Hjem Europa Genforeningsfest i Berlin

Genforeningsfest i Berlin

På 25 års dagen for den tyske genforening er der fest i Berlin

Øllet flyder, slagermusikken spiller og pølserne bliver serveret i rekordfart. Det er sådan jeg forestiller mig Tyskland i festhumør.

Ved jubilæumsdagen for den tyske genforening bliver jeg ikke skuffet. Her 200 meter fra Brandenburger Tor, hvor jeg sidder nu, er stemningen glad og løssluppen. Præcis som i 1989 da øst mødte vest og Tyskland atter blev forenet.

Det er jubilæumsdagen for den tyske genforening. I området omkring den gamle byport og langt ned ad Straße des 17. juni er der proppet med boder. De fleste sælger øl og pølser, og hele weekenden er der underholdning på den store scene ved byporten.

Nogle sover sikkert stadig branderten ud fra lørdagens fest, men dagens program starter tidligt – her ved middagstid er de første gæster allerede dukket op.

Selvom Berlinmuren faldt i 1989, så blev Øst- og Vesttyskland først officielt genforenet den 3. oktober 1990. I dag er det således præcis 25 år siden den historiske begivenhed fandt sted.

Der er masser af underholdning og mulighed for øl og pølser ved Brandenburger Tor

Fra Brandenburger Tor til Alexanderplatz

Det er oplagt bare at blive siddende ved Brandenburger Tor for at nyde stemningen, pølserne og de kolde øl. Men der festes også andre steder i byen. F.eks. på Alexanderplatz som vi er på vej til nu.

Først går vi forbi Brandenburger Tor, der er blevet symbolet på genforeningen. Måske fordi det var her den amerikanske præsident Ronald Reagan i 1986 holdt talen, hvor han sagde de berømte ord: “Mr. Gorbatjov, tear down this wall”.

Vi går ad Unter den Linden, og undervejs giver vi os tid til stoppe op ved nogle af de seværdigheder, der knytter sig til 2. verdenskrig og den efterfølgende kolde krig. F.eks. Micha Ulmans Tomme Bibliotek – et mindesmærke for den nazistiske bogafbrænding i 1933, der kan ses gennem en glasplade i jorden.

Overfor ligger Neue Wache. Den næsten tomme bygning kalder på tanker. Med de bare vægge og den ensomme statue i midten er der heller ikke så meget andet at tage stilling til. Og mon ikke det lige præcis er det, der er meningen med Neue Wache.

Det gamle vagthus opført af Frederick William 3. af Preussen står i dag som et mindesmærke for ofrene for krig og diktatur.

Det Tomme Bibliotek kan ses gennem en glasplade i jorden

Selve bygningen står i stor kontrast til indholdet. Den neoklassiske arkitektur har romerske træk med søjler og en kunstfærdig front. Indenfor vil de fleste nok blive overraskede over enkeltheden og de rå bare vægge. Det bliver jeg i hvert fald.

Statuen, der sidder ensomt midt i det store rum hedder Mor med hendes døde søn. Den nuværende statue er en forstørret version af Käthe Kollwitz’ skulptur, og det var Helmuth Kohl, der efter genforeningen foreslog at beholde Neue Wache, som i DDR-tiden fungerede som mindesmærke for fascismens ofre.

Bag katedralen ser vi det gode DDR Museum, der giver et sjovt indblik i livet som borger i Østtyskland. Det er tankevækkende, at det kun er 25 år siden millioner af mennesker levede med massiv overvågning og frygt for at blive angivet til myndighederne.

Af samme grund er det bemærkelsesværdigt, at Ludwig Engelhardts statuer af to af kommunismens mest markante personer, Karl Marx og Friedrich Engels, ikke er blevet revet ned. Statuerne står lige overfor DDR museet i en lille park ud til Spree-floden.

Neue Wache – tid til at tænke

Alexanderplatz

Festen vil ikke slippe os. På Alexanderplatz er der liv og glade dage med alverdens boder, hvor både lokale og turister flokkes om de mange tilbud. Vi ser strikkede huer, farvestrålende slikpinde og de karakteristiske kringler, der synes at være ligeså populære som curry wurst.

Vi sætter os i en biergarten for at følge med i begivenhederne. Fra vores plads bagerst på Alexanderplatz kan vi også se verdensuret og selvfølgelig det store Fernsehturm, fjernsynstårnet, der opført af østtyskerne under den kolde krig var tænkt som et magtsymbol.

Turen ned ad Unter den Linden har sat tankerne i gang. Der er virkelig noget at fejre i dag. Men selvom Tyskland er blevet genforenet og et nyt kapitel er begyndt, så er noget alligevel ved det gamle. Heldigvis – for hvad ville Tyskland være uden øl og pølser?

Har du fået lyst til selv at besøge Berlin, så kan du finde praktisk information under billedet.
Så er der fest

Nyttige links til din rejse til Berlin

Transport

Kør selv eller find busbilletter til Berlin med f.eks. Flixbus. Fra København kan du også flyve. Søg og sammenlign flybilletter her.

I min Berlin Guide kan du læse meget mere om transport generelt.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie eller Hotelspecials.dk.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyskland inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Berlin

Billeder fra genforeningsfesten

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her