Den gamle borg vidner om en tid, der var engang. Her er masser af kanoner af ældre dato og endnu flere måger, der på snedig vis forsøger at stjæle fiskernes mad. Fra Agadir er vi kørt mod nord til Essaouira, der har utrolig meget at byde på.
Essaouira er på én gang byen for backpackere, kunstnere, surfere og hippier. Et pragtfuldt mix, der på forunderlig vis formår at blande sig med lokalbefolkningen. Faktisk kan man slet ikke tale om Essaouira som en turistby – de, der kommer hertil synes at leve på byens præmisser og ikke omvendt.
Essaouira, der oprindelig hed Mogador, blev grundlagt af Sultan Sidi Mohammed i 1700-tallet, men det var portugiserne, der byggede de store forsvarsmure et par hundrede år tidligere. Senere flyttede mange af Marokkos jøder til byen og deres kvarter, Mellah, findes stadig, selvom der kun er få jøder tilbage Essaouira.
Medinaen er et virvar af kringlede små gader med stribevis af butikker, hoteller, restauranter og gallerier. Mænd i Daffah Thobe og kvinder i Khimar og Chador, de traditionelle muslimske klædedragter fylder medinaen, hvor der er masser af liv.
Ud mod havnen ligger en masse boder, der sælger friskfanget fisk, som grilles og spises på stedet. Her er en herlig duft, i hvert fald hvis man kan lide fisk. Det er her man finder La Scala, en portugisisk bastion, hvorfra vi har en storslået udsigt over kysten og det frådende hav.
Byen har en god strand lige syd for medinaen, hvor mange surfere mødes for at udfordre Atlanterhavets store bølger. I byen ser vi også hippierne, der strømmede til Essaouira i 1960’erne efter Jimi Hendrix kom forbi og lovpriste området.
Hendrix var især glad for den særprægede Gnoua-musik, der oprindelig stammer fra Mali, men kom til den nordlige del af Afrika med slaverne.
Essaouira oser af afslappet stemning og alternativ livsstil. Nogle af hippierne ser ud som om de er groet fast i byen, og de mange gallerier vidner om kreativitet og virkelyst. Bare det at gå rundt i gaderne er en oplevelse. Essaouira er sådan en by, som vi nemt kan bruge mange dage i. Bare for at få det hele med.
Inden vi kører mod syd og Agadir, spiser vi en god frokost på restaurant Essalam, der helt forståeligt er berømt for deres Tagine, den traditionelle marokkanske ret, som er tilberedt i de specielle pyramideformede lergryder, der gør maden mør og saftig.
Bliver Agadir for larmende, så tag et smut op ad kysten. Til Essaouira, hvor hippier, surfere og backpackere lever det frie liv. Det kan du også komme til.