Båden glider roligt gennem vandet. Til alle sider rejser de grønklædte bjerge sig op af havet, og jeg forstår hvorfor den tyrkiske skærgård er så populær. Jeg er på vej fra Turunç til Marmaris i det sydvestlige Tyrkiet, hvor augustsolen bader den glinsende bugt i et smukt lys.
“Så skal du vel til Alanya”, spørger en kollega, da han hører, at jeg tager til Tyrkiet. Det skal jeg ikke. Kursen er sat mod Marmaris, der til stor undren synes at stå i skyggen af det populære turistmekka mod øst. For Marmaris er et andet Tyrkiet. Mindre, hyggeligere og væsentlig mere charmerende finder jeg hurtigt ud af.
Bevares, en tur gennem byens bazar byder også her på påtrængende sælgere, men ikke i samme målestok som i hverken Side eller Alanya. Desuden har Marmaris et mere stilfuldt byliv med smuk natur og skønne badebugter i omegnen.
Også udflugtmulighederne er bedre. Den tyrkiske skærgård ligger lige udenfor døren og spændende seværdigheder som Efesos og Pamukkale kan med lethed nås på en dag.
Den gamle borg yderst på havnekajen er byens eneste levn fra en spændende og begivenhedsrig fortid. Det var Sultan Aladdin Keykubat, der opførte borgen som forsvar mod korsridderne, som kom sejlende fra den græske ø Rhodos.
Borgen er helt omringet af Marmaris gamle bydel, der så afgjort er det mest charmerende område. Her er smalle kringlede gader og sandfarvede huse med porte, der fører ind til hyggelige gårdhaver.
Næsten i forlængelse ligger byens store overdækkede bazar, hvor der er gjort klar til turisterne. Forretningerne bugner af guld, læder, souvenirs og ikke mindst kopivarer. Som andre steder i Tyrkiet er det også her en prøvelse at gå gennem markedet, hvor sælgerne sjældent taget et nej for gode vare.
Ved borgen starter byens lange promenade, hvor vi dagligt går en tur. I havnen ligger tur- og dykkerbådene på stribe, og omtrent midt i byen når vi til stranden, der ikke helt holder samme standard som badebugterne i omegnen. Solstolene står på stribe og børn og voksne plasker i vandet eller slapper af under den varme sol.
Aftenhygge
Der er lys på bordene og menukortene er fyldt med gode tilbud. Restauranterne på havnekajen er så småt ved at melde udsolgt, men vi finder en plads på Taraca, der både tilbyder tyrkisk og international mad.
Havneområdet er så absolut det hyggeligste sted at spise, men man skal se sig godt for. Flere af stederne er atmosfæren bedre end maden.
I den gamle bydels snævre gader omkring bazaren finder vi til gengæld et par rigtig gode restauranter, hvor kvaliteten er i top. På Ney, der ligger i et ældgammelt hus med udsigt til marinaen, spiser vi lækker meze, og på Liman Restaurant er det frisk fisk og skaldyr, der er i fokus.
Med dolmus til Içmeler og Turunç
Den lille minibus suser af sted og stopper kun kortvarigt når passagererne skal af og på. Jeg er på vej fra Marmaris til Içmeler med dolmus – de små minibusser, der kører i pendulfart mellem byerne. Der er ikke langt til Içmeler, og faktisk kan man gå hele vejen ad strandpromenaden, men syv kilometer er en pæn tur at gå i den kvælende varme.
Içmeler er en anden af områdets feriebyer, men noget mindre end Marmaris. Stranden er dog væsentlig bedre og bylivet en anelse mere intimt. Udvalget af restauranter er knap så stort og det vilde natteliv som findes i rigt mål i Marmaris, må man til gengæld kigge langt efter. Også her er promenaden byens livsnerve, og det er et hyggeligt sted at slentre.
Da jeg bevæger mig væk fra stranden bliver jeg overrasket over, at der faktisk er lokalliv i Içmeler. Små hyggelige pensioner ligger mellem tyrkernes egne huse, og det giver en skøn atmosfære.
Jeg hopper på en ny dolmus og kører videre til Turunç, en lille ferieby, der lader til at tiltrække flest tyrkere. Undervejs nyder jeg naturen med de tusinder af grønne pinjetræer, der dækker det frodige landskab.
Turunç er ganske lille og promenaden blot en sti, hvor udvalget af barer og restauranter er begrænset. Stranden, der bestået af sand, grus og sten er rolig med krystalklart vand.
Efter en sen frokost tager jeg taxibåden tilbage til Marmaris. Skærgården tager sig ud fra sin bedste side, og vi passerer både fiskerbåde og de flotte såkaldte gülets, smukke træbåde, der sejler turister ud på det dybblå middelhav.
På udflugt til Dalyan-floden
“Det var her filmen Afrikas Dronning blev indspillet”, fortæller den ihærdige guide, da båden langsomt glider ned ad floden. Jeg er taget 100 km mod øst til Dalyan-floden, der gemmer på en stribe berømte seværdigheder.
Først besøger jeg Sultaniyebadene, hvor hundreder af turister i badetøj smører sig ind i mudder for derefter at lade det tørre i solen i 20 minutter. Mudderet gør kroppen stiv, og det er en hel befrielse at blive skyllet ren igen. Det 39 ºC varme sulfatbad er sidste trin, inden jeg ifølge stedes ansatte skulle være født på ny.
Jeg følger flokken og går ombord på den lille båd, der skal bringe mig ud til kysten og den berømte Itzuzu Beach. Undervejs stopper vi flere gange op for at se skildpadder, og vi kommer forbi Kaunos, der engang var en af kariernes vigtigste byer.
På afstand ser jeg de imponerende kongegrave, der er hugget ud i klippesiden, men her er også templer og et velbevaret teater. Stedet blev grundlagt så tidligt som år 900 f.kr. og havde sin storhedstid ca. 500 år senere.
“Respekter indhegningerne”, siger vagten, der holder øje med, at tankeløse turister ikke træder på skildpaddernes æg. Jeg er nået ud til Itzuzu Beach, der er berømt for caretta caretta, skildpadderne, der kommer op på stranden for at lægge æg.
Naturligvis kræver de truede dyr fred og ro, og måske havde det været bedre at lukke stranden helt af. Her er sort af mennesker, og man går bestemt ikke glip af noget, hvis man ikke besøger den noget overvurderede turistfælde. Jeg bader og prøver at finde skygge for den brændende sol, der synes nådesløs.
Tilbage i Marmaris
Grøntsagerne er i alle farver og væsentlig større end vi kender dem hjemmefra. De fleste af dem ville sandsynligvis ikke overholde EUs gamle grøntsagsregler om ensartet form og størrelse, men her går naturen sin gang, og mon ikke at de smager af det samme.
Torsdag er markedsdag i Marmaris, hvor bønderne fra de omkringliggende landsbyer kommer ind til byen for at sælge deres varer. Her er en livlig handel, og det er sjovt at se de lokale folde sig ud.
Lokalliv er der dog ikke meget af i byens marina. Her vugger de store både og yachts i havnebassinet i det fredfyldte kvarter bag den gamle bydel. Hvem skulle have troet, at det var her Lord Nelson samlede sin flåde inden angrebet på det franskstyrede Anukir.
Marinaen synes mondæn, og jeg føler mig lysår væk fra Side og Alanya. Marmaris er helt sig selv, og hvis nogen spørger hvor du skal hen næste gang du tager til Tyrkiet, så sørg for at sige Marmaris.
Har du fået lyst til selv at besøge Marmaris, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til dit besøg i Marmaris
Transport
Ind og ud
Langt de fleste danskere, der besøger Marmaris booker en charterrejse med fly, hotel og transport inkluderet. Der er ingen direkte rutefly fra Danmark til lufthavnen i Dalaman, hvorfra der er et par timers kørsel til Marmaris. Du kan finde charterrejser til Marmaris her og søge flybilletter her, hvis du vil rejse på egen hånd.
At komme rundt
Dolmus er det nemmeste transportmiddel i Marmaris og omegn. Der findes flere forskellige: De grønne kører inden for Marmaris By, de orange kører mellem Marmaris og Içmeler, de bordeaux mellem Marmaris og Beldibi og de blå mellem Marmaris og Armutalan. Der er også dolmus til Datça.
Ifølge reglerne, så må dolmus kun holde ved stoppestederne, men det ser mange chauffører stort på – næsten alle dolmus kan stoppes hvor som helst på ruten. Man betaler når man stiger ind og råber bare stop når man skal af igen – meget nemt.
Endestationen for dolmus i Marmaris ligger ved Tansas Shoppingcenter. Taxier er der mange af, men det er forholdsvis dyrt. Der køres efter taxameter, ca. 7 kr. pr. km. Til længere ture i omegnen aftales en pris. Taxibåde findes i havnen, en tur fra Marmaris til Içmeler koster ca. 30 kr.
Man kan også leje bil, motorcykel eller scooter. Vil man ikke selv stå for transporten findes der masser af turarrangører, husk at sammenlign pris og indhold, ofte kan man også prutte om prisen disse steder.
Overnatning
Ligesom andre feriebyer i Tyrkiet er også Marmaris et yndet rejsemål for charterturister. Det kan være svært at finde et hotelværelse i højsæsonen, men kommer man uden at have forudbestilt eller er på lavbudget, er det muligt at finde billige værelser i og omkring den gamle bydel og i Turunç.
Hotelstandarden er god og et mellemklassehotel vil som regel kunne opfylde de flestes behov. Mange overnatningssteder er familieejede og har en hyggelig atmosfære.
Mad og drikke
Madmæssigt er Tyrkiet virkelig spændende, og heldigvis har mange restauranter holdt fast ved det traditionelle tyrkiske køkken, men McDonalds, Burger King, pizza, pasta-, steak- og kinarestauranterne er selvfølgelig også på plads her.
De tider hvor Tyrkiet var et billigt rejseland er vist ved at være forbi. Du kan være heldig at finde noget billigt oppe i gaderne, men bevæger man sig ned langs promenaden og den gamle bydel, kommer man hurtigt af med 60-80 kr. for en almindelig hovedret. Bemærk, at en del restauranter lægger service og/eller skat på regningen.
Man kan vel bedst karakteriserer det tyrkiske køkken som en blanding af det arabiske og det græske køkken. Mynte og spidskommen er brugt ofte, mens friske grøntsager som peberfrugt og aubergine kan være en del af retten.
Meze er en masse småretter, der absolut skal prøves. Ofte bliver en tallerken meze også brugt som forret. Mange tyrkiske retter er sammenkogte, maden er ikke stærk, men krydret. Kebab bliver ofte spist som en slags fastfood, der kan købes mange steder i f.eks. den gamle bydel.
Marmaris har et heftigt natteliv. I den gamle bydel ligger bargaden og langs promenaden finder man større barer og diskoteker. Det er dyrt at gå i byen i Tyrkiet, priserne er nogenlunde som i Danmark.
Aktiviteter og forlystelser
Marmaris byder på flere aktiviteter og forlystelser. Du kan eventuelt besøge en af byens mange tourudbydere for at tjekke mulighederne. Her et lille udpluk:
Atlantis Waterpark er et stort vandland på strandpromenaden i Marmaris. Åbent fra 10.00-17.30 (vejledende). Vandsport som jetski, bananbåde, vandcykel og paragliding findes på stranden i Marmaris, Içmeler og Turunç.
Hvis du er til dykning, så ligger der adskillige dykkerbåde i Marmaris havn. Et skilt fortæller som regel om pris, varighed osv. Også mulighed for at tage certifikat.
Hamam er næsten et must at prøve. Der flere af dem i Marmaris – bl.a. den store Armutalan Hamam. Man kan som regel blive hentet på sit hotel, hvis man bestiller i forvejen. Alternativt kan man tage en dolmus fra Tansas supermarkedet. Det anbefales at komme efter klokken 18.00, hvor alle tourgrupperne skulle have forladt stedet.
En såkaldt BBQ Boat sejler dagligt fra havnen i Marmaris. Turene indeholder besøg ved bugter og grotter. På Dortnal Ranch ca. 20 minutters kørsel fra Marmaris kan man ride på hest.
Der er flere udbydere af jeep safari i Marmaris – turene går som regel forbi småbyer med et besøg hos en lokal familie. Ved Yücelen Hotel kan man købe færdige kajakture med guide i området.
Strande i Mamaris
Strandene i Marmaris og Içmeler er som nævnt ikke de bedste, men det er muligt at finde flere gode strandområder i omegen. Sydøst for byen finder man Günlücek Park, der også har en fin strand.
Man kan tage dolmus dertil fra Tansas supermarked. Nærmest Marmaris – ca. 10 minutter i taxi ligger Kleopatra Beach. Tager man nogle af taxibådene fra Marmaris kommer man også til gode strande, flere af dem med klart vand.
Værd at vide
Sælgerne i byen er meget påtrængende, grænsende til det irriterende. Som altid må man bare sig nej tak og gå videre hvis man ikke er interesseret i at købe – også selvom de bliver ved med at snakke til dig.
Vær sikker på hvilken møntfod der snakkes om når du siger ja tak til serviceydelser. Turisterne tror selvfølgelig, at der opgives priser i Lira, men når der skal betales fortæller sælgeren, at det var britiske pund eller dollars han mente – en almindelig måde at snyde turisterne på. Husk også, at Tyrkiet er et muslimsk land, påklædningen bør være derefter.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyrkiet inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.
Uha Gath..
Vi var på Liman og fik DEN friske fisk vi selv udpegede i montren. Den var god! Desværre serveret delvis på mine shorts, som nu skal vaskes!
Elendig betjening! Drikkepengene blev væk! ?
Uha, lyder ikke godt Henrik. Den får ingen anbefaling fra dig kan jeg forstå 😉