Landskabet er fuldstændig fladt. Her og der dukker en mølle op, og så langt øjet rækker kan jeg se græsmarker med køer, der synes at være i paradis. Holland er fuldstændig som jeg har forestillet mig det, og jeg er ikke i tvivl om, at havde det været forår, ville her være fyldt med farvestrålende tulipaner.
Jeg er på vej fra Amsterdam til Haag. Den hollandske regeringsby ligger kun et times kørsel fra Amsterdam, og undervejs ser jeg ud på et landskab, der minder om Danmark.
Og dog, selvom vi ikke har nogen bjerge af betydning, så er der ikke så fladt som her. Ikke en bule i det grønne græstæppe kan jeg få øje på, og så er der møllerne, som her er velbevarede og i brug.
Fredspaladset
Haag er mest kendt for sin store betydning for lov og ret i det internationale samfund. Det er lige præcis derfor jeg er taget til hertil. For at besøge Fredspaladset, der er hjem for den internationale domstol under FN.
Efter fredskonferencen i Haag 1899 blev det besluttet, at der skulle oprettes en international voldgiftsret, og det blev forløberen til Fredspaladset og den internationale domstol, som vi kender den i dag.
Andrew Dickson White, der var stærkt involveret i fredskonferencen, luftede idéen om en international domstol for sin ven, millionæren Andrew Carnegie, der i starten var lidt lunken ved tanken.
Ikke at den lå ham fjern, for Carnegie var en ægte fredselsker, der allerede var i gang med at lave et enormt bibliotek med jurabøger, som skulle være med til at sikre fred og retfærdighed i verden.
Carnegie blev efterhånden overbevist om et Fredspalads og donerede 1,5 million dollars til formålet med den betingelse, at der også skulle være plads til et bibliotek. Selve det juridiske med etableringen af domstolen og paladset var dog imod hollandsk lov – derfor oprettede man Carnegiefonden, der stadig ejer både jord og bygning.
Det tog seks år at bygge paladset, der er i neorenaissancestil. Størrelsen er helt bevidst, for som en hollandsk forfatter efterfølgende sagde, ”Så er paladset akkurat lige så markant og stort som selve idéen med fred i verden”. Fredspaladset åbnede i 1913 – året før første 1. verdenskrig brød ud.
Der er desværre kun åbent for besøgende i selve paladset på udvalgte dage. Det er ikke i dag, så jeg må nøjes med den permanente udstilling i besøgscentret, der via lyd og billeder fra adskillige skærme fortæller om idéen, formålet og byggeriet af Fredspaladset.
Jeg bliver også meget klogere på den juridiske del af projektet og hører om tidligere sager, udvælgelsen af dommere og meget meget mere.
Har du fået lyst til selv at besøge Fredspaladset, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til dit besøg i Fredspaladset
Fredspaladset ligger på adressen Carnegieplein 2 i Den Haag.
Der er gratis adgang til besøgscentret, som tilbyder en audioguide (du kan bruge din egen telefon). Der er også mulighed for at tage med på en guidet tur, der også besøger selve paladset. Book turen og se de aktuelle åbningstider på Fredspaladsets hjemmeside.
Transport
Der er ca. 65 km fra Amsterdam til Haag. Du kan tage toget – med den hurtigste afgang tager det kun 38 minutter. Prisen er ca. 13 €. Du kan købe en billet i automaterne til singlerejser. Du skal tjekke ind, inden du stiger på og tjekke ud, når du står af (ligesom med rejsekort). Der er ca 2,5 km fra Haag Centralstation til Fredspaladset.
Overnatning
Haag har mere at byde på en Fredspaladset. Vil du blive et par dage i byen, så kan du booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.
Husk
I Amsterdam kan det være en god idé at booke billet på forhånd til de største seværdigheder. Det kan du f.eks. gøre hos Tiqets. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Holland inden du tager afsted – den finder du her.
Haag
Haag er en lidt pudsig by, der har alt fra store hundrede år gamle villaer og blankpolerede højhuse til triste sociale boligbyggerier i de etniske kvarterer.
Byen er også hjem fra Haagse Mart, der siges at være Europas største udendørsmarked. Markedet er forholdsvis gammelt og blev grundlagt af købmænd og grossister, der skaffede eksotiske fødevarer til den store flok af indvandrere, som savnede hjemlandets mad.
Med årene er markedet blevet større, og i dag besøger flere end 25.000 mennesker dagligt Haagse Mart. Markedet ligger mellem Transvaal og Schilderswijk, der er Haags to store indvandrerbydele. Der er ca. 2,5 km fra Fredspaladset til Haagse Mart.