Den er god nok. Her er hyggeligt. De kringlede gader gemmer på små pensioner, hyggelige restauranter og spændende gallerier. Farvestrålende bougainvillea kryber op ad de gamle husmure, og af og til kan vi kigge lige ind i de lokales hjem. Vi er Chanias gamle bydel Kastelli, der er en overraskende rolig kontrast til kystens hektiske badebyer.

Kastelli og Chanias spændende historie

Gaden er fuld af mennesker. Vi drejer om hjørnet og træder lige ud på havnepromenaden, hvor folk er ved at træde hinanden over tæerne for at komme til. De heldige har fundet sig en plads på en af caféerne, der har travle tjenere og kronede dage. Det er juli og højsæson i Chania, og det betyder masser af turister i en af Sydeuropas mest populære feriebyer.

Mens de fleste turister finder havnepromenaden mest interessant, så går vi rundt i gaderne bagved. I Kastelli, hvis venetianske huse er charmerende og gemmer på masser af spændende oplevelser. Tænk, at der blot få hundrede meter fra turisternes yndlingsgader findes så roligt et sted. På en lille taverna spiser vi en let frokost bestående af keftedes og græsk salat. Mere behøver vi ikke i den kvælende varme.

Nok er der mange turister i Chania, men der er så sandelig også noget at komme efter. Byen har en omtumlet og interessant historie, der både omhandler romere, byzantinere,  venetianere og tyrkere. Også her har man fundet udgravninger fra minoisk tid, men i dag er det især den venetianske periode, der sætter sit dominerende præg på byen.

chania og vestkreta
En af de hyggelige gader i Kastelli i Chania

I oldtiden hed byen Kydonia, men da tyrkerne i 1645 erobrede området, ændrede de navnet til Khania. De fleste ældre huse er fra den venetianske periode, men her og der ser vi levn fra flere af de folkeslag, der har haft magten i byen.

Vi besøger først det arkæologiske museum, der ligger i den gamle San Francesco-basilika. Her er fund fra de første bosættelser til romertiden, men den gamle bygning, der er smukt restaureret er en attraktion i sig selv.

Ikke langt derfra bestiger vi en bakke for at se nærmere på Shiavo-bastionen, der var en del af venetianernes forsvarsværk. Udsigten fra den næsten 500 år gamle bastion er flot, og vi kan se udover byens tage og langt ud i det glinsende blå middelhav.

Yderst på havnefronten går vi forbi Janhitsar Moskéen fra 1645, der er den mest markante bygning fra den tyrkiske periode. Tyrkerne holdt Chania under belejring i to måneder, før de kunne fordrive venetianerne og sætte sig på magten i byen.

På indkøb i Chania

Chania er ikke kun kultur og historie, men også shopping. Gaden Halidon er proppet med forretninger, og både den og sidegaden Skrydlof er som en magnet på turisterne. På Halidon, der forbinder en af byens hovedgader, Skalidi, med havnefronten går vi tæt, og kun pladsen midt på gaden, hvor den smukke katedral troner, giver et tiltrængt pusterum.

Den karakteristiske lugt af læder fylder vores næser. Sko, jakker og tasker hænger på stribe, og det er som om, at læderforretningerne har samlet sig på den smalle gade Skrydlof. Var noget med et par håndsyede sko for 40 euro? Det er ikke helt tilfældigt, at det er her læderbutikkerne ligger. I gamle dage holdt garverne til her får vi at vide.

Mens både Halidon og Skrydlof er henvendt til turister, så er det anderledes lokalt i den spændende korsformede markedshal, der siges at være en kopi af den i Marseille. Markedet er ikke særlig stort, men vi følger nysgerrigt med i handlen og nyder den gode stemning. De lokale shopper alt fra oliven, fetaost og honning til store sværdfisk og kød af ged og kanin.

chania og vestkreta
Del af markedshallen i Chania

Badebyerne langs kysten

Der mangler ikke noget. Barer, taverner og supermarkeder ligger på stribe, og turisterne kan vælge overnatning i alle prisklasser. Fra små familiære pensioner til kæmpe all inklusive resorts med alt i faciliteter. Nåh jo, måske mangler der alligevel noget. Lokalstemning.

Den lange kyststækning vest for Chania har de sidste 20 år været et af Sydeuropas mest populære ferieområder. Faktisk består badebyerne blot af Strandvejen med tilhørende sidegader, men det er en strækning på 10 kilometer, der har alt hvad der skal til for en bekymringsfri ferie under den græske sol.

I Agia Marina, der ligger otte kilometer fra Chania, indlogerer vi os på et mindre hotel. Som mange andre overnatningssteder langs strandvejen, så er det nybygget med enkle værelser. Til begge sider er der barer og restauranter, og vi behøver blot at krydse gaden for at stå med fødderne i sand på den gode strand.

Badebyerne langs kysten er måske ikke de mest spændende, og mere end en gang undrer jeg mig over, hvorfor området er blevet så populært. Strandvejen vinder bestemt ingen skønhedskonkurrence, og da vi har været her nogle dage, er det som om, at vi har set det hele. Vi er ligeglade med vandlande, koncepthoteller og timelange dage på stranden, men måske er det lige præcis derfor turisterne strømmer til Vestkreta. For at slappe af et sted, hvor hele familien kan blive underholdt.

Vi forlader Agia Marina og kører videre ad strandvejen. Til Platanias, hvor bebyggelsen gradvist bliver tættere, og hvor der er lidt mere at kigge på. Det lille torv er en slags centrum og herfra går der adskillige sideveje ned til stranden. Det er her vi finder et hotel, der heldigvis er noget hyggeligere end det vi kom fra.

agia marina
Stranden i Agia Marina

Vi har kun 20 meter til stranden, hvor solstolene står på række. I modsætning til i Agia Marina, så er her bølger, og det bliver hurtigt dybt. Til gengæld er sandet lysere, og Platanias har mere karakter af badeby. Stemningen synes også at være lidt mere ungdommelig med de mange solbrune kroppe, der spiller beach volley og nyder livet med en kold øl.

I det hele taget er Platanias en anelse mere spændende end Kato Stalos og Agia Marina. Bylivet er mere koncentreret og fremfor alt mere varieret. Når du har spist din aftensmad ved stranden, på hovedgaden eller i det såkaldte Up Platanias, en bydel i det kuperede bagland, kan du kaste dig ud i nattelivet, der er væsentlig mere udviklet end andre steder langs kysten.

Vi tager også en tur ud i natten. Platanias har adskillige barer og diskoteker, og som på stranden er det de yngre generationer, der dominerer. Den nyeste popmusik drøner ud af højttalerne, og farverige drinks lader til at være det helt store hit blandt de unge.

En tur ind i baglandet

Langs kysten er turisterne i klart overtal. Vi finder dog hurtigt ud af, at man ikke skal så langt ind i baglandet før turister og souvenirboder er skiftet ud med grækere og olivenlunde. Vi kører ad små veje forbi mindre landsbyer, der nok er vant til turister, men tempoet er bund i forhold til den travle strandvej.

Gradvist bliver landskabet mere kuperet, og ved en lille p-plads udenfor byen Marathekefala støder vi pludselig ind i en sværm af turister. Grotten ved siden af indeholder nemlig det lille St. Johns Kloster, der stadig er i brug. Det siges, at St. John flygtede op til grotten for at skjule sig for sine fjender, der ville slå ham ihjel for hans tro. Udsigten fra klippen, hvor grotten ligger, er formidabel. Vi kan se ud over appelsinplantagerne, de enorme olivenlunde og langs den travle kyst.

15 kilometer vest for Chania kører vi tilbage til kysten. Tilbage til det glade liv, hvor tusinder og atter tusinder af turister bader, soler sig og slapper af inden turen går tilbage til den grå hverdag. Så langt øjet rækker er der hoteller, og jeg spekulerer på, om turisterne ikke bliver trætte af at trave op og ned ad de samme gader dag efter dag. Det gør vi i hvert fald. I morgen forlader vi kystens feriebyer for at køre mod syd, hvor nye oplevelser venter.

Information Chania & Vestkreta

Overnatning
Der er masser af overnatningsmuligheder i Chania, også selvom man kommer uden at have forudbestilt. I den gamle bydels smalle stræder ligger adskillige små pensioner, hyggeligere kan man næsten ikke bo. Badebyerne vest for Chania er mest baseret på charterturisme, og de fleste danske rejsebureauer arrangerer rejser til Vestkreta. Mange overnatningssteder er små pensioner, der ofte er familieejede. Det er som regel enkle, men hyggelige steder med en familiær atmosfære. Ved Platanias og Agia Marina er der dukket større hoteller op, ofte med swimmingpool, all inclusive og masser af andre faciliteter.

Transport
Kreta har et glimrende busnet. Fra badebyerne kører der ca. hvert 10. minut bus ind til Chania by. Man stiller sig blot ved busstopstedet og rækker lige en arm ud så chaufføren ved han skal standse. Betaling sker til konduktøren. Fra Platanias/Agia Marina/Kato Stalos koster det 0.90-1.20 euro at komme til Chania. Når man skal den anden vej er det straks sværere, rutenumre findes ikke, så man stiller sig bare op på busstationen i Chania og venter på at bussen til Stalos/Platanias bliver annonceret over højtaleren. Samme princip gælder med alle de andre busruter til f.eks. Elafonissi, Kastelli, Omalos, Stavros og Heraklion (via Rethymnon). Billetter kan købes i bussen.

Taxa er en anden mulighed, der køres efter taxameter og prisen for en tur fra badebyerne til Chania er 8-11 euro. Kreta har gode færgeforbindelser til de andre græske øer og fastlandet. Fra Chanias havn i Souda er der forbindelse til Piræus, Thessaloniki og Santorini. Fra Kastelli (Kissamos), er der forbindelse til bla. Kithira, Piræus og Kalamata. Man kan også leje bil, store firmaer som Hertz og Avis er repræsenteret på øen, men det er ofte billigere at leje hjemmefra. Man skal som regel være 21 år for at leje bil. Fra Chania er afstanden til Heraklion 137 km, til Rethymnon 58 km og til Paleochora 75 km.

Mad & drikke
Prisniveauet på restauranterne er ganske rimelige, en hovedret på almindelig restaurant fås fra ca. 45 kr. Som altid kan det gøres meget dyrere, især når der skal steaks og anden "turistmad" på bordet. Der findes restauranter af enhver slags, udover de mange tavernaer kan man spise både italiensk og kinesisk. Det græske køkken er dog ganske glimrende, mynte, basilikum, kanel og muskatnød er nogle af de krydderier der bliver brugt.

En tur ud i nattelivet er ikke noget billig fornøjelse, priserne er stort set som i Danmark. Det er de også i supermarkederne når det gælder dagligvarer, ofte er de endda dyrere!

Aktiviteter
Limnopoulis er et kæmpe vandland lige syd for Chania på vejen mod Omalos. Her er vandrutchebaner, legeplads, underholdning, restauranter osv. Åbent dagligt i højsæsonen fra 10.00-18.00. Der er også mulighed for Minigolf, Rocky Pass er en stor oplyst bane i Kato Stalos. Café findes også. Alaloum minigolf i Agia Marina er en anden mulighed, her er også lille legeplads. I Platanias findes bane ca. 200 meter vest for torvet. Fra havnen i Chania arrangeres bådture langs kysten og til de små øer Theodorou & Lazaretta. Glasbundsbåde findes også. Et Minitog Kører forskellige ture fra Platanias/Agia Marina. Legeland med bla. hoppeborg findes i udkanten af Platanias mod Agia Marina. Vandsport Arrangeres på strandene i badebyerne, bla. bananbåde, parasailing og vandski. Flere steder langs kysten ligger dykkershops, også på havnen i Chania.

Strande
Findes der masser af på Vestkreta, udover dem i badebyerne, kan Balos-lagunen på Gramvousa halvøen og Elafonissi på sydkysten anbefales. Det er muligt at bade fra stort set hele kysten, flere steder er der dog mange sten.

Vejret i Chania
Vejret på Kreta er dejligt med dagtemperaturer om sommeren på 28°-32°. Af og til bliver øen ramt af varme vinde fra Sahara hvilket kan give temperaturer på 35°-40°. Forårs- og efterårsmånederne er som regel gode med stabilt vejr og dagtemperaturer på 22°-28°.

Nyttige links
Vejret i Chania
Visit Greece
Greek Ferries

1 kommentar

  1. Vi er kommet på Kreta i 14 år og hver gang lejer vi en bil i Chania og kører rundt på øen. Kreta er meget andet end turistområderne. Især sydkysten er dejlig.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her