Hjem Tyskland Rejsebeskrivelse fra Travemünde med tips til din rejse

Rejsebeskrivelse fra Travemünde med tips til din rejse

+ praktisk information til dit besøg i Travemünde nederst på siden

“Der er bare skønt”, siger den venlige kvinde, jeg er kommet i snak med i toget fra Lübeck til Travemünde. Solbrun er hun sammen med hundreder af andre lübeckere på vej til den populære badeby, hvor feriestemning og dejlige strande venter.

For de fleste danskere er Travemünde kendt som færgehavn og en by man bare kører forbi. For tyskerne er det paradis. Det er her ud til Østersøens strande, de har mulighed for at komme væk fra hverdagen, og især i sommermånederne er Travemünde tætpakket med sommerglade turister.

Få hundrede meter fra endestationen Travemünde Strand står jeg nu på den brede promenade og følger med i livet. Alle, også min nye veninde fra toget, synes at have kurs mod stranden – som en flok lemminger stiller de sig i kø for at leje en strandkorb – de klassiske solstole, der er indbegrebet af tysk badekultur.

Denne del af Travemünde er overklassens legeplads. Det mondæne Atlantic Grand Hotel stråler om kap med de enorme palæer, der ligger rundt om golfbanen og de idylliske parkanlæg. Med gadenavne som Backbord, Achterdeck og Mittschiffs er jeg ikke i tvivl om, at søfart er og har været en stor del af byens historie.

Længere mod nord kommer jeg forbi fribadestranden og det flotte naturområde Brodtener Steilküste, der forbinder Travemünde med Timmendorfer Strand.

Stien mellem de to feriebyer er populær, og mere end en gang er jeg ved at blive kørt ned af cyklister, der har mere travlt med at nyde udsigten fra kystskrænterne end at holde øje med, hvor de kører.

Gågaden Vorderreihe

Vorderreihe og Altstadt

Fra Strandpromenade, der ligger ud til Østersøen, går jeg nu ad Travepromenade, hvor lystbådene ligger på stribe. Det er også her jeg kommer forbi det gamle fyrtårn, der opført i 1539 er Tysklands ældste.

Det er dog ikke længere i brug – faktisk kan det slet ikke ses fra havet mere – i fremskridtets hellige navn er der bygget nye hoteller og lejligheder foran. Til gengæld er fyrtårnet i dag indrettet som søfartsmuseum, hvor der fra toppen er en fin udsigt over floden og Travemünde.

Travepromenade hænger sammen med Vorderreihe, der vel godt kan kaldes for Travemündes turistcentrum. På den hyggelige gågade ud til havnen ligger caféer, restauranter og forretninger på stribe, og her tidlig formiddag er de første boder med souvenirs og kunsthåndværk allerede åbnet.

Travemündes gamle bydel

Vorderreihe er også en del af Travemündes Old Town. Væk fra havnefronten er byen stille, men rundt om det lille torv med kirken, der er fra midten af 1500-tallet, ligger en lang række pragtfulde gamle bindingsværkshuse, som har flere hundrede år på bagen.

Rundt om hjørnet støder jeg ind i det hus, hvor Willy Brandt boede natten inden han flygtede til Danmark. Huset var ejet af fiskeren Johannes Johannsen, der gav Brandt, som dengang hed Herbert Frahm, husly, inden han natten til den 3. april 1933 sejlede afsted mod Rødby.

Herbert Frahm var socialist og følte sig forfulgt af nazisterne. Han flygtede via Danmark til Norge, hvor han skiftede navn for ikke at blive fundet. Willy Brandt vendte efter krigen tilbage til Tyskland, hvor han i årene 1969-1974 var forbundskansler.

En af de små færger, der sejler i pendulfart mellem Travemünde og Priwall

Priwall

Sejlturen tager blot få minutter, men under den kolde krig var det som at komme til en helt anden verden. Fra Vorderreiche er jeg hoppet på færgen til Priwall, der er en lille halvø i Trave-floden. Før murens fald var det en del af Østtyskland, og det siges, at der her og der stadig er spor efter DDR-tiden.

Det er nu ikke til at se ved det spritnye havneområde Passatkaj, hvor de moderne ferielejligheder ligger på stribe. Det glade ferieliv i Travemünde fortsætter her på den anden side af floden med spisesteder, lystbådehavn og en lang strand ud til Østersøen, der hører til en af Tysklands bedste.

Hovedattraktionen i havnen er dog det smukke firmastede skib Passat, der kan ses på lang afstand. Det er endnu mere imponerende tæt på, og det er først, da jeg står på skibets dæk, jeg virkelig fornemmer dets størrelse og hvilket arbejde det må have været at sejle det.

Passatkaj – spritnyt havneområde på Priwall

Passat blev bygget i Hamborg i 1911 og har siden haft en omskiftelig tilværelse. Oprindelig sejlede skibet cargo til Chile, hvorfra det tog nitrat med tilbage.

Efter 1. verdenskrig blev Passat givet til Frankrig som del af en krigsskadeerstatning. Det tyske shippingfirma F. Laeisz, der fik skibet bygget, købte det tilbage og sendte det igen på fast rutefart til Chile.

Senere kom Passat på finske hænder, og efter 2. verdenskrig var det meningen, at skibet skulle ligge fast i havnen i Stockholm. Det blev dog sendt ud på flere eventyr af nye ejere, men da det identiske skib Pamir forliste i 1957, blev Passat sendt på pension.

I stedet for at blive hugget op købte byen Lübeck skibet og omdannede det til træningsskib for søfartsskolen i Schleswig-Holsten. I dag er Passat kombineret museum og hostel.

Selv har jeg afmønstret skibet og er nu på vej tilbage til Travemünde, hvor jeg sætter mig på restauranten Fisch & Meer, der ligger i fogedens gamle hus fra 1551.

Også her er der feriestemning – i selskab med en kold øl og en god smørstegt fisk tænker jeg tilbage på nogle gode dage i Nordtyskland. Travemünde er bestemt en positiv oplevelse, som ingen behøver at køre forbi.

Har du fået lyst til selv at besøge Travemünde, så kan du finde praktisk information under billedet.
Det flotte firmastede skib Passat

Praktisk information til dit besøg i Travemünde

Transport

Travemünde og naboen Timmendorfer Strand kan nemt besøges uanset om du kommer fra Danmark eller har base i Lübeck.

Fra Danmark via Rødby-Puttgarden kører du sydpå ad Autobahn 1 og tager afkørslen syd for Haffkrug for at fortsætte mod øst ad vej 432. Herfra er det bare om at følge skiltene – ved kysten fortsætter vejen mod syd (vej 76) til Ostsee Therme og få kilometer efter når du Timmendorfer Strand og herefter Travemünde.

Fra Danmark via Jylland kører du ad Autobahn 7 og fortsætter mod øst ad vej 206 ved Bad Bramstedt. Ved Bad Segerberg kan du vælge om du vil køre ad vej 432, hvor du kommer ind til Timmendorfer Strand og Travemünde fra nord eller køre ad Autobahn 20 og herefter Autobahn 1 og 226 mod Travemünde.

Fra Lübeck

Har du base i Lübeck kan du tage toget til Travemünde. Det tager kun 22 minutter, og det er nemt at købe billet i de røde automater, der tager mønter, sedler og kreditkort. Der er afgang én gang i timen i hverdagene.

Travemünde har tre stationer: Skandinavienkai, Travemünde Hafen Station (tættest på Vorderreiche og den gamle bydel) og Travemünde Strand Station (tættest på stranden).

Overnatning

Byen har en stribe hoteller som A-Rosa, Atlantic Grand Hotel og Lieblingsplatz Hotel, der ligger ud til stranden. I byen kan du se nærmere på Hotel Deutscher Kaiser og Hotel Lili Marleen.

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie eller Hotelspecials.dk. Er I mange, så kan et feriehus ofte være den billigste løsning.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyskland inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Billeder fra Travemünde

Strandliv i Travemünde
Det mondæne Atlantic Grand Hotel
Travemündes gamle bydel
Det firmastede skib Passat set fra Vorderreihe

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her