Hjem Tyskland De 5 bedste museer i Berlin

De 5 bedste museer i Berlin

5 gode museer i Berlin du skal besøge

Det er næsten en umulig opgave at pege på de bedste museer i Berlin. Den tyske hovedstad har et stort antal større og mindre museer, der beskæftiger sig med alt fra kunst og historie til hash, dukketeater og brandbiler. Uanset interesse, så er der stor sandsynlighed for, at der også et et museum, du finder spændende.

Man kan ikke tale om museer i Berlin uden at nævne den verdensberømte museumsø, der er på UNESCOs verdensarvliste. Her ligger fem større museer, der primært viser kunst og genstande fra ældre civilisationer. Det er et sted, hvor du nemt kan bruge flere dage, men det er også en anelse overvældende.

Rejser du til Berlin på en miniferie eller et weekendophold, så er det nødvendigt at udvælge hvilke museer, du vil besøge. Især hvis du også vil opleve alt det andet byen har at byde på. Min top 5 over de bedste museer kan du læse om herunder, men du kunne også overveje disse steder:

• DDR Museum
• Humboldt Museum
• Altes Museum
• Bode Museum

Skal du besøge flere museer og seværdigheder i Berlin, så er det en god idé at tjekke om det kan betale sig at købe rabatkortet Berlin WelcomeCard.

Inden din rejse kan du læse om Berlin i min guide til byen, og er du i tvivl om, hvor i den tyske hovedstad, du skal booke overnatning, så kan du tjekke indlægget Hvor skal du bo i Berlin, hvor jeg gennemgår de mest populære bydele og områder.

1 Pergamonmuseet

Det imponerende Pergamonmuseum er et overflødighedshorn af genstande fra antikken. Det er en del af Museumsøen og mest kendt for det flotte pergamonalter, der i 1886 blev bragt fra Grækenland til Berlin og delvist rekonstrueret. En enorm konstruktion, der i sig selv er fantastisk, men som udstillet indendørs på en eller anden måde bare bliver monumental.

En anden topattraktion er Ishtarporten, der inkluderer originalt materiale fra en port, der stod i Babylon. Også den, eller i hvert fald dele af den, blev transporteret til Berlin og rekonstrueret. Det samme er marmorporten fra Miletus (en græsk by i det nuværende Anatolien), som dog er ødelagt og rekonstrueret flere gange.

Samlingen på Pergamonmuseet indeholder et utal af genstande og antikviteter fra bl.a. romerriget, det gamle Grækenland og Mellemøsten. Kunstskatte udgravet af arkæologer og siden sendt hjem til Tyskland. I bygningerne ligger også Museet for Islamisk Kunst.

Praktisk information

Pergamonmuseet er en del af Museumsøen, der ligger centralt i Berlin ud til Unter den Linden. Bor du ikke i nærheden, kan du tage U-bahn linje 5 og stå af på stationen Museumsinsel. Næsten lige så tæt på ligger stationen Hackescher Markt, hvor S-bahn linje 3, 5, 7 og 9 stopper.

Det er en god idé at booke billetter til museerne på Museumsøen i forvejen. Det kan du gøre på denne side, hvor der også er en del praktisk information.

Bemærk, at Pergamonmuseet er under renovering, men en lang række af de antikke genstande er flyttet til en midlertidig udstilling.

Vil du bo godt tæt på Museumsøen og dermed centralt i Berlin, så kan du se nærmere på Nikolai Residence, der ligger ved Nikolaiviertel.

2 Stasi Museum

Præcis hvor DDRs sikkerhedspoliti Stasi havde hovedkvarter ligger nu Stasi Museum. Her får du et spændende og rystende indblik i, hvordan østtyskerne blev overvåget og systematisk registreret med anmærkninger, hvis de havde sympati med vesten og/eller arbejdede for frihed og demokrati.

Sikkerhedspolitiets hovedkvarter var i starten ikke særlig stort, men det blev udvidet betragteligt i takt med den øgede overvågning. Hovedattraktionen på museet er stasichef Erich Mielkes kontor. Han ledede sikkerhedspolitiet fra 1957 helt frem til Murens fald i 1989.

Du kan også se en hel etage med rum og kontorer, der stort set står som da Stasi opererede i bygningen. Der er også historier og øjenvidneberetninger om bl.a. overvågningsmetoder, rekruttering af agenter og livet som overvåget.

Stasi Museum er et af Berlins nyere museer, der selvfølgelig skiller sig ud ved at fortælle om historie og begivenheder, som fandt sted for ikke så længe siden.

Praktisk information

Stasi Museum ligger på adressen Normannenstraße 20. Selvom det er et stykke udenfor centrum, så kommer du nemt til museet med U-bahn linje 5. Stå af på Magdalenenstraße, hvorfra der er ca. 300 meter til Stasi Museum. Se mere om entré, åbningstider og udstillinger på museets hjemmeside.

3 Alte Nationalgalerie

Alte Nationalgalerie er en del af museumsøen, men har et lidt andet fokus end antikke kunstskatte. Her kan du se kunst fra slutningen af 1700-tallet frem til 1. verdenskrig i form af malerier og skulpturer i forskellige stilarter.

Alte Nationalgalerie blev opført fra 1862 til 1876 på ordre af den preussiske konge og var tænkt som Berlins museum for samtidskunst.

Blandt højdepunkterne på Alte Nationalgalerie i dag er bl.a. Johann Gottfried Schadows dobbeltskulptur af de preussiske prinsesser Louise og Frederica udført i marmor. Du kan også se The Thinker, der er en af flere lignende skulpturer Auguste Rosin lavede.

Blandt malerierne skal fremhæves værker af de franske impressionister Edouard Manet, Pierre-Auguste Renoir og Claude Monet. Adolph Menzels The Iron Mill er også en del af højdepunkterne ligesom Gottlieb Schicks Billede af Heinrike Dannecker, som jeg personligt er helt vild med.

Praktisk information

Alte Nationalgalerie ligger på Museumsøen og du har samme transportmuligheder som til Pergamonmuseet. Se mere om billetter, udstillinger og åbningstider på museets hjemmeside.

4 Det Jødiske Museum

Arkitekten Daniel Libeskind har fået stor ros for sin nye hovedbygning til Det Jødiske Museum, men den futuristiske bygning passer på ingen måde ind i det eksisterende miljø. Heldigvis er det stadig lige spændende at besøge museet, hvis faste udstilling Jødisk liv i Tyskland er omdrejningspunktet.

Museet har en lang række genstande som f.eks. fotografier, dokumenter, kunstværker og religiøse genstande. Nogle er doneret af private. Lige så vigtigt er selvfølgelig historier, anekdoter og beretninger om livet som jøde. På museet finder du også et større bibliotek og et videns- og uddannelsescenter.

Det Jødiske Museum har både permanente og skiftende udstillinger, men arrangerer også en lang række events. Børnene vil sandsynligvis synes godt om ANOHA – et nyt univers med leg og læring, der er gratis.

Husk også at besøge det enorme Mindesmærke for Europas Dræbte Jøder få hundrede meter syd for Brandenburger Tor. Her er også et gratis museum tilknyttet.

Praktisk information

Det Jødiske Museum ligger i bydelen Kreuzberg ca. 2 km syd for Unter den Linden. Du kan tage U-bahn linje 6 til Kochstrasse eller linje 1 og 3 til Hallesches Tor. Fra begge stationer er der ca. 800 meter til museet.

Du kan se mere om billetter, åbningstider og aktuelle udstillinger på jmberlin.de. Vil du bo tæt på Det Jødiske Museum, kan du se nærmere på Mondrian Suites Hotel, der ligger ca. 400 meter derfra.

5 Neues Museum

Tilbage til Museumsøen og Neues Museum, der er endnu et sted med en imponerende samling. Det oprindelige museum stod færdig i 1855, men blev stærkt medtaget under 2. verdenskrig. Den engelske arkitekt David Chopperfield fik til opgave at opføre det nye Neues Museum, der åbnede i 2009.

Udstillingerne på Neues Museum er ret forskelligartede. Det handler om gamle kunstskatte og oldtidsfund fra hele verden, men den omfattende egyptiske samling fylder mest.

Her er hovedattraktionen den berømte buste af Nefertiti, men der er også en stor samling af papyrus såvel som mumier, der kan ses i kælderen i en rekonstrueret udgave af egyptiske grave.

Neues Museum vil også være interessant for dig, der vil lære mere om tysk og centraleuropæisk historie. En lang række genstande er fundet i nærområdet, hvor den såkaldte guldhat fra bronzealderen er imponerende. På museet er der også en afdeling, der fortæller om arkæologiske arbejdsmetoder.

Praktisk information

Neues Museum ligger på Museumsøen, og du har samme transportmuligheder som til de øvrige museer her. Se mere om billetter, udstillinger og åbningstider på museets hjemmeside.

museer i berlin
Det spændende DDR Museum er også et sted du kunne besøge

Nyttige links til din rejse til Berlin

Transport

Kør selv eller find busbilletter til Berlin med f.eks. Flixbus. Fra København kan du også flyve. Søg og sammenlign flybilletter her.

I min Berlin Guide kan du læse meget mere om transport generelt, mens du kan blive klogere på lufthavnstransfer i indlægget Fra Berlin lufthavn til centrum – sådan gør du.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyskland inden du tager afsted – den finder du her. På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en Rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.

Kort over Berlin

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her