De unge mennesker smiler, og vi føler os straks velkomne på den hyggelige restaurant, der er overraskende uformel. Selvom man er verdensberømt tv-kok, så kan man åbenbart godt eje en restaurant, der på en gang er helt nede på jorden, og har rimelige priser. Og maden? Ganske enkelt fremragende.
Fifteen & Jamie Oliver
Fifteen i London er min baby, har den berømte tv-kok, Jamie Oliver, flere gange sagt om sin restaurant, der hjælper unge til at få en uddannelse. Den energiske kok gik i 2002 i luften med et nyt tv-program, Jamie’s Kitchen, hvor han havde som mål at give 15 socialt udsatte unge en uddannelse.
Det viste sig at være en stor succes, programmet blev gentaget og senere udvidet med åbningen af restaurant Fifteen, hvor man stadig uddanner unge mennesker. Flere end 350 elever har gennemført uddannelsen, og 80% af dem arbejder stadig i branchen, enten som kokke eller som restaurantejere.
God og spændende mad
Vi har svært ved at vælge fra det indbydende menukort. Det er stort og alsidigt, og selv om flere af retterne lyder fremmedartede, så vil der helst sikkert være retter for alle. Portionerne er i tapasstørrelse, og skal man være mæt, så er det nødvendig at bestille mere end en ret. Men det betyder bare, at man så kan smage flere forskellige ting.
Vi starter med asparges, æg og trøfler, der bestemt kalder på mere. Den røgede svinepølse med hvidkål og syltede sennepsfrø lyder speciel, men hvilken smag!
På Fifteen slagter man selv sit kød, her er der ikke noget, der hedder færdigkøbte udskæringer. Hele grise og kalve bæres ind i køkkenet, hvor man laver alt fra bunden, bla. den fremragende pølse som jeg netop har spist.
Betjeningen er yderst venlig og opmærksom. Vi møder kun smil, og vi føler os godt tilpas på Fifteen, der er i to etager. Her er plads til mange mennesker, men i sær i underetagen er stemningen intim. Der er frit udsyn til køkkenet, hvilket ofte er et godt tegn. Det signalerer, at restauranten ikke har noget at skjule, og alt virker da også til at være i skønneste orden.
Man kunne nemt tro, at klientellet på Jamie Olivers restauranter var fra det bedre borgerskab, men det er bestemt ikke vores indtryk. Alle slags mennesker synes at besøge Fifteen, og dress coden er uformel og afslappet.
Vi er ikke færdige med at spise. Vi sætter tænderne i en skøn laks med syltede tomater og rødbeder. Igen lækkert, omend laksen måske har fået en tand for meget.
Noget af det første, der bliver sat på bordet, er det gode brød. Tre forskellige slags, bla. et lækkert rosmarinbrød. Der er to forskellige slags smør, almindelig saltet og kyllingesmør, der er aromatisk, anderledes og spændende.
Vi får også kyndig vejledning omkring vores valg af vin. Da vi er flere, er det oplagt, at prøve lidt forskelligt. Der bliver sat en Soave fra Italien på bordet. Lidt tør og ikke helt så smagfuld som den sprøde østriger, der bliver de flestes favorit. Der er mere krydderi og modspil i den lækre Grüner Veltliner fra 2011.
Fifteen er er behageligt bekendtskab. Tro ikke, at det er ultragourmet eller for de få udvalgte. Fifteen er imødekommende og et godt valg til et kvalitetsmåltid i London, hvis du ellers kan finde restauranten. Fifteen ligger nemlig et godt stykke vej fra centrum i en lille ydmyg sidegade, men det er bestemt hele turen værd.
Praktisk information til dit besøg på Restaurant Fifteen
Bemærk: Fifteen er lukket. Fifteen ligger i den nordlige del af London på adressen 15 Westland Place, London N1 7 LP.
Vi tog undergrundsbanen dertil. Nærmeste station er Old Street, herfra går man mod nord ad City Road. Efter et par hundrede meter vil man i en lille gade se Fifteen på højre hånd. Bordbestilling anbefales om aftenen.
Overnatning
Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Storbritannien inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.