Der er noget pompøst over byen. Vi kommer forbi store pladser, velholdte renæssancebygninger og den flotte triumfbue, der vidner om en by med selvtillid. Montpellier er første stop på vores storbyrundtur i Sydfrankrig, hvor vi også besøger den gamle romerby Nîmes længere mod nord.

Montpellier

Der er masser af liv på byens caféer og restauranter. Under parasollerne, i skyggen af den brændende franske sol, går snakken blandt de mange sommerklædte mennesker, der nyder en god frokost, eller som bare trænger til en kop kaffe eller et glas vin. Vi passerer endnu en ringende sporvogn, der er på vej ned mod togstationen, inden vi når op på Place de la Comédie.

Den store plads er Montpelliers naturlige centrum, og i den ene ende ligger det smukke teater, der har givet pladsen sit navn. Place de la Comédie er flankeret af klassiske bygninger fra renæssancen, og i midten står springvandet med de tre gratier. Efter en tur eller to rundt på pladsen, hvor der i dag er marked, går vi op i gaderne klar til at udforske Montpelliers centrum, der er lukket af for trafik.

Montpellier
Place de la Comédie

Montpellier er en sprudlende og succesrig by. Som hjem for et af Europas største universiteter er her masser af liv og atmosfære. Sådan har det ikke altid været, men i 1977 blev den driftige George Freche valgt til ny borgmester, og det skulle vise sig, at han var den rette mand til at sætte skub i byen.

Freche var ekstremt dygtig til at få store internationale virksomheder til at slå sig ned i Montpellier, og det skabte arbejdspladser og velstand til byen, der i årevis havde stået i skyggen af Marseille og Toulouse.

Freche sørgede for, at det store universitet og lufthavnen blev udvidet og bymidten moderniseret. Desuden arbejde han i årevis på at få trafikken ud af byen – et projekt, der lykkedes. I dag må besøgende derfor benytte en af de ca. 12.000 p-pladser udenfor Montpellier og derefter køre gratis ind til centrum med sporvogn.

Helt frem til 2004 var George Freche borgmester i byen. Man taler stadig om ham i rosende vendinger, og byens politikere prøver at føre hans ånd videre.

montpellier
Montpelliers bilfri centrum er skøn at gå rundt i

Ved starten af Rue Foch når vi til Montpelliers ældste del. Det siger nu ikke så meget, romerne har aldrig været i byen, og efter franske forhold er Montpellier ung. Til gengæld er der et skønt middelalderkvarter, hvor vi går på opdagelse i de smalle gader. Som andre steder i Sydfrankrig, så kan det også her betale sig at gå ned ad sidegaderne og lade nysgerrigheden råde.

Rundt om hvert eneste hjørne er der nye ting at se, og stilheden herinde i labyrinten af gader er både skøn og overraskende. Her og der ligger små restauranter, specialbutikker og gallerier, og vi undres over, at kunderne tilsyneladende ikke har problemer med at finde frem til disse herlige små steder.

Vi kommer tilbage til Rue Foch ved Montpelliers egen triumfbue, der ligner en kopi af den i Paris. Endnu mere pompøst bliver det ved det store parklignende område Place Royale de Peyrou, hvor løvestatuer vogter over indgangen.

Montpellier
Gade i et af Montpelliers ældre kvarterer

Vi går forbi den store statue af Kong Louis den 14., Solkongen, og når Chateau d’ Eau, et vandtårn med tilhørende reservoir fra det 18. århundrede, der hænger sammen med akvadukten, som man kan skimte bagved. Fra vandtårnet er der en flot udsigt, i klart vejr kan man se helt til den bjergrige Cervennes Nationalpark, og om aftenen er her fyldt med mennesker, der vil se den smukke solnedgang.

Tilbage i middelalderkvarteret står vi foran den enorme Saint Pierre Katedral, der er en af de eneste tilbageværende religiøse bygninger fra religionskrigene i det 16. århundrede. Det er helt tydeligt, at katedralen ikke kun har været brugt til dens oprindelige formål, men også som forsvar mod byen. De to høje tårne får katedralen til at ligne en borg, og bygningen er helt uden udsmykninger.

Gaderne omkring katedralen er brostensbelagte og hyggelige. Vi kommer forbi små charmerende pladser, inden vi sætter os på en af byens mange hyggelige restauranter. Det er frokosttid, og lidt mad skal der til før turen går videre til Nîmes. Hvad skal man dog vælge? Det bliver til grillet andebryst med rosmarinmos og sky. Det smager pragtfuldt.

montpellier
Chateau d’ Eau

Den gamle romerby Nîmes

Det franske jernbanenet er omfattende og som regel også meget præcist. Bare ikke i dag. Med pæn forsinkelse ankommer vi til byen Nîmes, der er noget mindre end Montpellier, men til gengæld væsentlig ældre. Det var den romerske kejser Augustus, der gav sine bedste legionærer land her, hvor de etablerede et komplet romersk by.

Legionærerne havde gjort tjeneste i Egypten, og derfor er Nîmes’ byvåben en nilkrokodille under et palmetræ. Fra togstationen går vi op ad den store bilfri allé, Charles de Gaulle, og kan nu skimte en af byens største seværdigheder; Les Arénes.

Den romerske arena er yderst velbevaret. Her er plads til over 20.000 tilskuere, og vi kan nemt forestille os stemningen ved datidens gladiatorkampe. Vi går rundt i gangene og lærer mere om romertiden og kampene i det lille museum.

Arenaen har senere haft andre funktioner. Bl.a. har den været brugt som fæstning, og den har også indeholdt boliger for byens fattige. Les Arénes bliver stadig brugt til tyrefægtning, men op til vintersæsonen lægger man asfalt på gulvet og et skydetag tilføjes, så man kan bruge den til forskellige arrangementer.

Nîmes
Den gamle bydel i Nîmes

En kort gåtur fra arenaen gennem Nîmes’ gamle bydel, kan man se et andet imponerende bygningsværk fra den romerske periode. Maison Carrée, der bliver betragtet som et af de mest velbevarede romerske templer overhovedet, er opført af Agrippa i år 20 f.kr. Agrippa var både Kejser Augustus’ svigersøn og frygtet hærfører. De to var meget nære venner, og da Agrippa pludselig døde i år 12 f.kr., adopterede Augustus hans sønner.

Agrippa stod i øvrigt også bag byggeriet af Pont du Gard, den imponerende akvædukt, der ledte vand fra Uzés til Nîmes. I gaden, Rue de la Lampéze, har man fundet det sted, hvor man mener af vandet fra Uzés kom ud.

Nîmes gamle bydel, der også fungerer som centrum, er hyggelig. Vi bruger lang tid på at gå rundt i gaderne og sidde på caféerne for at følge med i den franske hverdag.

Byen har selvfølgelig sit eget marked og spændende butikker, men den gamle bydel er forholdsvis hurtigt overset. Til gengæld sætter vi os på en lille vinbar og smager lidt af den gode vin, der bliver produceret i området. Mærket Costieres de Nîmes er et kvalitetsstempel på de vine, der laves i området og som overholder visse regler for produktionen.

Nîmes
Maison Carrée i Nîmes

Vi finder ud af, at der blandt vinkyndige er lidt uenighed om, hvorvidt Costieres de Nîmes er en vin fra Languedoc eller Rhône. Nîmes ligger i Languedoc, men selv med vores begrænsede kendskab til vin er det tydeligt, at vinene har langt mere til fælles med Rhône-vinene. De er lidt tungere og noget mere komplekse og alsidige. Til alt held giver den venlige tjener på vinbaren os helt ret og anbefaler flere vine vi skal smage.

Det er fristende, men i modsætning til meget af det vin i området, der bliver hældt i store plasticdunke, så er alkoholprocenten forholdsvis høj på vinene fra Costieres de Nîmes. Vi nøjes med at tage et par flasker med hjem til huset i Marguerittes, hvor de lokale endnu en gang har fremtryllet skøn mad.

Vi er tilbage i den lille gade, og mens vi sætter tænderne i péroen, appetitvækkerne, der består af baguettes med paté, ost og pølse samt oliven fra egen have, så får vi kun rosende ord med på vejen over vores valg af vin. Og jo, det smager fremragende, både maden og vinen. Livet her i Sydfrankrig er nu ikke så ringe endda.

Den romerske arena i Nîmes

Nyttige links til din rejse til Frankrig

Hotel i Frankrig – Book med prisgaranti
Flybilletter til Frankrig – Sammenlign priser her
Pakkerejser til Frankrig – Book fly og hotel sammen
Lej en bil på ferien – Tjek priser hos de store selskaber her
Transfer – Kom nemt fra lufthavn til hotel med Hoppa
Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
Bøger og rejseguides – Køb dem online her
Husk rejseforsikring – Få tilbud her

Transport

Ind og ud

Fra både Billund og København er det nødvendig med en mellemlanding for at komme til Montpellier – f.eks. i Paris eller Amsterdam. Find billige flybilletter her.

At komme rundt

I Sydfrankrig kommer man nemmest rundt med bil. Det giver frihed, og man kan kører til strande og seværdigheder i sit eget tempo. Skiltningen er god, og generelt er franskmændene flinke til at give plads. Bemærk, at der opkræves er motorvejsafgift, så det er en god idé at have en portion euro-mønter liggende.

Langs Middelhavskysten kan der være tæt trafik i højsæsonen, så kør hjemmefra i god tid, hvis I skal på sightseeing. Sammenlign priser på lejebil hos de store selskaber her.

Toget er en anden god mulighed for at komme fra by til by. Det franske jernbanenet er omfattende og nemt at bruge. Se mere om ruter, priser og afgangstider på SNCFs hjemmeside.

Overnatning

Begge byer har selvfølgelig et fint udvalg af hoteller i alle prisklasser. I omegnen er der mange dejlige overnatningssteder, og Montpellier ligger ikke langt fra Middelhavet, der har strandhoteller og campingpladser. I august holder franskmændene selv ferie, på det tidspunkt er det en god idé at booke overnatning i god tid. Du kan finde overnatning på hotels.com.

Mad & drikke

Generelt spiser man godt i Frankrig. Her er masser af restauranter og bistroer. Fisk og skaldyr, især muslinger, er på alle menukort, men det sydfranske køkken er omfattende, og der vil helt sikkert være noget for alle. Mange caféer og restauranter tilbyder setmenuer til ca. 10-15 €, og det er som regel et glimrende valg.

Vejret ved Middelhavskysten

Tørre varme somre og milde vintre med en del nedbør er kendetegnet for klimaet langs Middelhavskysten. Temperaturen i sommermånederne ligger på ca. 28-32 °C, og som regel er vejret lunt til et godt stykke ind i september måned. Vintrene har temperaturer på ca. 12-15 °C, men der kan være perioder, hvor det både kan være koldere og varmere. Se vejret i Frankrig.

montpellier
Saint Pierre Katedralen

1 kommentar

  1. Fed by. Mange rigtig cozy steder og der er ikke langt til Middelhavet. Vi bor som regel ved le Grau du Roi og med en bil kommer vi rundt. Man blir aldrig færdig med Sydfrankrig.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her