Hjem Afrika Rejsebeskrivelse fra Sharm el-Sheikh – sol på Sinaihalvøen

Rejsebeskrivelse fra Sharm el-Sheikh – sol på Sinaihalvøen

+ masser af nyttig rejseinformation nederst på siden

Jeg hopper i det klare blå hav og nyder stilheden. Ingen bådmotorer og larmende badegæster på stranden. Bare stilhed. Jeg er ikke alene. De mange farvestrålende fisk holder mig med selskab, og det er lige præcis dem, jeg håber på at se.

I Sharm el-Sheikh ligger det fantastiske undervandsliv lige udenfor døren og her ved Ras-um el Sid, hvor jeg plasker rundt nu, har jeg ikke kun selskab af fisk, men også nysgerrige turister, der ligesom jeg vil opleve det, som Rødehavet er så berømt for.

sharm02
Strandliv i Naama Bay

Kæmperesorts og god strand i Naama Bay

Den glade dansemusik kan høres langt væk. På stranden i Naama Bay er et halvt hundrede turister allerede i gang med morgengymnastikken. Det er tidligt, men alligevel er der masser af liv langs kysten, hvor turisterne har pakket tasken for at slappe af på de bløde sandstrande.

Det er her dagen tilbringes under den konstante egyptiske sol, hvor daseferien kun afbrydes af en badetur eller et besøg i en af de mange barer.

Nåh ja, vi ser også tusinder af mennesker, der er på vej ud i Rødehavet med en af de mange både for at snorkle eller dykke. En fantastisk oplevelse som du bare må prøve, også selvom du måske tror, at det ikke er noget for dig.

“Kom her og se hvad jeg har”, siger den ihærdige sælger og vinker os ind i hans lille butik. Udover tæpper, der er stablet fra gulv til loft, så er udvalget ikke overvældende. Vi er ikke interesserede i hans varer, men alligevel bliver vi bænket og budt på en kop te.

Naama Bay er ikke kun strand, men også en lille by, der udelukkende er lavet med turisme for øje.

Centrum er den lange gågade, der ligger i anden række fra stranden. Her traver turisterne op og ned ad gaden og lader sig måske friste af et godt tilbud. Det er også her vi sidder lige nu og nyder en kop sød te hos tæppehandleren, der åbenbart tror, at vi synes bedre om hans varer når vi har drukket hans te.

Kulturforskel jo, men også psykologisk salgsgas som egypterne er så gode til. Hvem kan sige nej til en, der lige har givet dig noget gratis?

Naama Bay er helt blottet for lokalstemning. Byen er proppet med kæmperesorts, der har alle tænkelige faciliteter. De bedste og dyreste ligger ud til stranden, og selvfølgelig er de store kæder som Hilton, Mövenpick og Sheraton repræsenteret.

Det store vandland ligger ved den trafikerede hovedvej, der på få minutter bringer os til Sharm el-Sheikh. Byen, der har givet området navn, men som for længst er blevet erstattet af først Naama Bay og senere Ras Um El Sid som turisternes foretrukne feriested.

Her er strandene bedre, men Sharm el-Sheikh kan stadig prale af sit marked i den travle basar, hvor du kan få nogle gode oplevelser og indsnuse lidt lokalstemning. Det er her man finder frugt og grønt, husgeråd, krydderier, dagligvarer og naturligvis en hær af påtrængende sælgere.

Old Market som basaren kaldes, er langt mere spændende end butikkerne i Naama Bay, men varerne er selvfølgelig stadig til turistpriser.

sharm01
Gågaden i Naama Bay er hyggelig om aftenen

Snorkling ved Ras Um-el-Sid og Ras Mohammed Nationalpark

Rygterne taler sandt. Antallet af dykkere og snorklere i Rødehavet er ved at nå bristepunktet. I hvert fald står vi denne morgen flere hundrede mennesker i den lille havn for at tage en af bådene ud i Det Røde Hav, hvor det spændende liv under havoverfladen venter.

Havnen er blot et af flere steder langs kysten, hvor turister og mere seriøse dykkere hver morgen går ombord på større og mindre både for at opleve en af områdets største attraktioner.

Vi sejler til Ras Mohammed Nationalpark, der ligger helt øde på Sinaihalvøens sydspids. På land er her mest ørken, og man skal under havoverfladen for virkelig at forstå, hvad der gør dette sted så unikt.

Godt nok er her et rigt fugleliv, men i havet lever over 1000 fiskearter og 170 forskellige koraller. Vi springer i fra båden, og kan ved selvsyn se, hvordan det lavvandede område pludselig ændrer sig til en 25 meter dyb koralvæg.

Efter en let frokost på båden sejler vi til Ras Um El Sid. Det nye ferieområde mellem Naama Bay og Sharm el-Sheikh ligger ud til et af kystens bedste dykkesteder. Vi er naturligvis ikke de eneste, der kaster anker her.

Flere end 50 andre både gør det samme, og med hundreder af turister, der springer i det dybe vand fra badebroerne, så er oplevelsen ikke helt den samme som ved Ras Mohammed. Men noget af det, der gør snorkling og dykning fantastisk, er stilheden under havoverfladen. Det er hernede verden som vi kender den forsvinder, og en ny opstår.

Da jeg svømmer rundt blandt koraller og farvestrålende fisk, forstår jeg hvorfor lige netop dette område er blevet så populært. Dybden gør dog, at det er et bedre sted at dykke end at snorkle. Med de mange opankrede både står det lige så klart for mig, hvorfor de erfarne dykkere sejler længere væk og booker liveaboards, hvor de bor flere dage på båden.

sharm03
Snorkling ved Ras Mohammed

Skt. Katarina klostret

“Det er den brændende busk”, råber en mand, og igen er folk ved at træde hinanden over tæerne for at komme til. Sådan har det faktisk været lige siden vi ankom til et af kristendommens mest betydningsfulde steder, der i den grad er proppet med turister.

Vi har forladt Naama Bay og befinder os nu midt i den store Sinaiørken, der består af mineralholdige bjerge og store sandsletter. Her og der står en samling buske og et ensomt akacietræ, der virker som små oaser i det barske landskab. Der bor stadig beduiner i ørkenen, de vandrer ikke som i gamle dage, men vi er heldige at se dem passe deres dromedar- og gedeflokke.

På afstand ligner Skt. Katarina Klostret en mindre fæstning. Det ligger imponerende smukt for foden af de bjerge, som eventyrlystne turister bestiger om aftenen for at opleve solopgangen næste morgen. Selve klostret er fra år 537 e.kr., men allerede i år 330 e.kr. lå der en kirke på stedet.

Området voksede med årene, men blev jævnligt udsat for angreb af beduiner og andre forbipasserende. Derfor besluttede man at bygge en mur omkring klostret, og med undtagelse af den nordlige mur som Napoleon restaurerede, så er det stadig den originale man kan se i dag.

Om klostret er mest kendt for Mosesbrønden, hvor Moses angiveligt skulle have truffet sin hustru, eller den brændende busk, hvor Gud talte til Moses og bad ham befri hebræerne for at føre dem ud af Egypten, kan diskuteres.

Men at klostret er af stor betydning for kristne er indiskutabelt. De mange pilgrimme vidner om, at området er et must-see for troende, og lige præcis i dag er her fyldt med afrikanske nonner.

sharm04
Indenfor i Skt. Katarina Klostret – det skulle være den brændende busk til højre

Vi besøger en af kristendommens ældste kirker, der har en meget smuk udsmykning. De 12 ikoner over søjlerne er fra 1100-tallet og repræsenterer hver måneds profet. Der bor kun 15 munke i klostret i dag, men i sin storhedstid levede ca. 400 munke inden for murene, og pilgrimme valfartede dertil for at bede.

Klostret fik sit navn efter den egyptiske pige Dorothea, der var meget klog og eftertragtet. Hun giftede sig med en syrisk munk og konverterede til kristendommen, hvorefter hun fik navnet Katarina.

På det tidspunkt var det forbudt at være kristen i Egypten, men man straffede hende ikke, da hun var fra en rig familie. Til gengæld sendte man snesevis af lærde til hendes hjem for at omvende hende.

Resultatet blev, at Katarina fik dem alle til at konvertere til kristendommen, og det gjorde til sidst den romerske kejser så sur, at han lod hende slå ihjel. Engle tog derefter hendes legeme og fløj det til Egyptens højeste bjerg, Sinaibjerget.

Mange år senere havde munkene i klostret den samme drøm om, hvor på bjerget Katarina lå begravet. De fandt ganske rigtigt liget af hende, og puttede hendes jordiske rester i et sarkofag, der stadig står i klostret. Sarkofaget står i klostrets helligste del, og er desværre gemt væk for turisterne.

I det hele taget er det et ret begrænset område, der er adgang til, og de tusinder af turister, der hver dag besøger klostret, gør det til en temmelig klaustrofobisk oplevelse.

sharm05
Dahab ved Aqaba Bugten er blevet et hipt rejsemål

Hippe Dahab

Der er kun få mennesker på den lille hyggelige strandpromenade. Til gengæld er der gang i caféerne, og til højre for os ligger Aqababugten, hvor dykkerbådene vugger i det glinsende blå hav. Vi er taget til den lille by, Dahab, der er et charmerende bekendtskab.

Selvom Dahab for længst har etableret sig som turistby, er det dog på et helt andet plan. Her findes nemlig ingen store kæmpehoteller og smarte restauranter. Det var hippierne der opdagede byen, og senere fulgte kunstnerne efter. Her er stadig en afslappet stemning, og Dahab er alternativet for dem, der ikke gider charterræset i Sharm el-Sheikh.

Kunstnernes gallerier findes stadig, og det samme gør den yderst tilbagelænede atmosfære, der er en stor kontrast til de travle feriebyer på sydkysten.

Dahab er Egyptens eneste rigtige backpackerby, og så tiltrækker byen et utal af dykkere på lavbudget. Her findes mange små beskedne hoteller til billige penge, og spiser man på de små lokale restauranter, så kan man blive mæt for bare 10-15 kr.

Dahab har en lille sandstrand ud til Aqababugten, og langs promenaden ligger dykkercentre, butikker, gallerier, restauranter og barer som perler på en snor. Det er her turisterne holder til, men går man op i gaderne bagved, står man midt i den egyptiske hverdag.

Heller ikke i Dahab slipper man for påtrængende sælgere, men byen er helt sig selv, og et klart førstevalg, hvis vores vej en anden gang skulle falde forbi Sinaihalvøen

sharm06
Den egyptiske udgave af en bar. Her sidder man på tæpper og ryger vandpibe.

Cous cous og vandpiber

Kebab, grillspyd, cocu cous, kofta og tahinisalat. Menukortet på restaurant Tam Tam Oriental er spændende og typisk nordafrikansk. Tilbage i Naama Bay sidder vi nu på en af byens mest kendte restauranter. I hvert fald for backpackere og andre, der vil smage den lokale mad uden at det koster en formue.

Tam Tam Oriental er et hyggeligt sted i to etager. På tagterrassen nyder vi en række små appetitvækkere, brød og kofta, egyptiske kødboller, mens vi sidder i første parket til livet på den travle strandpromenade.

En anden dag spiser vi på Kanzaman Fish Market. Et lidt dyrere sted, hvor der ikke overraskende er fisk på menukortet. Som så mange andre steder i Egypten, så serverer man ikke spiritus, men det er tilladt selv at medbringe øl på restauranten.

Maden er god, og det er et sted vi vender tilbage til flere gange under vores ophold i Naama Bay. Den sympatiske overtjener på Kanzaman Fish Market hygger om os og ender med at tilbyde os kaffe på husets regning.

Sharm el-Sheikh er ikke berømt for sit natteliv. Jo, her er masser af barer, men glem alt om fest til langt ud på natten. Flere af luksushotellerne langs strandpromenaden har hyggelige barer, der ligger et stenkast fra Rødehavet. Det er mondæne steder, hvor prisniveauet er skruet en anelse i vejret, men der er heldigvis alternativer.

De fleste af barerne i byen tilbyder lave møbler med puder i bedste arabiske stil, det er hyggeligt, og det er også her vi tilbringer vores sidste aften i Naama Bay. Ikke med en vandpibe, men med en lokal øl, der nydes, mens vi fordøjer de mange oplevelser og indtryk.

sharm07
Stranden i Naama Bay

Praktisk information til dit besøg i Sharm el-Sheikh

Transport

Ind og ud

Den absolut nemmest og billigste måde at komme til Sharm el-Sheikh er på en charterrejse. Flere bureauer har Sharm på programmet og du kan som regel vælge hoteller af forskellig standard og med og uden all inclusive.

At komme rundt

Det mest almindelige transportmiddel i området er de såkaldte dyttebusser, der i pendulfart kører mellem Naama Bay og Sharm, det koster ca. 1-2 pund. De små busser stopper hvor som helst, man gør lige tegn til chaufføren, så han ved at du skal med.

Taxi findes der mange af, der køres ikke efter taxameter, så man må aftale en pris inden start. En tur mellem Sharm el-Sheikh og Naama Bay bør koste ca. 40-50 kr.

Der ligger mange tourbureauer i området, og de fleste hoteller har en samarbejdspartner eller arrangerer turene selv. Fra Sharm el-Sheikh afgår bus til Dahab (ca. 15 kr.), Nuweiba og Kairo.

Når man er på udflugt, er det en god idé altid at have passet med, da man af og til bliver stoppet af politiet. Fra Sharm el-Sheikh afgår der båd til Hurghada (er jævnligt ude af drift) og fra lufthavnen afgår indenrigsfly til Kairo og Luxor.

Overnatning

Sharm el-Sheikh og Naama Bay er i den grad lagt an på charterturisme. Her findes mange store flotte hoteller og resorts med alle tænkelige faciliteter. Generelt er servciceniveauet højt i Egypten, og sådan er det også i Sharm el-Sheikh-området, hvor man får meget for pengene.

Ikke alle hoteller ligger lige tæt på byen, en detalje, der er værd at give lidt opmærksomhed, når man skal vælge overnatning.

Mindre byhoteller findes i Sharm el-Sheikh, men helt billigt bliver det ikke i dette område, og er man backpacker på lavbudgetrejse, bør man holde sig langt væk fra denne del af Sinai. Området er meget besøgt af russiske turister, der af en eller anden grund har det med at være meget støjende, endnu en ting man skal være opmærksom på, når der skal vælges hotel.

Mad og drikke

Prisniveauet på mad og drikke i området er overraskende højt. Værst er det omkring gågaden i Naama Bay, hvor en almindelig hovedret koster fra ca. 70 kr. og opefter. Går du lidt rundt i gaderne finder du hurtigt ud af, at det kan gøres meget billigere, og det er her som så mange andre steder, at kvaliteten ikke følger prisen.

Egyptisk mad er dejlig med smag af bl.a. mynte, spidskommen og koriander. Det er traditionel nordafrikansk/arabisk mad med f.eks. humus, linser og bønner. Det er velsmagende og krydret, men sjældent stærkt. Fastfoodkæder som McDonalds, Pizza Hut og KFC ligger i Naama Bay.

Vin er dyrt i Egypten, men også her er der stor forskel på restauranternes priser. Langt fra alt egyptisk vin er vellykket, men det er billigste alternativ. En flask lokal vin fås fra ca. 120 kr. på restauranterne.

Skal du ud i nattelivet efter maden kan man hurtigt komme af med en formue, barpriserne er nogenlunde som i Danmark. Et par anbefalelsesværdige restauranter:

Restaurant Tam Tam

Glimrende restaurant med egyptisk/orientalsk mad til rimelige priser. Her er ofte underholdning. Ligger på strandpromenaden i Naama Bay tæt på Mövenpick Hotel •

Restaurant Kanzaman Fish Market

God restaurant med venlig betjening. Her kan du få egyptisk , fisk og international mad. Ligger på det bilfri strøg i Naama Bay skråt over for KFC/Pizza Hut.

Camel Bar & Roof Restaurant

Super dejligt sted på toppen af det lille center i Naama Bay, herfra er der en fin udsigt til gågaden. Venlig betjening og god mad. Meget alsidigt menukort, lidt mexicansk, egyptisk osv. Også bar med god musik og vandpiber.

Restaurant Al Masrien

I Old Market i Sharm el-Sheikh ligger denne rigtig gode restaurant der har fokus på det lokale køkken. Her kan du bl.a. få kebab, lam og bbq. Også vegetarretter. Betjeningen var dog lidt kaotisk.

Aktiviteter

Mas Bowling ligger i udkanten af Naama Bay ved hovedvejen til Sharm el-Sheikh. Der ligger flere kasinoer i Naama Bay, f.eks. på Mövenpick Hotel og Casino Royale lige overfor. Vil du prøve go-cart, så har Gibli Go-Cart har en fin bane uden for Naama Bay.

Noos go-cart ligger uden for Sharm el-Sheikh. Glasbundsbåde afgår mange gange hver dag fra både Sharm el-Sheikh og Naama Bay. Turen varer ca. en time. Cleo Aquapark ligger i Naama Bay, lige ved siden af Hilton Sharm Dreams Hotel.

Strande

Der er som nævnt gode strande i området, den i Naama Bay kan til tider være ret overfyldt, og larmen fra de forskellige hotellers strandafsnit kan være høj. Ras Um El Sid (The Reef), i Sharm el-Sheikh er helt unik med det flotte koralrev, men masser af snorkel- og dykkerbåde ligger ud til stranden og kan virke forstyrrende.

Blue Lagoon er en bountystrand på Tiran Island, og man kan komme dertil med dykkerbådene. På offentlig strand er det forbudt at være topløs, men på hotellernes respektive strandafsnit accepteres det.

Dykning og snorkling

Disse to aktiviteter er den direkte årsag til at mange vælger at tage til Sharm el-Sheikh. Rødehavet byder nemlig på nogle af verdens bedste dykkerområder, og heldigvis er der muligheder for både nybegynderen og den erfarne dykker.

Både Sharm el-Sheikh og Naama Bay vrimler med dykkercentre, men det kan så absolut anbefales at sammenligne pris, sikkerhed, antal dyk og dykkere på båden og naturligvis hensyntagen til miljøet.

På en snorkel- eller dykkeudflugt bliver man som regel hentet på sit hotel og sat af samme sted når dagen er omme. Udstyr kan lånes eller lejes, og der serveres ofte frokost ombord.

Populære steder at dykke er Tiran Island og ikke mindst den vidunderligt smukke nationalpark Ras Mohammed (entré 5 pund, også selvom man kommer fra vandsiden). Begge steder finder man de smukkeste koralrev.

Andre populære områder er Shark Point og det engelske krigsskib Thistlegom, der skulle være verdens bedste vragdyk.

Der er dem, der siger, at Rødehavet er ved at være fyldt op af snorklere og dykkere. Det er der en vis sandhed i, men de fleste dykkercentre tilbyder liveaboard af flere dages varighed, således at man kan besøge lidt mere afsidesliggende dykkesteder. Selvom man kun snorkler er der store oplevelser i vente, der er masser af farvestrålende fisk og koraller ud for kysten.

Værd at vide

Drikkepenge (Bakshish) er meget udbredt i Egypten. For selv den mindste service forventes der drikkepenge. Det gælder toiletvagter, kuffertbærer, rengøringspersonale, tjenere osv. For de to førstnævnte gives som regel 50 piastre-1 pund.

Bemærk at der på mange restauranter bliver lagt service og skat på regningen, helt op til 20%, og er det tilfældet behøver man naturligvis ikke at give drikkepenge. Sharm el-Sheikh har rigtig mange italienske og russiske turister, der af en eller anden grund har det med at larme utrolig meget.

Inden du rejser er det en god idé at læse Udenrigsministeriets rejsevejledning, og så skal du tjekke om du har en rejseforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud her.

Vejret i Sharm el-Sheikh

Vejret i Sharm el-Sheikh i vintermånederne er dejlig behageligt, temperaturer på ca. 20-25 °C og meget solsikkert. Det kan blive køligt om natten, helt ned til 10 °C.

Vær opmærksom på at det hurtigt bliver forår i Egypten, omkring marts/april kan temperaturerne nemt snige sig op på 30-35 °C. Meget varme somre med temperaturer på 40-45 °C. Se vejret i Egypten lige nu.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her