Hjem Asien Pak Ou & Kuang Si – på tur i det nordlige Laos

Pak Ou & Kuang Si – på tur i det nordlige Laos

På tur til to af de største seværdigheder udenfor Luang Prabang

Båden bevæger sig langsomt fremad. Den kraftige strøm er en værdig modstander for den lille motor, der mere end en gang lyder som om den er ved at gå ud.

Vi har forladt Luang Prabang, og er nu på vej op ad Mekongfloden til grotterne ved Pak Ou, der er første stop på vores tur ud i den smukke natur, som Laos er så rig på.

pak ou
På vej til Pak Ou

Ad Mekongfloden til Pak Ou Caves

Landskabet synes uberørt. Så langt øjet rækker er der jungle. Bjergtop efter bjergtop dukker op, og jeg spekulerer på, hvad der mon gemmer sig af hemmeligheder lige derude i den tætte skov.

Liv er der i hvert fald masser af, for Laos’ flora og fauna er mangfoldigt. Vi ser kæmpetræer, bregner, palmer, lianer og mange andre planter, der er med til at gøre skoven ufremkommelig.

Laos bliver også kaldt for The land of a million elephants, et tilnavn, der ikke helt passer på virkeligheden. For selv om man skulle tro, at landets vilde dyr har haft gode vilkår, så er der i dag blot 2000 elefanter tilbage.

Ca. 70 % af Laos er dækket af skov, her lever adskillige abearter, deriblandt gibbonen, men også bjørne, leoparder og tigre. Som så mange andre lignende steder i verden, så mister dyrene også her deres levesteder, men nogle dele af Laos er så øde og ufremkommelige, at der stadig bliver fundet nye arter pattedyr.

Regntiden er ikke helt forbi endnu, men alligevel er vandstanden i Mekongfloden faldet med 5-10 meter. Floden har taget en del af bredden med sig, og det gør vandet grumset og mudret.

Til gengæld nyder de lokale godt af den næringsrige jord, som floden har efterladt. På vores tur op ad floden ser vi adskillige kreative bønder, der udnytter hver en kvadratmeter til afgrøder. Ingen skråning synes for stejl til at så grøntsager og krydderurter.

Mægtige Mekong, også kaldet Vandenes Moder, giver føde til millioner af mennesker på dens vej fra det tibetanske plateau til sit udløb i Vietnam, en strækning på i alt 4000 km, der sørger for vand til en stor del af verdens risproduktion.

pak ou
Indenfor i Pak Ou-grotten

Seks forventningsfulde turister er vi i den lille båd, der undervejs må tanke benzin på en flydende tankstation. Kaptajnen kender tilsyneladende floden som sin egen bukselomme, han sejler langs først den ene bred, så den anden, for at undgå den værste strøm.

Disen er omsider lettet over den fugtige jungle, og selv om det nu er skyfrit, så hænger små totter af skyer rundt om de højeste bjerge. Det er et betagende syn, især de steder, hvor skoven når helt ned i flodkanten.

Halvanden time er gået, da vi gør et stop i den lille by Ban Xang Hay, der er fyldt med boder, hvor duge, sengetæpper og saronger hænger side om side. Ved første øjekast kan byen nemt minde om en vaskeægte turistfælde, men indbyggerne væver faktisk selv det meste af det, der bliver solgt, og de giver gerne en demonstration.

Vil man se en ægte laotisk landsby, så er det dog ikke stedet. Også turistbusser ankommer til den lille flække, og et kvarters tid er rigeligt – akkurat lige tid nok til at strække benene før vi igen skal ned i den lille træbåd, der er alt andet end behagelig.

Grotterne i Pak Ou er målet for stort set alle de både, der hver morgen sejler fra Luang Prabang ad Mekongfloden mod nord.

Der er dem, der siger, at turen til Pak Ou er mere spændende end selve grotterne. Jeg er en af dem. Pak Ou Caves er en vigtig helligdom for buddhisterne, der sætter sig for at bede foran de utallige figurer i alle størrelser, ca. 2000 i alt, der fylder den nederste grotte.

I sin tid var Pak Ou et vigtigt sted for animister, men efterhånden som buddhismen gjorde sit indtog i Laos, kom der flere og flere buddhafigurer ind i grotten.

Pak Ou er forholdsvis hurtigt overset, og da vi har forceret de mange trapper til den øverste grotte og tørret sveden af panden, sætter vi os tilbage i den lille båd, der synes at være i smult vande med den stærke strøm agterude.

kuang si
En af Kuang Si Vandfaldets mange pools

Det smukke Kuang Si Vandfald og bjørnecentret

Vi tror næsten ikke vores egne øjne. Foran os dukker små turkise og smaragdgrønne pools op, og det er svært at fatte, at dette er naturskabt. Efter ankomst til Luang Prabang med vores lille træbåd, har vi lavet en aftale med en tuk-tuk chauffør, der kører os sydpå til det berømte Kuang Si vandfald.

Det er her vi står nu og betragter det næsten overjordiske sceneri. Kuang Sis hovedvandfald er et ca. 30 meter højt vandfald, hvor kaskader af vand vælter ned over store klipper for derefter at lande i den første store pool.

Herfra er der utallige små fald, der alle danner større og mindre pools, hvor turisterne bader eller holder picnic. Ofte er vandfald på disse breddegrader smukkest og mest imponerende i regntiden, men Kuang Sis idylliske og farvestrålende pools dukker først op når tørtiden begynder.

Vandfaldet er omringet af grøn og frodig jungle, og det er lige præcis sådan et sted, man drømmer om at opleve uden restaurant, picnicborde og …nåh ja, turister.

Save the bears står der på et skilt. Inden vi når Kuang Si vandfaldet, besøger vi det lille redningscenter for bjørne, der er konfiskeret i forbindelse med illegal handel med vilde dyr.

Det er den australske kvinde, Mary Hutton, der grundlagde centret, som en del af hendes Free The Bears Project. I dag er centret hjem for 23 bjørne af racen asiatisk sortbjørn, men organisationen bag har lignende centre andre steder i Asien. I alt har Free The Bears Project reddet over 900 bjørne.

Vi kommer tæt på bjørnene, der er nogle rigtige krammebamser, men det er vilde dyr, og deres fremtid ligger desværre her i centret, da man er bange for, at de vil lide samme skæbne, hvis de bliver sat ud i naturen igen.

kuang si
Skønne bjørne

På vej tilbage til Luang Prabang kan vi igen nyde det smukke landskab, der bugter sig langs vejen. Omringet af skovklædte bjerge ligger her og der skriggrønne rismarker, der ser ud som om de snart skal høstes.

I modsætning til nabolandene, så høstes der kun ris én gang om året i Laos. Dovenskab mente franskmændene, der havde svært ved at få laoterne til at arbejde. I det gamle Indokina sagde man, at ”vietnameserne sørgede for at så risen, cambodjanerne så den gro, og laoterne lyttede til at den groede”.

Tilbage til nutiden, hvor vi passerer store bøfler, der står i vejkanten og græsser. Vi kommer forbi mindre landsbyer, hvor tiden synes at stå stille. Få bor i rigtige huse, og de fleste må nøjes med enkle hjem lavet af naturmaterialer.

Lige så snart vi forlader Luang Prabang, og bevæger os ud i de mindre befolkede områder, så bliver det helt tydeligt, at Laos er et land i udvikling. Vejene skifter mellem asfalt og grus, store støvskyer står om ørerne på os, og de fire primitive broer vi passerer, har kun plads til én bil af gangen.

I Laos bruger man stadig bøfler som trækdyr, men som det er sket med elefanterne, så mister de måske også snart deres arbejde til fordel for moderne landbrugsmaskiner.

Tilbage i Luang Prabang er vi mange oplevelser rigere. På vej hjem til vores hotel får vi helt tilfældigt øje på vores kaptajn, der ihærdigt prøver at kapre kunder, og mon ikke hans gamle træbåd kan klare en tur mere op ad Mekongfloden?

Har du fået lyst til selv at besøge Pak Ou og Kuang Si, så kan du finde praktisk information under billedet.
kuang si
Kuang Si Vandfaldet

Praktisk information til dit besøg ved Pak Ou og Kuang Si

Både Kuang Si og Pak Ou er oplagte udflugter fra Luang Prabang. For at komme til Pak Ou går du blot ned langs Mekongfloden i Luang Prabang, hvor du vil støde ind i det lille billetkontor, der sørger for at fylde bådene op.

Inden du når så langt, vil du uden tvivl have fået andre tilbud af diverse bådejere. Prisen er nogenlunde den samme, uanset hvem du vælger at sejle med, ca. 50.000 kip pr. person, hvis du deler båden med andre, der skal samme vej.

Du kan også køre til Pak Ou. Her bliver du sat af på den anden side af Mekongfloden og skal herfra sejle over til grotterne.

Hvis du vil besøge Kuang Si-vandfaldet, så er det bare om at finde en taxi eller tuk-tuk i Luang Prabang. En del turister lejer en scooter for at komme til vandfaldet. Der er ca. 30 km fra Luang Prabang – der må påregnes lidt bjergkørsel og knap så gode veje.

Nyttige links til din rejse til Luang Prabang

• Hotel i Luang Prabang – Book med prisgaranti
• Flybilletter til Laos – Sammenlign priser her
• Skræddersyede rejser til Laos – Få et uforpligtende tilbud
• Pakkerejser til Laos – Book fly og hotel sammen
• Transfer – Kom nemt fra lufthavn til hotel med Hoppa
• Vaccinationer til Laos – Se anbefalinger her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her
• Husk rejseforsikring – Få tilbud her

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her