Hjem Europa Gran Canaria – sol, sand og smuk natur

Gran Canaria – sol, sand og smuk natur

+ praktisk information til dit besøg på Gran Canaria nederst på siden

”Skal I kun være her en uge?”, spørger den tyske kvinde vantro. Det skal vi, og mon ikke det er tid nok til at se om noget er forandret siden vi var her sidst? Det er ved en af Playa del Inglés små chiringuitos vi møder kvinden, der som alle andre omkring os er solbrændt og synes at have været her i måneder.

Sol og strand. Store hoteller og masser af forlystelser. Sammen med stribevis af butikker, barer, restauranter og velassorterede supermarkeder, der har fuldstændig samme varer som hjemme, så er Gran Canarias sydkyst stedet, hvor du kan få en ubekymret ferie med alle tænkelige faciliteter inden for rækkevidde.

Pragtfuldt synes mange, frygteligt mener andre. Men hvert år drager millioner af turister af sted mod den solrige ø, hvor hele familien vil føle sig hjemme. Her er så mange aktiviteter og forlystelsestilbud, at man kan blive underholdt i en hel måned uden at lave det samme to dage.

Den populære Kanarieø indbyder så afgjort til afslapning på stranden eller ved poolen under den kanariske sol, men der er heldigvis mere at komme efter. Kan du løsrive dig fra solstolen, så er der gode oplevelser i vente langs vestkysten og øens bjergrige indre, der synes langt væk fra kystens neonoplyste feriebyer.

Gran Canaria
Stranden i centrum af Playa del Inglés

Playa del Inglés – soldyrkernes mekka

Det var driftige forretningsmænd, der opførte Playa del Inglés på Gran Canarias sydkyst. Her er vejret bedre end i Las Palmas, og hurtigt overtog byen den voldsomme invasion af charterturister fra hovedstaden og med samme katastrofale følger.

Med årene fik håbløs byplanlægning kombineret med luskede barer, dårlige restauranter og beskidte hoteller Playa del Inglés til at ramme bunden som turistby! De senere år har byen fået en tiltrængt ansigtsløftning, og Playa del Inglés fremstår i dag væsentlig mere indbydende end for 20 år siden.

Det er formiddag, og lige nu går vi ad strandpromenaden, der også er et af Playa del Inglés centre. Anexo I & II hedder promenaden officielt, og her er barer og restauranter allerede åbnet.

De første fadøl bliver langet over disken, mens hundreder af solglade turister medbringende strandtaske, luftmadras og godt humør er på vej ud i den enorme sandørken.

Gran Canaria
Anexo l & ll på Playa del Inglés’ strandpromenade

Vi følger efter og passerer solstole på stribe før vi når Zona Nudista. Det er her naturisterne holder til, og det er her vi møder den tyske kvinde, der synes, at fem timer er lang tid at flyve for kun at være her i en uge.

Men vi har nu heller ikke tænkt os at ligge på den lade side og blive solbrændte. Vi fortsætter ad stranden sammen med tusinder af andre turister, der går fra Playa del Inglés til Maspalomas.

Den store menneskemængde i vandkanten kan nok synes intimiderende for nogle, men vi kommer både forbi et område for bøsser og endnu et naturistområde, hvor folk i alle aldre nyder solen uden tøj på. Her er masser af plads, og den store sandørken, der deler Playa del Inglés og Maspalomas er bestemt et must-see.

Mens Playa del Inglés primært har store betonhoteller, så er bebyggelsen i Maspalomas lav. Selvom her er noget mere ro end i nabobyen, så kører ferielivet også her på højblus.

På restauranterne i centret Faro II, der ligger for foden af fyrtårnet, suser tjenerne rundt om bordene med pizza, pasta og fritter, mens andre slapper af i skyggen med en fadøl eller en kande sangria.

Og så er der dem, der er på jagt efter et godt tilbud. Kanarieøerne er frihandelsområde, og spiritus, parfume og elektronik har i årevis været blandt turisternes mest populære køb.

De fleste butikker er koncentreret i feriebyernes centre. Dem har Playa del Inglés flest af, og de ligger spredt mellem de velfriserede gader, der er flankeret af hoteller og lejligheder. Størst er Yumbo Centret, der er i flere etager, men også Cita, Kasbah og til dels Plaza er steder, hvor man kan være heldig at gøre en god handel.

Gran Canaria
San Fernando-markedet i Maspalomas er et tilløbsstykke blandt turisterne

Jagten på det gode måltid

”Har I været her før”, spørger den unge pige på restaurant Tango. Det har vi ikke –  desværre. I Gran Canarias feriebyer er det en god idé at se sig rigtig godt for, hvis man vil have noget ordentligt at spise.

Flertallet af turisterne synes at være helt ligeglade med, hvad de putter i munden, og restauranterne er derefter. Menukortene indeholder et hav af retter og er som regel på 12 sprog med fuldstændig samme stavefejl. Tankevækkende.

Men sådan er det ikke på Restaurant Tango, hvor vi sidder nu. Det er en lille intimt sted, der serverer tapas, som vi vælger ud fra et menukort, der får tænderne til at løbe i vand. Aftenens vinder er den lækre grillede chorizopølse, som vi spiser i selskab med en god rødvin mens en mand på akustisk guitar spiller spanske klassikere.

Et af denne rejses mål er at finde gode steder at spise. Det er ikke nemt, men hjemmefra har vi udvalgt en håndfuld restauranter, der skal prøves.

Vi spiser på Rias Bajas bag Yumbo centret, der er en glimrende fiskerestaurant indrettet i et old school fransk inspireret miljø. Det er ikke uden grund, at man er kendt for sine fiske- og skaldyrsretter – vi prøver også et par bøffer og pastaretter, men de er nu ikke værd at snakke om.

Et stenkast fra Rias Bajas besøger vi også La Toya, der ligger lidt uanseeligt mellem to store hoteller. Maden er glimrende, men atmosfæren snobbet og så er det rasende dyrt. La Toya er en af byens ældre spisesteder, men ved at være over the hill.

Vi prøvespiser også på den enorme restaurant Gambrino ved Kasbah/Plaza centret. Her spiser man godt, men det er tilsyneladende et hit blandt børnefamilier og larmen overdøver til tider de stakkels musikere, der spiller alt hvad de har lært.

Gran Canaria
Stranden i Puerto Rico

Goddag til Puerto Rico

”Skal I ikke ha’ stegt flæsk med persillesovs i aften”, spørger en landsmand, mens vi nyder en kold øl på en af Puerto Ricos mange barer. Det skal vi helt sikkert ikke, men på Gran Canarias sydkyst behøver du ikke at savne noget som helst hjemmefra – heller ikke stegt flæsk med persillesovs.

Vi har forladt Playa del Inglés og er nu i Puerto Rico. Ad nye veje med det glinsende atlanterhav på den ene side og den bjergrige midtø til den anden tager det os kun en halv times tid, før vi står i den noget mindre ferieby, der siges at være det mest solsikre sted på Gran Canaria.

Puerto Ricos centrum er centret i bunden af en lille dal, hvor turisterne kan fornøje sig med stribevis af barer, butikker og restauranter. Hoteller og lejligheder ligger blændende hvide op af bjergsiderne, og det er bestemt ikke et sted for gangbesværede.

Vi har boet her et par gange før, men det er ingenting i forhold til det ældre danske ægtepar vi tilfældigvis kommer i snak med på en af byens restauranter.

32 år i træk er de kommet på samme hotel i byen, og de er for længst holdt op med at rejse frem og tilbage med den tunge bagage. Næh, hotellet opbevarer deres tøj, der selvfølgelig er vasket og ligger klar på samme værelse som de forlod.

Puerto Rico er bygget udelukkende til turisme. Det kuperede terræn gør, at her ikke er nogen høje hoteller, og byen er en anelse hyggeligere og lidt mere intim end Playa del Inglés. Stranden ligger i en beskyttet bugt, og fra morgen til aften er her fyldt med solhungrende turister, der arbejder på kuløren.

Ikke meget er forandret i Puerto Rico siden vores sidste besøg. Og dog. Den offentlige swimmingpool mellem stranden og centret er blevet til en fancy beach club, og i næste dal er byggeriet blomstret op med nye butikker, hoteller og restauranter, der er klar til at servicere de mange turister.

Vi går ad strandpromenaden til næste bugt. Playa del Cura er som så meget andet på Gran Canarias sydkyst kunstigt bygget, og det lader til at turisterne har taget godt i mod den fine strand med det turkisblå rolige vand. Solstolene står på række, og der er godt gang salget på barer og restauranter.

Gran Canaria
Charmerende gader i Puerto de Mogán

Puerto Mogán og Gran Canarias vestkyst

Er vi virkelig på Gran Canaria tænker jeg, da vi sidder på en loncheria i den meget lille havneby Puerto de las Nieves. Her synes livet at gå sin gang og i den lille by på øens nordvestkyst føler vi os straks mere tilpas.

Vi har forladt Puerto Rico for at køre længere mod vest. Puerto Mogán er næste stop, og den lille ferieby, der bliver kaldt Gran Canarias Venedig pga. de små kanaler, er så afgjort hyggeligere end både Playa del Inglés og Puerto Rico.

Byens huse er kridhvide med farvestrålende træværk, og overalt ser vi blomstrende oleander, hibiscus og bougainvillea. Havnen og marinaen er det naturlig samlingspunkt, og Puerto Mogán har flere glimrende fiskerestauranter.

Tilnavnet Gran Canarias Venedig skal nok tages med et gran salt – der er ikke meget vand i de få kanaler. Byens strand er med sort lavasand og de mange strandelskere i sydkystens øvrige feriebyer ville nok blive skuffede, hvis de kom til Puerto Mogán.

Kanin, gedeost og frisk fisk. Maden på restaurant Acaymo er lækker og den rustikke restaurant er hyggelig og et sted vi gerne vender tilbage til.

Fra Puerto Mogán er vi kørt op gennem Barranco Mogán og kommer forbi den pragtfulde restaurant, der ikke uden grund får gode anmeldelser. Efter byen Mogán begynder landskabet at blive bjergrigt, og flere steder har vi en smuk udsigt over dalen.

Ved den lille søvnige by San Nicolás når vi vestkysten, men straks efter går det opad igen. Den ene smukke udsigt afløser den anden og snart når vi Mirador del Balcón. Herfra kan vi se over på Tenerife og Spaniens højeste bjerg Pico de Teide, hvis top gennemskærer det lave skydække.

Men vi har tilsyneladende stadig det bedste til gode. Det er mellem Mirador del Balcón og Agaete turen er smukkest.

Vi passerer enorme græstæpper, der slynger sig ned over de forvredne klipper mens farverige blomster som nelliker og margueritter skyder frem alle steder. Det er på én gang et smukt og barskt landskab, og frodigheden står i stor kontrast til de store bølger, der slår ind mod klipperne.

Længere fremme kan vi se næste større by. Afstanden til Agaete ser umiddelbart ikke ud af noget, men køreturen tager længere tid end vi regner med. Agaete og Puerto de las Nieves hænger næsten sammen. Sidstnævnte er hyggeligst, og så ligger den ved havet.

Det er her vi nyder en friskfanget fisk på den lille loncheria, hvor mor står i køkkenet og familien serverer. En loncheria er en lokal fiskerestaurant, hvor indretningen er enkel og menukortet bestemt af, hvad fiskerne kommer ind med om morgenen.

Gran Canaria
Farvestrålende hus i Puerto de las Nieves

Gran Canarias midtø og Fataga-dalen

Hvor er her smukt. De frodige oaser og palmelunde bliver afløst af blomstrende buske, der kommer os farvestrålende i møde. Fra kystvejen drejer vi mod syd og er igen på vej op i bjergene. Ofte er der overskyet på den nordlige del af Gran Canaria, men i dag er vi heldige. Solen kaster sit smukke lys ned over landskabet, der bliver ved med at imponere.

Vi kommer forbi Teror, en af øens ældste byer, der betragtes som Gran Canarias religiøse centrum.

Husene er kridhvide og smukke – ikke mindst kirken Basilika de la Virgen del Pino fra det 18. århundrede, der er et populært pilgrimsmål. Gennem et smukt fyrretræslandskab passerer vi Vallesco og Lanzarote – to mindre byer, hvor tempoet er i bund.

Ved Cruz Tejeda gør vi et stop. Her i hjertet af Gran Canaria har vi en smuk udsigt over det bjergrige landskab. I området finder man øens højeste punkter, og der er gode vandreruter og udsigter.

Selvom vi er langt fra sydkystens feriebyer, så er her fyldt med turister, der har forladt solstolen for at se lidt af øen. Mod syd går vi op til Roque Nublo, der siges at være en af verdens største monolitter (fritstående sten).

Temperaturen heroppe i bjergene er en ganske anden end ved kysterne. Jeg har været her før, og belært af erfaring har jeg en lun trøje med. Ganske nyttigt når temperaturen er under 10 °C, som den er nu. Da vi har besøgt Gran Canarias højeste punkt, Poza de las Nieves (1949 m), gør vi klar til at køre det sidste stykke mod syd til Playa del Inglés.

Gran Canaria
Smuk natur på det centrale Gran Canaria

Men det er ikke slut med de gode oplevelser. Turen gennem nåleskov og videre ad Fatagadalen er smuk, og jeg husker tilbage på et af vores tidligere besøg, hvor vi kørte mod vest ud mod kysten gennem Artenara, hvor der både er pinjeskov og et sigøjnersamfund, der har indrettet sig i huler som i guanchernes tid.

Før vi når Fataga kommer vi forbi San Bartolomé de Tirajana, der har sine egne udsigtspunkter. Forude kan vi skimte Playa del Inglés, der toner frem i horisonten som et fata morgana.

Kontrasten kan næsten ikke være større – fra den frodige midtø og de søvnige landsbyer til store betonhoteller, neonoplyste barer og engelske pubs med live fodbold.

Tilbage i Playa del Inglés

Det er endnu en solrig dag, og selvom det er tidligt på formiddagen, så er de første strandgæster for længst ankommet. Det er vi også. Ved et tilfælde får vi øje på den tyske kvinde, der spiller boccia.

En uge er gået siden vi var her sidst og intet synes at have forandret sig på Gran Canarias sydkyst. Nåh jo, i modsætning til os, så er kvinden måske blevet en anelse brunere.

Gran Canaria er sol og strand, men også så meget andet. Faktisk bestemmer du selv, hvordan øen skal være. Måske skal du lede efter de gode spisesteder, men de er der. F.eks, restaurant Tango, hvor vi endnu en gang mæsker os i lækre tapas og drikker god rødvin.

Stemningen er sydlandsk og milevidt fra det vinterdanmark vi skal hjem til. Pludselig forstår jeg den tyske kvinde. Hvorfor ikke tilbringe de mørke og kolde måneder under varmere himmelstrøg langt væk fra sne og sjap?

Gran Canaria
Stranden i Playa del Inglés

Praktisk information til dit besøg på Gran Canaria

Transport

Ind og ud

Som et af danskernes yndlingsrejsemål er det ikke svært at komme til Gran Canaria. Du kan booke en charterrejse med fly, hotel og måske transport inkluderet, men du har også mulighed for selv at sørge for fly og hotel. I vintersæsonen kan du flyve direkte til Las Palmas fra både Billund og København.

Fra lufthavnen i Gando, der på østkysten, til dit hotel kan du tage en taxi eller benytte en transferservice som f.eks. Expedia tilbyder. Du kan også leje en bil hjemmefra, som du henter i lufthavnen.

At komme rundt

Skal du rundt på Gran Canaria er det nemmest at leje en bil – de store udlejningsfirmaer som f.eks. Hertz og Avis er repræsenteret på øen, men nemmest er det at leje den hjemmefra.

Prisen for en lejebil varierer alt efter biltype og lejeperiode. Som regel skal man være fyldt 21 år og have haft kørekort i mindst et år for at kunne leje bil. Husk at have forsikringerne i orden, hvis du lejer bil.

Der er gode veje på Gran Canaria, og de er godt skiltet. Sørg for at få en et nyt kort over øen med, hvis du selv vil køre rundt på Gran Canaria. Kører du til Las Palmas, er det en god idé at benytte en byens mange p-kældre.

Gran Canaria har også gode busforbindelser, og man køber sin billet hos chaufføren. Nogle vigtige busruter:

Linie 1: Las Palmas-Puerto Mogán. Linie 30: Faro (Maspalomas)-Playa del Inglés-Las Palmas. Linie 31: Puerto Rico-Las Palmas. Linie 32: Playa del Inglés-Puerto Rico-Puerto Mogán. Arrangerede udflugter kan købes hos lokale tourbureauer.

Overnatning

Gran Canaria er i den grad lagt an på charterrejser. De fleste turister kommer til øen på en forudbestilt pakkerejse som stort set alle danske rejsebureauer kan arrangere. Vil du selv sørge for indkvartering, så har f.eks. hotels.com et enormt udvalg af hoteller i alle prisklasser.

Individuelt rejsende på lavbudget kan prøve i San Fernando-kvarteret i den nordlige del af Playa del Inglés – her ligger flere små pensioner. Mange overnatningssteder, især i Puerto Rico, er lejligheder, hvor du selv står for al mad og drikke, men mange af stederne har køleskab og køkken, som du hurtigt kan få brug for.

Mad og drikke

Gran Canaria er en dyr ferieø når det gælder mad. En hovedret på en almindelig restaurant koster ca. 70-90 kr., men det kan sagtens gøres både billigere og især dyrere. Som nævnt skal man se sig godt for på feriebyernes restauranter, hvor det er nemt falde ind et sted med pizza og steaks til høje priser.

Prøv det kanariske køkken – kanin eller ged med papas con mojo (saltkartofler i mojo sauce) er et herligt måltid.

Men Gran Canaria tilbyder noget for enhver – asiatiske restauranter kan bl.a. findes i Yumbo Centret. Her er en række kvalitetsrestauranter som jeg kan anbefale:

• Restaurant Las Brasas
• Restaurant Tango
• Restaurante Acaymo
• Restaurant Rias Bajas
• Restaurant La Toja
• Restaurant Gambrinus

Gran Canarias natteliv er fest og farver. I Playa del Inglés er det i Yumbo-centrets nederste etage eller i Plaza-centret du skal søge hen, hvis du vil danse til langt ud på natten. I Yumbo-centret er det dog mere barer man finder – de fleste af dem populære blandt bøsser.

Plaza centret har en del diskoteker, ofte med underholdning i form af f.eks. showdansere og striptease. Det er også i Plaza Centret de fleste touroperatører kommer med deres ungdomsgrupper, så der er ofte mange mennesker.

I Puerto Rico er det på øverste etage i det gamle center det sker – her er proppet med barer, og som regel er der god stemning. I alle turistbyerne finder man spredte barer, heriblandt naturligvis de engelske/skotske/irske barer med livefodbold på skærmen. Det er dyrt at gå i byen på Gran Canaria, priserne på drikkevarer er som hjemme.

Aktiviteter

Forlystelsesparker

Palmitos Park ligger Ca. 12 km fra Playa del Ingles og er en kæmpe subtropisk have med mange eksotiske fugle og et stort sommerfuglehus. Desuden er der daglige shows med papegøjer og ørne. Medbring drikkevarer hjemmefra da det er dyrt i parken.

Holiday World er Gran Canarias Tivoli. Ligger ca. 4 km fra Playa del Ingles og byder på rutschebaner, karruseller osv. Sioux City er en wild west by der byder på cowboys, indianere og sjove indslag. En udmærket oplevelse for børn og barnlige sjæle.

Det enorme vandland Aqua Sur er beliggende ved Maspalomas. Området dækker et areal på 130.000 kvadratmeter. Her er ca. 30 vandrutschebaner, bølgemaskiner, minigolf osv.

Cocodrilo er en park med krokodilller, leoparder, tigre osv. Daglige shows. Ligger ca. 15 km fra Playa del Inglés i østlig retning. Parken Reptilandia har forskellige øgler, bl.a. komodovaranen. Cactualdea er en kaktuspark ved San Nicolas.

Guanchemuseum

Mundi Aborigin er et nyere udendørs museum på ikke mindre end 11.000 kvadratmeter. Her beskæftiger man sig udelukkende med kanarieøernes urbefolkning Guancherne.

Der er etableret et imponerende guanchemiljø med dukker, redskaber og vegetation fra den tid. Et arkæologisk museum er tilknyttet området, og her kan man se fund fra udgravningerne i området. Mundi Aborigin ligger lige uden for Playa del Inglés.

Dykning og dyhavsfiskeri

Dybhavsfiskeri kan prøves fra havnen i Puerto Rico. Der fiskes bl.a. efter haj, tun og rokke. Flere dykkerudbydere ligger i turistbyerne, f.eks. Nordic Divers i Bahia Feliz og Puerto Rico (ved havnen) hvor man kan tage et PADI-certifikat.

Strande

Strande finder man hele øen rundt, men det bliver ikke meget bedre end den glimrende af slagsen i Playa del Inglés/Maspalomas. Der er udlejning af solstole på de fleste større strande, to solstole med parasol koster ca. 8 euro. Husk at respektere når det røde flag er oppe på stranden, der kan være kraftige understrømme.

Nøgenbadning er muligt på et meget stort stykke fra Playa del Inglés til Maspalomas, både ved de indrettede afsnit med solstole men også i klitterne bagved. Området her er officiel nudiststrand. Mellem Playa del Inglés og Puerto Rico ligger små strandafsnit, primært med grus og sten, her er der også mulighed for nøgenbadning.

Vejret på Gran Canaria

Vejret i vintermånederne er behageligt med temperaturer på 18-22 °C, nætterne kan være kølige hvor temperaturen kan falde til 14-17 °C. Husk også en paraply da regnbyger kan forekomme.

Efterhånden er Gran Canaria også blevet et populært rejsemål om sommeren. Temperaturen i denne periode ligger på 26-30 °C og du kan forvente masser af sol. Se vejret på Gran Canaria.

2 Kommentarer

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her