Der er mange gode gratis oplevelser i Prag. Prisniveauet i Tjekkiets hovedstad er i forvejen lavt, men du kan få en endnu billigere rejse ved at læse indlægget herunder.
Bare det at gå rundt i Prags gamle bydel er en oplevelse. Her finder du et netværk af hyggelige gader, som er flankeret af historiske bygninger. Det er helt gratis, men der er flere andre ting du kan se og gøre uden at tage penge op af lommen.
Læs om alle de gratis oplevelser i Prag her – du kan finde dem alle på kortet nederst på siden.
Til planlægningen af din rejse kan du læse mere i min Prag guide og i disse indlæg:
• Hvor skal du bo i Prag – de mest populære bydele og områder
• Hotel i Prag – de bedste overnatningssteder lige nu
1 Tyn-kirken
Tyn-kirken ligger på hovedtorvet i Prags gamle bydel (Staré Město). Der har ligget kirke på stedet siden midten af 1200-tallet, men den nuværende i gotisk stil er fra det 14. århundrede. Som mange andre ældre bygninger er også Tyn-kirken ændret og renoveret med tiden.
Mens kirken udvendig som nævnt er gotisk, så vil du indenfor primært se barokstil. For danskere vil det også være af interesse, at det er i Tyn-Kirken Tycho Brahe ligger begravet. Den danske astronom flyttede til Prag i 1597, hvor han døde fire år senere.
Tyn-kirken ligger centralt i den gamle bydel på torvet. Den er nem at få øje på med de to tårne og imponerende spir. Selvom det er gratis at besøge kirken, så modtager man gerne donationer.
2 Det Astronomiske Ur
En af Staré Městos mere ejendommelige seværdigheder er det astronomiske ur på byens gamle rådhus. Det er fra 1410 og et af de ældste astronomiske ure i verden. Det er ikke så meget urets alder, der gør det interessant for turisterne, men det lille “show”, hver gang klokken slår hel.
Når det ringer samler det en kæmpe menneskemængde foran uret. Efter klokkespillet kan du høre lyden af en trompet, hvor små figurer i urværket, der primært forestiller helgener, rykker rundt og på den måde markerer en ny times begyndelse.
3 Gratis museer
Flere af Prags museer har gratis entré på udvalgte tidspunkter. Et af de steder, der næsten altid har gratis udstillinger er Gallerie Rudolfinum, der bor i samme pragtfulde bygning som det tjekkiske symfoniorkester. I galleriet kan du primært se nutidskunst af både lokale og internationale kunstnere.
På museerne under Nationalmuseet kan du ofte komme gratis ind på helligdage, men forvent lange køer. På Museet for Musik er der fri entré første torsdag i måneden, og det samme gælder på Prags Bymuseum.
Wallenstein Palace er måske ikke så meget et museum, men der er nok af kunst og smukke genstande at kigge på i den bygning, der i dag huser det tjekkiske parlament. Hver lørdag fra april til oktober er der gratis rundvisning. Husk også at gå en tur i den fine have.
4 Prags markeder
Selvfølgelig koster det penge at shoppe på Prags markeder, men det er helt gratis at indsnuse den gode atmosfære og se nærmere på de mange varer. Som en bonus kan du nogle steder lade dig underholde af musikere og artister.
Det gælder f.eks. på Naplavka-markedet, der er et af Prags største. Her tilbyder man bl.a. brød, frugt, grøntsager og lokale specialiteter. Markedet finder sted hver lørdag (lukker kl. 14) og ligger langs floden ca. 20-25 minutters gang syd for den gamle bydel.
Prags ældste marked siges at være Havel Market (Havelska Market), der kan dateres til 1200-tallet. I dag er det primært et turistmarked, der ligger i den gamle bydel og er nemt at besøge. Byen har også flere loppemarkeder, hvor det mest kendte er Holešovice Marked indrettet i et gammelt slagterhus. Her er der dog også madmarked og spisesteder.
5 Karlsbroen
Karlsbroen står som et slags vartegn i Prag og er samtidig byens ældste bro. Den stod færdig omkring år 1400, hvor den erstattede Judithbroen, der var blevet ødelagt af is. Siden 2. verdenskrig har Karlsbroen kun været for gående, heldigvis, for det er svært at forestille sig, at her også skulle være plads til cykler, knallerter og biler.
I en evig strøm passerer tusinder af turister hver dag broen for at lade sig underholde af musikere, gøglere og tegnere. Og så er der alle sælgerne, der prøver at komme af med deres mere eller mindre ubrugelige turisttingeltangel.
Karlsbroen har på begge sider en række statuer, der primært forestiller gamle helgener. Det er ikke de originale statuer man kan se – de befinder sig på Nationalmuseet.
6 Gratis byrundture
Også i Prag finder du gratis byrundture. De er baseret på drikkepenge til guiden som du selvfølgelig skal give. Helt gratis er de således ikke, men det er dig, der bestemmer, hvor meget du vil give.
Der er en lang række udbydere, som har forskellige ture på programmet. Det kan f.eks. være rundt i den gamle bydel eller omkring det kongelige slot, men de kan også have 2. verdenskrig som tema. Du kan klikke ind på f.eks. freewalkingtour.com og praguefreetours.com for at se mulighederne og om turene kræver tilmelding.
7 Området ved Prags Kongelige Slot
Det store område ved Prags kongelige slot er gratis at besøge, mens der er entré til seværdigheder som St. Vitus Katedralen, St. George Basilikaen og det gamle kongelige palads.
Selvom du må nøjes med at se de mange fine bygninger udefra, så kan området alligevel anbefales. Det er gratis at besøge slotshaven og den historiske gade Golden Lane, men du kan også se vagtskiftet kl. 12 og selvfølgelig nyde den flotte udsigt over floden og den gamle bydel.
Prags kongelige slot blev grundlagt helt tilbage i år 870, men er med årene omdannet og udvidet betragteligt. Det var hjem de bøhmiske konger og hertuger, men har i nyere tid også været den tjekkiske præsidents bolig. Du kan læse meget i indlægget Prags Kongelige Slot.
8 St. Nikolai Kirken
Lige bortset fra St. Vitus Katedralen, så er Prags kirker gratis at besøge. Det gælder også St. Nikolai Kirken på torvet i den gamle bydel. Den kan dateres til 1273, hvor kirken ifølge historikere havde et gotisk udtryk. i 1730’erne blev kirken ombygget til sin nuværende form i barokstil.
Oprindelig var det en sognekirke, men St. Nikolai blev senere religiøst centrum for hussitterne, der fulgte reformatoren Jan Hus. Han gjorde allerede i 1400-tallet oprør mod den katolske kirkes magt og grundlagde sin egen kristne retning. Statuen på torvet forestiller i øvrigt Jan Hus, der blev brændt på bålet i 1415.
St. Nikolai er stadig hussitternes kirke. Indenfor er den i tydelig barokstil, men ikke helt så prangende som man ellers ser kirker fra den tid. Alterområdet er dog pragtfuldt, men husk også at kigge op – St. Nikolai har de fineste loftudsmykninger.
9 Gratis musik
Der er flere måder du kan høre gratis musik i Prag. Mange steder er der gademusikanter, der sagtens kan være et band, som forstår at bidrage til stemningen. Hører du god musik, mens du går rundt i gaderne, så er det oplagt at finde en bar eller restaurant tæt på, hvor du kan snuppe en pivo.
Mere organiseret er koncerterne i Wallenstein Garden, der finder sted torsdag og lørdag i sommermånederne. Du kan bl.a. høre jazz og klassisk musik, som typisk begynder kl 17.30. Du kan også klikke ind på prague.eu for at finde events med gratis adgang.
Nyttige links til din rejse til Prag
Transport
Fra både Billund og København kan du flyve direkte til Prag. Søg og sammenlign flybilletter her.
Fra lufthavnen til dit hotel kan du tage en taxi eller hjemmefra booke en privat transfer, hvor chaufføren venter på dig – også hvis dit fly skulle være forsinket.
Læs meget mere om transport generelt i min Prag Guide.
Overnatning
Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.
I indlægget Hotel i Prag – de bedste steder at bo, kan du se mine forslag til de bedste overnatningssteder i byen.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tjekkiet inden du tager afsted – den finder du her.