Færøerne mangler bestemt ikke gode oplevelser. Jeg har udvalgt syv af de bedste, der alle er forholdsvis nemme at komme til på en dagsudflugt fra Tórshavn. Enten på en guidet tur eller i lejebil, hvor du takket være de nye tunneler hurtigt kommer rundt på øerne Vágar, Streymoy og Eysturoy.
Bare det at køre rundt på Færøerne byder på flotte naturoplevelser. Landskabet er på en gang råt, smukt, barskt, imponerende og af en utrolig skønhed. Her og der ligger søer, floder, vandfald og små bygder, hvor livet synes at gå sin gang. Alle steder er der gode fotomuligheder, og konstant har man lyst til at stoppe bilen og bare knipse løs med kameraet.
Der er kun ganske lidt trafik på Færøerne. Til gengæld er der de lidt mere afsides steder kun halvanden spor, så gør som de lokale: giv plads og hold ind til siden de steder, der er lavet “lommer”, så man kan passerer hinanden.
Ved langt de fleste bygder og seværdigheder er der lavet parkeringspladser til besøgende. Brug dem og parker kun her af hensyn til de lokale og de små samfund, der i sommermånederne modtager rigtig mange turister.
Har du ikke mod på selv at køre, så finder du et kæmpe udvalg af ture hos Guide to Faroe Islands, der er en portal for udflugter på Færøerne
Nu til de syv steder på Færøerne du skal besøge. Du kan finde alle stederne på kortet nederst på siden.
1 Gjógv
På nordkysten af Eysturoy ligger den lille bygd Gjógv omringet af bjerge og lodrette klipper, hvor naturen har skabt en lang kløft. Gjógv, der netop betyder kløft, blev grundlagt af folk fra den nærliggende bygd Funningur, som her var tættere på de gode fiskeområder.
I kløften anlagde fiskerne en naturhavn, der stadig kan ses. Det er muligt at gå på begge sider af kløften, hvor du fra maj til august kan være heldig at se lunder på klippevæggen.
Langs den nordlige del har du en forrygende udsigt over Gjógv, det imponerende landskab og øen Kalsoy, der nu er berømt for at være location til de sidste scener af James Bond-filmen No time to die.
På turen til Gjógv kommer du bl.a. forbi Slættaratindur, der med sine 880 meter er Færøernes højeste bjerg. Der er således lidt bjergkørsel på vej til Gjógv, men turen er fantastisk smuk med flere forrygende udsigter. Der er 48 km fra Tórshavn til Gjógv via Eysturoytunnelen, og du har mulighed for at overnatte på Gjaargardur Guesthouse.
2 Fossá
Overalt på Færøerne synes der at komme vand ned ad bjergsiderne. Den megen nedbør samler sig i søer, der er udgangspunkt for store og små vandfald, som sender kaskader af vand ned over klipperne.
Typisk er vandfaldene i adskillige niveauer, men Fossá er lidt anderledes. Færøernes højeste vandfald måler hele 140 meter og har to frie fald. På heftige regnvejrsdage kan Fossá have en bredde på 30 meter.
Vandfaldet ligger lige ud til vejen på den østlige del af Streymoy. Det er muligt at komme ret tæt på Fossá, men husk regntøj og at beskytte kamera og mobiltelefon. Der er 45 km fra Tórshavn til Fossá.
3 Tjørnuvik
Tjørnuvik ligger på nordkysten af Streymoy ca. 8 km fra Fossá. Det er en af Færøernes ældste bygder, der kan dateres til vikingetiden. Tjørnuvik har en bred strand med lavasand og siges at være det bedste surfsted på øerne.
Klik ind på denne surfguide, hvor du kan se mere om mulighederne for at surfe eller paddleboarde. Tjørnuvik er i det hele taget et godt sted til aktiv ferie. Udover surfing kan du også prøve kræfter med flere vandreruter i det smukke kuperede landskab.
Tjørnuvik har en stribe charmerende huse med græs på taget, der er lige til Instagram. Fra stranden kan du også spotte Risin og Kellingin (Kæmpen og Kællingen), der er to store klippeformationer ud for kysten.
Sagnet fortæller, at Kæmpen og Kællingen ville trække Færøerne tættere på Island. De gjorde flere forgæves forsøg i løbet af natten, men blev forstenede af solens stråler på vej hjem. Der er 53 km fra Tórshavn til Tjørnuvik, hvor du kan overnatte i denne villa.
4 Saksun
Så til et af mine favoritsteder på Færøerne. Saksun ligger overjordisk smukt for enden af en fjord i et afsondret dalområde omringet af bjerge og vandfald. Det er et sted med en ufattelig skønhed, der vil være perfekt til som location til et afsnit af Vikings.
Saksun har en ganske lille kirke og det privatejede Duvugarðar Museum, der ligger i de gamle bondehuse af sten med græs på taget. Her kan du lære mere om livet i gamle dage af den venlige ejer, der altid er god for en historie eller to.
Dele af Saksun er privatejet, og det er en god idé at respekterer de skiltede områder, hvor turister ikke er velkomne. Saksun ligger på den nordlige del af Streymoy 46 km fra Tórshavn, og du kan overnatte på The Cottage.
5 Kirkjubjøur
Fra den nordlige del af Streymoy til øens sydvestkyst og Kirkjubøur, der betragtes som Færøernes vigtigste historiske sted. Her ved kysten har der angiveligt været en bosættelse fra vikingetiden, men efter kristendommens indtog fungerede Kirkjubøur som bispesæde.
Der har ligget tre kirker i den ganske lille bygd. Ældst er Olavkirken, som kan dateres til begyndelsen af 1200-tallet. Det er i dag den eneste fungerende kirke, der med årene er udbygget og renoveret. Den nuværende kirke er fra 1870’erne, men senere ombygget til sin oprindelige form.
Den mest berømte biskop i Kirkjubøur var Erlendur, der opførte Magnuskatedralen. Det er uklart om den nåede at blive færdig – i dag er katedralen blot ruiner, men dog med intakte ydervægge. Den er med sine 25×11 meter Færøernes største middelalderbygning.
I Kirkjubøur kan du også besøge det lille museum Roykstovan, som ligger i et af Færøernes største bondehuse, der har været beboet af samme familie siden 1600-tallet. Husk kontanter (50 kr.), hvis du vil besøge museet. Der er 11 km fra Tórshavn til Kirkjubøur.
6 Bøur
På øen Vágar skal du besøge Bøur, der er en alsidig og lidt større bygd. Her får du meget af det Færøerne er kendt for. F.eks. huse med græstag og en charmerende kirke, som her er nabo til et heftigt vandfald, der sender kaskader af vand ned over klipperne for at ende i havet.
Fra Bøur er der fin udsigt til holmen Tindhólmur og mere berømte Dranganir, der er en klippeformation med et hul i midten. Bøur ligger få kilometer fra Sørvagur (Sørvåg), hvorfra du kan tage båden til Mykines, der er berømt for sin koloni af lunder.
Bøur og Sørvagur har et par spise- og overnatningssteder og kan være et alternativ til Tórshavn, hvis du vil opleve Mykines, Múlafossur (læs mere herunder) og Sørvagsvatn. Der er 52 km fra Tórshavn til Bøur, hvor du kan overnatte i The View.
7 Múlafossur
Lige nord for Bøur ligger Gásadalur, der er en ganske lille landsby. Gásadalur var den sidste by/bygd på Færøerne, der i form af en tunnel fik vejforbindelse til de øvrige øer. Området her byder på to over 700 meter høje bjerge, der er med til at gøre et besøg i Gásadalur speciel.
Men den helt store attraktion er vandfaldet Múlafossur, der bare er imponerende smukt. Múlafossur har et frit fald på 30 meter direkte ned i havet. Det er nok Færøernes mest berømte vandfald og i hvert fald det mest fotograferede.
Som du kan se på billedet herunder, så var det desværre tåget, da jeg besøgte Múlafossur. Bag vandfaldet vil du på klare dage se det 722 meter høje bjerg Àrnafjall – det syn ville jeg gerne have oplevet, men sådan skulle det ikke være. Der er 57 km fra Tórshavn til Gásadalur, hvor du har mulighed for at overnatte i Gásadalur Apartments.
Praktisk information til dit besøg på Færøerne
Transport
Du kan flyve til Færøerne med Atlantic Airways fra Billund, Aalborg og København. Fra København også med SAS. Der kan være tale om sæsonruter. Søg og sammenlign flybilletter her.
Se mere om bl.a. transport i min Tórshavn Guide. For ture kan du besøge Guide to Faroe Islands, der er en portal for udflugter på Færøerne.
Her tilbyder man også turpakker og rundrejser med f.eks. hotel, transport og oplevelser inkluderet – se det store udvalg her.
Overnatning
Tórshavn har det største udvalg af hoteller, men ellers er overnatningsmulighederne forholdsvis begrænsede. Rejser du i højsæsonen (sommermånederne), så book i god tid.
Klik ind på hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og som regel også de billigste priser.
I Tórshavn kan du se nærmere på det altid populære Hotel Hafnia, og vil du bo spektakulært lige ud til Atlanterhavet er Havgrím Seaside Hotel 1948 et godt valg.
Husk
Vejret på Færøerne er i den grad uforudsigeligt. Husk den rette påklædning – dvs. regn- og vindtæt tøj. På f.eks. rejsegear.dk kan du finde masser af udstyr til rejsen.
Hej Carsten Gath.
Kan man nemt komme rundt med bus til de 7 steder. Tænker jeg vil besøge Færøerne på budget og derfor ikke leje bil!
Venlig hilsen
Charlotte
Hej Charlotte. Det kan lade sig gøre at køre rundt med offentlig bus, men kan nok ikke gøres på en dag. Nogle ruter har kun få afgange. Du kan se et rutekort her og afgangstider her.
Mange hilsner fra Carsten
Tak for dit svar. Og dine links.
Jeg må til at kigge i køreplaner.
Hilsner fra
Charlotte