Der er masser af gode oplevelser i Colmar. Her finder du bl.a. en fantastisk gammel bydel med brostensbelagte gader og smukke bindingsværkshuse, der gør Colmar til en af de mest charmerende byer i Europa. Læs om, hvad du kan se, gøre og opleve i spændende franske by.
Indholdsfortegnelse
Colmar – en introduktion
Colmar er som taget ud af eventyrfilm. Dele af den i forvejen pragtfulde gamle bydel er så perfekt og charmerende, at den tiltrækker besøgende fra hele verden. Blandt dem er selvfølgelig instagrammere, der er ude efter det perfekte billede, men Colmar er også en af de vigtigste byer på vinruten i Alsace.
Fra forår til efterår er der rigtig mange turister i byen, og værst er det i juli og august. En stor del af dem er dog endagsturister, som ankommer i store busser og forsvinder igen sen eftermiddag. For at få den bedste oplevelse af Colmar anbefaler jeg, at du tager et par overnatninger. Byen er helt anderledes, når de store turistgrupper er væk.
Colmar kan dateres til i hvert fald det 9. århundrede. Den tysk-romerske Kejser Frederik 2. gjorde byen til fristad i 1226, og efter turbulente år med reformationen, 30 årskrigen, fransk overtagelse af Alsace og en voldsom koleraepidemi, kom Colmar tilbage på tyske hænder i forbindelse med den fransk-tyske krig i 1870-1871.
Tyskland måtte dog afstå Colmar igen som følge af Versaillestraktaten efter 1. verdenskrig – siden har byen været en del af Frankrig. På trods af krige og konflikter er den gamle bydel velbevaret og næsten overjordisk smuk hjulpet på vej af en række smalle kanaler.
Nu til de bedste oplevelser i Colmar som du kan læse om under billedet. Du kan også bruge indholdsfortegnelsen øverst for at hoppe til rejsetips og praktisk information nederst på siden.

1 Den Gamle Bydel (Vieille Ville)
Stort set alle seværdigheder i Colmar ligger i den gamle bydel, der som nævnt er smuk og yderst charmerende. Vieille Ville består af et netværk af bilfri gader flankeret af farverige bindingsværkshuse og historiske bygninger.
Mange steder i bydelen er der gode informationstavler, og du kan følge markeringerne på fliserne med billedet af Frihedsgudinden for at være sikker på at komme rundt til de vigtigste seværdigheder.
Valget af Frihedsgudinden er ikke helt tilfældigt. Billedhuggeren Frederic Auguste Bartholdi, der skabte Frihedsgudinden, blev født i Colmar. Han har i øvrigt sit eget museum i byen – det kan du læse mere om længere nede på siden.
Med almindelig kondition kan man nemt gå rundt til seværdighederne i den gamle bydel – større er den ikke. Alternativt kan du tage turisttoget, der kører hver halve time fra bl.a. Place de Unterlinden.
Et af de steder du skal stoppe op i den gamle bydel er ved den imponerende hjørnebygning Maison Pfister opført i 1537 af hattemageren Ludwig Scherer. Bygningen har et lille tårn, træbalkoner og flere flotte detaljer. Maison Pfister har fået navn efter den familie, der boede i huset fra 1841 til 1892.
Også den imponerende kirke Eglise Dominicans (entré) er værd at bemærke. Den store og bemærkelsesværdigt højloftede kirke har flotte kunstværker inklusive det berømte Maria im Rosenhag udført af tyskeren Martin Schongauer. Rundt om Eglise Dominicans er der i øvrigt loppemarked om fredagen.

2 Saint Martin kirke
Et af den gamle bydels centrale pladser er Place de la Cathedrale. Her ligger Eglise Saint-Martin, der betragtes som den vigtigste kirke i byen, men som kun var katedral under revolutionen. Der er gratis entré og bagerst i kirken kan du se en udstilling med religiøse effekter og masser af information om Saint-Martin, men desværre kun på fransk.
Den første kirke på stedet blev opført omkring år 1000, men erstattet af den nuværende bygning i middelalderen. Flere genstande i Saint-Martin er fra samme periode – f.eks. nogle af de imponerende glasmosaikker i skibet, der blev sat ind i 1200-tallet.
Engang husede kirken også en berømt altertavle udført af bysbarnet Caspar Isenmann i 1462. Det blev dog fjernet i 1720 sammen med andre værker af kunstneren, men dele af tavlen kan i dag ses på Musee Unterlinden.
3 Musee Unterlinden
Musee Unterlinden er Colmars vigtigste og mest interessante museum. Det er indrettet i et pragtfuldt gammelt kloster fra 1200-tallet og viser både genstande fundet i byen og nyere moderne kunst. Selvom museet dækker en periode på over 7000 år, så vil det nok være de flotte værker fra middelalderen og renæssancen, der vil gøre størst indtryk.
Blandt højdepunkterne er Isenheim-altertavlen udført i begyndelsen af 1500-tallet af Matthias Grünevald og Nikoalus af Haguenau. Der er mange andre fine genstande, som f.eks. møbler, malerier, graveringer, glasmosaikker og træudskæringer. Der er rigtig meget at kigge på.
I 2016 blev Musee Unterlinden udvidet, hvor man brugte de gamle offentlige bade til nyt udstillingsområde. Det er her museets skiftende udstillinger kan ses, men også nutidskunst med værker af bl.a. Monet, Picasso og Dubuffet. Se mere om aktuelle udstillinger på Musee Unterlindens hjemmeside.

4 Koifhaus og Place de l’Ancienne Doaune
Et andet centralt og vigtigt sted i Vieille Ville er Place de l’Ancienne Doaune. Her kan du ikke kun se nogle af bydelens mest farverige huse, men også det flotte Koifhaus, der stod færdig i 1480 til brug som toldhus. I stueetagen var der varelager og ovenover administration for Décapole – en sammenslutning af 10 byer i Alsace under det tysk-romerske kejserrige.
Den nordlige bygning er fra det 16. århundrede og dermed kommet til senere. Her blev en af den franske revolutions mest markante figurer, general Jean Rapp, født i 1771. Rapp opnåede at blive aide-de-camp, en slags sekretær eller højre hånd, for Napoleon.
Efter revolutionen mistede Koifhaus sin betydning. Huset blev efterfølgende brugt til mange forskellige formål. Bl.a. teater, bank, katolsk drengeskole og domicil for det lokale handelskammer. I slutningen af 1800-tallet var bygningen så meget i forfald, at man overvejede at rive den ned, men heldigvis blev det besluttet at renovere den.
På Place de’l Ancienne Douane kan du se Schwendi-fontænen med statuen af Lazare de Schwendi, der var kommandør i det tysk-romerske rige. Fontænen er i øvrigt udført af Frederic Auguste Bartholdi.
Den herlige gade fra Place de l’Ancienne Doaune til markedet og Little Venice hedder Rue des Tanneurs. I gamle dage var det garvernes kvarter, som er endnu et sted, du kan se nogle af Colmars smukkeste huse.

5 Colmar Marked
Mellem den gamle bydel og kvarteret Krutenau ligger byens marked. Som andre steder i Frankrig er der også her mulighed for at købe lokale specialiteter samt ost, kød, brød, vin og friske grøntsager. Der er også en stribe enkle spisesteder.
Ud til floden har et af markedets udskænkningssteder en terrasse, hvor du har kig til Quai de la Poissonnerie – en del af Lille Venedig. Markedshallen blev opført i 1865 og renoveret i 2010 – arkitekten var Louis-Michel Blotz, der også tegnede byens teater.
6 Musee Bartholdi
Musee Bartholdi er dedikeret til billedhuggeren Frederic Auguste Bartholdis liv og værker. Museet er i tre etager og indrettet i kunstnerens flotte barndomshjem centralt i Colmars gamle bydel.
Som nævnt tidligere er Bartholdi kendt for at stå bag Frihedsgudinden, der egentlig hedder Liberty Enlightening The World. Du kan lære mere om tankerne bag den ikoniske statue på museet, der har andre værker af kunstneren – ikke kun skulpturer, men også tegninger og malerier.
Der er desuden personlige ejendele, fotografier, originale møbler og information om Bartholdis liv.

7 Krutenau (Lille Venedig)
Kvarteret Krutenau begynder officielt ved Koifhaus, men er mest kendt for området kaldet Lille Venedig. Akkurat ved markedet når du Lauch-floden, der her er en mindre kanal flankeret af flotte pastelfarvede bindingsværkshuse.
Langs Quai de la Poissonnerie holdt fiskerne til i gamle dage. Følger du gaden når du hurtigt den smalle brostensbelagte gade Rue de la Poissonnerie, der fører til den centrale del af Lille Venedig.
Fra broen på Rue Turenne er der som regel mange mennesker, der vil have det perfekte billede af Colmars mest charmerende område. Kanalen, blomsterne og de flotte pastelfarvede bindingsværkshuse går her op i en højere enhed, og denne del af byen er næsten for perfekt.
Det er også herfra, og ved broen på Boulevard Saint-Pierre få hundrede meter mod syd, du kan tage en bådtur på kanalen. Den koster 9 € for voksne og tager ca. 25 minutter. Krutenau er uden tvivl en af de bedste oplevelser i Colmar og hovedårsaqen til, at så mange turister besøger byen.

8 Vinbar, vintur og vinmarker
Colmar ligger i Alsace, der er berømt for sine vine. Det er især områdets hvidvine, der vinder priser og er eftertragtede i hele verden. I byen ligger flere vinbarer, hvor du kan smage på varerne, men du kan også besøge vingårde eller køre Route des vins d’Alsace, der er en 170 km lang rute indviet i 1953.
Vinruten går fra nord til syd forbi Colmar, der har nogle af de bedste vingårde i Alsace. Der benyttes traditionelt syv forskellige druer i Alsace, hvoraf de mest kendte er Riesling, Gewürztraminer og Pinot Gris.
Du kan besøge vinmarker og gårde omkring Colmar eller køre hele Route des vins d’Alsace, der udover gode vinoplevelser også byder på flotte landskaber og charmerende småbyer. Se mere på vinrutens hjemmeside, der har masser af information og et interaktivt kort.
Det var lidt om de vigtigste og mest populære oplevelser i Colmar. Har du fået lyst til selv at besøge byen, så kan du finde praktisk information under billedet.

Rejsetips og information til dit besøg i Colmar
Transport
Ind og ud
Colmar har en ganske lille lufthavn med kun få ruter. Du kan benytte lufthavnen i Basel (kode: MLH), som easyJet og Norwegian flyver direkte til fra København.
Fra Basel lufthavn, der hedder EuroAirport og som egentlig ligger i Frankrig, kan du tage shuttlebussen (linje 11) til Saint Louis togstation og her hoppe på toget til Colmar.
Bus fra lufthavnen til Saint Louis togstation tager ca. 10 min. Der er afgang ca. hver 15-30 minut i dagtimerne.
Toget til Colmar kører fra Basel til Strasbourg via Saint Louis og Mulhouse. Turen tager ca. 45 minutter. Billetter til toget kan du købe online. Selv du bliver bedt om at vælge tidspunkt for afgang med toget, så gælder billetten til alle afgange. Du behøver altså ikke stresse, hvis du ikke lige når det tog, du har købt billet til.
At komme rundt
Med almindelig kondition kan man nemt gå rundt i Colmars gamle bydel. Har du brug for transport, så har byen et fint netværk af busser. Se mere på busselskabets hjemmeside.
Overnatning
På trods af byens størrelse er der et godt udvalg af overnatningssteder i Colmar. Du kan læse mere i indlægget Hotel i Colmar – de bedste steder at bo, hvor der også er info om de få bydele, der kan være relevante at booke overnatning i.
Du kan også gå direkte til hotels.com eller booking.com for at se det fulde udvalg af overnatningssteder. De to sider har som regel også de laveste priser.
Mad og drikke
Colmar har et stort udvalg af cafeer og restauranter, hvoraf mange er henvendt til turister. Her kan du sagtens finde steder, der serverer god mad, men det er også værd at undgå turistfælderne.
Du kan klikke ind på Michelinguiden, der har en række anbefalinger i Colmar og det øvrige Alsace. Husk, at en restaurant ikke behøver at være dyr for at stå i Michelinguiden.
Prisniveauet er generelt rimeligt på Colmars restauranter – en hovedret koster typisk 20-30 €.
Rejseressourcer
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Frankrig inden du tager afsted – den finder du her. På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.
Vejr og bedste rejsetidspunkt
Varme somre og milde vintre med en del nedbør er kendetegnet for klimaet i Alsace. Temperaturen i sommermånederne ligger på ca. 26-29 °C, og som regel er vejret lunt til et godt stykke ind i september måned. En regnbyge, også i sommermånederne, kan ikke udelukkes.
Vintrene har temperaturer på ca. 5-10 °C, men der kan være perioder, hvor det både kan være koldere og varmere. Se vejret i Frankrig.