Hjem Spanien Besøg i Barcelonas Katedral

Besøg i Barcelonas Katedral

+ praktisk information til dit besøg i Barcelonas Katedral nederst på siden

Barcelonas katedral er bestemt et besøg værd. Den blev grundlagt i 1298 og hedder officielt Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia opkaldt efter pigen Eulalia, der er byens skytsengel. Læs mere om katedralen og hvad du kan opleve her.

Historien om Barcelonas katedral

Hvor Barcelonas katedral ligger i dag stod allerede i det 4. århundrede en mindre bygning, der blev brugt til dåb. Den blev ombygget og efterfulgt af en basilika, en kirke og senere et hjem for biskoppen. I 1046 opførte grev Berenguer l sammen med biskoppen en kirke på stedet, og det er på resterne af den, Barcelonas nuværende katedral ligger.

Selvom katedralen blev grundlagt i 1298, så stod den først færdig i 1420, mens korsgangene blev tilføjet i 1448. Den bombastiske nygotiske facade med de to tårne er dog af nyere dato. Det var politikeren og industrimanden Manuel Girona, der påtog sig opgaven at færdiggøre den facade, der var tiltænkt katedralen i de oprindelige tegninger fra 1400-tallet.

Girona nåede dog ikke at se arbejdet færdiggjort. Hans børn overtog opgaven, og i 1913 blev den nye facade indviet. Barcelonas katedral er 90 meter lang og 40 meter bred. Den er som nævnt dedikeret til byens skytsengel Santa Eulalia.

Historien fortæller, at pigen Eulalia protesterede mod romernes undertrykkelse af de kristne. Hun satte sig op mod den magtfulde guvernør Dacian, der piskede hende offentligt. Da Eulalia nægtede at ændre hendes syn på undertrykkelsen, blev hun bundet til et x-formet kors og tortureret til døde.

Barcelonas katedral og indgangen til koret

Besøg i Barcelona Katedral

Barcelonas katedral er imponerende og har et hav af store og små detaljer. Først og fremmest skal du bemærke det næsten lukkede kor med pragtfulde træbåse/sæder fra det 14. og 15. århundrede. Der er også våbenskjold og en flot prædikestol, der blev påbegyndt i 1394. Indgangen til koret foregår gennem en smukt udskåret marmorvæg fra 1500-tallet.

På den anden side af koret fra hovedindgangen står du nu foran alteret, der er hævet en smule. Det giver et fint kig til krypten nedenunder. Her kan du se det flot udsmykkede kapel for Santa Eulalia, hvortil der ikke er adgang.

Barcelonas katedral har også en lang række mindre kapeller i siderne. De er alle smukt dekorerede med billeder og kristne symboler. Et af de vigtigste kapeller er dedikeret til Slaget ved Levanto i 1571, hvor en fælles flåde af skibe fra kristne lande og bystater i Middelhavet førte krig mod de ottomanske muslimer.

Over kapellet hænger et krucifiks, der siges at have været holdt af den spanske kong Filip 2.’s halvbror John (Juan) af Østrig under søslaget. Kapellet er i dag gravsted for Olegarius Bonestruga, der var biskop i Barcelona i 1100-tallet og udnævnt som helgen i den katolske kirke.

Krypten – kapellet for Santa Eulalia

Barcelonas katedral består også af et kloster med en gård i midten. Her lever 13 hvide gæs – tallet er ikke tilfældigt, men henviser til den alder pigen Eulalia havde, da hun blev tortureret til døde.

Langs en af klostrets korsgange ligger et lille museum med en række effekter tilhørende eller med tilknytning til katedralen. Der er også flere ældre malerier med Bartolome Bermejos maleri pieta fra 1490 som det mest kendte.

Som i andre lignende kirker skal du også i Barcelonas katedral bemærke de flotte glasmosaikker. De ældste er fra begyndelsen af 1300-tallet og de nyeste fra slutningen af det 20. århundrede. Mosaikkerne forestiller typisk våbenskjold eller vigtige begivenheder i Jesus liv. Katedralens organ kan dateres til 1537, men blev påbegyndt renoveret i 1984.

En af de nyere oplevelser i Barcelonas katedral er en tur op på taget. Der er kun ganske lidt plads og med tanke på den altid lange kø til elevatoren, så er det i mine øjne en oplevelse, du godt kan springe over.

Har du fået lyst til selv at besøge Barcelonas katedral, så kan du finde praktisk information under billedet.
Udsigt fra taget af katedralen

Praktisk information til dit besøg i Barcelonas katedral

Katedralen ligger i Barcelonas gamle bydel (Det Gotiske Kvarter) på den store plads Placita de la Seu. Det er et centralt sted i byen, som du med stor sandsynlighed kommer forbi på din tur til Barcelona.

Katedralen har åbent for besøgende fra kl. 9.30 til 18.30 på hverdage og til 17.15 på lørdage. Søndag og på religiøse helligdage er der åbent fra kl. 14.00 til 17.00.

Du kan købe billetter på hjemmesiden, hvis du vil springe køen over.

Overnatning

Book hotel og lejlighed på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og som regel de billigste priser.

I min Barcelona Guide kan du se, hvilke hoteller jeg anbefaler i byen. Du skal dog se nærmere på det anmelderroste Hotel Jazz, der ligger perfekt og som ofte kan bookes til en god pris.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Spanien inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Barcelona

Billeder fra Barcelona Katedral

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her