Hjem Tyrkiet Oplevelser i Alanya med tips til din rejse

Oplevelser i Alanya med tips til din rejse

Læs om de bedste oplevelser i Alanya og få gode tips til din rejse

oplevelser i alanya

Alanya er et superpopulært rejsemål hos danskerne. Takket være stribevis af store all inclusive-resorts er det især børnefamilierne, der har kastet deres kærlighed på byen.

Her er et kæmpe udvalg af barer, restauranter, aktiviteter og forlystelser, men der er mere at komme efter. Læs med her og få forslag til oplevelser i Alanya og nederst på siden tips til din rejse.

Alanya – en introduktion

Alanya er et alsidigt rejsemål. De fleste turister kommer for sol, strand og en bekymringsfri ferie, men byen er også et godt udgangspunkt for udflugter til historiske steder som f.eks. Perge og Aspendos ligesom du kan opleve smuk natur i baglandet, hvor Taurusbjergene troner.

Ved første øjekast er det som om, at turismen fylder det meste. Et sted, hvor sauerkraut og all inclusive møder den tyrkiske hverdag i et sært mix af bar hud og tørklædeklædte kvinder.

Men sådan er Alanya. Fuld af kontraster takket være byens størrelse, som gør, at du trods alt kan opleve lidt tyrkisk byliv i gaderne længst væk fra stranden, der synes uberørt af den store turistinvasion.

Alanya har ca. 160.000 indbyggere – et tal, der er væsentlig højere i sommermånederne. Kilometer efter kilometer langs kysten er plastret til med hoteller, feriehuse og lejligheder, der kan opfylde de flestes behov.

Nu til de bedste oplevelser i Alanya som du kan læse om under billedet. Du kan også bruge indholdsfortegnelsen øverst for at hoppe til rejsetips og praktisk information nederst på siden.

oplevelser i alanya
Udsigten fra halvøens top over den østlige del af Alanya

1 Alanyas borg

Den store halvø, der popper op som et kæmpemæssigt vedhæng midt i Alanya, er byens mest spændende område. Huse ligger smukt op ad bjergsiden, men den helt store attraktion finder du på toppen i form af den gamle borg. Den er fra seldsjukkisk tid og i dag blot et ruinområde, men med en spændende historie.

Det var sultan Alaadin Keykubat, der byggede muren og borgen oven på resterne af tidligere romerske og byzantinske bosættelser. Den lille kirke, der måske er den bedst bevarede bygning, blev opført af byzantinerne i 1100-tallet.

Den over seks kilometer lange mur har beskyttet området, og man kan næsten ikke forestille sig et bedre sted at forskanse sig end på en klippehalvø i 250 meters højde. Engang var der villaer, moskéer og kapeller inden for bymuren, men i dag er der som nævnt kun ruiner tilbage.

Til gengæld kan du se en række genstande fra de folkeslag, der gennem tiden har haft magten i området. Bl.a. byzantinerne, seldsjukkerne og ottomanerne.

Før seldsjukkerne erobrede byen var toppen af klippen en berygtet piratrede. Det siges, at det var det sidste sted der faldt, da romerne med Pompejus i spidsen gik i kamp mod kystens pirater. Man siger også, at Kleopatra og Marcus Antonius blev gift i Alanya, og at den egyptiske dronning fik byen i bryllupsgave.

Det koster 65 TL at besøge borgen, der har åbent hver dag. Tidligere var det kun muligt at køre op til borgen, men i dag kan du også tage kabelbanen vest for halvøen – det koster ca. 60 kr for en returbillet. Udover den spændende historie, så er der fra toppen af halvøen en forrygende udsigt over by, hav og bjerge.

Lille del af Det Arkæologiske Museum

2 Alanyas Arkæologiske Museum

Som i borgen kan du også på Det Arkæologiske Museum lære mere om Alanyas historie og komme tæt på de folkeslag, der har haft magten i byen. Udstillingen ligger både i den lille have og i selve museumsbygningen med et separat rum til den flotte 52 cm høje bronzestatue af Hercules.

Museets samling er forholdsvis stor og består bl.a. af  mønter, statuer, smykker, gravstene og mosaikker fra både den græske, romerske og byzantinske periode. Alanyas Arkæologiske Museum ligger centralt i byen tæt ved kabelbanen. Entré 10 TL og der er åbent hver dag i sommerperioden.

3 Det Etnografiske Museum

Nedenfor bjerget mod øst ligger havnen og det fine ottekantede røde tårn (Kızıl Kule), der i sin tid fungerede som forsvar af byens havn og bådværft, som du kan se resterne af nedenfor.

Tårnet er 33 m højt og stod færdig i 1226. Det er Alanyas vartegn og indeholder i dag et etnografisk museum, hvor du bl.a. kan se tøj og kunsthåndværk fra den ottomanske periode. Museet har åbent dagligt og koster 12 TL at besøge.

4 Bådture

I Alanyas lille havn ved foden af bjerget ligger en flåde af udflugtsbåde, der hver dag sender turister ud på Middelhavet. Der er mange forskellige ture på programmet. De fleste er heldagsture (ca. 6 timer) langs kysten, hvor der er flere badestop og besøg ved halvøens grotter.

F.eks. piratgrotten, hvor kvindelige fanger blev spærret inde, men også fosforgrotten, der indeholder så store mængder af mineralet, at den lyser grotten op i adskillige farver og nuancer. På heldagsturene er der som regel frokost og drikkevarer inkluderet (ikke alkoholiske).

Der er også mulighed for at tage på kortere bådture, hvor du kun ser grotterne. Tag ned på havnen eller besøg et af tourbureauerne for at se det store udvalg af bådture.

Et kig ned ad Keykubat Beach

5 Damlatas-grotten

Det er ikke kun fra vandsiden, du kan se grotter i Alanya. På den vestlige side af halvøen ligger Damlatas-grotten, der har fine stalaktitter og stalagmitter.

Temperaturen i grotten er konstant 22-23 °C, og luften indeholder 10 gange så meget co² end normalt. Det gør Damlatas-grotten perfekt til f.eks. astmapatienter. Entré til grotten er 12 TL, og der er åbent hver dag.

6 Alanyas strande

På begge sider af Alanya er der kilometervis af strand. Selvom badeforholdene er glimrende, så hører hverken Kleopatra Beach vest for halvøen eller Keukubat Beach mod øst til Middelhavets bedste.

Solstolene står tæt, især på Kleopatra Beach, der går for at være byens bedste strand. Her er vandsport, beachvolley og adskillige strandbarer, der nogle steder giver en ungdommelig atmosfære. På Kleopatra-stranden kan du prøve vandsport som f.eks. jetski, bananbåd og paragliding.

Der er generelt lidt roligere og lidt mere plads mellem solstolene på Keykubat Beach. De koster selvfølgelig penge at benytte, men nogle steder er de gratis, hvis du køber mad og drikke i den tilhørende bar eller café.

På begge sider af byen finder du flere dejlige strande og bugter med krystalklart vand som f.eks Ulas Beach, der ligger ca. 5 km vest for Alanya. Her koster det dog penge at komme ind, men stranden er at fint alternativ til bystrandene.

Markedet i Alanya

7 Fredagsmarkedet

Som andre steder langs den tyrkiske sydkyst, så kan det også i Alanya være lidt af en pine at gå gennem gaderne. De påtrængende sælgere står på stribe og venter på turisterne som sårede byttedyr.

Så er der mere spændende på fredagsmarkedet midt i byen, hvor bjerge af frugt og grønt fylder mere end bælter, t-shirts og souvenirs. De lokale kommer her også, hvilket giver en autentisk stemning og en af de bedste oplevelser i Alanya.

Markedet, eller bazaren, ligger midt i centrum ved den hvide moské og dolmusstationen og spreder sig ned ad sidegaderne. Det bugner med alverdens varer, og det er her man har størst mulighed for at støde ind i den tyrkiske hverdag.

8 Dimçay-floden

Vilde blomster, en brusende flod og et smukt kuperet terræn beklædt med høje træer. Jeg forstår, hvorfor turister tidligere har omtalt Dimçay-floden i rosende vendinger, men i dag er det svært at se charmen.

Blot få kilometer fra Alanya centrum løber floden ud i Middelhavet. Langs bredderne er landskabet frodigt, og det var her turisterne for år tilbage fandt fred og ro i skønne omgivelser. Området er stadig smukt, men horder af turister ankommer i en lind strøm i store busser for at spise på en af de mange restauranter, der ligger direkte ud til floden.

Det var lidt om de vigtigste og mest populære oplevelser i Alanya. Har du fået lyst til selv at besøge byen, så kan du finde praktisk information under billedet.
Dimçay-floden øst for Alanya

Rejsetips og information til din rejse til Alanya

Transport

Ind og ud

Alanya har i årevis været et af de mest populære charterrejsemål, som stort set alle rejsebureauer har på programmet. Det vil i langt de fleste tilfælde også være den nemmeste og billigste måde at komme til Alanya.

Du kan finde charterrejser her, hvor du kan vælge mellem et stort antal hoteller med forskellige koncepter som f.eks. all inclusive og kun-for-voksne

Vil du selv stå for fly og indkvartering, så er der direkte ruter til Alanya fra Billund, Aalborg og København. Der kan dog være tale om sæsonruter.

Når du booker rejser og flybilletter til din rejse, så vær opmærksom på, hvor dit fly lander. Alanyas lufthavn hedder Gazipaşa (kode: GZP), men nogle flyselskaber og rejsebureauer benytter Antalya lufthavn (kode: AYT), der ligger længere væk.

Herfra kan du tage bus eller taxi til dit bestemmelsessted. Alternativt kan du have en lejebil stående og vente. Har du booket en charterrejse, så er lufthavnstransfer ofte inkluderet eller kan nemt tilkøbes.

Du kan søge og sammenligne flybilletter her – husk at tjekke bagagereglerne, inden du booker. Udover de ordinære rutefly, så kan du som regel også booke “kun fly” hos charterbureauerne – værd lige at nævne.

At komme rundt

Til korte ture i byområdet er bybusserne det nemmeste og billigste transportmiddel. Der er faste stoppesteder og du kan betale med både kort og kontanter. Førstnævnte er billigst. Betaler du med kontanter, så ha’ så lige penge som muligt. Prisen for en tur uanset hvor langt du skal er 8,75 TL.

Skal du længere væk, men stadig inden for byområdet kan du tage en taxi – de er gule og køre efter taxameter. Der er aftentillæg.

Alanyas store busstation ligger tre km vest for centrum langs strandvejen. Herfra afgår der bus til f.eks. Antalya én gang i timen, men der er også ruter til Manavgat, Konya og Adana.

I Alanya ligger adskillige tourarrangører, og det kan ofte være en god idé at sammenligne pris og indhold flere steder før du beslutter dig. Også disse steder er det muligt at prutte om prisen.

Du kan også leje en bil hvilket er at anbefale, men vær opmærksom på at vejene omkring Alanya ikke er lige gode alle steder. Husk i øvrigt at have forsikringerne i orden hvis du lejer bil!

Overnatning i Alanya

Alanya er i den grad lagt an på charterturisme. Stort set alle danske pakkerejsebureauer har Alanya på programmet. De tilbyder typisk større resorts med all incluisive og alt i faciliteter. Mange af dem ligger lidt udenfor centrum, men tilbyder transport til ind til byen.

Alanya har mange større hoteller, der ofte er udsolgt i hele sommerperioden, men kommer du på lavbudget er der flere muligheder i de lokale kvarterer længst væk fra stranden. De fleste hoteller i Alanya by er mindre hoteller, der som regel har en hyggelig og meget familiær atmosfære.

Se efter charterrejser til Alanya her, hvor du kan finde forskellige koncepter som f.eks. vandland, all inclusive og kun-for-voksne.

Club Kastalia Holiday Village

Fantastisk familievenligt hotel med lækre pools og lige ud til stranden. Her bor du med all inclusive og har mulighed for at booke familieværelser. Se billeder og priser på Club Kastalia Holiday Village.

Grand Okan Hotel

Populært og dejligt hotel med rigtig god beliggenhed tæt på stranden og i gåafstand til Alanya.God service, dejlig pool og mulighed for havudsigt. Se billeder og priser på Grand Okan Hotel.

Hotel Haydarpasha Palace

Stedet til den ultimative familieferie. Her er et hav af aktiviteter og faciliteter med bl.a. pools og vandrutsjebaner. Hotellet er opbygget som et palads og har dejlige omgivelser. Mulighed for familieværelser og all inclusive er inkluderet. Se billeder og priser på Haydarpasha Palace.

Cook’s Club Alanya

Lækkert og stilfuldt hotel perfekt til parferie. Cook’s Club ligger ved stranden og tæt på Alanya centrum. Vælg mellem værelser og suiter. All inclusive kan tilkøbes. Se billeder og priser på Cook’s Club.

Er du på egen hånd, kan du tjekke indlægget Sådan booker du billige hoteller.

Mad og drikke

Byen har masser af restauranter med mad fra hele verden og i alle prislag. Et måltid på en almindelig restaurant koster ca. 70-90 kr. – ikke helt så billigt som for 5-10 år siden, men Tyrkiet har stadig et lavt prisniveau. Selvfølgelig kan det gøres meget billigere i de små lokale spisehuse, men vil du spise “europæisk” er det noget dyrere.

McDonalds og Burger King findes naturligvis også her, men hvorfor ikke bare holde sig til den lækre lokale mad – det tyrkiske køkken bliver regnet for det 3. bedste i verden. Du kan prøve gode gryderetter, det tyrkiske brød börek eller frikadellerne köfte med lam, spidskommen og persille.

Man kan sige, at tyrkisk mad har lidt fra både det græske og arabiske køkken. Meze er tyrkernes svar på tapas – en masse småretter der ofte spises som forret, og det er en god måde at lære det lokale køkken.

I Alanya kan du med fordel spise de steder hvor tyrkerne selv kommer. Ofte er det små spisesteder med en familiær atmosfære. og med få undtagelser er de nyere restauranter med store skilte og menukort på 12 sprog ikke særlig gode. Kebab fås i mange varianter – det kan være et godt valg til f.eks. frokost. Her en stribe gode restauranter i Alanya:

Restaurant Ottoman House

Store restauranter er sjældent hyggelige, men Ottoman House er en undtagelse. Her fås gode osmanniske specialiteter samt lamme- og fiskeretter. Live musik hver aften. Restauranten er et super godt valg.

Mahperi Restaurant

Hvis du er til international mad er denne restaurant noget af det bedste Alanya har at byde på. Bøffer og fisk er på menukortet. Ligger på promenaden overfor havnen, lige ved alle diskotekerne.

Adana Sofrasi Restaurant

Endnu en rigtig god restaurant i Alanya. Her serverer man primært tyrkisk mad, der er autentisk og velsmagende. Prøv den gode meze. Venlig betjening og rimelige priser – et godt valg hvis man vil spise lokal mad.

Flash Restaurant

Et godt sted, der ligger et pænt stykke fra de gængse turistruter, men tag en taxa dertil. God lokal mad, tyrkisk og osmannisk. Mange lokale hvilket ofte er et godt tegn. Forholdsvis billigt og venlig betjening.

Aktiviteter og forlystelser

Hamam

En populær aktivitet er hamam – det tyrkiske bad er der adskillige af i byen, nogle er lokale og andre er lavet primært for turister.

Man kan som regel blive hentet på sit hotel og sat af samme sted,  når man er færdig. Normalt bader mænd og kvinder hver for sig, men i flere hamam henvendt til turister bader man ofte sammen – dog med særskilt omklædningsrum.

Vandland

Alanya Aquapark er et stort vandland i centrum. Her er bl.a. pools og rutsjebaner. Er vandand vigtigt for dig, så overvej at booke et af de store all inclusive-hoteller med egen vandpark.

Dykning

Dykning er også muligt – der er masser af udbydere på havnen, hvor du også kan tage certifikat.

Rafting

White Water Rafting kan prøves i Köprülü Canyon National Park, hvor du kan drøne ned ad Manavgat-floden. Hør nærmere hos et af tourbureauerne i Alanya.

Jeepsafari

I Taurus-bjergene kan du tage på jeepsafari – som regel en hæsblæsende oplevelse, men en udmærket måde at komme lidt væk fra de gængse turistruter. Ofte besøger man en lokal familie eller en lille landsby.

Rejseressourcer

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyrkiet inden du tager afsted – den finder du her. På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.

Vejr og bedste rejsetidspunkt

Alanya er et typisk sommerrejsemål, men Tyrkiets sydkyst kan besøges fra maj til oktober. Juni og september kunne være et godt tidspunkt at rejse til Alanya. Det er varmt og priserne er lavere end i f.eks. juli og august. Se vejret i Alanya og Tyrkiet her.

Værd at vide

Alanya har gode shoppingmuligheder. Smykker, kunsthåndværk og licensproduceret mærketøj er værd at gå efter. Til gengæld skal man virkelig se sig godt for når man køber tøj af ukendt oprindelse – kvaliteten er ofte dårlig og kan på ingen måde sammenlignes med det man får tilbudt i f.eks Østen.

Der skal pruttes om prisen på markeder og i forretninger, men f.eks. tøj og sko er ofte lige så billigt i Danmark.

Sælgerne i byen er meget påtrængende, grænsende til det irriterende. Som altid må man bare sig nej tak og gå videre hvis man ikke er interesseret i at købe – også selvom de bliver ved med at snakke til dig.

Husk også, at Tyrkiet er et muslimsk land – påklædningen bør være derefter. I Alanya har man dog vænnet sig til mere eller mindre afklædte turister, men i landområderne er det en god idé lige at tænke over hvad man har på af tøj.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her