Hjem Thailand Phra Sumen & Mahakan Fort – Bangkoks gamle forsvar

Phra Sumen & Mahakan Fort – Bangkoks gamle forsvar

Engang havde Bangkok en bymur med 14 vagttårne

Citadeller og gamle forsvarsmure er ikke noget man umiddelbart forbinder med Bangkok.

Men lige nord for Grand Palace og et stenkast fra Khao San Road ligger Phra Sumen Fort, der sammen med Mahakan Fort halvanden kilometer mod vest er de eneste tilbageværende af 14 vagttårne, som fungerede som en del af Bangkoks forsvar i slutningen af 1700-tallet.

I dag kan de to små vagttårne synes ubetydelige i enorme Bangkok. og det er nemt bare at gå forbi uden egentlig at lægge mærke til dem.

Selvom de to steder har fælles fortid, så deler de ikke samme fremtid. Mens selve tårnene får lov at blive liggende, så ser det helt anderledes ud for det lokalsamfund, der i århundreder har levet i de charmerende træhuse i skyggen af Mahakan Fort.

Phra Sumen
Del af Santi Chai Prakan

Phra Sumen Fort

Ud til Chao Phraya-floden lige nord for Grand Palace ligger Phra Sumen Fort i den lille park Santi Chai Prakan, der er velkommen grøn oase i pulserende Bangkok.

Det er et sted, som de lokale har taget til sig, og hvor der næsten dagligt arrangeres aktiviteter. Det er tilsyneladende også et sted, hvor Bangkoks hip-hoppere samles. Lige nu står vi og kigger på 25-30 unge, der til høj musik skiftes til at danse.

Det var Rama 1., der flyttede landets hovedstad fra Thonburi til den østlige bred af Chao Phraya-floden, hvor han grundlagde Rattanakosin, der senere udviklede sig til det Bangkok vi kender i dag. Som forsvar af den nye hovedstad blev der bygget en 7,2 km lang bymur med 14 vagttårne og 63 porte.

Phra Sumen og Mahakan Fort er stort set identiske ottekantede vagttårne i tre etager, hvor man opbevarede våben og ammunition. Der var også større kanoner og selvfølgelig udkigsposter. I Phra Sumen Fort kan du i dag se en række effekter, der blev fundet under renoveringen af fortet i 1982 – 200 års dagen for Bangkoks grundlæggelse.

Hverken Phra Sumen Fort eller parken er særlig stor, men det er et skønt sted at følge med i den lokale hverdag. Du skal også unde dig selv at gå over den lille bro for at besøge den anden side af klongen, hvor du kan blive væk i de smalle smøger – et Bangkok, som du ikke ser i turistbrochurerne.

Mahakan Fort

Mahakan Fort

Mens der er masser af liv omkring Phra Sumen Fort, så ser Mahakan Fort lidt forladt ud som det ligger klemt inde mellem de travle gader Maha Chai Road og Lan Luang Road.

Men tag ikke fejl. Bag de gamle bymure lever en række familier med i alt 300 indbyggere, der bor i gamle charmerende teaktræshuse. Eller rettere: Det gjorde de engang. I foråret 2018 tabte det lille samfund endegyldigt den lange kamp mod myndighederne, der siden 1990’erne har villet opføre en offentlig park på stedet.

Beboerne er blevet tvangsflyttet og de teaktræshuse vi flere gange har besøgt er nu væk. Det samme er en del af byens historie. Bystyret var fast besluttede på at opføre en park, og de mener, at de fattige indbyggere boede på området ulovligt.

Historikere og borgerrettighedsgrupper er rasende. En kulturskat er jævnet med jorden, og det selvom det lille samfund havde opført et åbent museum, der fortæller om både teaktræshusene og Mahakan Fort. Et museum, som beboerne har haft succes med og som blev betegnet som en af byens små gemte perler.

Bangkok er blevet en lille park rigere, men et historisk område fattigere. Vel og mærke et område, som ikke fandtes andre steder i byen. Rejsemål bliver spændende, når de er unikke, ikke når de ligner alle de andre. Mens Phra Sumen stadig er et besøg værd, så kan du sagtens springe Mahakan Fort over.

Har du fået lyst til selv at besøge Phra Sumen Fort, så kan du finde praktisk information under billedet.
Del af den gamle bymur ved Mahakan Fort

Praktisk information til dit besøg ved Phra Sumen Fort

Phra Sumen Fort ligger ud til floden på gaden Phra Athit tæt på Khao San Road.
Med flodbåd kan du stå af ved Phra Athit/Banglamphu.

Læs meget mere om transport generelt i min Bangkok Guide.

Overnatning

Der er masser af overnatningsmuligheder i området. D kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der som regel har de billigste priser og det største udvalg.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Thailand inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Nogle af de gamle teaktræshuse, der nu er revet ned

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her