
Udsigten er fantastisk. Fra borgen på toppen af den lille halvø kigger jeg ud over det blå middelhav. Bagved tårner Taurusbjergene sig op og under mig ligger byen, hvor tusinder af turister daser under den brændende sol.
Jeg er i Alanya, hvor sauerkraut og all inclusive møder den tyrkiske hverdag i et sært mix af bar hud og tørklædeklædte kvinder.
“Det her er ikke det rigtige Tyrkiet”, siger den unge mand på hotellet med et smil. Det ved jeg godt, og heldigvis kan man sige. Han er selv kørt ind fra sin hjemby Konya for at tjene til dagen og vejen i Alanyas turistmekka, hvor pengene sidder løst og lønnen er god.
Mit hotel er ganske lille. Det er et sted, hvor man kommer hinanden ved, og mens jeg nyder en kold Efes får jeg en sludder med den unge mand, der hellere end gerne fortæller mig om det Tyrkiet, som jeg ikke kan opleve her.
Nåh ja, det er ikke alt der er så ringe i Alanya, lader han mig forstå, mens han sender lange blikke efter de to lyshårede piger, der ligger ved swimmingpoolen.
Men sådan er Alanya. Fuld af kontraster takket være byens størrelse, der gør, at man trods alt kan opleve lidt tyrkisk byliv i gaderne længst væk fra stranden, hvor ingen synes at tage sig af de lokale skikke.
Alanya har ca. 160.000 indbyggere, et tal, der er væsentlig højere i sommermånederne. Kilometer efter kilometer langs kysten er plastret til med hoteller, feriehuse og lejligheder, der kan opfylde de flestes behov.

Halvøen
Den store halvø, der popper op som et kæmpemæssigt vedhæng midt i Alanya er byens mest spændende område.
Huse ligger smukt op ad bjergsiden, men mest iøjnefaldende er det gamle røde tårn, der i sin tid fungerede som forsvar af byens havn. Tårnet, der stod færdig i 1226, er Alanyas vartegn og indeholder i dag et etnografisk museum og en restaurant.
Vi kører forbi halvøen og fortsætter langsomt op ad bjerget. Udsigten bliver kun bedre efterhånden som vi nærmer os toppen, hvor vi besøger det gamle ruinområde fra selsjukkisk tid.
Den otte kilometer lange mur har beskyttet området, og man kan næsten ikke forestille sig et bedre sted at forskanse sig end på denne klippehalvø i 250 meters højde.
Engang var der smukke villaer og masser af liv inden for bymuren får vi at vide, men i dag er der kun ruiner tilbage. Her er uendelig stille, en stor kontrast til den travle by under os.
Det var Aladin Keykubat, der byggede muren og borgen oven på resterne af tidligere romerske og byzantinske bosættelser. Den lille kirke, der måske er den bedst bevarede bygning, blev opført af byzantinerne i 1100-tallet.
Før selsjukkerne erobrede byen var toppen af klippen en berygtet piratrede, og det siges, at det var det sidste sted der faldt, da romerne med Pompejus i spidsen gik i kamp mod kystens pirater. Man siger også, at Kleopatra og Marcus Antonius blev gift i Alanya, og at den egyptiske dronning fik byen i bryllupsgave.
I Alanyas lille havn ved foden af bjerget går vi ombord i en af udflugtsbådene, der fra morgen til aften sender turister ud på Middelhavet. De fleste sejler blot rundt om halvøen for at se en håndfuld grotter.
F.eks. piratgrotten, hvor kvindelige fanger blev spærret inde, men vi ser også fosforgrotten, der indeholder så store mængder af mineralet, at den lyser grotten op i adskillige farver og nuancer.
Vi er ikke færdige med Alanyas grotter. Tilbage på land træder vi ind i Damlatas-grotten, hvis fugtige luft gør det svært at trække vejret.
Den lille drypstensgrotte er klaustrofobisk og proppet med mennesker, og det kan umiddelbart være svært at tro, at astmapatienter har gavn af at indånde luften. Men det er bevist, at den meget fugtige luft indeholder 10 gange så meget co² end normalt.

Strandliv i Alanya
“Hvis I køber noget i baren, så er det gratis at bruge solstolene”, siger den venlige mand på Keykubat Beach. Solen skinner fra en skyfri himmel, og selvom klokken kun er 10 om formiddagen, så har termometret rundet 30° C, og lige nu er der kun et sted at opholde sig; ved kysten.
På begge sider af Alanya er der kilometervis af strand, og selvom her er glimrende badeforhold, så hører hverken Kleopatra Beach vest for halvøen eller Keukubat Beach mod øst til Middelhavets bedste.
Vi lægger os til rette i solstolene under en parasol, præcis som tusinder af andre turister. Solstolene står tæt, især på Kleopatra Beach, der går for at være byens bedste strand. Her er vandsport, beachvolley og adskillige strandbarer, og nogle områder har en ungdommelig atmosfære.
Vi føler os bedre tilpas på Keykubat Beach, hvor vi et par kilometer fra centrum har lidt bedre plads og væsentlig mere ro. Da formiddag bliver til eftermiddag melder sulten sig. Barejeren komme susende over strandvejen med vores frokost; brød, salat og lammefrikadeller på spyd.

Shopping – “cheap price my friend”
Som andre steder langs den tyrkiske sydkyst, så kan det også i Alanya være lidt af en pine at gå gennem gaderne. De påtrængende sælgere står på stribe og venter på os som var vi sårede byttedyr. Det undrer mig altid at nogen overhovedet gider at spilde sin tid i byens butikker, hvor varerne som regel er af ringe kvalitet, og hvor sælgeren altid ved bedre.
Næh, så er der mere spændende på fredagsmarkedet midt i byen, hvor bjerge af frugt og grønt fylder mere end bælter, t-shirts og souvenirs. De lokale kommer her også, og det giver her og der en autentisk stemning.
Markedet, eller bazaren, ligger midt i centrum ved den hvide moské og dolmusstationen og spreder sig ned ad sidegaderne. Det bugner med alverdens varer, og det er her man har størst mulighed for at støde ind i den tyrkiske hverdag.

Natur i Dimçay
Vilde blomster, en brusende flod og et smukt kuperet terræn beklædt med høje træer. Jeg forstår, hvorfor turister tidligere har omtalt Dimçay-floden i rosende vendinger, men i dag er det svært at se charmen.
Det er tidlig morgen, og jeg bliver vækket af muezzinens kalden fra den nærliggende moské. Dagligt har jeg taget en dolmus ind til byen, men hvorfor ikke prøve at køre den anden vej?
Blot få kilometer fra mit hotel løber Dimçay-floden ud i Middelhavet, og det er her, jeg drejer ind i landet for pludselig at køre gennem et frodigt landskab. Det var her turisterne for år tilbage fandt fred og ro i skønne omgivelser.
Her er stadig smukt, men horder af turister ankommer i en lind strøm i store busser for at spise på en af de mange restauranter, der ligger direkte ud til floden.
Hyggeligt er det ikke, og jeg ærgrer mig over ikke at have mere tid til at gøre som den lige så skuffede familie ved nabobordet; leje en bil og køre op i bjergene. Op til de små landsbyer, der ikke er ramt af masseturismen.

Jagten på den gode mad
“De gode lokale restauranter lukker til fordel for bierstube og restauranter med wienerschnitzel”, beklager en mand sig, mens han ryster opgivende på hovedet.
Det er ikke første gang jeg hører den slags i Alanya, hvor tvivlsomme turistrestauranter erstatter den ægte vare. Money talks som man siger, og der er tilsyneladende gode penge i at bespise turisterne med mad fra hjemlandet.
Men det er heldigvis ikke alle, der glemmer alt om lokal mad og udsmykker sin restaurant som var vi i Harzen. No pizza står der f.eks. på skiltet foran Eski Ev, en formidabel restaurant, der kun har meze og et par retter på menukortet. Vi er i himlen, da vi sætter tænderne i de skønneste hapsere med bl.a. tomat, oliven, gedeost og aubergine.
Alanya er ikke så billig som første gang jeg besøgte byen. Prisniveauet på mad har fået et løft, men det er ingenting i forhold til en tur ud i det hektiske natteliv ved havneområdet. Her er der priser som i Danmark, med det lader ikke til at afskrække de tusinder af unge, som fester til den lyse morgen.
Endnu en uge er gået, og det er tid til at vende snuden mod nord. Mens jeg hanker op i kufferten vinker jeg farvel til min nye ven fra hotellet, der de seneste dage har gået rundt med et kæmpesmil. Nye nordiske skønheder er tjekket ind på hotellet, men hvor dejlige de end ser ud, så vil han hellere hjem. Hjem til Konya og det rigtige Tyrkiet.
Har du fået lyst til selv at besøge Alanya, så kan du finde praktisk information under billedet.

Praktisk information til dit besøg i Alanya
Transport
Ind og ud
Alanya har i årevis været et af de mest populære charterrejsemål, som stort set alle rejsebureauer har på programmet. Vil du selv stå for fly og indkvartering, kan du komme direkte til Antalya fra København, og du kan uden besvær finde adskillige ferielejligheder eller hoteller i byen. Ofte er det dog en god idé at booke god tid i forvejen i højsæsonen.
Alanya har egen lufthavn (Gazipasa), men langt de fleste fly lander i Antalya. Herfra kan du tage bus eller taxi til dit bestemmelsessted. Alternativt kan man have en lejebil stående og vente. Du kan finde charterrejser her og sammenligne flybilletter her.
At komme rundt
Til korte ture i byområdet er dolmus det nemmeste og billigste transportmiddel. Man venter sjældent mere end et minut eller to, før der kommer en dyttende dolmus. Man betaler når man stiger ind og råber stop når man skal af. En tur inde for byområdet koster ca. 10 kr.
Dolmus i Alanya er ikke helt så organiseret som i andre tyrkiske byer. Det kan være svært at se den præcise rute, men bor du langs kysten, kan du være sikker på, at langt de fleste dolmus har retning mod centrum. Skal du længere væk anbefales det at tage en taxi – de er gule og køre efter taxameter. Der er aftentillæg.
Et alternativ er de lokale busser, Alanyas busstation ligger tre km vest for centrum langs strandvejen. Herfra afgår der bus til f.eks. Antalya en gang i timen, og der er også ruter til Manavgat, Konya og Adana.
I Alanya ligger adskillige tourarrangører, og det kan ofte være en god idé at sammenligne pris og indhold flere steder før du beslutter dig. Også disse steder er det muligt at prutte om prisen.
Du kan også leje en bil hvilket er at anbefale, men vær opmærksom på at vejene omkring Alanya ikke er lige gode alle steder. Husk i øvrigt at have forsikringerne i orden hvis du lejer bil!
Overnatning i Alanya
Alanya er i den grad lagt an på charterturisme, og så godt som alle danske rejsebureauer kan arrangere en pakkerejse til byen. Alanya har mange mellemklassehoteller, der ofte er udsolgt i hele sommerperioden, men kommer du på lavbudget er der mange muligheder i de lokale kvarterer længst væk fra stranden.
De fleste hoteller i Alanya er mindre byhoteller, der som regel har en hyggelig og meget familiær atmosfære.
I udkanten af byen findes en lang række enorme hoteller med flotte pools og alt i faciliteter – mange af dem kører efter all-inclusive princippet.
Find charterrejser til Alanya her, hvor du kan finde forskellige koncepter som f.eks. vandland, all inclusive og kun-for-voksne.
Mad og drikke
Byen har masser af restauranter med mad fra hele verden og i alle prislag. Et måltid på en almindelig restaurant koster ca. 70-90 kr., så Tyrkiet har ikke samme lave prisniveau som tidligere. Selvfølgelig kan det gøres meget billigere i de små lokale spisehuse, men vil du spise “europæisk” er det noget dyrere.
McDonalds og Burger King findes naturligvis også her, men hvorfor ikke bare holde sig til den lækre lokale mad – det tyrkiske køkken bliver regnet for det 3. bedste i verden. Man kan prøve gode gryderetter, det tyrkiske brød börek eller frikadellerne köfte med lam, spidskommen og persille.
Man kan sige at tyrkisk mad har lidt fra både det græske og arabiske køkken. Meze er tyrkernes svar på tapas – en masse småretter der ofte spises som forret, og det er en god måde at lære det lokale køkken.
I Alanya kan man med fordel spise de steder hvor tyrkerne selv kommer. Ofte er det små spisesteder, og med få undtagelser er de nyere restauranter med store skilte og menukort på 12 sprog ikke særlig gode. Kebab fås i mange varianter, det kan være et godt valg til f.eks. frokost. Her en stribe gode restauranter i Alanya:
Restaurant Ottoman House
Store restauranter er sjældent hyggelige, men Ottoman House er en undtagelse. Her fås gode osmanniske specialiteter samt lamme- og fiskeretter. Live musik hver aften. Restauranten er et super godt valg.
Mahperi Restaurant
Hvis man er til international mad er denne restaurant noget af det bedste Alanya har at byde på. Bøffer og fisk er på menukortet. Ligger på promenaden overfor havnen, lige ved alle diskotekerne.
Adana Sofrasi Restaurant
Endnu en rigtig god restaurant i Alanya. Her serverer man primært tyrkisk mad, der er autentisk og velsmagende. Prøv den gode meze. Venlig betjening og rimelige priser – et godt valg hvis man vil spise lokal mad.
Flash Restaurant
Et godt sted, der ligger et pænt stykke fra de gængse turistruter, men tag en taxa dertil. God lokal mad, tyrkisk og osmannisk. Mange lokale hvilket ofte er et godt tegn. Forholdsvis billigt og venlig betjening.
Aktiviteter og forlystelser
På Kleopatra-stranden kan du prøve vandsport som f.eks. jetski, bananbåd og paragliding. En populær aktivitet er hamam – det tyrkiske bad er der adskillige af i byen, nogle er lokale og andre er lavet primært for turister.
Man kan som regel blive hentet på sit hotel og sat af samme sted, når man er færdig. Normalt bader mænd og kvinder hver for sig, men i flere hamam henvendt til turister bader man ofte sammen.
Damlatas Aqua Centre er et stort vandland i gåafstand fra centrum. Her er pools og rutsjebaner. Et andet vandland er Water Planet, der er 65.000 m² stort med rutsjebaner, bølger osv. Ligger ca. 30 km fra Alanya i retning mod Side. Mere centralt finder man Alanya Aquapark omtrent midt i byen.
Dykning er også muligt – der er masser af udbydere på havnen, hvor du også kan tage certifikat. White Water Rafting kan prøves i Koprulu Canyon National Park, hvor du kan drøne ned ad Manavgat-floden. Hør nærmere hos et af tourbureauerne i Alanya.
I Taurus-bjergene kan man tage på jeep-safari – som regel en hæsblæsende oplevelse, men en udmærket måde at komme lidt væk fra de gængse turistruter. Ofte besøger man en lokal familie eller en lille landsby.
Strande i Alanya
Strandene omkring Alanya er ganske udmærkede. Udover de nævnte Kleopatra Beach og Keykubat Beach, kan du finde nogle dejlige strande og bugter med krystalklart vand som f.eks Ulas Beach, der ligger ca. 5 km vest for Alanya. Her koster det dog penge at komme ind, men stranden er at fint alternativ til bystrandene.
Værd at vide
Alanya har gode shoppingmuligheder. Smykker, kunsthåndværk og licensproduceret mærketøj er værd at gå efter. Til gengæld skal man virkelig se sig godt for når man køber tøj af ukendt oprindelse – kvaliteten er ofte dårlig og kan på ingen måde sammenlignes med det man får tilbudt i f.eks Østen.
Der skal pruttes om prisen på markeder og i forretninger, men f.eks. tøj og sko er ofte lige så billigt i Danmark.
Sælgerne i byen er meget påtrængende, grænsende til det irriterende. Som altid må man bare sig nej tak og gå videre hvis man ikke er interesseret i at købe – også selvom de bliver ved med at snakke til dig.
Husk også, at Tyrkiet er et muslimsk land, påklædningen bør være derefter. I Alanya har man dog vænnet sig til mere eller mindre afklædte turister, men i landområderne er det en god idé lige at tænke over hvad man har på af tøj.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyrkiet inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr. Se Vejret i Alanya og Tyrkiet her.