Hjem Europa Engelsk adel på Woburn Abbey

Engelsk adel på Woburn Abbey

+ praktisk information til dit besøg på Woburn Abbey nederst på siden

woburn abbey

Hvis bare vægge kunne tale. Den entusiastiske guide, der viser os rundt på det pragtfulde landsted, hvor hertugen af Bedford stadig residerer, er fuld af historier fra dengang huset var fyldt med engelsk adel, tjenestefolk og skæve eksistenser. En tid med intriger, forbudt kærlighed og snakken i krogene.

Det er ikke Downton Abbey jeg befinder mig på, men Woburn Abbey. Henrik VIII gav det gamle cistercianske kloster til en mand ved navn John Russel, der således blev den første Jarl af Bedford.

“Vi er lige nu i gang med en langsigtet restaureringsplan”, forklarer Jonathan Irby, general manager på Woburn Abbey. Det gamle landsted er nemlig stadig i privat eje, og da det er dyrt at holde kulturarv af denne størrelse kørende økonomisk, er det nødvendigt til at lave renoveringer og ombygninger i etaper.

Selvom den nuværende hertug ikke ser ud til at lide nød, var man i sin tid tvunget til at tænke nyt for at skaffe penge til det store restaureringsarbejde.

Konstant bliver der arrangeret forskellige arrangementer på det 1200 hektar store område – f.eks. blomsterfestival, teater og udstillinger. Woburn Abbey har desuden en golfbane og et lille hotel, men det helt store trækplaster er safariparken, der ligger lige ved siden af.

woburn abbey
På vej ind i de flotte bygninger

Russell-familien fik sidenhen titlen hertug – en titel der går i arv til ældste søn, og i dag bor den 15. hertug af Bedford stadig på Woburn Abbey. Det var den 13. hertug, der besluttede at beholde stedet, fortæller Jonathan.

Det er faktisk lidt af et særsyn i England, hvor den slags kulturarv som regel bliver overgivet til myndighederne, der så får ansvaret for den dyre vedligeholdelse. For at skaffe penge valgte man at åbne Woburn Abbey for offentligheden, der for første gang slog dørene op i 1955.

Jonathan Irby har arrangeret en guidet rundtur i den pragtfulde tre etagers hovedbygning, der indeholder et væld af malerier, møbler, lamper og andre effekter fra en svunden tid.

Ved indgangen viser han os, hvordan man er i gang med restaureringsarbejdet. Selvom Woburn Abbey blev bygget af porøst materiale, der kun holder 30 år, så er man forpligtet til at benytte samme stenart til restaureringen, vel vidende, at man om 30 år skal starte forfra igen.

Den nordlige gård

En tur tilbage i historien

Indenfor i hovedbygningen ventede vores guide – en ældre dame, der tilsyneladende lever og ånder for stedets historie. Hun tager os med rundt til de mange pragtfulde værelser – bl.a. Dronning Victorias soveværelse, det kinesiske værelse og værelset tilegnet Den Flyvende Hertuginde.

Den såkaldte Flying Duchess var den 11. hertuginde, Mary Russells, kælenavn. Hun var meget interesseret i luftfart og foretog selv vovefulde flyvninger. Desværre forsvandt hun sporløst på en flyvetur over Nordsøen, og man har aldrig fundet hendes lig.

Kunstinteresserede vil heller ikke føle sig snydt på Woburn Abbey. Her hænger adskillige malerier af bl.a. Gainsborough og Van Dyck, og man har for nylig, ved eksperters hjælp, fundet ud af, at man har haft en ægte Rembrandt hængende.

Det har man stadig, men nu er det flyttet ned i den sikrede kælder, forklarer vores guide med et glimt i øjet. Hernede befinder sig også guld, sølvtøj og flotte intakte porcelænsstel.

The Duchess Tea Room

The Duchess Tea Room

Mange spændende personer har haft sin gang på Woburn Abbey – de mest prominente er Dronning Victoria og Prins Albert, Elizabeth I og Charles I. Men også Anna Maria, den 7. hertuginde af Bedford er værd at bemærke. Hun siges at have introduceret begrebet afternoon tea – i hvert fald i England.

I begyndelsen var det kun overklassen, der havde råd til te, men med årene blev det også tilgængeligt for den almindelige borger.

Mellem hovedbygningen og det lille galleri har man i dag opført “The Duchess Tea Room”, hvor vi efter rundvisningen blev bespist med traditionelle sandwiches og selvfølgelig den engelske klassiker scones med creme og syltetøj. Her sad vi og kunne selv føle os som en del af adelen.

woburn abbey
Det kinesiske hus i den flotte have

Have og dyrepark

Udover hovedbygningen, der selvfølgelig er Woburn Abbeys helt store attraktion, så består området også af den nordlige og sydlige gård, ved førstnævnte ligger et lille galleri. Turen rundt i den smukke velholdte have er dejlig – det er her man holder udstillinger og blomsterfestivals.

Desuden ligger her en fiskedam med et kinesisk hus, som man har vundet flere priser for. Bygninger og have er omkranset af en kæmpe dyrepark med bl.a. ni forskellige hjortearter, som man ikke kan undgå at få et glimt af på turen op til selve landstedet.

Fyldt med oplevelser og ikke mindst scones fik vi sagt farvel til Jonathan Irby, der hastede videre for at holde styr på den kommende blomsterfestival. “Skriv nu noget pænt om os”, afsluttede vores guide. Kan man andet? Woburn Abbey er et dejligt sted fuld af historie og fortællinger om spændende begivenheder, der blot venter på at blive fortalt.

Har du fået lyst til selv at besøge Woburn Abbey, så kan du finde praktisk information under billedet.
En del af haven ved Woburn Abbey

Praktisk information til dit besøg på Woburn Abbey

Flyver du fra Danmark til England, så er nærmeste lufthavn Luton Airport. Alternativt kan du benytte en anden af Londons lufthavne. Søg og sammenlign flybilletter her.

Det er nemmest at opleve Woburn Abbey  med egen bil – fra London og Cambridge er der max. 1 times kørsel. Nærmeste togstation fra Woburn Abbey er Flitwick – herfra er der ingen offentlig transport.

Åbningstider, entrépriser, aktiviteter og meget andet kan du læse om på Woburn Abbeys hjemmeside.

Overnatning

Du kan booke overnatning i nærheden i form af hotel eller lejlighed på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Se nærmere på det lækre The Woburn, der får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Storbritannien inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her