Hjem Sverige ABBA The Museum – Mamma Mia en oplevelse

ABBA The Museum – Mamma Mia en oplevelse

+ praktisk information til dit besøg på ABBA-museet nederst på siden

Den svenske popgruppe ABBA har sat så dybe spor i musikhistorien, at de har fået deres helt eget museum. I bydelen Djurgården i Stockholm træder vi indenfor i den gule bygning, der også indeholder Backstage Hotel, hvor ægte ABBA-fans selvfølgelig bor.

Selv har jeg alderen til at huske ABBA, da de dominerede hitlisterne og solgte plader i rekordfart. Selvom du måske ikke er helt så gammel som mig, så kender du uden tvivl en lang række af den svenske popgruppes numre: S.O.S., Waterloo, Fernando, Mamma Mia og Dancing Queen for blot at nævne nogle af de første.

Faktisk har jeg ikke den store interesse for ABBA, men nu skal det jo ikke altid være mig, der bestemmer, hvor rejsen går hen. Denne gang har Connie valgt, og på ønskelisten står ABBA The Museum i Stockholm.

Det er her, vi lige nu står og kigger på en kort film af Jonas Åkerlund, der i rekordtempo viser ABBAs gyldne år med gruppens sange som et bærende element. Filmen er en slags introduktion til den udstilling, vi om et øjeblik skal se.

abbamuseet
De første år – Björn og Bennys tourbiler

ABBAs første år

Museets første rum viser medlemmernes opvækst og hvordan de begyndte at synge og spille musik. Det er bl.a. et sjovt tilbageblik fra dengang Frida og Agnetha var solister, mens Benny spillede i bandet Hep Stars og Björn i Hootenanny Singers. Sidstnævnte havde hørt Agnetha synge og var straks klar over, at han ville lave musik med hende.

Dengang i slutningen af 1960‘erne eksisterede der et hav af bands og solister, som spillede i folkeparker og til festivals. Musikerne mødte hinanden ofte, og det var på den måde ABBA, der bestod af medlemmerne Anni-Frid Lyngstad (Frida) Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus og Benny Andersson, blev dannet.

Netop medlemmernes fornavne var også gruppens første navn, men det blev erstattet med ABBA på anbefaling af deres manager Stikkan Anderson. Vi er i starten af 1970‘erne, hvor ABBA ikke havde den store succes, men det blev der snart lavet om på.

abbamusseet
Få taget et billede på den berømte bænk, der var med på coverfotoet til ABBAs Greatest Hits album

I 1973 kom ABBAs foreløbige højdepunkt, da gruppen blev nummer tre ved det svenske melodi grand prix med nummeret Ring Ring. På trods af placeringen blev sangen populær i Europa, men ikke så meget, at det udløste en pladekontrakt.

Den kom til gengæld i 1974, da ABBA strøg til tops ved det internationale melodi grand prix med sangen Waterloo, der er skrevet af Stikkan Anderson.

På museet ser vi et interview, hvor Stikkan forsvarer det at lave en glad sang over det store slag ved Waterloo i Belgien, der kostede tusinder af menneskeliv. Allerede i 70’erne var den slags tilsyneladende kontroversielt.

En anden pudsighed er det, der bliver kaldt “Den venstreorienterede indflydelse på musikken”, som var datidens bevægelse, der gjorde opgør med eliten og autoriteterne. De krævede ikke-kommerciel musik og var sure over, at f.eks. ABBA, som de mente havde penge nok, blev promoveret i radio og tv.

Bevægelsen havde bl.a. tunge poster hos SVT (det svenske svar på DR), og de fik gennemført, at det statslige fjernsyn ikke tog del i det europæiske melodi grand prix i 1976.

abbamuseet
Lydstudiet

ABBAs gyldne år

ABBA fik godt nok sin pladekontrakt, men succesen lå ikke lige om hjørnet. De næste udgivelser blev lunkent modtaget, og det var først ved udgivelsen af singlen S.O.S i 1975 gruppen kom tilbage på hitlisterne. S.O.S var et af numrene på albummet ABBA, der blev en kæmpe succes og starten på den svenske gruppes gyldne år.

Mamma Mia, også fra albummet ABBA, strøg sammen med Dancing Queen fra albummet Arrival udgivet i 1976 direkte ind på hitlisterne. Det samme gjorde nummeret Fernando, der egenlig var at finde på Anni-Frid Lyngstads eget album Frida og som blev udgivet i forbindelse med ABBAs greatest hits album i 1976. Senere blev Fernando et bonus track på cd-udgaven af Arrival.

På museet ser vi rekonstruktioner af Stikkan Andersons kontor på Polar Records og det lille hus på øen Viggsö i den stockholmske skærgård – de to steder, hvor det meste af ABBAs musik blev skrevet. Der er selvfølgelig også et fuldt udstyret lydstudie.

Vi ser også, hvordan gruppens noget særprægede tøj blev til. Egentlig var det Frida, der både havde idéerne og talentet til at producerer kostumerne. Da ABBA fik mere og mere succes og ofte var på turné, blev den opgave lagt ud til en skrædder, men stadig primært med Frida som designer.

abba museet
Meget virkelighedstro figurer af gruppens medlemmer

Allerede i 1977 udkom gruppens femte album, der blot havde titlen The Album. LP’ens mest kendte numre er bl.a. Take a chance on me og Thank you for the music. The Album var lidt specielt, da den indeholder en del af musicalen The girl with the golden hair.

ABBA lå ikke på den lade siden i gruppens gyldne år. I 1978 blev spillefilmen ABBA – The Movie sendt på gaden. Filmen handler om en radiovært, der skal lave et program om gruppens turné i Australien. Det er en film, der bevæger sig i grænselandet mellem dokumentar og en egenlig spillefilm.

Året efter, i 1979, var ABBA klar med et nyt album. Voulez-Vous indeholdt et par bemærkelsesværdige singler – først og fremmest I have a dream, men også Chicitita, der blev indspillet på spansk for at erobre det sydamerikanske marked.

ABBA The Museum har flere interaktive oplevelser. Bl.a. kan man få taget et coverfoto, stå på scenen med gruppens medlemmer og være med i en musikvideo. Man skal bruge entrébillettens stregkode, og en sjov detalje er, at man kan gemme sin optræden og finde den igen på museets hjemmeside, når man kommer hjem.

abbe museet
Et lille udpluk af ABBAs mange guldplader

ABBAs sidste år

ABBAs nedtur blev næsten synonymt med medlemmernes personlige kriser. Björn og Agnetha blev gift i 1971, men skilt otte år senere.

Man fornemmer tydeligt, at det mislykkede ægteskab skabte uro og bitterhed, og Björn Ulvaeus har flere gange sagt, at sange som Day before you came og The winner takes it all var stærkt præget af skilsmissen.

Ikke alt var dog skidt for gruppens medlemmer i slutningen af 1970’erne. Efter mange års forlovelse blev Frida og Benny gift i 1978, men lykken skulle vise sig at være kortvarig.

Parret blev skilt allerede tre år efter, men inden da nåede ABBA at udgive albummet Super Trooper i 1980. Foruden titelnummeret indeholdt det klassikere som The winner takes it all og Happy new year.

Trods succesen med Super Trooper var ABBA ved at gå i opløsning indefra. Godt nok fik albummet The Visitors, udgivet i 1981, en del førstepladser, men singlerne blev ingen succes. Kun få vil kunne huske et eneste nummer fra albummet og den kølige modtagelse var med til, at gruppen langsomt gik i opløsning.

Alle medlemmer havde dog et ønske om, at ABBA skulle bestå, men både Frida og Agnetha vendte tilbage til deres solokarrierer, og Bjørn og Benny begyndte at skrive musicals.

Sidstnævnte havde også en lang række numre, der ikke var udgivet. De kaldte på flere instrumenter, og Benny fik sammensat et stort hold af musikere og sangere, der spillede en slags dansktopmusik.

Sidste store rum på museet er netop en præsentation af medlemmernes karrierer efter ABBA. Det er også her vi ser endnu en film af Jonas Åkerlund, der denne gang handler om gruppens sidste år og især medlemmernes nye liv. En fin afslutning på museet, der er et must-see for enhver ABBA-fan.

Har du fået lyst til selv at besøge ABBA The Museum, så kan du finde praktisk information under billedet.
Indgangen til museet

Praktisk information til dit besøg på ABBA The Museum

ABBA The Museum ligger centralt i Stockholm i bydelen Djurgården. Du kommer nemt dertil med bussen (linje 67) eller sporvogn (linje 7). Du kan også tage de små pendlerbåde, der sejler på kryds og tværs af havneområdet. Stå af ved Ällmänna Grånd. Herfra er der ca. tre minutters gang til museet.

Bor du i Gamla Stan eller i Stockholm Centrum omkring Centralstationen, er der ca. tre km til museet. En overkommelig gåtur for de fleste.

Museets adresse
Djurgårdsvägen 68
115 21, Stockholm
Sweden

Museet har ofte små særudstillinger. Da vi kom forbi, var der sat fokus på filmen Mamma Mia. Entréprisen er 250 svenske kroner for voksne og 95 kr. for børn mellem 7 og 15 år. Der betales 20 kr. ekstra for en audioguide, som bl.a. fås på svensk og engelsk.

Jeg kan anbefale at komme tidligt – gerne klokken 9.00 ved åbningstid – der kan være en pæn kø ved indgangen op ad dagen.

I forbindelse med museet ligger Backstage Hotel, der selvfølgelig har ABBA som tema. Se mere på ABBA The Museums hjemmeside.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de laveste priser og det største udvalg.

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Sverige inden du tager afsted – den finder du her.

På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en Rejseklar med gode råd og mulighed for at skrive dig på danskerlisten.

Kort over Stockholm

En oplagt fotomulighed?

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her