Hjem Afrika Rejsebeskrivelse fra Hurghada og Luxor – Sol og kultur i Egypten

Rejsebeskrivelse fra Hurghada og Luxor – Sol og kultur i Egypten

+ masser af nyttig rejseinformation nederst på siden

Tedrengen har travlt. I raskt tempo suser han frem og tilbage mellem hans fars udskænkningssted og de mange kunder, der primært består af gadens øvrige forretningsdrivende.

I det fjerne kan jeg høre muezzinen kalde til bøn fra byens smukke moské, hvor minareterne rager højt op over byen. Selvom man måske ikke skulle tro det, så er der faktisk lokalliv i den populære egyptiske ferieby Hurghada.

Resortet er på størrelse med en mindre dansk landsby. Havde det ikke været for det store kort i receptionen, så kunne man nemt fare vild. Så langt øjet rækker kan jeg se de lave røde bygninger, der indeholder hundredvis af værelser.

Èn swimmingpool er selvfølgelig ikke nok. Næh, her er adskillige, og de er alle store og kreativt udformede. Her er naturligvis også børneklub, dykkercenter og en håndfuld restauranter, der vil kunne stille selv den mest kræsne kunde tilfreds.

Klokken er otte om morgenen. Jeg er langt fra den første på stranden. Termometret viser allerede 26° C, og endnu en varm og solrig dag tager sin begyndelse i Hurghada. Om et par timer vil jeg tage ind til byen, men det er ikke alle turister, der kommer så langt.

Kystens resorts har alle tænkelige faciliteter, og der skal nok være dem, der kommer for solen og stranden og er ligeglade med Egyptens kulturelle seværdigheder. Jeg er ikke en af dem.

hurg01
El Dahar – Downtown – er fyldt med forretninger og boder

Hurghada By

Kønt er det ikke. Men det er jo også lokallivet jeg er kommet for at opleve, ikke en strømlinet ferieby, hvor alt er tilrettelagt og uden overraskelser. Hurghadas gamle bydel, El Dahar, eller downtown, er ikke et sted, man ser billeder af i turistbrochurerne.

Hel- og halvfærdige huse med butikker og hoteller ligger mellem slum og affaldsbunker. Originalt måske, men ikke særligt indbydende. Vi tager forbi den store moské, hvor der er adgang forbudt for ikke-muslimer, så vi må nøjes med at betragte den udefra.

I bazaren er der masser af liv. Det er her jeg står nu og følger den lille dreng, der løber rundt med te. På trods af hans unge alder, så ligner han en, der har 30 års erfaring. I basaren ligger forretningerne på stribe, hvor man kan man kan købe så forskellige ting som vandpiber, frugt, papyrus, krydderier og tæpper.

Sælgerne har altid et godt tilbud til lige præcis dig, og her er det klogt at prutte kraftigt om prisen. Mange er ikke så vant til deres meget påtrængende væremåde, der ofte grænser til det irriterende.

hurg02
Den flotte moské i Hurgahda

Vi kører et par kilometer mod syd og støder ind i Sekalla, som kaldes turistdelen af Hurghada. Det må være pga. det lidt større udvalg af forretninger, restauranter og barer henvendt til turister, for bydelen ser ikke væsentlig anderledes ud end El Dahar.

Det er på Sheraton Road turisterne samles, og vi går forbi en stribe barer, der kunne have ligget hvor som helst. Her er underholdning og live-fodbold på storskærm.

Sheraton Road var den første egentlige turistgade, men i disse år er det marinaen, der er hot. Jo, byen er med tiden begyndt at kunne tilbyde samme byliv som så mange andre feriesteder.

Hurghada har også en tredje bydel. New Hurghada, der består af de utallige resorts, som ligger langs kysten. Det egentlige ferieområde starter omkring El Gouna nord for Hurghada og fortsætter 35-40 km mod syd. Helt til Safaga, hvor dykkerne er flygtet hen.

I El Gouna går vi en tur mellem de flotte resorts. Her er laguner, golfbaner, lystbådehavn og restauranter. Et velfriseret turistområde bygget i arabisk/nubisk stil.

Tilbage i Hurghada besøger vi Hurghada Marine Aquarium. Her kan man se mange af de fisk, der findes i Rødehavet. Det er selvfølgelig altid sjovere at opleve fiskene i deres naturlige miljø, men turister uden dykkercertifikat får her en mulighed for at se lidt af det spændende liv under havoverfladen.

hurg03
Den smukke Mahmya Island

På tur til Mahmya

Vandet er krystalklart, og jeg glæder mig til at udforske det spændende liv ved revene. Vi er taget på udflugt til Mahmya Island, der ligger i Rødehavet. Øen er en af flere, som ligner øde sandbanker omkranset af det klareste turkisblå hav.

På Mahmya er der gjort klar til turisterne. Solbaderne kan slænge sig på den hvide sandstrand, mens snorklere som jeg kan gå ud fra kysten for at dykke ned på koralrevene. Jo, her er fantastisk, og jeg bruger timer på at plaske rundt i det lune og helt gennemsigtige vand.

Mad er der selvfølgelig også sørget for. I den lille restaurant, der er glimrende indpasset i miljøet, spiser vi en enkel frokost. Vi får tid til mere afslapning og mere snorkling, før vi sejler tilbage til Hurghada. En skøn dag på havet.

Besøg i den gamle koptiske kirke

Den nye koptiske kirke er flot. Hele syv år siges det at have taget for kopterne af få myndighedernes godkendelse til kirken. Vi bliver anbefalet at besøge den gamle koptiske kirke i Hurghada i stedet for den nye.

Den er mere original, og gudstjenesterne mere intime, får vi at vide. Det gør vi så. I en lille gade finder vi kirken, der ikke syner af meget. Indenfor ligner det en almindelig katolsk kirke, men flere af traditionerne og sproget er anderledes.

Kopterne anses for at være efterkommere af Egyptens oprindelige befolkning. De er kristne og en minoritet i dagens Egypten. Mange af dem føler sig undertrykt af muslimerne, der har det med at bruge ordet kopter i nedladende vendinger.

hurghada
Et kig på Luxor og Sofitel Winter Palace Hotel

Af sted til Luxor

Da manden hører at vi kommer fra Danmark, er han ikke til at stoppe. Han henter et godt brugt eksemplar af Turen går til Egypten, og slår op på side 102. Det er hans hus, der er på billedet. Gad vide, hvor mange danskere han har vist bogen frem til. Nok mange.

Vi er stået tidligt op. Alt for tidligt. Men hvad gør man ikke for at opleve Egyptens verdensberømte seværdigheder. Vores lange konvoj er på vej mod Luxor, hvor storslåede templer, grave og monumenter venter.

Efterhånden som vi nærmer os Nilen, bliver landskabet mere grønt. Det er her langt de fleste egyptere bor, og Nilen har helt tilbage i faraonernes tid være landets livsnerve.

Vores hotel i Luxor er ikke prangende, men ligger perfekt ved Nilen et par minutters gang fra centrum. Det er ifølge kalenderen første forårsmåned, men temperaturen har alligevel rundet de 30° C. Fra hotellets tagterrasse har vi en flot udsigt over floden med al dens liv, men der bliver også tid til en svalende dukkert i den lille pool.

Jeg har altid drømt om et nilcruise. Det er der ikke tid til i vores noget sammenpressede program, men til gengæld tager vi en dinnercruise på floden, hvor udsigten er væsentlig bedre end maden. De traditionelle egyptiske både, felukkaer, krydser floden, mens børnene fra de små landsbyer kommer ned til bredden for at vinke til os.

hurghada
Den imponerende statue af Ramses ll i Karnak-templet

Karnaktemplet

Karnaktemplet. Det verdensberømte tempel er et af Egyptens vigtigste arkæologiske områder. Engang kaldte man Luxor for Theben, og det var bl.a. her ypperstepræsterne holdt til.

Templet er bygget over en periode på 2500 år, og jo længere man går ind på området, desto ældre er monumenterne. De forskellige faraoer, der regerede byggede nyt til, og området består af utallige spændende bygninger, obelisker, statuetter og ikke mindst den hellige sø.

Mest imponerende er den gigantiske søjlehal, opført af Seti I og hans søn, den berømte Ramses II. Det er ganske enkelt en utrolig bedrift, at man dengang kunne opsætte over 130 søjler, der er helt op til 23 meter høje. Både på søjler og vægge forbløffes vi over utallige hieroglyffer og afbildninger af dagliglivet og faraoernes bedrifter.

Manden vinker af os. Vi følger med. For lidt bakshish, drikkepenge, kan vagten lukke os ind, hvor andre ikke kommer. Jo, han får et par håndører, og som lovet træder vi ind, eller rettere ned, i et rum med fantastiske hieroglyffer på væggene.

Det er smukt, og jeg genkalder mig de dokumentarprogrammer, der har været om Egypten i tv, hvor man har prøvet at farvelægge vægmalerierne. Fantastisk.

Som vi står her, lidt afsides, har vi en fornemmelse af at være de eneste på området. Det er vi langt fra. Store turistgrupper ankommer konstant til Karnaktemplet, og især japanerne er vilde med den enorme statue af Ramses II.

Vi går ned til enden af templet, forbi den hellige sø, og runder igen søjlehallen inden vi tager afsked med det yderst interessante område. Ak ja, hvem der bare havde mere tid!

hurghada
Statuer i Karnak-templet

Aften i Luxor

Nu skulle det være. En af Egyptens kulinariske specialiteter er due, og da det er på menukortet på den lille restaurant vi sidder på nu, er valgte ikke så svært. Jeg ved at due kan tilberedes ypperligt, men det er bestemt ikke tilfældet her. Det bliver også til en god gåtur langs Cornichen, den lange gade, der løber langs Nilen. Her er masser af liv.

Vi besøger bazaren, der er overraskende turistpræget og kommer også forbi Old Winter Palace Hotel (i dag Sofitel Winter Palace Hotek), hvor flere verdensberømte forfattere har boet. Bl.a. Agatha Christie, der skrev Døden på Nilen her.

Jo, historie er der masser af i Luxor. Aftenen er ikke slut, som så mange andre turister når vi selvfølgelig også at blive forfulgt at de meget ihærdige hestevognsejere, der sætter en ære i at snyde turisterne.

 Vestbredden

Det er morgen og naturligvis helt skyfrit. Sådan starter de fleste dage i Luxor. Vi er slet ikke færdige med at opleve de spændende seværdigheder, der knytter sig til denne historiske perle.

Gem det bedste til sidst er de nogle, der siger. Jeg er vild med søjlehallen i Karnaktemplet, men Dronning Hatshepsuts Dødetemplet på Vestbredden er endnu et ufatteligt smukt og imponerende sted i Luxor.

Templet er delvist hugget ind i klippen, og jeg forundres over de rene linjer. Hatshepsut var enke efter Thutmosis 2., men efter hans død var hun ikke meget for at slippe magten. Hun udråbte sig selv til konge, og i 15 år lykkedes det hende at skjule, at hun var kvinde.

Efterfølgeren, Thutmosis 3., har slettet Hatshepsuts navn i templet, og det er medvirkende til, at det har været ret medtaget. Dronning Hatshepsuts Dødetempel, også kaldet Deir el-Bahari, har heldigvis gennemgået en omfattende restaurering og står i dag smukkere end det har gjort i århundreder.

hurghada
Dronning Hatshesuts Dødetempel på Vestbredden

En kort køretur bringer os til Kongernes Dal. Det verdensberømte gravområde er hvilested for de fleste af Egyptens faraoer, der her har fået overdådige grave, som hver især er smukt udsmykket med vægmalerier.

Faraoerne fik også store mængder af effekter med sig i graven, så de kunne klare sig i den nye verden. Det er dog blevet fjernet af gravrøvere for mange år siden, men vi er alligevel imponerede over de smukke grave, der består af lange gange og en række kamre.

Vi besøger bl.a. Ramses II’s grav, der sammen med Tutankhamon’s grav er blandt de mest populære. Det er da vi kører tilbage mod Luxor, at vi gør et stop hos den glade mand med eksemplaret af Turen går til Egypten. Han er en blandt mange i den lille by, hvis husfacader fortæller om ejerens pilgrimsrejse til Mekka.

Ikke langt derfra står de store Memnonkolosser lidt ensomt og skuer over Nilen mod Luxor. De står, hvor indgangen til Amenophis 3. dødetempel engang var. Der er kun statuerne tilbage, templet er for længst forsvundet.

Retur til Hurghada

Tilbage i Hurghada er det tid til at bearbejde alle oplevelserne. Dem er der mange af. Det er ikke kun de storslåede monumenter, der har gjort indtryk – det har den egyptiske hverdag også.

Det er ikke alle, der har det lige nemt, og det er en stor kontrast at sidde her på det gigantiske resort, der kan opfylde alle mine ønsker. Nåh ja, ikke alle, for heller ikke i tredje forsøg lykkes det mig at få en ikke-alkoholfri øl. Men så længe jeg ikke har større bekymringer, så går det såmænd nok…

Har du fået lyst til selv at besøge Hurghada, så kan du finde praktisk information under billedet.

Praktisk information til dit besøg i Hurghada

Transport

Ind og ud

Langt de fleste turister besøger Hurghada på en charterrejse med fly, hotel og transport inkluderet. De fleste bureauer har efterhånden fået et godt udvalg af hoteller med forskellige koncepter som f.eks. all inclusive og kun-for-voksne.

At komme rundt

I Hurghada kommer du nemmest rundt med de såkaldte dyttebusser, der fungerer som en tyrkisk dolmus, dvs. små minibusser du prajer på gaden, og som stopper hvor som helst man har lyst.

En tur med en dyttebus koster som regel 1-2 pund, men nogle chauffører giver lige prisen en tak i vejret når de kører med turister. Giv max. 3 pund inden for bygrænsen!

Taxaer findes også, de blå mercedes kører efter taxameter, mens de noget mere snuskede peugeot st.car kører efter aftalt pris. Bus Hurghada-El Gouna ca. 5 kr., taxi ca. 50 kr. Billeje frarådes pga. sikkerheden.

Der findes flere tourarrangører i Hurghada, hvor der kan være stor forskel på prisen, men de er næsten alle billigere end de danske rejsearrangørers udflugter. Busstationen for langtursbusser ligger i El Dahar, og herfra er der bus til f.eks. Kairo og Luxor. Billigt, men kaotisk og køreplanen er kun vejledende!

Overnatning

Hurghada er i den grad lagt an på charterturisme. Her ligger adskillige enorme resorts, der næsten fungerer som små byer. Hotellerne har alle tænkelige faciliteter, flere swimmingpools, aktivitetsguider, børneklub og som prikken over i’et, så ligger de fleste hoteller direkte ud til stranden.

Backpackere og andre lavbudgetrejsende har det ikke nemt i Hurghada, og er du ude efter billig overnatning, så skal du holde sig langt væk fra de store hoteller og i stedet for prøve lykken i El-Dahar. Under alle omstændigheder er det en god idé at booke hjemmefra. Er er du ude efter en pakkerejse, så er der masser af danske udbydere.

Mad

Maden i Egypten er typisk nordafrikansk, der vel bedst kan beskrives som et mix af tyrkisk og arabisk madkultur. Egyptiske specialiteter er bl.a. duer og fyldte grøntsager.

Hotellerne i Hurghada har tit gode restauranter med ofte overdådige buffeter. Når det gælder mad og drikke må man regne med priser som herhjemme, dertil kommer, at der på langt de fleste restauranter skal lægges både serviceafgift og lokalskat, ofte op til 20% af regningen. Især øl og vin er vanvittigt dyrt, lokal egyptisk vin koster ca. 120-170 kr. pr. flaske på restauranterne og importeret vin koster cirka det dobbelte.

Den billigste mad fås i El-Dahar, hvor man spiser enkel egyptisk mad i selskab med de lokale. Et par restaurantanbefalinger;

Nubian Café

På Nubian Café finder du et typisk egyptisk/nordafrikansk køkken; krydret og fremmedartet, men fantastisk velsmagende. Nubian Café & Restaurant er også stedet for de, der vil ryge vandpibe eller smage den søde te, der fås i forskellige varianter.

Restaurant El Mina

Glimrende restaurant, der primært serverer seafood. Du kan selv vælge fisk eller skaldyr, der så bliver tilberedt efter ønske. El Mina var overraskende billig. Ligger i Sekalla ud til vandet

Restaurant & Bar Café del Mar

Café del Mar er mest kendt som en hyggelig natklub, men folk kommer nu også for den glimrende mad, kreeret af et par svenske kokke. Her er hyggeligt og der er serveres sandwich, salater og flere lokale retter. Også friskpresset juice.

Aktiviteter

Dykning er i særklasse den mest populære aktivitet. Både i Hurghada By og på alle større hoteller ligger der dykkercentre. Gode muligheder for at tage certifikat. Husk at sammenligne pris, antal dyk og deltagere flere steder inden du beslutter dig for at tage certifikat.

Der er fin mulighed for at se fisk som barracuda, tun og haj. Også såkaldte walldives og vragdyk er muligt fra Hurghada.

Turarrangører og hoteller tilbyder også snorkeludflugter, hvor båden stopper ved flere gode rev omkring Giftun-øerne, bla. området Abu Rimata, der også bliver kaldt “Akvariet” pga. de store stimer af fisk, der kan ses her. På snorkeludflugterne er der som regel også mad, som man spiser ombord, inkluderet i prisen.

Er du til golf, så ligger der en flot bane i El Gouna. Hurghada casino findes på Hurghada Intercontinental Resort. Der findes flere udbydere af jeepsafari. Turen går som regel ind i ørkenen, hvor man får en tur på dromedar og senere spiser sin aftensmad under stjernerne.

Hvis man ikke er til dykning kan man se de flotte fisk fra undervandsbåden, der sejler fra Hotel Sindbad.

Strande

Strandene syd for byen er lækre med klart vand. Det bliver mange steder hurtigt dybt og standarden kan absolut ikke måle sig med øerne i Rødehavet. I Hurghada by er strandene ikke noget særligt, her og der ligger en del affald. Ved Hotel Zahabia ligger et af byens bedste strandområder, det er ejet af hotellet, men mod et mindre beløb kan man benytte stranden.

Samme princip gælder på de fleste andre hoteller ud til stranden, solstole og parasol er som regel inkluderet i prisen. Bemærk at topløs solbadning ikke er tilladt på de offentlige strande i Egypten, men muligt på de fleste hoteller.

Ca. 40 km syd for Hurghada ligger Sharm el-Naga, en rigtig dejlig strand med gode snorklemuligheder. Flere tourbureauer arrangerer ture til dertil.

Vejret i Hurghada

Vejret i Hurghada i vintermånederne er dejlig behageligt, temperaturer på ca. 20-25 °C og meget solsikkert. Det kan blive køligt om natten, helt ned til 10 °C. Vær opmærksom på at det hurtigt bliver forår i Hurghada – omkring marts/april kan temperaturerne nemt snige sig op på 30-35 °C.

Værd at vide

Egypten er ikke noget billigt rejseland, priserne i butikker og kiosker får et gevaldigt hop i turistområderne. Drikkepenge er meget udbredt og en del af de ansattes løn i Egypten, flere steder ligner det dog ren beskæftigelsesterapi, når der på et toilet står to toiletvagter der begge vil have penge. Giv 50 piastre og max. 1 pund til toiletvagter.

Også tjenere, piccoloer og andre der udøver en service forventer drikkepenge. Som andre steder i verden skal man også her prutte om prisen på markeder og i bazarer. Der er fine indkøbsmuligheder i Egypten, f.eks. guld, krydderier, papyrustryk, duft-essens til parfume og modetøj, som sælges til næsten halv pris.

Mange hoteller i området tillader ikke deres gæster at medbringe f.eks. sodavand købt ude i byen. Selvfølgelig fordi hotellerne har deres egen butik, men det betyder så, at man må holde sig til hotellets sortiment, en fjollet regel, der kan omgås ved at smide sine indkøb i en rygsæk.

Når det gælder køb af dagligvarer, er der ikke de store muligheder, der findes her og der mindre købmænd. Bemærk at alkohol ikke kan købes mange steder, så skal du f.eks have øl, er det værd at tjekke om det er den alkoholfri udgave, som de fleste købmænd sælger. Der er kontantautomater i både Hurghada og El Gouna.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her