Hjem Asien Kowloon – den anden side af Hong Kong

Kowloon – den anden side af Hong Kong

+ praktisk information til dit besøg i Kowloon nederst på siden

Mændene vurderer og sammenligner de små fugle, der pipper lystigt i burene. Alvoren er til at få øje på, men selvom vi ikke helt har samme interesse, så beundrer vi alligevel deres entusiasme.

Vi er i Yuen Pu Bird Garden, hvor ældre mænd hver dag mødes med deres fugle, der synes at være det vigtigste i deres liv. Det er et sted, der minder os om, at Kowloon ikke kun er skyskrabere og menneskemylder, men også en bydel, hvor gamle traditioner lever i bedste velgående.

Kowloon kan med lidt god vilje kaldes Hong Kongs turistområde. De lokale et dog langt i overtal, men da vi ankommer med Star Ferry fra Hong Kong Island, møder vi flere gadesælgere, der tilbyder os alt fra ure og massage til kopitasker og skræddersyede jakkesæt.

Den slags var vi behageligt fri for på den anden side af Victoria Harbour, men Kowloon er også så meget mere turistvenlig med et hav af barer, hoteller og restauranter inden for rækkevidde.

Kowloon dækker et forholdsvist stort område og består af adskillige bydele. Langt de fleste turister inklusive os bor i den sydlige del i og omkring Tsim Sha Tsui, der ligger ud til Victoria Harbour.

Typisk gade i Kowloon – her Tung Choi Street

Indtil for få år siden blev Kowloon betragtet som Hong Kongs mindre pæne side. Det var et område som briterne overtog efter sejren i den anden opiumskrig, og mens eliten boede på Hong Kong Island, så var Kowloon mest kendt for gangstere, spillebuler og prostitution.

I dag er det en levende og moderne bydel, der på mange måder er mere interessant end Hong Kong Island.

Overalt i Kowloon og især i Tsim Sha Tsui er der ganske enkelt proppet med mennesker. Her er travlt døgnet rundt, og når det er værst, går vi i gåsegang og prøver at undgå at støde ind i de lokale, der bare ikke kan slippe deres smartphone. Hvis de ikke lige er ved at skrive en sms, så ser de video eller har den i hånden – tænk hvis man gik glip af noget.

Som på Hong Kong Island er noget af det første vi lægger mærke til i Kowloon de rene gader. På trods af størrelsen og de mange forskellige nationaliteter, så er det som om, at man har en fælles forståelse for ikke at leve i en svinesti.

Man smider skrald i skraldespanden, der bliver tømt flere gange om dagen, og selvom der bor lige så mange mennesker i Hong Kong som i hele Danmark, så fremstår byen pæn og indbydende i forhold til f.eks. København, hvor pizzabakker og tomme krus flyder i gaderne. Der er bare holdningen til forskel – både hos borgere og politikere.

Travlhed omkring Nathan Road

Nathan Road og rolige Kowloon Park

Kowloon er i den grad hektisk, men parallelgaderne Nathan Road og Canton Road er bydelens livsnerve. Tusinder og atter tusinder mennesker traver gaderne tynde i håbet om en god handel i de mange butikker og shoppingcentre, der ligger som perler på en snor.

De to gader er næsten et stort sammenhængende indkøbscenter med mærkevareforretninger på stribe og bagved shoppingcentre i flere etager. Fra havnefronten ved Nathan Road går vi flere kilometer op ad gaden og kan shoppe alt hvad hjertet begærer. Lige bortset fra kosmetik og chokolade, så er det bestemt ikke billigt.

Det er det heller ikke i luksusbutikkerne på Canton Road. Det er her de eksklusive og dyre mærker som bl.a. Chanel og Hermés ligger. Foran butikkerne er der lange køer af nyrige kinesere, mens sikkerhedsvagter i jakkesæt prøver at holde styr på de købelystne kunder.

Til kung fu-opvisning i Kowloon Park

Nathan og Canton Road er ikke kun beton og menneskemylder. Flere gange besøger vi Kowloon Park, der er en velkommen oase i hektiske Hong Kong. Her er åbne plæner, buske, blomster og springvand, og det er et sted, hvor de lokale holder ynder at holde picnic.

Om morgenen er der tai chi og sen eftermiddag er vi til kung fu-opvisning i det såkaldte Kung Fu Corner. Opvisningen samler et par hundrede mennesker, og jeg bliver imponeret over en ældre mand, der så let som ingenting svinger benet over hovedet adskillige gange.

Kowloon Park var oprindelig en del af et kaserneområde, der husede indiske soldater under britisk flag. Mange af dem var muslimer, og de grundlagde det, der i dag er Hong Kongs største moské, som ligger ud til Nathan Road.

kowloon
Symphony og Lights ved Victoria Harbour

Kowloons havnefront

Kowloon Park er et skønt sted at få Hong Kongs menneskemylder lidt på afstand. Det samme kan man sige om bydelens berømte havnefront. Promenaden er perfekt til en slentretur, og overraskende nok er der kun få mennesker. Som en bonus har vi en helt fantastisk udsigt til byens skyline på den anden side af Victoria Harbour.

En af havnefrontens mest populære seværdigheder er Avenue of Stars – en del af promenaden, der en slags hyldest til Hong Kongs mest berømte skuespillere. Især statuen af Bruce Lee er populær og som på resten af promenaden, så er det er sted, hvor selfiestængerne kommer på overarbejde.

Havnefrontens mest travle område er ved legendariske Star Ferry, hvis ikoniske både sejler i pendulfart til Hong Kong Island. Her for enden af promenaden ser vi også det gamle klokketårn, der er det eneste tilbageværende af den gamle stationsbygning, som blev opført til togforbindelsen mellem Kowloon og Canton.

Få meter derfra har man opført en stribe bygninger, der indeholder flere museer. De er i den grad malplacerede og lukker byen inde og havet ude. Resultatet er, at Kowloon bliver endnu mere klaustrofobisk, end den er i forvejen.

Fra promenaden lige præcis her ser vi det såkaldte Symphony of Lights. Et slags lysshow, der hver aften klokken 20 samler tusinder af mennesker. Symphony of Lights involverer adskillige bygninger på begge sider af Victoria Harbour, der er i takt til musikken blinker og lyser op. Oplevelsen er dog langt fra fantastisk – vi kan ikke høre musikken og lysshowet er på det jævne.

Lille del af Temple Street Market

Temple Street Market

Tøj, bælter, tasker, iphonecovers og ubegribelige mængder kineser-tingel-tangel. Temple Street Market ligger på og omkring gaden af samme navn, og som i resten af Kowloon er her propfyldt med mennesker.

Boderne med mere eller mindre spændende varer ligger på stribe, men markedet har også adskillige glimrende spisesteder. Her er ikke skyggen af hygge, men til gengæld spiser vi godt og autentisk i selskab med de lokale, der snakker højlydt mens de mange retter går på omgang.

Men der er mere at komme efter end shopping og god mad. Et sted går vi forbi en lang række åbne telte, hvor vi kan blive klogere på vores fremtid af de lokale spåkoner og spåmænd. De bruger forskellige metoder – bl.a. tarotkort og håndlæsning, men også fuglemetoden. Her lader man en fugl vælge et kort, hvor ens fremtid står skrevet.

Længere fremme ad gaden er der karaoke for fuld udblæsning. Vi kan høre musikken på lang afstand og desværre også den rædselsfulde sang. Teltene med karaoke ligger klods op af hinanden og lydstyrken er på maksimum for at overdøve naboen.

Gaderne omkring Temple Street Market er ikke mindre kedelige. Det er et område, hvor Kowloon ganske enkelt syder om aftenen. Her er god mad, masser af shopping og en fantastisk atmosfære.

Yuen Pu Bird Garden

Bird Street Park og blomstermarkedet

“Vi følger efter ham der”, siger jeg til Connie og peger på en ældre mand, der går med et fuglebur i hånden. Vi har taget den forkerte udgang på Prince Edward Metro Station og er lidt i vildrede over retningen, da vi får øje på manden med fugleburet.

Vi vil besøge Yuen Pu Bird Garden og ganske rigtigt fører han os til den noget specielle gade, hvor ældre mænd hver dag mødes med deres fugle – en hobby, som de tager meget seriøst.

Træburene er smukt udskårne og mad- og vandskåle er af porcelæn. I den lille have, der blot er en smal gågade, ligger et lille marked med salg af melorme, fårekyllinger og selvfølgelig fugle.

Pludselig begynder det at regne voldsomt, og de ældre mænd er mere bekymrede for, om deres fugle bliver våde, en de selv gør. Det er som om, at fuglene er deres kæreste eje – hjemme i Danmark samler nogle på frimærker og andre på biler – måske er mændenes hobby ikke så særpræget endda.

Guldfisk til salg

I forlængelse af Yuen Pu Bird Garden besøger vi blomstermarkedet, hvor hele farvepaletten synes at være repræsenteret. Her er buketter og især orkidéer i overflod. Blomstermarkedet skulle være bedst tidlig morgen, men selvom det er midt på dagen, er vi bestemt ikke skuffede.

I denne del af Kowloon ligger flere andre spændende markeder. På gaden Tung Choi Street kommer vi forbi et noget specielt marked, hvor der sælges frøer, skildpadder og akvariefisk. En lang række forskellige fisk, bl.a. guldfisk, hænger på række i poser med vand – et særpræget syn.

På hjørnet af Tung Choi Street og Argyle Street træder vi ind på et lille, men spændende ferskvaremarked. Her er kød og fisk, men også meget små og interimistiske spisesteder, der synes lysår væk fra Hong Kongs glasfacader og moderne storbyliv.

Den lange Tung Choi Street er også hjemsted for Ladies Market, der i dag ikke kun er for kvinder. De små boder ligger som perler på en snor, men udvalget af varer er nogenlunde som på Temple Street Market.

Kødafdelingen på ferskvaremarkedet ved Argyle Street

Kowloon – en positiv overraskelse

Der mangler bestemt ikke oplevelser i Kowloon, der er en positiv overraskelse. Jo, vel er der mere historie på Hong Kong Island, men det er i Kowloon det sker. Bydelen har som nævnt været Hong Kongs mindre pæne side, men også her oplever vi fortidens glamour.

På hjørnet af Nathan Road og Salisbury Road i den absolut sydligste del af Kowloon går vi flere gange forbi det fashionable Hotel The Peninsula, der opført i 1928 er en historie for sig. Hotellet skulle være “det fineste hotel øst for Suez” og den dag i dag er det stadig et af verdens mest fornemme steder at bo.

Dyrt? Bestemt, men sådan er Hong Kong bare. Der er store oplevelser i vente, men tag den store tegnebog med. Vi bliver her kun nogle dage, men Hong Kong venter med endnu flere oplevelser, og der er al mulig grund til at komme tilbage – men først når vi har sparet op.

Har du fået lyst til selv at besøge Kowloon, så kan du finde praktisk information under billedet.
Man spiser rigtig godt i Hong kong

Praktisk information til dit besøg i Kowloon

Om at rejse i Hong Kong generelt kan du læse mere her: Om at rejse i Hong Kong – tips og gode råd.

Transport

Kowloon er som resten af Hong Kong nem at komme rundt i. Her er både bus, tog og metro, men også taxier og hop-on-hop-off busser. Samtlige oplevelser beskrevet herover er gratis.

Nathan Road og Kowloon Park
Stå af på Tsim Sha Tsui Metrostation. Begge steder er også i nem gåafstand af Star Ferry.

Promenaden og havnefronten
Stå af på Tsim Sha Tsui eller East Tsim Sha Tsui Metrostation. Her kan Star Ferry også med fordel benyttes, hvis du kommer fra Hong Kong Island.

Temple Street Market
Stå af på Yau Ma Tei Metrostation. Alternativt kan Jordan Station benyttes – markedet er stort og ligger mellem de to stationer.

Yuen Po Street Bird Garden og blomstermarkedet
Stå af på Prince Edward Metrostation. Mong Kok kan også benyttes, hvis du vil gå ad Tung Choi Street.

Anbefalede overnatningssteder

The Salisbury YMCA – Klassisk og meget populært hotel med topbeliggenhed i Kowloon. Her er både enkeltværelser og familiesuites. Et godt sted at møde andre rejsende.

Sunrise International Boutique Hostel – småt, men rent og med venlig ejer. Absolut et af de bedste steder af de mange, der blot er en stribe rum i et højhus. Perfekt beliggenhed på Nathan Road i Kowloon tæt på metro.

B.P. International – kåret til best value hotel i Hong Kong på Tripadvisor. B.P. International ligger lige nord for Kowloon Park tæt på Nathan Road og Temple Street Market.

Hotel ICON – Dyrt, men alligevel et af de billigste af tophotellerne i Hong Kong. ICON ligger i den østlige del af Kowloon med 15-20 minutters gang til de populære shoppinggader.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Kina inden du tager afsted – den finder du her. På ministeriets hjemmeside kan du også læse mere om indrejse, visum m.m.

Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.

Har du husket alt til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Hong Kong

 

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her