Hjem Europa Cambridge og Lavenham – det bedste af England

Cambridge og Lavenham – det bedste af England

0

Gaderne summer af liv. De mange mennesker suser i alle retninger, og man kan tydeligt mærke ungdommens livsglæde og gå-på-mod. Uanset hvor jeg kigger hen, så bliver mit blik fanget af en af byens pragtfulde bygninger. Kollegier, kirker og kapeller, der alle er en fryd for øjet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg befinder mig i den berømte universitetsby, Cambridge, hvor hundrede år gamle traditioner mødes med moderne forskning og videnskab. Tørt og trist? Slet ikke, de unge studerende sørger for en løssluppen stemning, og på hvert gadehjørne ligger hyggelige caféer og pubber. Men Cambridge er blot et af højdepunkterne på min rejse i det sommerlune England, der også byder på ægte engelsk countryside og små idylliske landsbyer med pragtfulde gamle bindingsværkshuse.

Besøg på Emmanuel Kolegiet og en tur rundt i byen

“En times byrundtur i Cambridge er ikke meget”, proklamerer vores guide, David. Måske er det derfor, at han i raskt tempo fører an på vores spændende tur i den gamle universitetsby. Og jo, han har ganske ret. Selvom han overskrider tiden ganske betragteligt, så har vi slet ikke set det hele. Langt fra.

Ikke uden humor fortæller han om kolegierne, kapellerne, milepælene og de små listige pubs. Alle steder med hver deres spændende historie, som han synes at kunne udenad. Universitetet er Englands næstældste, grundlagt i 1209, da studerende fra Oxford Universitet tog hertil efter voldsomme kampe med de lokale.

David tager os med til Emmanuel Kollegiet, der er fra det 16. århundrede. De fleste kolegier er bygget op på samme måde rundt om en eller flere gårde. Første gård har altid en græsplæne, og den er det aldeles forbudt at betræde, fortæller David. Rundt om ligger sovesalen, kapellet og spisesalen, der ligner noget fra en Harry Potter-film.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATidligere tiders regler er blevet lempet med årene, eleverne bærer ikke længere uniform, og behøver ikke at møde op til spisetid. Vi tager forbi byens ældste kirke, St. Benet’s Church, der kan dateres til år 1025, og den listige pub, The Eagles, der er genstand for skrøner og spændende historier fra gamle dage.

Vi stopper ved Cambridges største seværdighed, Kings College Chapel, der troner majestætisk midt i byen. Det er en imponerende bygning, der er opført i gotisk stil og færdiggjort af Henrik VIII i 1516. Forskellige steder i byen er der opsat små skilte, der fortæller om en speciel opdagelse eller en person, der har gjort sig særligt bemærket.

David viser os bla. skiltet ved Cavendish Laboratoriet, hvor J.J. Thomson i 1897 opdagede elektronen, og fortæller os om nobelprisvindere udklækket fra Cambridge Universitet, 87 i alt. Blot 50 meter derfra, i et lille ydmygt hus, blev DNA opdaget, og det var også her, at Newton arbejde med tyngdekraften. Da vi kommer ud på hovedgaden, hører vi, hvordan matematikeren, Alan Turing, formåde at bryde tyskernes koder under 2. verdenskrig. – Man mener, at Alan Turings arbejde afkortede krigen med hele to år, slutter David.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAThe Anchor ved floden

En masse navne, facts og årstal, kombineret med en byrundvisning i et tempo, der vil gøre enhver kapgænger misundelig, kan nok få en til et blive tørstig. David forlader os ved floden, hvor vi snupper en kold fadøl på The Anchor, der ikke bare er en rigtig hyggelig pub, men også stedet, hvor Pink Floyd skulle have spillet sin første koncert. Det er varmt, og solen er så småt ved at bryde gennem disen. Foran os ligger den hyggelige flod, og vi booker en puntingtur hos Scudamore’s.

 Punting på Camfloden

“Hvad vil I høre om”, spørger pigen, der med stor tålmodighed skubber vores båd fremad. Det er tid til punting. En tur i de fladbundede både på Camfloden er en lige så stor oplevelse som at gå rundt i gaderne. Fra flodsiden kan vi se mange af de mest berømte bygninger, f.eks. Kings College Chapel, Trinity College, hvor Prins Charles tog sin uddannelse, Wren biblioteket, og The Bridge of Sights, som man ofte ser på billeder. Det ender med, at pigen fortæller lidt om det hele, mens vi sidder tilbagelænet i båden, og nyder turen. Universitetet, byen, floden, hendes arbejde. Det hele er interessant.

The May Prom. Endnu et år er gået. På trods af navnet, så er det i juni måned, at kolegieballerne bliver afholdt. Da vi sejler ned ad floden, møder vi et af dem. På bredden står de unge studerende, der har fundet deres fineste tøj frem. Smoking og selskabskjoler. Unge fra hele verden synes at være samlet på universiteterne. Også i byens gader ser vi dem på vej til bal, og det er som om, at dette tidspunkt af året er én stor fest for de studerende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGodnatøl på The Eagles

Det er tid til en godnatøl. Den skal selvfølgelig nydes på The Eagle. Hvor ellers? Det var her, at bla. nobelprisvinderne Crick og Watson diskuterede teorien bag DNA. Den hyggelige 1600-tals pub er næsten en institution i Cambridge, og et sted der bare skal besøges.

På 2. sal kan man se et åbent vindue, der aldrig bliver lukket. Engang udbrød der nemlig brand i pubben, og en lille dreng omkom, da han ikke kunne åbne vinduet for at komme ud. Siden da har det stået åbent, dog lige med undtagelse af dengang husets spøgelse sørgede for at åbne vinduet, da nogen ved en fejl havde lukket det. Under 2. verdenskrig var The Eagles mødested for RAF piloter, der indgraverede deres initialer og navne i loftet. De er der endnu.

På morgentur i byen

Vores guidede rundtur var måske for kort. Men Cambridge er skøn at udforske på egen hånd. Det er tidlig morgen, og jeg går ned ad Trinity Lane, en hyggelig og smal brostensbelagt gade. Her er stille. Helt stille. Jeg drejer om hjørnet og kommer forbi kolegierne Trinity Hall og Clare, der er nabo til King College Chapel. Jeg føler mig opslugt af den historiske by, og vil ikke blive overrasket, hvis Isaac Newton, Charles Darwin og David Attenborough, der alle har haft deres gang på universitetet, pludselig kommer gående.

Da jeg vender tilbage til hovedgaden, er Cambridge ved at vågne. De første studerende har fundet cyklen frem, og byens centrale marked har slået dørene op. Jeg er ikke den eneste nysgerrige turist, der synes at denne morgen er smuk, og mens solens første stråler rammer de ældgamle bygninger, så er tiden kommet, hvor jeg skal sige farvel til Cambridge.

Fik jeg set det hele? Slet ikke. Cambridge kalder på mere. Det er en by, som jeg ikke kan få nok af. Her er en helt særlig stemning. Historien, bygningerne, studenterne, floden. Der er masser at opleve til endnu en tur til Cambridge, men jeg glæder mig over, at rejsen trods alt ikke er slut endnu, forude venter det engelske countryside.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALavenham – engelsk countryside

Jo, byen kunne nemt være brugt som kulisse i Midsomer Murders, den engelske krimi, hvor kommisær Barnaby gang på gang opklarer komplicerede sager. Jeg har forladt Cambridge, og er nu i Lavenham, der ligger pragtfuldt i det engelske countryside. Byen er skøn at udforske, her er flere end 300 gamle bindingsværkshuse, det ene mere skævt end det andet. Jeg kan blive ved med at tage billeder af disse herlige 1400-tals huse, der synes ubebolige.

Ved byens fornemste hotel, The Swan, der er et af de bedste eksempler på Lavenhams bindingsværkshuse, møder jeg fem festlige veninder på tur. Alle klædt i lilla. Også de synes at byen og The Swan er noget særligt. Bygningerne er fra 1400-tallet, men beværtningen og hotellet blev først grundlagt i 1667 af John Girling, hvis efterkommere stadig bor i Lavenhavm.

Byen har en masse smalle gader, gyder og baggårde, alle steder ser man de skønne huse, der indeholder kreativt indrettede forretninger, som sælger te, antik og kunst. Ved den lille markedsplads midt i byen, ligger The Guildhall, der både har været mødested for uldproducenterne, der i gamle dage gjorde Lavenham velhavende, fængsel og værksted.

Vi kan lige nå det. Inden turen går til Harwich og færgen, runder vi Long Melford, endnu en by, der har en samling skønne huse. Byerne i det engelske countryside er en rejse tilbage i tiden. Her og der ligger smukke haver, det bliver ikke mere idyllisk. Det er med et smil på læben, og billeder af historiske Cambridge og hyggelige Lavenham i hovedet, at jeg vender snuden mod kysten og Harwich, hvor DFDS’ færge venter. Mon ikke jeg en dag kommer tilbage?

Jeg rejste med DFDS og VisitBritian til England

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Information Cambridge
Overnatning
Cambridge har mange overnatningssteder. Hyggeligst er det selvfølgelig at bo i centrum af den gamle bydel, hvor alle de spændende seværdigheder ligger. Vælg mellem pænere byhoteller og bed & breakfast, der ofte ligger lidt udenfor byen. Book hotel på hotels.com
Rejsen dertil
Fly fra Danmark til England. Nærmeste lufthavn er Luton Airport. Egen bil er nemmeste måde at opleve Cambridge.
Nyttige links
Visitbritain
Visit Cambridge
Cambridge Universitet
Discover Lavenham
The Swan - Lavenham

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her