Jeg elsker at læse bøger – både herhjemme, og når jeg er ude at rejse. Jeg har dog mest tid til at læse, når jeg skal slå tiden ihjel i lufthavne og på lange flyveture, hvor bøgerne er helt uundværlige.
Jeg holder mest af dokumentarer og bøger, der omhandler de steder jeg skal besøge eller det at rejse generelt.
Den slags udgivelser har jeg læst en hel del af – nogle bedre end andre, men det kan du se mere om herunder, hvor jeg præsenterer syv bøger, der med stor sandsynlighed kan findes på dit lokale bibliotek – måske også som lydbog, som du kan downloade hjemmefra. Alternativt kan du købe bøgerne online på f.eks. Saxo.
1 Alle mine morgener på jorden – Troels Kløvedal
Troels Kløvedals bøger hører absolut til mine favoritter. Jeg har næsten læst dem alle og holder især af Alle mine morgener på jorden – hans sidste bog, der vel nærmest er en selvbiografi og drejebog til, hvordan man forfølger sine drømme og lever det liv, man ønsker.
Fra en barndom uden for mange penge og livet i hippietidens kollektiver følger vi Kløvedals jagt på det frie liv.
Få kan som Troels Kløvedal nyde livet og minde os andre om at vi skal gøre det samme. Sådan et råd havde været patetisk, hvis Kløvedal kom fra gode kår, men den beundringsværdige sejler er startet fra bunden for gennem hårdt arbejde at nå sine mål.
Selvom Alle mine morgener på jorden er et slags sammendrag af hans liv og tidligere bøger, så SKAL du læse den.
Bogen er skrevet i Kløvedals sidste år, hvor han var bevidst om, at han ikke kom ud at sejle igen. Det giver naturligvis bogen en lidt anden vinkel og ikke mindst en tænksom refleksion over det at rejse ud i verden og forfølge sine drømme. Alle mine morgener på jorden på saxo.com.
2 Hold kæft og rejs – Thomas Veber
Hold kæft og rejs er tænkt som hjælp og inspiration til rejselystne danskere, der overvejer at tage på eventyr i længere tid. Thomas Veber har selv rejst rundt i verden til lands og til vands, og i bogen bliver læseren også præsenteret for andre danskere, der på forskellig måde har realiseret drømmen om at se verden.
Hold kæft og rejs er primært henvendt til sejlerne, men der er også masser af inspiration til de, der vil på road trip eller rejse rundt med rygsæk. Bogen kan være nyttig som et slags opslagsværk, hvor læseren finder tips og gode råd inden turen går ud i den store verden.
I Hold kæft og rejs kommer Thomas Veber også ind på det økonomiske aspekt og giver forslag til, hvordan du kan tjene penge undervejs på din rejse. Eksempelvis som underviser eller digital nomade, hvor du tjener penge online og har hele verden som dit kontor.
For den erfarne rejsende er der måske ikke så meget at komme efter i bogen, men mangler du det sidste skub til at få opfyldt dine rejsedrømme, så gemmer Hold kæft og rejs på masser af information om f.eks. forberedelse, økonomi og ikke mindst en række praktiske ting, der er værd at være opmærksom på. Hold kæft og rejs på saxo.com.
3 Timernes Bro – Jens-Martin Eriksen
Timernes Bro er en rejseberetning fra Sydøstasien, hvor Jens-Martin Eriksen besøger Cambodja, Vietnam, Thailand og Malaysia. Hvert sted tager beretningerne udgangspunkt i et tema – i Cambodja er det tiden med khmer rouge og folkedrabet, hvor forfatteren ligesom jeg forlader landet med flere spørgsmål end svar.
I Vietnam handler det ikke overraskende om det, der bliver kaldt den amerikanske krig. Både her og i de øvrige lande prøver Jens-Martin Eriksen at komme ind under huden på en kompleks kultur og befolkning, ligesom forfatteren også dykker ned i landenes fortid i et forsøg på at forstå nutiden.
Jens-Martin Eriksen tager også sig selv med ind i beretningen. Han kigger indad og bliver også klogere på sig selv undervejs. Timernes Bro er en bog til de, der interesserer sig for historie, kultur og samfundsforhold.
Det er også en bog med et lixtal pænt over gennemsnittet og skal sine steder nok tages i mindre bidder. Men en klar anbefaling fra mig. Timernes Bro på saxo.com.
4 Mit år som dansker – Helen Russell
Mit år som dansker er ikke så meget en bog om at rejse, men jeg vil alligevel nævne den her. Skrevet af Helen Russell, der er tidligere redaktør på magasinet Marie Claire, er det et glimrende eksempel på det at møde nye kulturer – også selvom hun “kun” flytter fra England til Danmark.
Egentlig har Helen et drømmejob i London, men dagligdagen er travl og livet former sig ikke helt som planlagt. Da hendes mand får arbejde på Lego i Billund, siger hun ja til at følge med ham til Danmark, hvor de skal etablere sig og opfinde sig selv som par og senere familie.
Helen får hjemve, men beslutter sig for at skrive en bog om verdens lykkeligste land og især det at skulle vænne sig til nye love, regler og traditioner.
Danmark bliver omtalt rosenrødt – måske også for rosenrødt, eller også er vi bare så forvente med alle vores goder, at vi slet ikke sætter pris på dem. Find selv ud af det – mit år som dansker er en sjov bog, der præsenterer Danmark set udefra. Mit år som dansker på saxo.com.
5 The Lonely Hearts Travel Club: Destination Thailand – Katy Collins
Jeg er nok ikke den helt rigtige til at anmelde denne bog, der tydeligvis er henvendt til de, der kan lide den lette genre. I Katy Collins The Lonely Hearts Travel Club: Destination Thailand følger vi Georgia, der et par uger før sit bryllup bliver forladt af sin kæreste.
I jagten på at finde sig selv tager Georgia til Thailand, hvor de klassiske problemstillinger bliver vendt og drejet: lykken, meningen med livet og friheden til at gøre som man har lyst til.
Det er en bog proppet med klichéer og ikke mindst faktuelle fejl. Katy Collins bog skulle delvist være baseret på egne erfaringer, men jeg tvivler på, om forfatteren nogensinde har været i Thailand. Det halter med geografien og Collins har tilsyneladende ikke fundet ud af, at Asien er foran i tid i forhold til Europa.
The Lonely Hearts Travel Club: Destination Thailand kan læses som underholdning – dyb og tænksom er den i hvert fald ikke. Katy Collins har skrevet en stribe andre bøger om populære destinationer for backpackere, men dem tror jeg bare, at jeg springer over. The Lonely Hearts Travel Club: Destination Thailand på saxo.com.
6 Turen går ad helvede til – Jakob Vølver og Martin Gylling
En lille letlæselig bog, der har samlet en række sjove rejsehistorier krydret med fakta og præsentation af f.eks. forskellige slags rejsende, stereotyper og hvilken slags turist er du?
Vi kommer verden rundt i Turen går ad helvede til. Selv holder jeg af historien om familien, der rejser med tog gennem Vestafrika, den kinesiske kok, der laver andet end mad og især den velskrevede fortælling om et hold pressefolk på besøg i Island, hvor alt gik galt.
Generelt er der lidt for langt mellem det sjove og anderledes i Turen går ad helvede til. Der MÅ simpelthen være sjovere og mere interessante historier blandt de rejsevante danskere. Turen går ad helvede til på saxo.com.
7 Ud – Carsten Jensen
For en del år siden læste jeg Carsten Jensens bog Jeg har set verden begynde, som jeg holdt rigtig meget af. Ud er dog en helt anden slags bog og tilhører egentlig ikke rejsegenren, men er primært en samling artikler skrevet til forskellige danske aviser fra 1978 til 2010.
Ud er på over 500 sider, og det er både for langt og for kort. Det kan lyde mærkeligt, men samtidig med, at det kræver sit at pløje sig gennem skildringerne fra f.eks. Norditalien, så savner jeg flere steder også at han uddyber og argumenterer sine ofte bombastiske holdninger.
Selv havde jeg håbet at læse lidt mere fra Sydøstasien, men i Ud er der reportager fra hele verden.
Få kan som Carsten Jensen sætte ord på livet og den kompromisløse tilgang til såvel budskab som forfatterskab gør det til en indsigtsfuld og velskrevet bog. Man må dog være oprigtigt interesseret i samfundsforhold og den omkringliggende verden for at læse Ud. Ud på saxo.com.