Måske husker du H.C. Andersens Hus som en ganske lille bygning i Odenses gamle bydel. Det ligger der heldigvis stadig, men er i dag en del af det nye museum kaldet H.C. Andersens Hus. Museet er en tiltrængt fornyelse og udvidelse af byens fortælling om den verdensberømte forfatter.
Om H.C. Andersens Hus
H.C. Andersens Hus er tegnet af arkitekten Kengo Kuma. Vi taler om en moderne bygning, der bestemt er smuk, men det kan diskuteres, om den passer ind i Odenses gamle bydel. Og dog – med tanke på det nye område ved Odeon lige ved siden af, der er steril og blottet for liv, så har den bestemt sin berettigelse.
Til gengæld er bygningen næsten en forbrydelse mod Odenses gamle bydel. Heldigvis ligger museet omringet af de historiske huse og kan i princippet kun ses fra netop Odeon. Jeg medgiver, at det er lidt af en genistreg når nu den nye bydel ser ud som den gør, men desværre giver arkitekturen ingen associationer til H.C. Andersen.
Set udefra kunne bygningen indeholde hvad som helst. Heller ikke entréen leder tankerne hen på, at vi er på et museum, der omhandler en kreativ og legesyg eventyrforfatter. Det er først, da vi kommer ind til selve udstillingen, det står klart for os, hvad vi har købt billet til.
Besøg i H.C. Andersens Hus
Groft sagt kan man sige, at H.C. Andersens Hus er opdelt i to meget forskellige afdelinger. Første del er bygget op som et traditionelt museum med information om H.C. Andersen samt en lang række effekter som bøger, breve og manuskripter.
Noget er dog anderledes. Alle gæster bliver udstyret med et headset, så de i eget tempo kan lytte til historier om og med forfatteren. Lydsporene er korte og præcise og har en passende længde. Headsettet er en fin idé – at være udelukket fra tid og rum giver en følelse af nærvær.
Jeg hører bl.a. om papirklip, H.C. Andersens besøg hos venner og hans noget mislykkede kærlighedsliv. Et minus er dog, at headsettet ikke altid virker – flere gange starter lydsporet forfra eller går helt i stå.
Da jeg forbereder mit besøg i H.C. Andersens Hus, undrer det mig, at det er nødvendigt bestille tid. Men da jeg først besøger museet og finder ud af, at gæsterne skal stå bestemte steder for at få lyden med, giver det mening. Der er ganske enkelt kun plads til få besøgende af gangen.
Jeg spekulerer dog på, om man har tænkt på gæster, der som jeg ikke bor i byen. Besøget skal times præcist uanset om du kommer i bil eller med offentlig transport – det kan faktisk godt være lidt af en udfordring.
Den sidste del af museet kaldet oplevelsesrummet er absolut det mest spændende. Ikke fordi, der her er masser af bling, men det er også et sted, der på sin egen måde præsenterer H.C. Andersens univers og appellerer til ens barnlige sjæl.
Så nysgerrig som Andersen må have været, er det store rum skabt til at gå på opdagelse i de mest berømte eventyr. Det gør vi så. Nattergalen, Pigen med Svovlstikkerne, Den Standhaftige Tinsoldat, Prinsessen på Ærten og mange flere.
Alle er de præsenteret, så de på en eller anden måde kræver handling fra den besøgende. Det er godt sat op og giver mig lyst til at gå rundt for at se, om jeg har oplevet det hele. Det gør mig også opmærksom på alle de eventyr H.C. Andersen har begået. Indrømmet: Jeg havde faktisk glemt et par stykker.
H.C. Andersens hus er ikke kun lyd, lys og interaktive oplevelser, men også papirklip og dukker – dvs. godt gammeldags håndværk. Som nævnt er det oprindelige hus, hvor Andersen blev født også en del af museet. Det var desværre under renovering, da jeg besøgte museet ligesom det heller ikke var muligt at besøge den tilhørende have.
På trods af et par svipsere kan H.C Andersens Hus bestemt anbefales – også selvom billetprisen på 165 kr. må siges at være lige i overkanten.
Har du fået lyst til selv at besøge H.C. Andersens Hus, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til dit besøg i H.C. Andersens Hus
H.C. Andersens Hus ligger på adressen H.C. Andersen Haven 1, 5000 Odense C.
Du skal booke billetter i forvejen, hvor du skal angive, hvad tid du ønsker adgang. Det kan du gøre her.
Billetten giver også afgang til Møntergården og H.C. Andersens barndomshjem samme dag.
Som nævnt betyder den krævede tidsbestilling, at du skal time dit besøg. Der er flere parkeringshuse i nærheden, og fra Odense Banegård, som har forbindelse til alle større byer i Danmark, er der ca. 10 minutters gang.
Museet har både en shop og en café, men også børneuniverset Ville Vau som du kan læse mere om på museets hjemmeside.
Flere oplevelser i Odense
Danmarks tredjestørste by har selvfølgelig flere gode seværdigheder, der er værd at besøge. Som nævnt kan du lægge vejen forbi Møntergården og H.C. Andersens Barndomshjem, men også Gråbrødre Kloster og Brandts Klædefabrik med museet hører til byens bedste attraktioner.
Overnatning
Har du brug for overnatning i forbindelse med dit besøg i H.C Andersens Hus, så kan du se nærmere på f.eks. Odense City B&B, First Hotel Grand og Comwell H.C. Andersen Odense, der alle får gode anmeldelser af tidligere gæster.
Du kan se et meget større udvalg af overnatningssteder på hotels.com eller booking.com, der som regel har de laveste priser.
Alternativt kan du se efter pakketilbud hos f.eks. hotelspecials.dk eller Risskov Bilferie.