Hjem Thailand Asiatique og historien om H.N. Andersen

Asiatique og historien om H.N. Andersen

+ praktisk information til dit besøg ved Asiatique nederst på siden

Varmen er ulidelig. Den hede og fugtige luft løber gennem de smalle gange, der er proppet med varer. Selvom klokken har passeret 19 er Bangkok stadig kogende.

Sådan føler vi det i hvert fald, da vi går rundt i Asiatique, der er et af Bangkoks største shoppingområder. De lokale synes at være ligeglade, men vores tøj klistrer til kroppen og vi mangler stadig at besøge 1500 butikker, hvis vi vil have det hele med.

Køen er allerede lang. Vi er ikke de eneste, der har fået den idé at besøge Asiatique, som tilsyneladende tiltrækker lige dele lokale og turister.

Fra Saphan Taksin skytrain station er der kun et stenkast til molen, hvor Asiatique tilbyder gratis bådtransport til det kombinerede shopping- og forlystelsesområde. Det er her vi står på række for at komme ombord på båden, der på 10 minutter bringer os til det, som kunne være endnu et af Bangkoks utallige shoppingområder.

Men som dansker er det lidt specielt at besøge Asiatique, der er indrettet i ØKs gamle lagerbygninger langs Chao Phraya floden. Det var herfra ØKs stifter, H.N. Andersen, sendte varer fra Det Fjerne Østen til Danmark, og måske har han stået lige præcis her, hvor vi går nu.

H.N. Andersen har sat tydelige spor i Bangkok. Dengang i slutningen af det 18. århundrede var han en respekteret mand i det gamle Siam, hvor han ikke blot grundlagde Østasiatisk Kompagni, men også et samlingssted for europæerne.

H.N. Andersen kom i 1876 til Thailand, der dengang hed Siam. Han havde taget hyre på et skib, som sejlede fra Liverpool i England med kurs mod Det Fjerne Østen. Teaktræshandlen var på sit højeste, og som kaptajn tog Andersen tilbage til Europa med lasten fuld af det kostbare træ.

Der er masser af butikker i Asiatique

Interessen for Østen og især den lukrative handel trak H.N. Andersen til Thailand igen. Han bosatte sig i Bangkok, hvor han i 1884 stiftede virksomheden Andersen og Co. Med den voksende handel og flere vesterlændinge i Bangkok, opstod behovet for et pænere og mere mondænt overnatningssted af europæisk standard.

H.N. Andersen grundlagde sammen med to partnere Siams første luksushotel i 1887. The Oriental havde dengang 40 værelser, og den udsøgte service og det pragtfulde interiør var et særsyn i Fjernøsten på det tidspunkt.

Den originale bygning, kaldet Authors Wing, eksisterer fortsat og er en del af det mondæne hotel, der flere gange er blevet kåret til verdens bedste.

I Danmark stiftede H.N. Andersen i 1897 Østasiatisk Kompagni. I starten af 1900-tallet dalede handlen med teaktræ, og ØK gik svære tider i møde. Underskuddet i virksomheden blev skjult, og det antydes, at Andersen ikke havde helt rent mel i posen.

H.N. Andersen formåede dog at skaffe ny kapital til ØK. En ny forretningsmodel så dagens lys – fabrikkerne i Danmark skulle forarbejde råvarer hentet i Asien, hvor man til gengæld importerede danske produkter. En flåde af skibe bandt virksomhedens handel sammen, og med årene voksede ØK, som i 1970 var Skandinaviens største virksomhed.

ØK ejede adskillige bygninger langs Chao Phraya-floden i Bangkok. Nogle af dem er i dag blevet til Asiatique, som vi besøger nu. Engang fungerede de som lagerbygninger, der nu er flot istandsat og opdelt i smalle gange med små boder, hvor udbuddet af varer er enormt.

De ni Warehouses som de kaldes, er stort set indrettet ens, men nummererede så det er lidt nemmere at finde rundt. Det er langt fra alle boder og butikker, der er lige spændende. Du kan købe souvenirs og alt i tøj som mange af byens øvrige shoppingsteder også tilbyder. Og så er der boderne med sko, tasker, smykker, røgelse og meget meget andet.

Heldigvis er lokale designere også rykket ind i gangene. Deres varer er væsentlig mere spændende, og nogle steder kan du se dem lave deres produkter, der primært er smykker og kunsthåndværk.

Helt ud til floden ligger restauranterne på stribe. Vi spiser glimrende seafood på Ko Tang Dalay, der ser ud til at være et af Asiatiques mest populære spisesteder.

Uanset hvor vi går på det store shopping- og forlystelsesområde, så er der mange mennesker. Måske er der lige så livligt som dengang fattige arbejdere læssede og lossede de store skibe, der med lasten fuld af værdifulde varer gjorde både ØK og dets ejere stenrige.

En af de større pladser i Asiatique

H.N. Andersen døde den 30. december 1937. I Thailand er der stor respekt om hans person, og det er der til dels også i Danmark. Sager om bl.a. ulovlig økonomisk spekulation og historier om næsten umættelig grådighed vil til evig tid følge hans eftermæle.

Historien om den drevne forretningsmand, der voksede op i en fattig familie i Nakskov og senere blandede sig med samfundets top er så glimrende beskrevet i Jakob Schmidts bog “Århundredets barn”.

Det er ikke til at vide, hvad H.N. Andersen ville mene om lagerbygningerne, som de ser ud i dag, men vi keder os ikke. Det gør de lokale bestemt heller ikke. Asiatique synes at være et populært sted for hele familien. Børnene spiser is, mens de voksne shopper, og her og der er der underholdning i form i gademusikanter og tryllekunstnere.

Du kan selvfølgelig også få massage eller prøve en tur i det store neonoplyste pariserhjul. En ladyboycabaret underholder hver aften i Warehouse 3, og du kan se det prisvindende muay thai-show i Warehouse 4.

Efter endnu en rundtur i lagerbygningernes hede gange vender vi snuden hjemad igen. Tilbage på molen ved Saphan Taksin er køen endnu længere end da vi kom. Jo, lokale og turister har i den grad taget H.N. Andersens lagerbygninger til sig, og Asiatique er et sted, hvor du sagtens kan tilbringe en hel aften.

Har du fået lyst til selv at besøge Asiatique, så kan du finde praktisk information under billedet.
Kokosolie anyone?

Praktisk information til dit besøg i Asiatique

Asiatique har åbent hver dag fra klokken 17.00 til midnat. Se mere om forretninger, aktiviteter og restauranter på Asiatiques hjemmeside.

Det er nemmest at komme dertil med skytrain til Saphan Taksin station og derfra tage den gratis shuttlebåd til shoppingområdet. Du kan selvfølgelig også tage en taxi, men husk, at der kan være lange køer i Bangkok centrum.

Læs meget mere om transport generelt i min Bangkok rejseguide.

Overnatning

Vil du bo tæt på Asiatique, så kan du booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der som regel har de billigste priser og det største udvalg.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Thailand inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her