Hjem Sverige Gamla Stan – Stockholms hyggeligste bydel

Gamla Stan – Stockholms hyggeligste bydel

+ praktisk information til dit besøg i Gamla Stan nederst på siden

Stockholm stod ikke ligefrem på min ønskeliste, men i forbindelse med mit krydstogt i Østersøen tilbragte jeg en dag i den svenske hovedstad.

Med den begrænsede tid kunne jeg selvfølgelig ikke nå at opleve hele Stockholm, men blev nødt til at vælge, hvad jeg ville se. Valget faldt på Gamla Stan, der ligger på en lille ø mellem centrum (Norrmalm) og Södermalm.

Lad mig sige det med det samme; Gamla Stan var en behagelig overraskelse. Så meget, at det er blevet til endnu besøg i den hyggelige bydel, der bare oser af historie. Det var her Stockholm blev grundlagt, og det er her det store bombastiske kongeslot ligger som en kolos blandt de charmerende huse.

Slottet synes med sin arkitektur og størrelse temmelig malplaceret, men arkitekten Nicodemus Tessin den Yngre er dog lovlig undskyldt; han fik til opgave at genopbygge slottet efter Tre Kronor nedbrændte i 1697, og det nye slot skulle ligne det gamle.

Genopbygningen tog 57 år – i dag bruger kongefamilien stadig slottet, der med sine 608 rum er det største i verden. Den store bygning virker umiddelbart koldt og bombastisk, men indenfor besøger jeg den smukke slotskirke, der benyttes af kongefamilien ved kirkelige ceremonier.

Det er et yderst smukt rum med et væld af fine detaljer. Det siges, at bænke og flere effekter i den nuværende kirke blev reddet ud fra branden i Tre Kronors slotskirke.

gamla stan
Lille og pæneste del af slottet

Stortorget og Det Stockholmske Blodbad

Gamla Stan er fra midten af 1200-tallet. Det er området få hundrede meter fra kongeslottet og Storkyrkan, der er ældst. Her er utrolig charmerende med gamle huse og snævre passager, og jeg undrer mig over, hvor stille her er. Nåh ja, af og til møder jeg en af de store turistgrupper, men få sekunder efter er jeg igen helt alene.

Et af Gamla Stans absolut hyggeligste steder er Stortorget, der er som taget ud af en eventyrfilm. De små farvestrålende huse er som en magnet på turisterne, og det er her jeg står nu og tænker tilbage på Det Stockholmske Blodbad i 1520, der fandt sted lige præcis her.

Den danske konge Christian 2. henrettede flere end 80 svenskere, der havde gjort sig skyldige i kætteri mod paven og den svenske lov. De dømte var ikke hvem som helst, men både adelige og gejstlige.

Forude for den bizarre dom lå en lang strid mellem Ærkebiskop Gustav Trolle, der var for Kalmarunionen, og regenten Sten Sture, der ønskede et selvstændigt Sverige. Sture tog biskoptitlen fra Trolle, der forskansede sig på sit slot.

Det resulterede i, at Sture angreb slottet – en handling som Christian 2. ikke kunne acceptere. Han mente, at det var et angreb på både kirken og Kalmarunionen.

Ren idyl ved Köpmangatan

Christian 2. kom Trolle til undsætning, men først i tredje forsøg lykkedes det at overrumpe og besejre Stures bondehær. Efter forhandlinger med Sveriges rigsråd blev man enige om, at Christian 2. skulle udnævnes som arvekonge af Sverige, hvis blot oprørerne fik amnesti.

I Storkirken få hundrede meter fra Stortorget blev Christian 2. kronet som konge af Sverige af Gustav Trolle, der havde fået titlen som ærkebiskop tilbage. Det var dog ikke nok for Trolle, der ville have hævn.

Under de tre dage lange festligheder anklagede han 18 personer for kætteri. Selvom kongen havde lovet amnesti, så var han bange for pavens reaktion. Han havde tidligere udsendt et dekret om, at løfter om amnesti ikke gjaldt kættere.

En 14 mand stor kommission afgjorde, at der var tale om kætteri. Herefter følger en besynderlig to dage lang proces, hvor over 80 mennesker bliver henrettet på Stortorget – gejstlige og adelige med sværd, embedsmænd med økse og almindelige borgere ved hængning.

Baggensgatan

Hyggelige gader og god mad

Gamla Stan er sådan et sted, hvor det at gå rundt i gaderne er en oplevelse i sig selv. Fra Stortorget går jeg ned ad Köpmannsgatan, og via Baggensgatan når jeg endnu et torv; Järntorvet, hvor restauranterne kæmper om kunderne.

Herfra står den på shopping i de to parallelgader Västerlånggatan og Stora Nygatan. Her er sort af mennesker, der er ude efter et godt tilbud, og det kan være helt befriende i stedet for at gå på opdagelse i de smalle sidegader.

Gamla Stan byder på alt fra souvenirs til designer- og specialvarer. Også når det gælder restauranter er udvalget stort – bydelen har mange rigtig gode spisesteder, der er overraskende billige.

Det er dog værd at se sig for inden man sætter sig til bords – her ligger også en lang række turistfælder, som du gør klogt i at undgå. Der er selvfølgelig undtagelser, men generelt skal du holde dig til de steder, der serverer lokal mad.

Vi spiser godt på Stockholms Gästabud, hvor vi sætter tænderne i de svenske klassikere Janssons Frestelse og kødboller med kartoffelmos. Vi får også nypillede rejer med hjemmerørt honningmayonnaise på ristet brød. Helt fantastisk!

På samme gade – blot 30 meter væk – spiser vi en anden dag på Tradition. Svensk bistro kan man vist godt kalde den populære restaurant, hvor vi får møre revelsben og nye kartofler. Andre gode steder er Matgatan 22 og Slingerbulten, hvor jeg prøver rensdyr – begge restauranter ligger på Stora Nygatan.

Kødboller med kartoffelmos på Stockholms Gästabud

En tur ud på Riddarholmen

Som et vedhæng til Gamla Stan ligger øen Riddarholmen umiddelbart mod syd. Fra Stora Nygatan går jeg over Riddarholmsbron, hvor en sværm af larmende biler under mig er en stor kontrast til idyllen i de brostensbelagte gader.

Du vil sandsynligvis slet ikke opdage, at du forlader Gamla Stan og nu befinder dig på en anden ø. Til gengæld vil du som det første bemærke Riddarholmskyrkan, der siges at være opført af franciskanermunke i det 13. århundrede.

Siden 1290, hvor kongen Magnus Ladulås blev stedt til hvile her, har kirken været begravelsessted for den kongelige familie.

I forhold til Gamla Stan, så er der kun få turister på Riddarholmen. Underligt nok, for også her er der masser af historie og gamle bygninger. Udover kirken ligger bl.a. rigsarkivet, hofretten og Birger Jarls tårn på Riddarholmen. Birger Jarl grundlagde ifølge Erikskrøniken Stockholm i 1252.

Mens de fleste bygninger på Riddarholmen er af ældre dato, så er Evert Taubes terrasse fra starten af 1960′ erne. Det er her jeg sidder og kigger ud over Mäleren, floden, der deler Norrmalm og Södermalm.

Jo, der er virkelig noget at komme efter i Gamla Stan, og det skulle ikke undre mig, om det ikke også blev til et tredje besøg i Stockholms hyggeligste bydel.

Har du fået lyst til selv at besøge Gamla Stan, så kan du finde praktisk information under billedet.
gamla stan
Riddarholmskyrkan

Praktisk information til dit besøg i Gamla Stan

Transport

Ind og ud

Stockholms hovedlufthavn Arlanda ligger ca. 40 km nord for centrum. Der afgår adskillige fly hver dag fra Danmark til Arlanda. Søg og sammenlign flybilletter her.

Fra Arlanda til Stockholm centrum er det billigst med lufthavnsbussen. Billetter til lufthavnsbussen (Flygbussarna) kan købes online, men også i billetautomaterne i ankomstterminalen. Pris online 99 SEK / i terminalen 119 SEK for en enkeltbillet til Centralstationen.

Billetterne kan også købes i informationen, der har venligt personale. Turen tager 45-60 minutter, og der er afgang hver 20. minut i dagtimerne.

Endnu billigere er Flixbus, der dog ikke har helt så mange afgange. Prisen online er 3.90 € for en enkeltbillet.

Andre måder at komme ind til centrum er med taxi eller expresstoget (Arlanda Express). Begge er ret dyre, men du kan opnå rabat med toget, hvis du booker i god tid i forvejen.

Turen ind til Stockholm tager kun 20 min. med Arlanda Express. Er I fire personer kan I overveje en taxi. De fleste taxiselskaber har faste priser på ca. 535 SEK ind til centrum, hvor I selvfølgelig bliver sat af ved jeres overnatningssted.

En anden måde at komme til Stockholm fra Danmark er selvfølgelig at tage bilen. Vil I ikke selv køre, kan I tage bussen – se priser og afgangstider hos f.eks. Flixbus.

At komme rundt

Man kan nemt gå rundt til alle Gamla Stans seværdigheder. Skal du længere væk kan du tage sporvognen eller en af de mange små både, der forbinder øerne.

Overnatning Gamla Stan

Der er mange muligheder, hvis du vil bo i Gamla Stan. Du kan finde alt fra hostels til boutiquehoteller, og fælles for de fleste af dem er at de ligger charmerende i eller omkring de smalle gader. En håndfuld af de mest populære overnatningssteder på hotels.com og booking.com:

Old Town Lodge – Baggensgatan (hostel)
Hotell Skeppsbron – Skeppsbron
Victory Hotel – Lilla Nygatan
Mälardrottningen Hotel – Riddarholmskajen
Lady Hamilton Hotel – Storkyrkobrinken

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie. Er I mange, så kan et feriehus ofte være den billigste løsning.

Mad og drikke

Gamla Stan har flere end 150 spisesteder, men som nævnt ovenfor er det værd at undgå de værste turistfælder. Mange af Stockholms bedste restauranter ligger i bydelen, hvor du sjældent går galt i byen, hvis du spiser lokalt.

Alternativt kan du også spise fransk gourmet eller gå på opdagelse i de nye nordiske køkken, men du kan også finde restauranter med mad fra eksotiske steder som Asien og Sydamerika.

Caféerne ligger på stribe, og de tilbyder et bredt udvalg af sandwich og burger. Flere af dem er trendy steder, der satser på økologi og lokale råvarer, ligesom du kan smage øl fra små mikrobryggerier.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Sverige inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Stockholm

Travle Västerlånggatan
Indenfor i den flotte slotskirke
Typisk forretning i sidegaderne

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her