Det bliver ikke meget smukkere. Fra Fredspagoden har jeg en fantastisk udsigt over Himalaya med Pokhara og Phewa-søen nedenunder. Hvor er her stille, og hvor er Nepal dog kontrastfyldt. Fra larmende Kathmandu til denne pragtfulde bakketop, der er et must-see i Pokhara, og hvor tiden synes at stå stille.
Læs mere om byen og området i denne kombinerede rejsebeskrivelse og Pokhara guide.
Indholdsfortegnelse
Good Luck står der på bagenden af den lastbil, der netop har overhalet os. Jo, det kan vi nemt få brug for på Nepals elendige veje, hvor vi ikke kun skal kæmpe med enorme huller, men også med hostende lokalbusser og tungtlæssede lastbiler.
Vi er på vej fra Kathmandu til Pokhara – en køretur på fem timer, der bestemt ikke er for sarte sjæle, og hvor alle tilsyneladende kører på held.
Pokhara er Nepals andenstørste by, men i forhold til hektiske Kathmandu roligere og væsentlig mindre. Ved første øjekast synes byen trist og charmeforladt, men da vi når turistområdet ud til Phewa-søen fornemmer vi lidt af områdets skønhed. Her ved foden af Himalayas sneklædte bjerge er naturen smuk og luften klar og frisk.
I det kuperede terræn er der gode vandreruter, men Pokhara er også centrum for de mere seriøse bjergbestigere. De prøver kræfter med det imponerende Annapurna-massiv, der har hele 13 toppe over 7.000 meter. Der er forskellige ruter og nogle af dem tager 20-25 dage at gennemføre.
Nu til min Pokhara guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.
Centrum – orientering og oplevelser
Pokharas turistområde kaldes Lakeside og ligger delvist ud til Phewa-søen. Hovedgaden Ratnapuri er bydelens livsnerve, og her ligger caféer, butikker, restauranter, massageshops og overnatningssteder på stribe. Her er alt hvad vi har brug for og mere til – også selvom Ratnapuri med sidegader er forholdsvis hurtigt overset.
Phewa-søen
Lakeside er ikke kun for turister, men også for lokalbefolkningen, der elsker området helt ud til søen. Her har bådudlejerne travlt, og på den smalle sti langs bredden går forelskede par og nyder hinanden og det smukke landskab.
Pokhara har selvfølgelig en række templer med Vahari Mandir som det mest berømte. Templet ligger på en lille ø i Phewa-søen og kan besøges ved at leje en robåd. Vahari Mandir er fra 1700-tallet og dedikeret til Vishnu, der kan ses i hans inkarnation som Varaha – et vildsvin.
Langs søen går vi også forbi en stribe enkle barer og restauranter, der ligger i første række til den smukke udsigt over Himalaya, hvor ørne og paraglidere kredser om det imponerende Annapurna-massiv.
Også langs hovedgaden ligger flere spisesteder med kig til søen og bjergene. Bl.a. OR2K, hvor vi spiser god mad i en ungdommelig atmosfære. Det er et hipt og populært mødested for især de yngre flashpackere, der breder sig i loungesofaerne, mens mobiltelefonen bliver tjekket for de seneste opdateringer på de sociale medier.
Oplevelser udenfor Pokhara
Udenfor Pokhara er der en stribe gode oplevelser og masser af muligheder for at komme ud i den smukke natur.
Devi’s Fall
Det sker ofte, at de mest hypede seværdigheder er en skuffelse. Sådan er det i hvert fald med Devi’s Fall lige udenfor Pokharas centrum. Vandfaldet er mere et strømfald og kan sagtens springes over.
Men måske er det historien og ikke selve vandfaldet, der har gjort Devi’s Fall berømt. En historie fortæller, at det har fået navn efter schweizeren David, der faldt ned i vandfaldet og tog sin kæreste med sig.
En anden historie siger, at det schweiziske par var på svømmetur, men at kvinden druknede, og det var hendes far, der ønskede, at vandfaldet blev opkaldt efter hende.
Lokalt hedder vandfaldet Patale Chango. Det betyder underjordisk vandfald, og navnet er ikke helt tilfældigt. Vandet i Devi’s Fall løber gennem flere grotter, bl.a. Gupteschwor Mahadev, som ligger lige overfor vandfaldet.
Gupteschwor Majadev
Gupteschwor Mahadev er en større grotte, og pga. fugten har vi svært ved at trække vejret. Det er som at gå med gasmaske, og jo længere ind i grotten vi kommer, desto værre bliver det. Vi passerer et lille hindutempel og når det bagerste af grotten, hvor vandet fra Devi’s Fall løber igennem.
Som med vandfaldet er Gupteschwor Mahadev ikke den store oplevelse – man skal nok være geolog eller bare elske grotter for at synes, det er fantastisk.
Fredspagoden
Jeg kan bare ikke få nok af den fantastiske udsigt. Det er som om, at Himalaya ligger lige derhenne. Egentlig er det den flotte og blændende hvide pagode, der er seværdigheden, men den har svært ved at hamle op med de snedækkede bjerge, der er smukt rammet ind af den dybblå himmel.
Nedenunder ligger Pokhara og Phewa-søen, hvorfra vi flere gange har kigget op på Fredspagoden, der blot er en lille hvid plet på Ananda Hill. Selvom Annapurna-massivet ser utrolig smukt ud fra søen, så er udsigten bare endnu smukkere fra pagoden.
Det var den japanske buddhistiske orden Nipponzan Myohoji, der er i 1973 påbegyndte opførelsen af Fredspagoden. Nipponzan Myohoji er en pacifistisk bevægelse, der prædiker fred ved hjælp af lange marcher og såkaldte fredspagoder, som de har opført rundt om i verden.
Den buddhistiske orden opførte den første pagode i 1954 i Kumamoto i Japan og har siden stået bag en række fredspagoder i bl.a. Wien, London og New Delhi. Og så er der den flotte pagode i Pokhara, hvor vi står nu.
Det er et sted skabt til fordybelse og eftertænksomhed. “Ro” står der på skilte, og det skal tages helt bogstaveligt. Flere gange hører vi opsynsmanden tysse på folk, der ikke forstår budskabet eller bare er ligeglade.
Mærkeligt nok er der kun få besøgende ved Fredspagoden. Det er absolut et af højdepunkterne i Pokhara – udsigten alene er grund nok til at bestige det lille bjerg, men selve pagoden er smuk og formålet med den er bestemt værd at støtte.
Tashi Ling
“Ikke så hurtigt – prøv igen”, siger den smilende mand, mens han tålmodigt venter på, at Connie får den helt rigtige lyd ud af den smukke syngeskål. Vi er i Tashi Ling lige syd for Pokhara, der egentlig er en tibetansk flygtningelejr, men som i dag har mere karakter af by.
Da Kina invaderede Tibet i 1959 skabte det en massiv flygtningestrøm over Himalaya. Mange endte i Pokhara, hvor tibetanerne samlede sig i lejre under kummerlige forhold.
Her ventede de på at kunne tage tilbage til deres hjemland, men verdenssamfundet vendte det blinde øje til. De solgte deres idealer for kinesiske handelsaftaler og lod et fredselskende folk i stikken.
Med årene udviklede flygtningelejrene sig til småbyer, hvor den tibetanske kultur levede videre og nye buddhistiske templer blev grundlagt.
Med hjælp fra primært private donorer fik flygtningene gradvist bedre vilkår, og da Nepal blev tilgængeligt for den almindelige turist, gav det også tibetanerne nye muligheder. De åbnede bl.a. restauranter og begyndte at sælge kunsthåndværk.
Sådan var det indtil 2008, hvor Kina øgede presset på Nepal og dermed gjorde forholdene for tibetanerne sværere. Allerede i 1989 fik kineserne Nepal til ikke at tillade flere flygtningelejre i landet, men en aftale med UNHCR sikrede, at tibetanerne kunne få en sikker passage til lejrene i Indien.
Efter uroligheder i Tibet i 2008 dikterede kineserne, at det nu skulle være sværere for flygtningene at få id i Nepal.
Det betød, at mange nu ikke kunne få arbejde eller starte virksomhed, og at børnene ikke kunne komme i skole. I “aftalen” lå også, at tibetanerne skulle betragtes som kinesiske statsborgere, og at Nepal skulle anerkende Tibet som en del af Kina.
Lige nu står vi og kigger på en håndfuld kvinder, der sidder og spinder tråde. Deres arbejde bliver senere til smukke tæpper, som de sælger i den store bygning ved siden af. I et andet rum er der lavet en fotoudstilling om tibetanernes flugt fra deres hjemland og livet i flygtningelejrene.
Tashi Ling har en stribe butikker, hvor indbyggerne sælger smukke ting fra Tibet: klokker, masker og vævede tekstiler af bl.a. uld fra yakokse.
Mens Connie prøver at få syngeskålen til at lyde rigtigt, tager jeg et hurtigt kig på den lille by. Langs hovedgaden kommer skolebørnene mig i møde og til den anden side står en lille stupa med det snedækkede Himalaya i baggrunden.
Den venlige mand giver Connie en halv times undervisning i brug af syngeskålen, der selvfølgelig bliver købt med hjem som et smukt, men også tankevækkende minde om vores besøg i Tashi Ling. Igen og igen spekulerer jeg over, hvordan disse mennesker med deres historie og svigt kan være så smilende og storsindede. Et eksempel til efterfølgelse.
Sarangkot
En af de mest populære oplevelser ved Pokhara er at se solopgangen ved Sarangkot, der ligger ca. 10 km nord for byen. Det er utrolig smukt at se den ildrøde kugle komme op over Himalayas snedækkede bjerge. Læs mere i indlægget Sarangkot – solopgang over Himalaya.
Nepal – fuld af kontraster
Jo, Nepal er i den grad kontrastfyldt. I går stod vi ved Fredspagoden og nød den friske luft og udsigten til Himalaya, men den oplevelse synes lige nu langt væk. Vi har forladt Pokhara og kører gennem mineområdet langs Seti-floden, hvor nepaleserne knokler for at overleve.
Egentlig er det forbudt at hente sand, grus og sten ved floden, men disse mennesker har bare ikke andre muligheder. Træer, buske og biler er ligesom de interimistiske træskure dækket af hvidt støv. Her bor hele familier, der alle arbejder ved flodbredden – også børn på 10-12 år.
Nepal er et ufatteligt smukt land, men naturens skønhed står i stor kontrast til de menneskelige lidelser. Som almindelig turist er det ikke sikkert, at du ser dem, men de er der.
Forarmede tiggere, der bønfalder om småøre til et måltid mad og fortvivlede forældre, der gerne giver deres børn væk til helt fremmede mennesker i håb om, at de får et bedre liv.
Lige nu står jeg og kigger på lange rækker af mennesker, der med udtryksløse øjne slider og slæber langs floden. Synet gør mig trist og modløs – hvordan kan vi tillade, at 12-årige piger slæber 50 kg tunge sække med sten 14 timer i døgnet for at få mad på bordet?
Der er nok af problemer at tage fat på i Nepal, men hvordan løser vi dem? Med syv timers kørsel ad elendige hullede veje har jeg tid nok til at tænke over det. Chitwan Nationalpark ligger forude, og jeg håber, at Nepals fantastiske natur kan muntre mig lidt op.
Herunder finder du min Pokhara guide – læs om bl.a. transport, overnatning og mad og drikke. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
Transport
Du kan læse mere om at rejse ind og ud af Nepal (Kathmandu) her.
Pokhara ligger ca. fem timers kørsel fra Kathmandu ad bjergrige veje med ofte tæt trafik. Køreturen er ikke for sarte sjæle, men heldigvis har du mulighed for at flyve fra Kathmandu til Pokhara.
Det tager ca. 25-30 minutter, og der er flere forskellige flyselskaber at vælge mellem – f.eks. Nepal Airlines og Buddha Air. Bemærk dog, at de nepalesiske flyselskaber ikke har den bedste sikkerhed.
Forhør dig på dit hotel/guesthouse om de kan arrangere transport for dig. Privat transport er selvfølgelig dyrest, men i Nepal findes der såkaldt turistbusser, der kører mellem byerne.
Når busserne ankommer til Pokhara holder de pudsigt nok ikke i turistområdet, og du bliver nødt til at tage en taxi videre. Her er der ofte kaos og pas på taxihajer, der får kommission diverse steder.
Lakeside er ikke større end du kan gå rundt. Vil du på tur i omegnen, f.eks. op til Fredspagoden eller opleve solopgangen i Sarangkot, kan du tage en taxi. Husk at aftale pris på forhånd.
Overnatning i Pokhara
Langt de fleste overnatningssteder i Pokhara synes at ligne hinanden. Dvs. mindre byhoteller, der er hit eller miss. Nogle henvender sig tydeligt til trekkersegmentet, andre til pakketurister, men kun få steder skiller sig ud ved Lakeside.
Flere overnatningssteder har dog en forrygende udsigt over søen og Himalaya, så vælg et af de højere hoteller og spørg efter et værelse på de øverste etager.
Vil du bo lidt mere naturskønt, så kan du vælge en af de mange lodges, der ligger i det kuperede landskab nord og syd for byen. Der er selvfølgelig et pænt stykke vej til Lakeside, men for nogle vil det nemt opvejes af den rolige beliggenhed.
Det er superbilligt at bo på hotel/guesthouse i Nepal – ofte behøver du ikke betale mere end 5 USD for et hostel og kun lidt mere for et enkelt værelse på et guesthouse. Book hotel med prisgaranti her.
Mad og drikke
Om mad i Nepal generelt, kan du læse mere her. I Pokhara er der især mange tibetanske restauranter, der ofte er enkle steder. Momo er populære dumplings fra Tibet, der enten koges/dampes eller frituresteges og kan have forskelligt fyld.
Du kan prøve en såkaldt Newari-restaurant, der serverer det, som minder om den indiske thali – dvs. en stor tallerken med forskellige småretter, dip og chutneys.
Der er rigtig mange restauranter i Pokharas turistområde langs Lakeside – her en lille håndfuld, der kan anbefales (find dem på kortet nederst på siden).
Potala
Enkel og billig tibetansk restaurant. Stedet er familieejet, og vi har en fornemmelse af at sidde midt i deres hjem. Potala er helt nede på jorden og et supervenligt sted.
Vi spiser momos, der er rigtig lækre. Vi prøver dem både dampede og friturestegt. Fås også i vegetarudgave. Gå gennem den lille port ved minimarkedet for at komme op til restauranten.
Or2k
Dette er STEDET i Pokhara. Du kan sidde indendørs i loungesofaer eller på den dejlige terrasse med udsigt til Himalaya. Lækker mad, primært fra det lokale køkken, men også en lang række vegetarretter.
Ungdommelig atomsfære med gratis wifi og mulighed for at oplade tablet og smartphone. Fin betjening og stedet laver også en god iste. Or2k er forholdsvis dyrt for Nepal.
Thakali Kitchen
En af de såkaldt newari-restauranter, hvor du kan smage forskellige nepalesiske retter som thali i Indien. På en stor tallerken/fad får du ris, curies og chutneys. Du kan vælge kød- eller vegetarudgaven. Her er en fin gårdhave med god plads. Stedet laver også risretter, men kom for thali’en.
Pokharas barscene er livlig med et pænt udvalg af steder, hvor du kan snuppe en øl eller drinks. Mange steder synes at tilbyde det samme – nogle barer har billard, andre storskærme med sport og andre igen livebands.
Aktiviteter og forlystelser
Er du til aktiv ferie vil du helt sikkert synes, at Pokhara er et paradis. Mest populært er selvfølgelig trekking på og omkring Annapurna-massivet. Der findes ruter af forskellig varighed, og der er masser af udbydere ved Lakeside.
Blødere vandreruter findes i området umiddelbart udenfor Pokahra – f.eks. kan du gå rundt om Phewa-søen eller op til Fredspagoden.
Andre muligheder for aktiviteter i og omkring Pokhara
• Paragliding
• Rafting (længere ture med overnatninger findes også)
• Mountainbiking
• Meditationskurser
• Massage
• Big Splash Waterpark
• International Mountain Museum
Praktisk information til din rejse
Godt at have styr på
Inden din rejse til Pokhara og Nepal er det en god idé at læse indlægget At rejse i Nepal. Her er der masser af information om bl.a. ind- og udrejse, transport og penge.
Tjek også Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Nepal – den finder du her.
Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.
Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Nepal – se aktuelle anbefalinger her.
Øvrigt
Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.
Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.
Kort over Pokhara
I min Pokhara guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.