Hjem Sverige Oplevelser i Kristianstad med tips til din rejse

Oplevelser i Kristianstad med tips til din rejse

Læs om de bedste oplevelser i Kristianstad og få gode tips til din rejse

Der er mange gode oplevelser i Kristianstad, som blev grundlagt i 1614 af Christian 4. Du har nok allerede gættet, at den danske konge også har lagt navn til den nu svenske by.

Historien fortæller, at Christian faldt i søvn under et træ, hvor han drømte om at opføre en ny by. Netop vågnet bekendtgjorde kongen, at den skulle ligge præcis, hvor han havde sovet.

Kristianstad – en introduktion

Det er muligt, at historien om Christian 4. er sand, men den vigtigste årsag til at Kristianstad ligger hvor den gør, er de gode muligheder for at forsvare byen. I 1600-tallet var Danmark flere gange i krig mod svenskerne, og Kristianstad fungerede som forsvar af det østligste Skåne, der dengang var dansk.

Kristianstad blev opført på en ø og havde både bymur og 10 bastioner. I bedste renæssancestil blev gaderne lagt snorlige med små pladser og tilhørende sidegader. Christian 4. havde også planlagt et mindre slot, men manglende penge gjorde, at kun staldene blev færdiggjort.

Da Christian 4. døde i 1648 overtog efterfølgeren Frederik 3. konflikten med svenskerne. De fik ved freden i København i 1660 overdraget Skåne, Halland og Blekinge, men da Frederiks søn, Christian 5., overtog tronen efter sin far, ønskede han at erobre de tabte landområder tilbage.

oplevelser i kristianstad
Den gamle bank i tysk renæssancestil, hvor First Hotel Christian 4. nu ligger

I 1675 indledte Christian 5. en blodig krig, der også involverede landenes europæiske alliancepartnere. Resultatet blev dog, at Danmark led nederlag og for altid måtte afstå de svenske områder.

Kristianstad hørte nu under Sverige, og måske var det igen beliggenheden og de eksisterende faciliteter, der gjorde byen til hjemsted for flere militærkorps. Kristianstad fortsatte med at være handelscentrum med internationalt udsyn – flere lande så langt væk som f.eks. USA og Argentina havde repræsentationer i byen.

I dag ligger Kristianstad ikke længere på en ø. Den vestlige kanal er fyldt op og udgør nu Västra Boulevarden. Det er en af byens mest trafikerede gader med bl.a. togstationen fra 1865. Helt op til 1990’erne var Kristianstad en af områdets vigtigste byer, men med indlemmelsen i Region Skåne, blev flere administrative afdelinger flyttet til Malmø.

For turister er der flere gode oplevelser i Kristianstad. Selvom der måske ikke er så mange af byens gamle bygninger tilbage, så er der masser af spændende historie. Og så er der naturen, de bølgende landskaber og nærheden til nogle af Sveriges bedste strande.

Nu til de bedste oplevelser i Kristianstad som du kan læse om under billedet. Du kan også bruge indholdsfortegnelsen øverst for at hoppe til rejsetips og praktisk information nederst på siden.

Toppen af den gamle Nørreport

1 Den gamle bydel

Den gamle bydel er Kristianstads hyggeligste område. Stora Torg er centrum, og herfra går de snorlige gade i alle retninger. På torvet ligger flere fine bygninger. Mod vest det gamle rådhus og mod syd Frimurerhuset som den svenske kong Oscar indviede i 1884. Selvom bygningen i dag indeholder Stadshotellet, så er det stadig mødested for frimurerordenen i Skåne.

Mod nord, overfor Stadshotellet, ligger Kronohuset (billedet øverst) opført i 1840 til Wendes Artilleri Regiment, der kan spores tilbage til 1636. Det oprindelige regiment blev delt i fire i 1794, og her opstod Wendes, som var hjemmehørende i Kristianstad.

Øverst på Kronohuset kan du se teksten Legibus et armis – For lov og orden. Wendes Artilleri Regiment eksisterede helt frem til år 2000, hvor det blev nedlagt.

Et stenkast fra torvets østlige del ligger nogle af byens ældste bygninger: De gamle stalde fra det, der skulle have været en del af Christian 4.s slot. De indeholder i dag Regionmuseet, som du kan læse mere om længere nede på siden.

Den gamle bydels mest markante bygning er selvfølgelig den pragtfulde Trefoldighedskirke, der ligger ved Stora Torgs nordvestlige hjørne. Fra kirken kan du gå ad Västra Storgatan, der har flere charmerende huse, til Nørreport og det gamle kaserneområde.

Syd for Stora Torg fører de to parallelle gågader Østra- og Västra Storgatan, der begge har cafeer, shopping og spisesteder, til Lilla Torg. Endnu et af den gamle bydels centrale steder.

En bygning, der også skal nævnes, er den gamle bank i tysk renæssancestil, hvor First Hotel Christian 4. nu ligger. Indenfor er det næsten som en tidslomme med bl.a. tunge møbler, knirkende gulve og elegante stuer og opholdsrum. Hjørnebygningen et stenkast fra stationen anses af mange som den smukkeste i Kristianstad.

oplevelser i kristianstad
Indenfor i Trefoldighedskirken

2 Trefoldighedskirken

Trefoldighedskirken er som nævnt en del af den gamle bydel. Den er opført præcis der, hvor Christian 4. faldt i søvn og drømte om en ny by. Kirken blev grundlagt i 1617 og tegnet i hollandsk renæssancestil af brødrene Hans og Lorenz van Steenwinckel. I dag betragtes Trefoldighedskirken som en af de fineste renæssancebygninger i Norden.

Kirken er opført i mursten med udsmykninger i sandsten. Både indvendig og udvendig kan du flere steder se Christian 4.s monogram. Alteret blev lavet i Amsterdam og sejlet hele vejen til Kristianstad. Trefoldighedskirken er enkel med træbænke og få udsmykninger.

Bemærk dog den store pragtfulde lysekrone. Den er skænket af Ebbe Ulfeldt som tak for, at han måtte begraves i kirken sammen med sin hustru, Hedevig Ulfeldt, der var Christian 4.s datter som han fik med Kirsten Munk. To andre bemærkelsesværdige detaljer er de smalle søjler og prædikestolens placering langt ude i kirkerummet.

Christian 4. gav den kendte orgelbygger Johan Lorenz den Ældre ansvaret for kirkens orgel. Det nuværende er fra 1661, men facaden er original. Lige nu er der dog igangsat et stort projekt, der skal føre kirkens orgel tilbage til sit oprindelige virke og udseende. Det er gratis at besøge Trefoldighedskirken.

3 Bastionen Konungen

Kristianstads fæstningsanlæg havde 10 bastioner. Af dem er der kun én tilbage: Bastion Konungen, der med tilhørende kanoner er delvist genopbygget og ligger i den gamle bydels nordøstlige hjørne få hundrede meter fra Nørreport.

Bastionen er forholdsvis hurtig overset, men du kan se en ganske lille udstilling bestående af plancher, der fortæller om by, bastion, fæstning og livet i Kristianstad i gamle dage. Informationen er på både svensk og engelsk.

På besøg ved Bastion Konugen

4 Regionmuseet

Få meter øst for Stora Torg ligger staldene, der var det eneste, som blev færdig af Christian 4.s slot. Her er der i dag indrettet et glimrende museum, der tilmed er gratis at besøge. Regionmuseet omhandler den lokale historie, men har også skiftende udstillinger og arrangementer.

På 1. etage er der en god udstilling om Skånes historie inddelt i tidsperioder. Det er kort og præcist fortalt og giver et fint overblik over regionens udvikling. Også på 1. etage har man i en særskilt udstilling gjort en del ud af at fortælle om Kristianstads historie. Selvom der er en “brugsanvisning” ved indgangen, så fandt jeg aldrig den røde tråd.

Pudsigt nok er der også lidt info om Skånes filmhistorie selvom regionen har sit helt eget filmmuseum – det eneste i Sverige.

5 Tivoliparken

Tivoliparken ligger mellem den gamle bydel og Helge Å lige syd for stationen. Det er Kristianstads grønne oase – et rekreativt område, der siges at være påbegyndt af kommandanten L.A. Cedergren og videreført af kollegaen J.H. Romann. Tivoliparken, der bl.a. består af søer, åbne plæner og skyggefulde træer, har flere aktiviteter.

F.eks. helsehaven, børnenes have, en friluftsscene og byens fine teater, som er opført i 1906 og tegnet af bysbarnet Alex Anderberg. Bemærk også det flotte træhus Fornstugan, der er fra 1886 og sandsynligvis en af Sveriges ældste museumsbygninger. Der er nu cafe og selskabslokale i det fredede hus. Især i sommerperioden afholdes flere arrangementer i Tivoliparken.

Naturum Vattenriket har en fin udstilling og gode aktiviteter for børn

6 Naturum Vattenriket

Lige vest for den gamle bydel og Tivoliparken kan du gå over Helge Å ad broen, der bringer dig til Naturum Vattenriket. Et vådområde, der er kendt som et godt sted for fuglespottere.

Det er imponerende, at man ikke skal længere væk fra centrum for at opleve smuk natur og en mangfoldighed af fugle. Vattenriket er på UNESCOs verdensarvliste og et af blot fem steder i Europa, der har fået en Star Wetland Center Award.

Egentlig består naturreservatet af over 20 forskellige områder og besøgssteder i omegnen af Kristianstad. Vattenrikets besøgscenter 10 minutters gang fra centrum er blot hovedkvarteret, hvor du kan lære mere om, hvad du kan opleve.

Der er en fin udstilling og flere aktiviteter for børn. Med udgangspunkt i besøgscentret er der mange gode vandreruter i den flotte natur. Du kan læse mere om Vattenriket her.

7 Åhus

Knap 20 km sydøst for Kristianstad ligger byen Åhus, hvis historie kan spores tilbage til middelalderen. Der er dog kun få bygninger tilbage fra dengang – bl.a. borgruinen ved indsejlingen til Helge Å, som menes opført af Knud den Store i det 11. århundrede. Til gengæld har Åhus en charmerende bymidte med bl.a. bindingsværkshuse og klassiske svenske træhuse.

Åhus er det man kan kalde en sommerby. Med en hyggelig marina, populær campingplads og fremragende strand, er der alle muligheder for en dejlig ferie ved kysten.

Indbyggertallet bliver mangedoblet i sommerperioden, hvor byen er vært ved Åhus Beach, der er en fodbold- og håndboldturnering på stranden kombineret med festivalaktiviteter. Læs mere i indlægget Oplevelser i Åhus med tips til din rejse.

Charmerende gade i Åhus

8 The Absolut Home Experience

Åhus har tidligere været kendt for ål og cigarproduktion, men i dag handler det udelukkende om vodka. Den verdensberømte Absolut Vodka kommer fra Åhus, hvor den stadig bliver fremstillet på produktionsanlægget på havnen.

I den flotte Absolut Villa ved fabrikken kan du tage med på en rundtur, hvor du i husets forskellige rum lærer om Absoluts grundlægger L.O. Schmidt, historien om overgangen fra brændevin til vodka og selve produktionen med et ganske kort besøg på fabrikken. Du får selvfølgelig også lov at smage vodkaen og der afsluttes med, at du laver din egen cocktail.

Du kan læse mere om mit besøg på stedet i indlægget The Absolut Home Experience – en dag i vodkaens verden.

9 Slotte og landskaber

Kristianstad er omringet af smuk natur og historiske bygninger. Især området nordøst for byen omkring Råbellövssjön, Oppmannasjön og Ivösjön har imponerende landskaber, hvor Kjugehull med sine klipper og kuperede terræn er noget særligt. Området her tiltrækker både vandrere og klatrere.

Et par kilometer mod nord kan du lægge vejen forbi Bäckaskogg Slott, der i 1200-tallet blev opført som kloster, men senere overgik til det svenske kongehus og nu fungerer som bl.a. hotel og restaurant.

På den anden side af Oppmannasjön ligger Karsholm Slot, der er i privateje. Herfra er der ikke langt til Råbellövssjön, som du kan cykle rundt om ad en god markeret rute.

Det var lidt om de vigtigste og mest populære oplevelser i Kristianstad. Har du fået lyst til selv at besøge byen, så kan du finde praktisk information under billedet.

Så er der cocktail – The Absolut Home Experience i Åhus

Rejsetips og information til dit besøg i Kristianstad

Transport

Den nemmeste og billigste måde at komme til Kristianstad er med Øresundstoget. Fra København tager det blot en time og 45 minutter og koster ca. 260 SKR. Der er afgang ca. 1 gang i timen.

Du kan købe billetter online, men også i automaterne på stationerne. Det er nemt, og jeg har aldrig været ude for ikke at få en siddeplads. Det et muligt at medbringe bagage (også kufferter) i Øresundstoget.

Du kan selvfølgelig også køre til Kristianstad. Der er ca. 140 km til byen fra københavn via Øresundsbroen og E22. Et du i elbil, så er det en god idé at tjekke hvor du kan lade – både undervejs og i Kristianstad.

Overnatning

På trods af byens forholdsvis beskedne størrelse, så har Kristianstad et pænt udvalg af hoteller. Prisniveauet er rimeligt og ligger lidt under det danske.

I centrum kan du bo på Stadshotellet og First Hotel Christian lV, der begge ligger i nogle af byens historiske bygninger. Det er større hoteller med mulighed for at tilkøbe morgenmad, hvis det ikke er inkluderet.

Udenfor byen finder du typisk mindre overnatningssteder i form af Bed & Breakfast, men du kan også bo naturskønt på Bäckaskog Slott eller have base i Åhus. Her har du mulighed for at bo beach front på f.eks. Åhus Seaside. Husk som altid at tjekke om du kan parkere, hvis du kommer i bil.

Se det fulde udvalg af overnatningssteder på f.eks booking.com, der som regel har de laveste priser. Du kan også se efter pakketilbud hos Risskov Bilferie.

Mad og drikke

Kristianstad har flere glimrende restauranter. Først og fremmest spiser man godt på Borgmesterkælderen. Her kan du få store bøffer, men også det stedet selv kalder mellemretter, der dog var store nok til at gøre mig mæt. Retterne her er primært med inspiration fra middelhavskøkkenet.

Et andet godt sted er Smaca på Lilla Torg, hvor du med fordel kan komme forbi til frokost. Her laver man kun én ret, som er billig og lækker. Smaca er faktisk det eneste gode spisested i Kristianstad, der også har åbent til frokost. Om aftenen er menukortet udvidet, og her serverer restauranten svensk mad med et twist.

Også på Kippers laver man rigtig god mad. Restauranten i den gamle bydel er kendt for sin tapas, der er koncentreret om det spanske køkken, men med afstikkere til det klassisk svenske. Du kan også få á la carte hovedretter, der er svensk/europæisk inspirerede.

Kippers ligger delvist i en pragtfuld kælder, men har også en indergård, der er et skønt sted når vejret er til det.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Sverige inden du tager afsted – den finder du her.

Kort over Kristiansted

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her