Hjem Danmark Pomp og pragt på Kronborg

Pomp og pragt på Kronborg

+ praktisk information til dit besøg på Kronborg nederst på siden

Hamlet, Holger Danske og historien om den festglade Frederik 2., der via Øresundstolden gjorde ham stenrig. Jo, der er sket ting og sager på Kronborg Slot, som ikke blot er et stykke Danmarkshistorie, men også et spændende indblik i en tid, der var engang.

I år 2000 kom slottet på UNESCOs verdensarvliste – helt fortjent, for Kronborg er virkelig noget særligt og et sted, som vi bruger mange timer på at udforske.

Klokken er 10.30 og i slotsgården møder vi vores guide, der tager os med på en halv times introduktion til Kronborg, der må være Danmarks mest berømte slot. I hvert fald ude i den store verden, hvor Shakespeare’s Hamlet har udødeliggjort det flotte renæssanceslot, der gemmer på et hav af fantastiske historier.

Egentlig var det Erik af Pommeren, der her ved Øresunds smalleste passage grundlagde fæstningen Krogen, som sammen med Helsingborg Slot på den svenske side skulle gøre det let at overvåge og kontrollere forbipasserende skibe, der blev opkrævet told.

Fra et af tårnvinduerne står vi nu og kigger over på Kärnan, der er den mest iøjnefaldende rest af slottet i Helsingborg. Passagen er smal, og ingen skibe kunne undslippe at betale told.

Til gengæld var der i løbet af de mange år med Øresundstold forskellige måder at udregne den på og flere købstæder primært i Tyskland forhandlede sig frem til nedsatte takster eller blev helt fri for at betale.

Frederik 2. opfører Kronborg

Da Kong Frederik 2 var gået sejrrigt ud af syvårskrigen mod svenskerne, ombyggede han i slutningen af 1500-tallet fæstningen til et renæssanceslot med fire bastioner. Slottet fik navnet Kronborg, og det blev indrettet med datidens luksus og rigt udsmykket med bl.a. de berømte gobeliner kaldet Kronborgtapeterne, der hang i dansesalen.

Frederik 2. elskede at feste, og netop dansesalen var omdrejningspunktet, når kongen inviterede til mad og drikke. Festerne var overdådige, og for enden af den 60 meter lange sal sad kongeparret under en smuk vævet bordhimmel, der i dag kan ses på Nationalmuseet i Stockholm.

Det siges, at Frederik 2. kunne drikke de fleste under bordet, og kongens skål var et af festernes bemærkelsesværdige indslag. Når Frederik løftede glasset til skål, blev der spillet en trommehvirvel, som var trompeternes signal til at blæse en fanfare, der blev hørt i kanontårnet, hvor man affyrede Kronborgs kanoner.

Frederik 2. blev i 1572 gift med sin kusine Sophie, der kun var 15 år. Det var et lykkeligt ægteskab, hvor kongen åbenlyst viste sin kærlighed til sin hustru. Efter brylluppet fik parret syv børn i løbet af 10 år. Frederik 2. døde i 1588, og det mere end antydes, at det var et voldsomt alkoholmisbrug, der tog livet af ham.

Den smukke dansesal på Kronborg

Kronborg brænder

Fra den fantastisk smukke dansesal står vi nu i den lille intime slotskirke, der som noget af det eneste overlevede en kæmpebrand i 1629.

I løbet af 1630´erne genopførte Christian 4. Kronborg, men under de såkaldte Gustav-krige omkring 1658 blev slottet invaderet og plyndret. Det var her, at bl.a. Frederik 2. bordhimmel kom på svenske hænder.

Selvom Kronborg efterfølgende mistede sin status som kongebolig, så fortsatte slottet med at være centrum for historiske begivenheder. Det var her Dronning Caroline Mathilde sad fængslet efter sit forhold til kongens livlæge Johan Struensee.

I slutningen af det 18. århundrede rykkede militæret ind på Kronborg, der nu fungerede som kaserne. Først i 1857 blev Øresundstolden ophævet, og det var der flere årsager til.

Nye varer kombineret med gamle afregningsmetoder betød, at sundtolden blev markant dyrere. Samtidig fandt nordtyskerne nye måder at fragte varer på, og da USA nægtede at forny toldaftalen endte det med et stormøde, hvor Danmark fik en slags erstatning for mistede afgifter.

Statuen af Holger Danske i kasematterne

Historien om Holger Danske

Et besøg på Kronborg er ikke komplet uden en tur ned i kasematterne, hvor statuen af Holger Danske sidder som en årvågen beskytter. Holger Danske er en sagnhelt og siges at være en berømt kriger under Karl den Store.

Holger Danske nævnes i flere kvad og heltedigte. Første gang i midten af 1100-tallet i det såkaldte Rolandskvad, der handler om Grev Roland, som i år 778 faldt under et bagholdsangreb i Pyrenæerne.

Sagnene om Holger Danske fortæller, at hvis Danmark kommer i fare, så vågner han op til dåd og redder landet. Et sagn, der blev genoplivet i 1800-tallet og var med til, at Hotel Marienlyst i 1907 bestilte en bronzestatue af Holger Danske hos billedhuggeren Hans Pedersen-Dan.

Han lavede først en statue i gips, der blev sat i Kronborgs kasematter. Fugt har dog ødelagt gipsstatuen, der i dag er erstattet af en statue af beton.

Kasematterne under slottet blev brugt som beskyttelse for fjendens beskydning. Her kunne soldaterne opholde sig i flere måneder, hvor de bl.a. havde adgang til mad. Kasematterne var et helt lille samfund med smedje og hestestalde – et sted, der var bygget til langvarige ophold.

Kanoner ved Kronborg – man kan lige ane Sverige på den anden side af Øresund

Kronborg og Hamlet

Shakespeare’s verdensberømte skuespil Hamlet foregår i Elsinore – det engelske navn for Helsingør – og Kronborg kaldes for Hamlet’s Slot. Skuespillet, der er fra 1603 hedder egentlig The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark.

Shakespeare bruger bl.a. navnene Gyldenstjerne og Rosenkrantz, der var datidens mest betydningsfulde familier i Danmark, men det er omdiskuteret, hvor meget han egentlig kender til Kronborg og Helsingør.

Det er nogenlunde sikkert, at Shakespeare aldrig selv har besøgt Kronborg, men til gengæld har han uden tvivl hørt slottet omtalt ude i Europa, hvor det var kendt for de vilde fester og det løsslupne liv.

Kronborg er en stor oplevelse

Hvem der bare havde været en flue på væggen dengang Frederik 2. skejede ud og var en af Europas mægtigste og rigeste mænd. Men selv i dag er det spændende at gå rundt på slottet og forestille sig alle de begivenheder, der har fundet sted lige præcis her.

Og så er der de mange smukke møbler og fantastiske rum. Dansesalen er i en klasse for sig, men også slotskirken er bemærkelsesværdig. Ved første øjekast er den væsentlig mindre og knap så prangende som kirken på Frederiksborg Slot, men inventaret med de pragtfulde udskæringer er imponerende håndværk.

Mens det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot er proppet med kunst og historiske effekter, så er det berømthederne, der sætter præg på Kronborg. Berømtheder som Frederik 2., Christian 4., Shakespeare, Tycho Brahe og sagnhelten Holger Danske for blot at nævne nogle få. Jo, Kronborg er fuld af spændende oplevelser og historier.

Har du fået lyst til selv at besøge Kronborg, så kan du finde praktisk information under billedet.
Indenfor på slotsområdet

Praktisk information til dit besøg på Kronborg

Du kommer nemt til Helsingør fra f.eks. København ad motorvejen. Der er gode parkeringsmuligheder ved slottet, men de er desværre ikke gratis. Alternativt kan du holde på havnen lige ved siden af (kun i sommerperioden, hvor bådene er i vandet). Der er også parkeringspladser ved madmarkedet, men de bliver hurtigt fyldt op.

Du kan også tage Øresundstoget, der kører flere gange i timen i hverdagene. Kronborg Slot ligger i gåafstand af stationen i Helsingør (ca. 10 minutter).

Kronborg Slot tilbyder rundvisninger på både dansk og engelsk. Klik ind på kongeligeslotte.dk for at se tider, priser og øvrige arrangementer.

Flere oplevelser i Helsingør

Kronborg ligger et stenkast kulturhavnen, hvor du også finder Værftmuseet og Kulturværket, der er Helsingørs kulturhus. Du kan også kombinere Kronborg med et besøg på Museet for Søfart, der ligger et stenkast derfra.

Jeg vil også anbefale at tage en tur rundt i Helsingør, der er en superhyggelig by. Læs mere i indlægget Oplevelser i Helsingør.

Overnatning

Helsingør er en levende og hyggelig by, der har mange gode overnatningssteder – klik ind på f.eks. booking.com, der har det største udvalg og de billigste priser.

Du kan også vælge at leje et sommerhus ved stranden i de klassiske ferieområder som Hornbæk og Dronningmølle og herfra tage på opdagelse i Helsingør.

Risskov Bilferie og Hotelspecials.dk kan du se efter pakketilbud og deals til miniferien.

Kort over Helsingør

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her