Hjem Færøerne Besøg i Kirkjubøur – Færøernes vigtigste historiske sted

Besøg i Kirkjubøur – Færøernes vigtigste historiske sted

+ nyttig rejseinformation til dit besøg i Kirkjubøur nederst på siden

Kirkjubøur betragtes som Færøernes vigtigste historisk sted. Byen er ganske lille, men hvad den ikke har af størrelse, har den af betydning. Selvfølgelig mest for de lokale, men som nysgerrig besøgende bør du også lægge vejen forbi Kirkjubøur for at få et dybere indblik i Færøernes kultur og historie.

Færøernes første indbyggere var irske munke, som historikere mener rejste videre til Island, da norske vikinger kom til øerne. De boede med stor sandsynlighed i området, hvor Kirkjubøur ligger i dag. På den sydvendte kyst beskyttet af de bagvedliggende bjerge har det været muligt at dyrke afgrøder, ligesom det var et sted langs kysten, hvor værdifuldt drivtømmer samlede sig.

Det er sikkert, at bosættelsen blev grundlagt i vikingetiden. I Olavkirken fandt man i 1832 en runesten, der kan dateres til i hvert fald før år 1000. Det var omtrent på det tidspunkt kristendommen kom til Færøerne. Bosættelsen voksede sig større og blev Færøernes mest betydningsfulde bispesæde.

Ifølge sagaerne blev den færøske viking Sigmund Brestisson fordrevet, hvorefter han flygtede til Norge. Her sendte kongen, Olaf Tryggvason, ham tilbage for at kristne færingerne og tage magten på øerne.

Vikingehøvdingen Trondur ville det dog anderledes. Han foragtede kristendommen og kæmpede flere slag mod Sigmund Brestisson, der trak sig sejrrigt ud af opgøret. Han havde både kirken og den norske konge i ryggen.

Brestisson gav Trondur valget mellem at konvertere til kristendommen eller blive halshugget. Han konverterede, og i år 999 kunne Brestisson erklære Færøerne for kristent. Han blev dog myrdet seks år senere, men øerne var nu underlagt Norge.

besøg i kirkjubøur
Olavkirken i Kirkjubøur. Døren er åben, så gå bare indenfor

Kirkerne i Kirkjubøur

På trods af Kirkjubøurs størrelse, så havde byen tre kirker, som fungerede samtidigt. Der er spor efter dem alle, men ældst er Olavkirken, der kan dateres til begyndelsen af 1200-tallet. Det er den eneste fungerende kirke, som flere gange er udbygget og renoveret.

I forbindelse med en kystsikring i 1870’erne gennemgik Olavkirken en større renovering, hvor den fik et nygotisk udtryk. I 1963 blev kirken ført tilbage til sit oprindelige udseende, og det var ved sidstnævnte lejlighed man ved hjælp af møntfund og kulstof 14-prøver med sikkerhed kunne fastslå Olavkirkens alder.

Ved siden af ligger Magnuskatedralen, der i dag er i ruiner, men dog med intakte mure. På færøsk kaldes katedralen Múrurin (Muren). Den er fra 1300-tallet, men eksperter og historikere diskuterer stadig, om katedralen nogensinde blev færdig.

Sikkert skulle det til gengæld være, at det var biskop Erlendur, som stod bag Magnuskatedralen, der med sine 25 x 11 meter er Færøernes største middelalderbygning.

Resterne af Magnuskatedralen og et af Kirkjubørurs traditionelle huse

Erlendur var en betydningsfuld person, og man mener, at det er ham, der har skrevet Færøernes ældste dokument, Fårebrevet, fra 1298. I det kan man bl.a. læse om mange af øernes bygder, som på den måde nogenlunde kan dateres. I Fårebrevet står også love og bestemmelser, hvoraf flere har været gældende helt op til nutiden.

Byggeriet af Magnuskatedralen var omfattende og kostede mange penge. Færingerne blev beskattet og tvunget til at deltage i arbejdet. Det gjorde kirken upopulær, og historien fortæller, at øboerne gjorde oprør.

Erlendur befandt sig på det tidspunkt i Norge, hvor han døde i 1308. Nogle mener, at den norske konge afskedigede ham efter krav fra færingerne, men Erlendur blev sejlet tilbage til Kirkjubøur, hvor han blev begravet på byens kirkegård.

Kirkjubøurs tredje kirke har sandsynligvis ligget knap 100 m syd for Magnuskatedralen. I hvert fald er det her, man kan se ruinerne af en mindre bygning som historikere mener kunne være den såkaldte Brandanuskirke, som skulle være opført her omkring 1420.

Den gamle kongsgård med med det lille museum

Kongsgården – Roykstovan Museum

Udover kirkerne er Kirkjubøur også berømt for sin kongsgård (Kirkjubøargarður), der i dag indeholder et ganske lille, men spændende museum. Dele af kongsgården er fra 1000-tallet og siges at være et af de ældst beboede huse i verden.

Kirkjubøargarður blev senere udbygget og er stadig den største gård på Færøerne. I gammel tid fungerede den som hjem for biskoppen, og det er derfor sandsynligt, at det var her, Erlendur skrev Fårebrevet.

Gården var også barndomshjem for Sverre Sigurdsson, der var konge af Norge fra 1177 til 1202. Han blev født i Bergen, men som femårig sendt til Kirkjubøur for at gå i præstelære hos biskop Roe, der var hans farbror.

Som nævnt er Kirkjubøargarður stadig beboet. Det er 17. generation af familien Patursson, der bor i huset, og det har de gjort siden midten af 1500-tallet. De ejer ikke gården, men lejer den af staten.

I husets ældste del kaldet Roykstovan (Røgstuen) kan du besøge det lille museum, der bl.a. viser forskellige ældre genstande og billeder fra Færøerne. Museet koster 50 kr. at besøge – husk lige penge, da det er ubemandet.

kirkjubøur
Indenfor på museet Roykstovan

Andre steder i Kirkjubøur

Meget af de gamle Kirkjubøur er i dag forsvundet. Her og der kan du se ruiner af stalde og tørvehuse. Et par hundrede meter fra parkeringspladsen i modsat retning af Olavkirken ligger et tørvehus, der dog er genopført, men som giver en idé om, hvordan de har set ud.

En del af fundene i Kirkjubøur er gjort i forbindelse med anlæggelsen af nye veje. Ved indkørslen til byen er der bl.a. dukket spor op efter endnu en kirke (Kyrkjasteinur) og en bosættelse, der ikke er tidsbestemt.

Området omkring Kirkjubøur er i øvrigt et glimrende sted til vandreture. Ud for kysten ved byen ligger desuden en ganske lille ø med et rigt fugleliv. Tag kikkerten med, hvis du er interesseret i fugle.

Har du fået lyst til selv at besøge Kirkjubøur, så kan du finde praktisk information under billedet.
Det genopførte tørvehus

Praktisk information til dit besøg i Kirkjubøur

Kirkjubøur ligger på den sydlig del af Streymoy ca. 11 km fra Tórshavn. Kommer du i bil er der gode parkeringsmuligheder.

Du kan også nemt tage bussen til Kirkjubøur. Det er helt gratis (alle bybusser i Tórshavn er gratis) og lige nu er det linje 5 i hverdagene og linje 7 i weekenden, der kører fra Tórshavn centrum til Kirkjubøur.

Du kan se afgangtider her (klik på linket Bus Route) men vær dog opmærksom på, at man ikke er helt så gode til at opdatere busplanerne på de officielle turistsider.

Til gengæld kan du kigge ind i skranken hos Visit Tórshavn, der ligger lige overfor stoppestedet Steinatún Norður, hvorfra bussen kører. Her kan de oplyse om aktuelle afgangstider. Visit Tórshavn finder du på adressen Niels Finsens Gøta 17.

Selvom der kun er 11 km mellem Tórshavn og Kirkjubøur, så er turen ofte en oplevelse i sig selv. I hvert fald, hvis du tager bussen, der tager en afstikker til Velbastaður. Uanset om du er i bil eller bus, så har du udsigt til de små øer Koltur og Hestur.

Der er ingen butikker, restauranter eller overnatningssteder i Kirkjubøur. I busventesalen lige overfor parkeringspladserne er der offentlige toiletter.

Overnatning

Tórshavn har det største udvalg af hoteller, men ellers er overnatningsmulighederne forholdsvis begrænsede. Rejser du i højsæsonen (sommermånederne), så book i god tid.

Klik ind på hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og som regel også de billigste priser.

I Tórshavn kan du se nærmere på det altid populære Hotel Hafnia, og vil du bo spektakulært lige ud til Atlanterhavet er Havgrím Seaside Hotel 1948 et godt valg.

Læs meget mere i min Tórshavn Guide.

Husk

Vejret på Færøerne er i den grad uforudsigeligt. Husk den rette påklædning – dvs. regn- og vindtæt tøj. På f.eks. rejsegear.dk kan du finde masser af udstyr til rejsen.

Kort over Færøerne

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her