Hjem Indien Rejsebeskrivelse fra Kovalam

Rejsebeskrivelse fra Kovalam

+ masser af nyttig rejseinformation til dit eget besøg i Kovalam nederst på siden

Den montone sang kan høres langt væk. Et halvt hundrede mand er i gang med at trække det enorme net op af vandet, mens endnu flere nysgerrigt venter på resultatet. Vi er på Hawah Beach i Kovalam, hvor fiskerne er ved at hive dagens fangst i land, og sangen sikrer, at alle trækker samtidigt.

Selvom Kovalam er Indiens mest klassiske badested, så venter de gode lokaloplevelser lige om hjørnet.

Lyden af fløjten skærer i ørerne. De ihærdige livreddere advarer endnu en badegæst om de farlige strømforhold ved stranden, og i bedste Baywatchstil løber de af sted for at hjælpe. Jo, Lighthouse Beach er værd at have respekt for.

Engang var den smuk og bred, men i dag ligger promenaden kun få meter fra vandkanten, hvor der er fuldstændig plastret til med hoteller, restauranter og souvenirshops. Det bedste indtryk af stranden får man fra den lille høj, hvor fyrtårnet, der har givet stranden navn, ligger.

Det er her vi står nu og kigger på det lille turistparadis, hvor kraftige bølger afløser det ellers turkisblå hav. Kystområdet omkring Kovalam i den sydligste del af Kerala har været feriested i over 80 år. Dog kun for lokale og i meget lille målestok.

Det var først, da hippierne kom hertil, at turismen for alvor blomstrede. Både hippier og backpackere flygtede fra Goa’s overfyldte strande for at slå sig ned ved de lange kyststrækninger ved Kovalam.

Som så mange andre steder, hvor backpackerne kom først, så dukkede pakketuristerne op kort tid efter. Her ved Lighthouse Beach synes det at være gået så hurtigt, at byen er blevet et sært mix af gamle små bungalows og nyere bygninger – kønt er det bestemt ikke.

Heller ikke lokalsamfundet har formået at følge med. Blot 100 meter fra det pulserende turistområde bor inderne selv i mere eller mindre faldefærdige huse.

kovalam
Fiskere på Hawah Beach

De nyere bygninger ved stranden er opført utrolig tæt på hinanden. En række stier fører herfra et par hundrede meter ind i baglandet, hvor de løber på kryds og tværs af hinanden.

Vi går ad smalle gyder, mudrede veje og små stier mellem nedlagte rismarker og passerer bananplantager, mindre hoteller og lokale huse, hvor vasketøjet hænger på lange rækker.

Egentlig består kystområdet af flere strande, men de fleste refererer til Lighthouse Beach, når de taler om Kovalam. Vi går adskillige ture på den lange strandpromenade, der leder tankerne hen på Middelhavet.

Der er kun få mennesker på stranden. Ikke kun pga. den den stærke strøm og den sparsomme plads, men unge indiske mænd tager hertil for at se på solbadende kvindelige turister, der får hjælp af livredderne, som ofte har mere travlt med at holde de uønskede personer væk end at se efter de badende.

Souvenirshops, metervaretøj og små primitive købmandsbutikker. Men også kunstgallerier, skomagere og lækker frisk frugt. Vareudbuddet langs promenaden og i de smalle gyder er stort, og mere end én gang må vi sige nej til de påtrængende sælgere.

Der er masser at kigge på, og ved den nordlige ende af Lighthouse Beach er fiskerne i gang med deres enorme net. Hver morgen kan vi se dem fiske efter den traditionelle metode med net, der bliver lagt et par hundrede meter ude i havet.

Store grupper af mænd trækker nettet ind, der til sidst indsnævres. Det er tungt arbejde, og det er primært sardiner, der fanges, men af og til ser vi også større fisk.

Samudra Beach

Hawah- og Samudra Beach

Et par biler dytter og en håndfuld mænd kommer imod os for at tilbyde transport. Vi skal ingen steder, men mellem Lighthouse Beach og Hawah Beach ligger tilfældigvis en lille taxiholdeplads, hvor ihærdige chauffører er klar til at køre turisterne rundt til kystens seværdigheder.

Gårsdagens eftermiddagsbyge er skiftet ud med sol og blå himmel, og selvom det er varmt, så går vi en tur langs kysten. På Hawah Beach holder de lokale til, og med alt tøjet på bader de i det Arabiske Hav. Om søndagen, på indernes ugentlige fridag, er der stuvende fuldt og masser af liv.

Vi går ad Beach Road, og da vi har passeret det luksuriøse Leela Kempinski Resort, områdets i særklasse dyreste hotel, åbenbarer der sig en ca. 300 meter lang strand med god plads. Det er Samudra Beach, der bare er så meget dejligere end Lighthouse Beach.

Heller ikke her slipper man for bølger, men der er stadig noget eksotisk over den pragtfulde strand, der er delt af et mindre klippeområde med høje slanke palmer, som vajer i vinden. Helt mod nord går vi gennem det meget lille turistcentrum, der er et sted for de, der vil have absolut fred og ro på ferien.

kovalam
Et kig ud over Vizhinjam

Vizhinjam

Vi går ned ad trappen til det lille fiskersamfund og føler egentlig, at vi trænger os lidt for meget på. De små primitive huse med palmetag har set bedre tider, og her og der brænder et lille bål mens høns, hunde, geder og børn suser rundt i et sandt kaos.

Der bliver kigget efter os, men vi møder kun smil og venlighed. Også her er mændene i gang med at fiske. Det var lige præcis det, der vakte vores interesse, da vi fra kystvejen kiggede ned på den meget lille by.

Vizhinjam var tidligere hovedstad for et af Keralas første dynastier, men det er dog ikke meget, der er tilbage fra den periode. Det vigtigste er en række grotter, hvor man har fundet helligdomme og relieffer med skildringer fra Shivas liv.

Lige nu står vi og kigger på en gruppe arbejdsomme mænd, der kæmper med det store net, og da de ser fangsten, diskuterer de højlydt. Vizhinajam er et godt eksempel på, at den lokale dagligdag kan opleves få minutter fra Lighthouse Beachs turistmylder.

kovalam
Gaderne/stierne er smalle ved Lighthouse Beach

Kovalam

“I skal sætte flasken på gulvet”, siger tjeneren til os, da han kommer med min øl. Keralas strenge alkoholpolitik gør, at det kun er restauranter med licens, der må servere alkohol. Det er kun halvdelen af restauranterne i byen, der har licens, men det afholder ikke de øvrige steder fra at servere øl og drinks i stride strømme.

Således også på restaurant Crab Club, hvor den store Kingfisherøl er rullet ind i avispapir og skal stilles på gulvet. Vi drikker ikke af glas, men af te- og kaffegrus. Det virker en anelse komisk – mon ikke myndighederne ved, hvad der foregår?

Der mangler ikke restauranter i Kovalam, og de mange turister gør, at der er masser af europæiske retter på menukortene. Til gengæld er der pga. alkoholpolitikken stort set ingen barer i byen, og det er lidt pudsigt, at området er blevet så populært blandt vestlige turister, der normalt godt kan lide en drink eller to når de holder ferie.

Vores ophold i Kovalam er ved at være slut. Byen er hurtigt overset, og det er svært at forestille sig, at den på trods af dystre forudsigelser bliver en reel trussel til Goa, når det gælder turisme.

Her er ikke rigtig plads til udvidelser, og backpackerne er for længst flygtet til de mere øde strande langs kysten, hvor man stadig kan finde lidt af det Kovalam var engang.

Har du fået lyst til selv at besøge Kovalam, så kan du finde praktisk information under billedet.
kovalam
Lighthouse Beach

Praktisk information til dit besøg i Kovalam

Transport

Der er 20 km til Trivandrum Lufthavn. Både Qatar Airways og Emirates, der flyver fra København, har ruter dertil. Man kan også tage bussen fra de større byer til Kovalam, f.eks. fra Trivandrum, Alapuzzha og Kochi – på sidstnævnte rute stopper mindst en af afgangene også ved Kottayam og Varkala Beach.

Busserne holder ved Leela Resort mellem Lighthouse Beach og Samudra. Fra alle steder i Kerala kan man også leje en bil med chauffør, en noget dyrere løsning, men helt sikkert mere behageligt end busserne.

Som nævnt ligger områdets største taxiholdeplads mellem Lighthouse Beach og Hawah Beach, hvor du kan snuppe en autorickshaw eller en almindelig taxi. Chaufførerne har mange idéer til hvor turen kan gå hen, alt fra besøg på andre strande til templer, vådområder og shopping i Trivandrum. Husk altid at aftale pris inden du kører.

En mindre taxa- og autorickshawholdeplads findes ved Leela Resort og på vejen der fører op til fyrtårnet i den sydlige del af byen. Ved Lighthouse Beach ligger også flere tourbureauer, der kan tilbyde udflugter.

Overnatning

Kovalam kan tilbyde det meste inden for overnatning; fra halvsnuskede steder henvendt til budgetrejsende til overdådig luksus. Udvalget er måske ikke så stort som ved andre feriesteder, og af samme grund anbefales det at booke i forvejen i højsæsonen fra december til februar.

Pga. det hastige byggeri ved Lighthouse Beach er en del mindre og ældre guesthouses lidt sjovt placerede med dør direkte ud til promenaden – her er ikke meget privatliv. Disse steder forventes dog at blive forvandlet til mellemklassehoteller henvendt til pakketuristerne inden for en årrække.

Hotellerne længst ude mod stranden er dyrest, mens billigste overnatning findes ved og omkring de små stier bagved stranden. Vær dog opmærksom på, at området her består af grusveje, der bliver temmelig mudrede ved regnvejr

Af bedre hoteller på promenaden kan nævnes Fusion helt mod syd (også god restaurant) og Jeevan Ayurvedic Beach Resort, der har pool og værelser med havudsigt. Find overnatning på f.eks. hotels.com.

Mad og drikke

Indisk, fisk og seafood er på menuen i Kovalam. Selvom der ikke findes restauranter med udelukkende italiensk eller fransk mad, så har mange af stederne f.eks. pasta og steaks på menukortet. De fleste restauranter ligger ikke overraskende langs Lighthouse Beach.

Man spiser generelt glimrende i Kovalamprøv Crab Club eller German Bakery (Waves), der begge laver god mad. Sidstnævnte er lidt af en institution i Kovalam, her kan man spise dejlig morgenmad og nyde drinks og middag senere.

En af de bedre restauranter ved Lighthouse Beach er Fusion, der ligger på hotellet af samme navn ved strandens sydlige ende. Her er rigtig hyggeligt, god mad og god service.

Aktiviteter

Yoga- og Ayurvedabehandlinger er det store hit i Kovalam. Når man går rundt i turistområdet, kan man flere steder se skilte med tidspunktet for næste yogaklasse.

Kerala er et oplagt sted at tage på ayurvedaferie, både i Kovalam-området og langs kysten syd for byen er det muligt at booke længere ophold, hvor der kan være forskellige behandlinger inkluderet. Se mere på Ayurveda Kovalam.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Indien inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.

6 Kommentarer

  • Ja, det er Kovalam Beach. Og jo, der er selvfølgelig en del turister, men blot få meter inden i landet bor inderne selv. Det er en lidt sjov by, der er lidt svær at placere rent turistmæssigt.

 1. Ser på en gang ret udviklet ud og lidt primitivt…men Kovalam er helt klart på vores turliste til vinterens rejse. Vi skal tre måneder afsted, så det bliver spændende .

 2. Hvor i Indien tager man når man gerne vil bade, og bo i hytter, og opleve det lokale liv og hvor der ikke er så turistet.

  • Hej Tina. Prøv strandene omkring Kovalam. Ikke selve Kovalam, men både nord og syd for ligger flere strande, hvor du måske kan finde hytter. Selvom Kovalam er turistet, så er der masser af lokalliv lige omkring byen.

   Du kan også prøve omkring Gokarna eller Karwar i staten Karnataka, som du kan nå med tog fra Goa. Gokarna er Goa som det var engang. Måske kan du også se nærmere på det sydlige Goa omkring Agonda. Goa bliver delt af Zuari-floden og LANGT de fleste turister bor nord for floden, mens det er mere roligt mod syd.

   Mange hilsner fra Carsten

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her