Hjem Europa Rejsebeskrivelse fra Cambridge med tips til din rejse

Rejsebeskrivelse fra Cambridge med tips til din rejse

+ praktisk information til dit besøg i Cambridge nederst på siden

Gaderne summer af liv. De mange mennesker suser i alle retninger, og man kan tydeligt mærke ungdommens livsglæde og gå-på-mod. Uanset hvor jeg kigger hen, så bliver mit blik fanget af en af byens pragtfulde bygninger. Kollegier, kirker og kapeller, der alle er en fryd for øjet.

Jeg befinder mig i den berømte universitetsby Cambridge, hvor hundrede år gamle traditioner møder moderne forskning og videnskab. Tørt og trist? Slet ikke, de unge studerende sørger for en løssluppen stemning, og på hvert gadehjørne ligger hyggelige caféer og pubber.

Men Cambridge er blot et af højdepunkterne på min rejse i det sommerlune England, der også byder på ægte engelsk countryside og små idylliske landsbyer med pragtfulde gamle bindingsværkshuse.

Centrum af Cambridge og den berømte pub The Eagles

Besøg på Emmanuel Kollegiet og en tur rundt i byen

“En times byrundtur i Cambridge er ikke meget”, proklamerer vores guide David. Måske er det derfor, at han i raskt tempo fører an på vores spændende tur i den gamle universitetsby. Og jo, David har helt ret. Selvom han overskrider tiden ganske betragteligt, så har vi slet ikke set det hele. Langt fra.

Ikke uden humor fortæller han om kollegierne, kapellerne, milepælene og de små listige pubs. Alle steder med hver deres spændende historie, som han synes at kunne udenad. Universitetet er Englands næstældste og grundlagt i 1209, da studerende fra Oxford Universitet tog hertil efter voldsomme kampe med de lokale.

David tager os med til Emmanuel Kollegiet, der er fra det 16. århundrede. De fleste kollegier er bygget op på samme måde rundt om en eller flere gårde. Første gård har altid en græsplæne, og den er det aldeles forbudt at betræde, fortæller David. Rundt om ligger sovesalen, kapellet og spisesalen, der ligner noget fra en Harry Potter-film.

Emmanuel Kollegiet

Tidligere tiders regler er blevet lempet med årene – eleverne bærer ikke længere uniform og behøver ikke at møde op til spisetid. Vi tager forbi byens ældste kirke, St. Benet’s Church, der kan dateres til år 1025, og den listige pub, The Eagles, der er genstand for skrøner og spændende historier fra gamle dage.

Vi stopper ved Cambridges største seværdighed, Kings College Chapel, der troner majestætisk midt i byen. Det er en imponerende bygning, der er opført i gotisk stil og færdiggjort af Henrik VIII i 1516. Forskellige steder i byen er der opsat små skilte, der fortæller om en speciel opdagelse eller en person, som har gjort sig særligt bemærket.

David viser os bl.a. skiltet ved Cavendish Laboratoriet, hvor J.J. Thomson i 1897 opdagede elektronen og fortæller os om nobelpristagere udklækket fra Cambridge Universitet – 87 i alt. Blot 50 meter derfra, i et lille ydmygt hus, blev DNA opdaget, og det var også her, at Newton arbejde med tyngdekraften.

Da vi kommer ud på hovedgaden, hører vi, hvordan matematikeren Alan Turing formåede at bryde tyskernes koder under 2. verdenskrig. “Man mener, at Alan Turings arbejde afkortede krigen med hele to år”, slutter David.

Punting på Camfloden

The Anchor og punting på Camfloden

En masse navne, facts og årstal kombineret med en byrundvisning i et tempo, der vil gøre enhver kapgænger misundelig, kan nok få en til et blive tørstig. David forlader os ved floden, hvor vi snupper en kold fadøl på The Anchor, der ikke bare er en rigtig hyggelig pub, men også stedet, hvor Pink Floyd skulle have spillet sin første koncert.

Det er varmt, og solen er så småt ved at bryde gennem disen. Foran os ligger den hyggelige flod, og vi booker en puntingtur hos Scudamore’s. “Hvad vil I høre om”, spørger pigen, der med stor tålmodighed skubber vores båd fremad. Punting – en tur i de fladbundede både på Camfloden er en lige så stor oplevelse som at gå rundt i gaderne.

Fra flodsiden kan vi se mange af de mest berømte bygninger –  f.eks. Kings College Chapel, Wren Biblioteket, Trinity College, hvor Prins Charles tog sin uddannelse og The Bridge of Sights, som man ofte ser på billeder.

Det ender med, at pigen fortæller lidt om det hele, mens vi sidder tilbagelænet i båden og nyder turen. Universitetet, byen, floden, hendes arbejde. Det hele er interessant.

The May Prom. Endnu et år er gået. På trods af navnet så er det i juni måned kollegieballerne bliver afholdt. Da vi sejler ned ad floden, møder vi et af dem.

På bredden står de unge studerende, der har fundet deres fineste tøj frem. Smoking og selskabskjoler. Unge fra hele verden synes at være samlet på universiteterne. Også i byens gader ser vi dem på vej til bal, og det er som om, at dette tidspunkt på året er én stor fest for de studerende.

King’s College

Godnatøl på The Eagle

Det er tid til en godnatøl. Den skal selvfølgelig nydes på The Eagle. Hvor ellers? Det var her, at bl.a. nobelpristagerne Crick og Watson diskuterede teorien bag DNA. Den hyggelige 1600-tals pub er næsten en institution i Cambridge og et sted, der bare skal besøges.

På 2. sal kan man se et åbent vindue, der aldrig bliver lukket. Engang udbrød der nemlig brand i pubben, hvor en lille dreng omkom, da han ikke kunne åbne vinduet for at komme ud. Siden da har det stået åbent – dog lige med undtagelse af dengang husets spøgelse sørgede for at åbne vinduet, da nogen ved en fejl havde lukket det.

Under 2. verdenskrig var The Eagles mødested for RAF-piloter, der indgraverede deres initialer og navne i loftet. De er der endnu.

Byens ældste kirke St. Benet’s Church

På morgentur i byen

Vores guidede rundtur var måske for kort, men Cambridge er skøn at udforske på egen hånd. Det er tidlig morgen, og jeg går ned ad Trinity Lane – en hyggelig og smal brostensbelagt gade. Her er stille. Helt stille. Jeg drejer om hjørnet og kommer forbi kollegierne Trinity Hall og Clare, der er nabo til King College Chapel.

Jeg føler mig opslugt af den historiske by og vil ikke blive overrasket, hvis Isaac Newton, Charles Darwin eller David Attenborough, der alle har haft deres gang på universitetet, pludselig kommer gående.

Da jeg vender tilbage til hovedgaden, er Cambridge ved at vågne. De første studerende har fundet cyklen frem, og byens centrale marked har slået dørene op.

Jeg er ikke den eneste nysgerrige turist, der synes at denne morgen er smuk, og mens solens første stråler rammer de ældgamle bygninger, så er tiden kommet, hvor jeg skal sige farvel til Cambridge.

Fik jeg set det hele? Slet ikke. Cambridge kalder på mere. Det er en by, som jeg ikke kan få nok af. Her er en helt særlig stemning. Historien, bygningerne, studenterne, floden. Der er masser at opleve til endnu en tur til Cambridge, men jeg glæder mig over, at rejsen trods alt ikke er slut endnu – forude venter det engelske countryside.

Har du fået lyst til selv at besøge Cambridge, så kan du finde praktisk information under billedet.
På morgentur gennem Cambridge

Praktisk information til dit besøg i Cambridge

Transport

Nærmeste lufthavn er Luton Airport. Der er dog væsentlig flere fly fra Danmark til Heathrow og Gatwick. Søg og sammenlign flybilletter her.

Det er nemmest at lande i Gatwick Lufthavn, hvorfra du kan tage toget direkte til Cambridge. Fra Heathrow kan du køre med undergrundsbanen ind til Kings Cross i London og derfra tage toget til Cambridge.

Det er selvfølgelig også muligt at benytte en taxiservice som f.eks. Expedia eller leje en bil – husk blot, at der er venstrekørsel i England.

Overnatning

Cambridge har mange overnatningssteder. Hyggeligst er det selvfølgelig at bo i centrum af den gamle bydel, hvor alle de spændende seværdigheder ligger. Vælg mellem pænere byhoteller og bed & breakfast, der ofte ligger lidt udenfor byen. Du kan booke hotel i Cambridge her.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Storbritannien inden du tager afsted – den finder du her.

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her