til Danmark, og måske har han stået lige præcis her, hvor vi går nu.

H.N. Andersen har sat tydelige spor i Bangkok. Dengang i slutningen af det 18. århundrede var han en respekteret mand i det gamle Siam, hvor han ikke blot grundlagde Østasiatisk Kompagni, men også et samlingssted for europæerne.

H.N. Andersen kom i 1876 til Thailand, der dengang hed Siam. Han havde taget hyre på et skib, der sejlede fra Liverpool i England med kurs mod Det Fjerne Østen. Teaktræshandlen var på sit højeste, og som kaptajn på et skib tog Andersen tilbage til Europa med lasten fuld af det kostbare træ.

Asiatique
Der er masser af butikker i Asiatique

Interessen for Østen og især den lukrative handel trak H.N. Andersen til Thailand igen. Han bosatte sig i Bangkok og stiftede i 1884 virksomheden Andersen og co. Med den voksende handel og flere vesterlændinge i Bangkok opstod behovet for et pænere og mere mondænt overnatningssted af europæisk standard.

H.N. Andersen grundlagde sammen med to partnere Siams første luksushotel i 1887. The Oriental havde dengang 40 værelser, og den udsøgte service og pragtfulde interiør var et særsyn i Fjernøsten på det tidspunkt. Den originale bygning, kaldet Authors Wing, eksisterer fortsat og er en del af det mondæne hotel, der flere gange er blevet kåret til verdens bedste.

I Danmark stiftede H.N. Andersen i 1897 Østasiatisk Kompagni. I starten af 1900-tallet dalede handlen med teaktræ, og ØK gik svære tider i møde. Underskuddet i virksomheden blev skjult, og det antydes, at Andersen ikke havde helt rent mel i posen.

H.N. Andersen formåede dog at skaffe kapital til ØK, og en ny forretningsmodel så dagens lys. Fabrikkerne i Danmark skulle forarbejde råvarer hentet i Asien, hvor man til gengæld importerede danske produkter. En flåde af skibe bandt virksomhedens handel sammen, og med årene voksede ØK, som i 1970 var Skandinaviens største virksomhed.

ØK ejede adskillige bygninger langs Chao Phraya-floden i Bangkok. Nogle af dem er i dag blevet til Asiatique, som vi besøger nu. Lagerhallerne er opdelt i smalle gange med små boder og udbuddet af varer er enormt. De ni Warehouses som de hedder, er stort set indrettet ens og det kan være svært at skelne den ene fra den anden.

Det er langt fra alle boder og butikker, der er lige spændende. Du kan købe souvenirs og alt i tøj som mange af byens øvrige shoppingsteder også tilbyder. Og så er der boderne med sko, tasker, smykker, røgelse og meget meget andet. Heldigvis er lokale designere også rykket ind i gangene. Deres varer er mere spændende og af og til sidder ejerne og laver deres produkter, der primært er smykker og kunsthåndværk.

Lagerbygningerne er nummererede og flot istandsat. Helt ud til floden ligger restauranterne på stribe, og vi spiser glimrende seafood på Ko Tang Dalay, der ser ud til at være et af Asiatiques mest populære spisesteder.

Uanset hvor vi går på det store shopping- og forlystelsesområde, så er der mange mennesker. Måske er der lige så livligt som dengang fattige arbejdere læssede de store skibe, der med lasten fuld af værdifulde varer gjorde både ØK og dets ejere stenrige.

Asiatique
En af de større pladser i Asiatique

H.N. Andersen døde den 30. december 1937. I Thailand er der stor respekt om hans person, og det er der til dels også i Danmark. Sager om bl.a. ulovlig økonomisk spekulation og historier om næsten umættelig grådighed vil til evig tid følge hans eftermæle.

Historien om den drevne forretningsmand, der voksede op i en fattig familie i Nakskov og senere blandede sig med samfundets top er så glimrende beskrevet i Jakob Schmidts bog “Århundredets barn”.

Det er ikke til at vide, hvad H.N. Andersen ville mene om lagerbygningerne, som de ser ud i dag, men vi keder os ikke. Det gør de lokale bestemt heller ikke. Asiatique synes at være et populært sted for hele familien. Børnene spiser is, mens de voksne shopper og her og der er der underholdning i form i gademusikanter og tryllekunstnere.

Du kan selvfølgelig også få massage eller prøve en tur i det store neonoplyste pariserhjul. En ladyboycabaret underholder hver aften i Warehouse 3, og du kan se det prisvindende muay thai-show i Warehouse 4.

Efter endnu en rundtur i lagerbygningernes hede gange vender vi snuden hjemad igen. Tilbage på molen ved Saphan Taksin er køen endnu længere end da vi kom. Jo, lokale og turister har i den grad taget H.N. Andersens lagerbygninger til sig, og Asiatique er et sted, hvor du sagtens kan tilbringe en hel aften.

Har du fået lyst til selv at besøge Asiatique, så kan du finde praktisk information under billedet.

Praktisk information til dit besøg i Asiatique

Asiatique har åbent hver dag fra klokken 17.00 til midnat. Se mere om forretninger, aktiviteter og restauranter på Asiatiques hjemmeside.

Det er nemmest at komme dertil med skytrain til Saphan Taksin station og derfra tage den gratis shuttlebåd til shoppingområdet. Du kan selvfølgelig også tage en taxi, men husk, at der kan være lange køer i Bangkok centrum.

Nyttige links til din rejse til Thailand

• Hotel i Thailand – Book med prisgaranti
• Flybilletter til Thailand – Sammenlign priser her
• Skræddersyede rejser til Thailand – Få et uforpligtende tilbud
• Pakkerejser til Thailand – Book fly og hotel sammen
• Transport i Thailand – Få tilbud fra dansk rejsebureau her
• Vaccinationer til Thailand – Se anbefalinger her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her
• Husk rejseforsikring – Få tilbud her
• Vejret i Thailand – se temperaturen lige nu
• Udenrigsministeriets rejsevejledning – se den her

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her