Hjem Europa Haag – Fredspaladset og Haagse Mart

Haag – Fredspaladset og Haagse Mart

En smuttur til den hollandske regeringsby

Landskabet er fuldstændig fladt. Her og der dukker en mølle op, og så langt øjet rækker kan jeg se græsmarker med køer, der synes at være i paradis. Holland er fuldstændig som jeg har forestillet mig det, og jeg er ikke i tvivl om, at havde det været forår, ville her være fyldt med farvestrålende tulipaner.

Jeg er på vej fra Amsterdam til Haag. Den hollandske regeringsby ligger kun et times kørsel fra Amsterdam, og undervejs ser jeg ud på et landskab, der minder om Danmark.

Og dog, selvom vi ikke har nogen bjerge af betydning, så er der ikke så fladt som her. Ikke en bule i det grønne græstæppe kan jeg få øje på, og møllerne, der efterhånden er en sjældenhed derhjemme, er her velbevarede og i brug.

overst-haag
Fredspaladset i Haag

Fredspaladset

Haag er mest kendt for sin store betydning for lov og ret i det internationale samfund. Det er lige præcis derfor vi er taget til hertil. For at besøge Fredspaladset, der er hjem for den internationale domstol under FN.

Efter fredskonferencen i Haag 1899 blev det besluttet, at der skulle oprettes en international voldgiftsret, og det blev forløberen til Fredspaladset og den internationale domstol, som vi kender den i dag.

Andrew Dickson White, der var stærkt involveret i fredskonferencen, luftede idéen om en international domstol for sin ven, millionæren Andrew Carnegie, der i starten var lidt lunken ved tanken.

Ikke at den lå ham fjern, for Carnegie var en ægte fredselsker, der allerede var i gang med at lave et enormt bibliotek med jurabøger, som skulle være med til at sikre fred og retfærdighed i verden.

Carnegie blev efterhånden overbevist om et Fredspalads og donerede 1,5 million dollars til formålet, med den betingelse, at der også skulle være plads til et bibliotek. Selve det juridiske med etableringen af domstolen og paladset var dog imod hollandsk lov, derfor oprettede man Carnegiefonden, der stadig ejer både jord og bygning.

Det tog seks år at bygge paladset, der er i neorenaissancestil. Størrelsen er helt bevidst, for som en hollandsk forfatter efterfølgende sagde, ”Så er paladset akkurat lige så markant og stort som selve idéen med fred i verden”. Fredspaladset åbnede i 1913, året før første 1. verdenskrig brød ud.

Der er desværre kun åbent for besøgende i selve paladset på udvalgte dage. Det er ikke i dag, så jeg må nøjes med den permanente udstilling, der via lyd og billeder fra adskillige skærme fortæller om idéen, formålet og byggeriet af Fredspaladset.

Jeg bliver også meget klogere på den juridiske del af projektet, og hører om tidligere sager, udvælgelsen af dommere og meget mere.

Haagse Mart – Europas største udendørsmarked

Lige bortset fra temperaturen, så kunne man nemt tro, at jeg stod et sted i Mellemøsten. Her er mænd i kitler, tørklædeklædte kvinder, og der bliver talt et utal af forskellige sprog. Jeg er taget til Haagse Mart, der er Europas største udendørsmarked. Op til 500 boder åbner op et par gange om ugen, og udvalget af varer er enormt.

Her er alt fra farvestrålende grøntsager til kød, tøj og nips. Sammensætningen af markedets besøgende er ikke helt tilfældig. Haagse Mart ligger nemlig mellem Transvaal og Schilderswijk, Haags to store indvandrebydele.

Markedet er forholdsvis gammelt, og blev grundlagt af købmænd og grossister, der skaffede eksotiske fødevarer til den store flok af indvandrere, der savnede hjemlandets mad. Med årene er markedet blevet større, og i dag besøger flere end 25.000 mennesker dagligt Haagse Mart.

nederst-haag
Haagse Mart

Det hollandske køkken

Jeg sætter tænderne i den lille krokette og begynder at forstå, hvorfor man aldrig hører om det hollandske køkken. Jeg har forladt Haagse Mart og har bevæget mig ud i de omkringliggende bydele.

Da sulten melder sig, sætter jeg mig på en af de mange restauranter, der ligger i gaderne. Jeg kunne have valgt indonesisk, tyrkisk, libanesisk eller noget andet spændende, men den lokale gastronomi skal selvfølgelig prøves af.

Min krokette, der er paneret og fyldt med moste grøntsager, har som alt andet her været en tur i ønskebrønden. Alt ser ud til at være friturestegt – det er kun fyldet og udformningen på de små hapsere, der er forskellig.

Nåh ja, min grønkål med de moste kartofler har kokken åbenbart haft svært ved at friturestege, så det er tilberedt på anden vis. Det smager udmærket, men det bedste er pølsen, der synes at være på alle tallerkener, som tjeneren henter i køkkenet.

Mæt, trods alt, forlader jeg Haag og lægger først nu mærke til, hvor afvekslende byen egentlig er. Fra de store hundrede år gamle villaer og det triste sociale boligbyggeri i de etniske kvarterer, til de blankpolerede højhuse, som jeg kan skimte fra motorvejen.

Så er Holland nu meget smukkere udenfor byerne. Jeg kører igen forbi det flade landskab med grønne marker, græssende køer og charmerende møller, og om en times tid er jeg tilbage i Amsterdam.