Få feriepengene til at række længere på din rejse. Jeg giver dig her 15 tips til, hvordan du kan spare penge både før og under din rejse. Rådene kan bruges forskellige steder i verden og sandsynligvis også på dit yndlingsrejsemål. Se mere om, hvordan du finder billige flybilletter og billige hoteller.
Før du rejser
Tilmeld dig flyselskabernes bonusprogrammer
Rejser du ofte, så har du mulighed for at optjene point til billigere eller gratis flyrejser. De største flyselskaber er medlem af en af de store alliancer som f.eks. Star Alliance, Oneworld eller Skyteam
Det betyder, at du optjener points, hvis du benytter et af selskaberne i alliancen. Ofte kan du også få rabat på hoteller og opnå adgang til lounges i lufthavnene.
Guidebog – køb kun de kapitler du skal bruge
En guidebog er rigtig god at have med på din rejse, men ofte bruger du kun en lille del af den. Hvis du f.eks. skal besøge Chiang Mai, så er der ingen grund til at købe en guidebog over hele Thailand. Du kan i stedet for downloade de kapitler, du skal bruge hos f.eks. Lonely Planet.
Skal du have kuffert med på rejsen?
Flere og flere flyver med lavprisselskaber. Ofte skal du betale ekstra for bagage, men overvej om du behøver at slæbe en kuffert med. Du kan faktisk spare flere hundrede kroner, hvis du kan nøjes med håndbagage.
På din rejse
Køb et citycard (eller hvad det nu hedder i den by, du besøger)
I de fleste byer kan du købe et rabatkort, der giver dig adgang til seværdigheder med rabat eller måske endda giver gratis entré. Hvis du ved, at du kommer til at besøge en masse museer, gallerier og monumenter, så kan der være mange penge at spare. Forhør dig i den lokale turistinformation.
Brug dit studiekort
Mange steder kan du få rabat, hvis du er studerende. Medbring dit studiekort på rejsen og undersøg allerede inden du tager afsted, hvor du kan opnå rabat og hvad der gælder som ID. Tusindvis af steder verden over tilbyder halv pris på f.eks. museer og transport.
Spis lokalt og undgå turistfælderne
I lande, hvor det er billigt at spise, skal du holde dig til det lokale køkken. I f.eks. Asien er såkaldt international mad altid dyrere og som regel heller ikke særlig vellykket. Spis, hvor de lokale spiser.
I Sydeuropa er det et godt råd at holde sig væk fra spisestederne langs promenaden eller på havnefronten. Ofte betaler du ekstra for beliggenheden – så gå op i sidegaderne for at spise.
Udnyt rejsemålets gratis tilbud
Langt de fleste rejsemål har seværdigheder, der er gratis. De er ofte beskrevet i de mest populære guidebøger, men du kan selvfølgelig også forhøre dig i den lokale turistinformation. Og husk så også, at det at gå rundt i en by er gratis og som regel giver det store oplevelser at gå til venstre, når alle andre går til højre.
Bo på sovesale – tilmeld dig rewardprogrammer
Vil du overnatte rigtig billigt, så kan du bo på sovesale på hostels. VIL du have dit eget værelse, så book kun hvad du har brug for. Skal du være væk i længere tid, kan du tilmelde dig hotelbookingportalernes rewardprogrammer, hvor du kan optjene points til gratis nætter og få adgang til specialtilbud på overnatning.
Køb rabatkort til transport
Hvis du ved, at du kommer til køre meget med offentlig transport, så er det oplagt at købe et rabatkort, der gælder til bus, tog og metro. Der kan være gode penge at spare i forhold til at skulle købe en ny billet hver gang.
Lav din egen mad
I store dele af verden er det så billigt at spise ude, at du end ikke skal overveje at lave din mad selv. Men i f.eks. Sydeuropa, hvor restaurantpriserne er høje, kan det nemt betale sig selv at stå for maden. Køb ind på markederne, hvor du som en behagelig bonus kan vælge og vrage blandt friske råvarer.
Betal ikke for wifi
De fleste hoteller har wifi og heldigvis er det langt de fleste steder gratis. Hvis ikke, så lad være med at betale for det. Tag i stedet hen på det lokale bibliotek, hvor du ofte kan finde gratis wifi. Også mange caféer, restauranter og endda Starbucks tilbyder wifi.
Du kan også downloade en app til telefonen, der kan vise vej til nærmeste gratis wifi. Se mulighederne her (på engelsk).
Køb de billige lokale mærker
Befinder du dig under varmere himmelstrøg, vil du f.eks. hurtigt opdage, at du ustandseligt køber vand. Vand er ikke bare vand. Overvej, hvilket mærke du hiver ud af køleskabet.
Den lokale vand kan nemt være halv pris end dem fra de dyre udenlandske producenter. Men vand er kun ét eksempel. De lokale mærker er stort set altid billigere end de importerede.
Forlang rabat hvis du bliver længe og i lavsæsonen
Når du kommer ind fra gaden for at booke et værelse på et guesthouse eller hotel, så spørg efter rabat. Dit argument kan være, at du booker mange overnatninger eller du kommer forbi i lavsæsonen, hvor der kun er få turister.
Jo flere jo billigere – find rejsekammerater til dine udflugter
De fleste steder i verden kan du tage på guidede udflugter på to måder: i store grupper, der som regel er det billigste, men vil du have en mere personlig oplevelse, så booker du en privat tur. Her betaler du efter antallet af personer i bilen/bussen, og kan du finde nogle rejsekammerater, der vil med, kan du minimere udgiften.
Bonusinfo: Ligesom du kan gøre meget for at spare på budgettet, så skal du heller ikke snyde dig selv for de penge, du eventuelt har ret til. Har dit fly været aflyst eller forsinket, så kan du måske få kompensation hos f.eks. AirHelp. For et par år siden har jeg selv fået 600 € i erstatning for et aflyst fly i Vietnam. Se mere i denne Vejledning til kompensation for flyforsinkelse.