Der er sand så langt øjet rækker. Vinden suser over de imponerende klitter, mens solen skinner nådesløst over os. Havde det ikke været for det solbrune par, der ligger i læ bag det lille strandtelt, så kunne man nemt tro, at vi var langt ude i ørkenen.
Fuerteventura er bestemt bar og gold, men også et ægte badeparadis med Kanarieøernes i særklasse bedste strande.
Barsk, forladt og forblæst. Det var præcis de tanker, der strejfede mig dengang i 1997, da jeg første gang besøgte Fuerteventura.
Øen kan umiddelbart synes ugæstfri, men så snart man har oplevet en af de mere end 150 skønne strande, må det stå lysende klart for enhver, hvorfor vindsurfere, naturister og forfrosne nordeuropæere med trang til lidt sol har forelsket sig i Kanarieøernes anden største ø.
Fuerteventura har hverken natur, shopping eller forlystelser som naboøerne, men til gengæld en stribe rigtig lækre strande man normalt skal rejse langt efter i vinterperioden. På køreturen fra lufthavnen mod nord ser vi nøgne bjerge og et solsvedent landskab, der tørster efter vand.
Men det varer ikke længe før paradiset dukker op. Las Dunas, et otte kilometer langt ørkenlandskab, ligger smukt langs kysten syd for Corralejo, og det er her sol- og strandelskerne tilbringer dagen.
Det er også her vi får en fornemmelse af Sahara, da vi traver gemmen den imponerende sandørken. Som præriehunde ser vi strandgæsternes hoveder stikke op over sandklitterne, den sparsomme vegetation og de mange små stenafskærmninger, som tidligere turister har lavet til beskyttelse mod den ofte kraftige vind.
Der er god plads, og over alt ser vi naturister, der nyder sol og hav uden en trevl på kroppen. Dengang i 1997 var nøgenbaderne i klart overtal, men da vi år senere er tilbage igen af flere omgange, er Las Dunas Nationalpark i takt med udviklingen og den stigende turisme blevet mere mainstream.
Corralejo – byen i nord
”Surf- eller stranddag”, spørger Colin, mens han åbner en kold San Miguel. På Rock Café i Corralejo mødes solelskere og surferbumser om aftenen for en drink og lidt socialt samvær mens husorkestret spiller gamle klassikere.
Colin kender allerede svaret på hans eget spørgsmål, for vi møder ofte den entusiastiske bartenders kæreste Isabella på stranden.
I 1997 var Rock Island Café et af de eneste steder, hvor man kunne snuppe en cocktail eller kold øl. Siden er der kommet adskillige barer til, men stedet eksisterer stadig og er lidt af en institution i byen.
I forhold til Kanarieøernes øvrige feriebyer, så er Corralejo charmerende. Den hyggelige havnekaj er flankeret af ældre huse, der vidner om, at byen ikke kun er bygget for turisternes skyld.
Det er også på havnekajen man finder de gode restauranter, hvor frisk fisk og skaldyr er i fokus. Både fra kajen og den meget lille bystrand kan vi se over på Lanzarote og den lille ø Los Lobos.
Selvom Corralejo de senere år er vokset betydeligt, så er centrum heldigvis stadig omkring havnen og det nærliggende torv Plaza Felix Estevez, hvor der ofte er dans til levende musik om aftenen.
Vi tilbringer skønne dage i Las Dunas. Syd for de to store hoteller er badeforholdene bedst. Flere steder går de flotte sanddyner lige ned i det dybblå klare hav. Turister medbringende kølebokse, parasoller og strandtelte traver gennem sandet for at finde den helt rigtige plet.
Aftenerne er lige så forudsigelige som dagene. Efter en sundowner på Waikiki Beach Club, der i øvrigt serverer en glimrende paella, finder vi en restaurant i byen. På Beleten spiser vi frisk fisk og skaldyr, mens den står på masser af kød hos Toni og Queta, der ejer den gode restaurant El Sombrero, som ligger på kajen ved bystranden.
På opdagelse på det nordlige Fuerteventura
Hvem skulle have troet, at denne lille by engang har været hovedstad. La Oliva er nordøens mest populære seværdighed, men forholdsvis hurtigt overset. Vi har forladt Corralejo for en stund og er nu kørt mod sydvest, hvor vi hurtigt finder ud af, at det ikke ligefrem myldrer med turistattraktioner på Fuerteventura.
Vi passerer først Lajares, der vel blot består af hovedvejen. Men byen er typisk for Kanarieøerne og har en samling traditionelle stenhuse med ingen eller bittesmå vinduer ud til gaden. Engang betalte man skat efter antallet af vinduer på huset, som man derfor monterede på bagsiden, får vi at vide.
Længere mod syd kommer vi til La Oliva, hvor man heldigvis har bevaret en række bygninger fra dengang byen var hovedstad. Som resten af byen fremstår de smukke og kridhvide.
En af bygningerne, kaldet Casa de los Coroneles, eller Obersternes Hus, har engang været hjem for to ihærdige officerer, der styrede øen. Man siger, at huset har 365 vinduer, et for hver dag i året. I dag bliver det smukke hus brugt til udstillinger med fotos, malerier og moderne kunst.
Vi kommer også forbi klokketårnet fra det 18. århundrede, der er et andet af byens gamle monumenter, som er blevet restaureret. La Oliva har andre gallerier og museer, og det er som om, at det er her man prøver at samle øens kultur og historie.
Turen går atter mod nord. Vi vender bilen og kører gennem det næsten rødlige landskab ved Montana de Tindaya, hvor mountainbikere okser i det kuperede terræn. Det er et landskab, der står i stor kontrast til vores næste stop; Cotillo.
Den lille by på vestkysten har i årtier været populær for alverdens surfere, der vil prøve kræfter med områdets berømte og storslåede strande. Selve byen er hyggelig med små huse og glimrende fiskerestauranter, og så har man Castillo del Tostón, et gammelt tårn, der har været brugt som forsvar af øen.
Heroppefra kan vi se kystens pragtfulde strande, der er imponerende forskellige. Mod syd er de lange og barske med et mylder af surfere, der udfordrer de store bølger som vælter ind fra Atlanterhavet.
Mod nord ligger en række små badebugter med roligt vand, der tiltrækker solbaderne. Vi er mere til sol end surfing og kaster et par håndklæder i det fine sand nord for Cotillo.
Generelt fraråder man badning på Fuerteventuras vestkyst, men ikke her i Cotillo. Vandet er roligt og klart og bugterne synes at være en helt anden verden end surferparadiset få kilometer herfra.
Midtøen
”Hola”, siger den venlige mand med et forundret blik i øjet. De øvrige gæster på bodegaen nikker til os og ser ikke mindre overraskede ud. På Bodega El Refugio i Puerto del Rosario er man tydeligvis ikke vant til at se turister.
Det er næsten som en tidslomme at træde ind i det mørke rum, der er milevidt fra feriebyernes pizza og pasta. Her er der tapas på menukortet, og det ser ud til at være et populært samlingssted for de lokale.
Den centrale del af Fuerteventura er måske også det mest spændende område på øen. I hvert fald hvis man er til kultur, historie og lokalliv. Fra Corralejo er vi kørt mod syd til byens største by og nuværende hovedstad Puerto del Rosario.
De knap 25.000 indbyggere synes overraskende upåvirkede af turismen, og det er som om, at her passer man sig selv, og her lever man sit eget liv.
Der er såmænd heller ikke så meget at komme efter. Nåh ja, hvis du er med offentlig bus på turen fra nord til syd eller omvendt, så er det her du skal skifte. Det er også her, du har størst chance for at få et indblik i livet blandt Fuerteventuras indbyggere. Et liv som vi bliver en del af på den hyggelige bodega, der ligger et stenkast fra rundkørslen i centrum.
Puerto del Rosario har prøvet at få sin del af øens turisme. Engang hed byen Puerto de las Cabras, Gedehavnen, men for at tiltrække turisterne ændrede man navnet til det nuværende, der betyder Rosenhavnen.
I disse år gør bystyret endnu et forsøg på at gøre byen attraktiv for de besøgende. Promenaden og gaderne omkring centrum er shinet op, og over 100 skulpturer er opstillet i byen.
Som en oase i det ellers trøstesløse landskab dukker Betancuria op. Byen var Fuerteventuras første hovedstad, udnævnt af den franske baron Jean de Bethencourt, der erobrede området fra guancherne i 1405.
Mange franciskanere flyttede til byen i 1500-tallet, og efterhånden som Betancuria voksede, blev byen interessant for pirater, der angreb hovedstaden gentagne gange.
Ad veje, der skiftevis bringer os gennem småbyer, golde bjerge og velkommende oaser, besøger vi Fuerteventuras absolut største turistattraktion. Den gamle hovedstad er pragtfulde huse, der her og der er dækket af farvestrålende hibiscus og bougainvillea.
Kirken Santa Maria fra 1620, som franciskanerne byggede, er dog det det største trækplaster. Vi går indenfor, og nyder det smukke stengulv og de flotte træudsmykninger.
Vi besøger også Museo Artesania, der ligger lige overfor kirken. Her kan man se håndværk som vævning og brodering og lære lidt om livet på Fuerteventura i gamle dage. Det er også muligt at smage og købe den lokale gedeost, som øen er berømt for.
Udenfor Betancuria besøger vi et lille traditionelt landbrug, inden vi fortsætter mod syd til Pajara. Byen er kendt for sin lidt specielle kirke, der har et indgangsparti i typisk aztekerstil. Det siges, at en af byens borgere udvandrede til Mexico for derefter at vende tilbage til Pajara, hvor han udsmykkede kirken.
En kort køretur bringer os ud til vestkysten. Den lille by Ajuy består blot af et halvt hundrede huse og en lille sort lavastrand. Da vi har besøgt den enorme grotte nord for byen, der er som taget ud af en piratfilm, sætter vi os på en af byens loncherias for at spise lidt frisk fisk.
Her er forbavsende stille, og fra vores vakkelvorne træbord kan vi se ud på stranden og de små fiskerbåde. Der er ikke noget menukort, for her serverer man dagens fangst. Det er enkelt og lækkert, og så koster det næsten ingenting.
Fuerteventura har adskillige af den slags steder i de små fiskebyer, og jeg husker tilbage på et fantastisk besøg på en loncheria i Pozo Negro på øens østkyst, hvor en ældre dame blev ved med at komme med nye retter, der smagte himmelsk. Hele 90 kr. måtte jeg slippe for det gode måltid.
Badeparadiset i syd
”Wow”, siger vi i munden på hinanden, da Playa de Sotaventos storslåede strand åbenbarer sig foran os. Det turkisblå hav danner sammen med sandbankerne små indsøer med det klareste vand, og stranden ligner det paradis, man drømmer om en kold vinterdag i Danmark.
Vi er på vej til det sydligste Fuerteventura og har netop passeret Costa Calma, der ligger akkurat, hvor Jandia-halvøen starter. Feriebyen er skudt op i det øde ørkenlandskab, men takket være kunstvanding fremstår området grønt og frodigt.
Sandet fyger over vejen, da vi drejer af for at se lidt nærmere på byen. Costa Calma er opført udelukkende til turisme og udover en stribe butikker, barer og restauranter, så har turisterne ikke meget at fornøje sig med.
Men hvad gør det, når man har den superlækre strand lige uden for døren. Ved lavvande er det muligt at gå mange kilometer mod syd langs stranden for at besøge Playa de Sotaventos lagunelignende bademekka.
Bebyggelsen bliver langsomt tættere, og et resort bliver til flere efterhånden som vi nærmer os Jandia. Det siges, at det var tyskerne, der opdagede de fremragende strande på halvøen, og i forlængelse af den oprindelige by Morro Jable opførte de hoteller i det område som de døbte Jandia.
Man forstår, hvad der i sin tid tiltrak hotelkæder og forretningsfolk. Stranden ligger skøn og indbydende, men står i stor kontrast til hovedgaden Avenida Saladar, hvor barer, butikker, spillehaller og restauranter dominerer. Kønt er det ikke, og hovedgaden er måske det sted på Fuerteventura, der minder mest om de mere kendte kanarieøer.
Så er der mere charme i Morro Jable, hvor man stadig kan være en del af den kanariske hverdag. Halvøens oprindelige by har smalle stræder og et aktiv havn, hvor vi går på opdagelse.
Fiskerbådene ligger på stribe og vi er så heldige at se en stor rokke svømme rundt i havnebassinet. Morro Jable har en stribe glimrende bodegaer, der servere enkel tapas og som andre steder på Fuerteventura, så er fisk og skaldyr et godt valg til måltidet.
Dele af Morro Jable troner over byens strand og den lange strandpromenade, der bringer turisterne fra den gamle bydel til Jandia. Vi går med, og ser på den ene side store hoteller med formidabel udsigt over Atlanterhavet, og til den anden er der strand så langt øjet rækker.
Forbløffende få turister finder vej til Morro Jable. Til gengæld er der masser af liv i Jandia, hvor stranden helt forståeligt er det store trækplaster. I Corralejo foregår nøgenbadningen udenfor byen, men her i Jandia hopper man blot over hovedgaden og forbi det lille fredede område før man kan se naturisterne vimse rundt som Gud har skabt dem.
Det er omtrent her, vi møder en tysk kvinde, der er kommet i Jandia i årevis. Som mange andre tilbagevendende gæster, så kommer hun slæbende med en stor trækvogn.
Mad, vand, telt og tæpper bliver gjort klar til en solrig stranddag, der først slutter meget sen eftermiddag. Mange af solbaderne kommer til Fuerteventura flere gang om året og nogle er her et par måneder i træk.
Ofte har kvinden sin datter med, men denne gang er hun alene. Det bliver aldrig kedeligt, lader hun os forstå. Selvom man måske ikke lige ligger sammen på stranden, så kender alle hinanden, og de første pionerer har slæbt børn og børnebørn med, der på den måde fortsætter traditionen.
Den lange strand indbyder til lange gåture. Det gør vi så. Dog skal man tilpasse sin udflugt med tidevandet, men når det er gjort, så er det bare om at gå derudaf. Selvom det kan synes som en lang strand, så er flere mindre områder kendt under deres eget navn, ofte opkaldt efter den strandbar, som ligger tilknyttet.
En sundowner på Olimpo Bar og et godt måltid bestående af en stor veltilberedt bøf på Rock Café få hundrede meter derfra bliver slutningen på denne tur til Fuerteventura.
Øen ligner på mange måder sig selv fra dengang i 1997, da jeg første gang kom hertil. Forladt og forblæst? Sådan kan Fuerteventura stadig være, men ugæstfri? Slet ikke – efter dit første besøg på Kanarieøernes bedste strande, vil du uden tvivl føle dig velkommen.
Har du fået lyst til selv at besøge Fuerteventura, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til dit besøg på Fuerteventura
Transport
Ind og ud
Den nemmeste måde at besøge Fuerteventura er at købe en færdigpakket rejse hos et af charterbureauerne. Vil man selv stå for fly og hotel og på den måde have et større udvalg, så kan man skifte fly i f.eks. Berlin eller Düsseldorf, men der er mange andre muligheder.
Fra lufthavnen til dit hotel kan du benytte en transferservice som f.eks. Expedia tilbyder.
At komme rundt
Det er nemt at komme rundt på øen. Vejene er nye, og det er svært at køre forkert, da der ikke er så mange af dem. Desuden er skiltningen god. Dog skal man være opmærksom på, at der kun er grusvej til mange af de lækre strande, og det kan klart anbefales at leje en 4-hjulstrækker. Søg lejebil her.
Der er udmærkede busforbindelser mellem de større byer. Fra Corralejo er der busforbindelse til Puerto del Rosario og til El Cotillo. Fra Morro Jable er der bus til Puerto del Rosario.
Fra havnen i Corralejo kan man tage færgen til Playa Blanca på Lanzarote, for information om afgange klik her.
Overnatning
Fuerteventura er blevet en rigtig populær charterdestination. Turismen startede i Jandia på sydøen, og her er det primært tyskere der holder ferie. Området har mange store hoteller – flere med en flot udsigt over stranden. I Morro Jable, der er den gamle fiskerby ved Jandia, kan man finde enkel overnatning i de små byhoteller og pensioner
På nordkysten, i Corralejo, er udvalget efterhånden stort. Der er bygget mange nye hoteller de sidste 20 år, men i byens gamle kvarter kan man stadig finde enkel overnatning. Mange danske rejsebureauer har Fuerteventura på programmet.
Mad og drikke
Øens feriebyer er efterhånden fuldt udbyggede, og her kan du finde restauranter med mad fra det meste af verden. Den lokale mad består rigtig meget af fisk, men også kødretter og klassikere som paella er at finde på menukortene.
Det er stadig forholdsvis billigt at gå ud at spise på de kanariske øer, en hovedret på en almindelig restaurant fås typisk for 75-100 kr. På populære restauranter er det ofte nødvendigt at bestille bord i forvejen. Her er en liste over nogle af de restauranter vi har besøgt på øen:
• Restaurant El Sombrero (Corralejo)
• Waikiki Beach Club (Corralejo)
• La Laja Restaurant (Morro Jable)
• Saavedra Clavijo (Morro Jable)
• DOCK Grill Rock (Jandia)
Aktiviteter
Kun få steder i verden er muligheden for at prøve surfing så god som på Fuerteventura. Der er talrige udbydere, og surfbutikker findes overalt. Forhør dig om priser og varighed af kurserne.
Dykning
Fra både Corralejo og Morro Jable kan man tage på dykkerudflugter. Ved havnen i Corralejo ligger det velkendte Dive Center Corralejo, der udbyder ture under overfladen, se mere på www.divecentercorralejo.com. Dive Inn i Cotillo skulle være et godt sted for dykkere.
Glasbundsbåde
Fra havnen i Corralejo afgår dagligt glasbundsbåde. Turene er ofte færdigpakkede med besøg på Los Lobos og Papagayo-strandene på Lanzarote. Mad og drikke er som regel inkluderet, f.eks. hos Blue Delfin. Undervandsbåden Nautilus afgår fra havnen i Caleta de Fuste hver time i dagtimerne. Turen i den gule undervandsbåd varer 45 minutter.
Katamaran
Fra havnene i Corralejo, Morro Jable og Caleta de Fuste kan man tage på tur med katamaran på Atlanterhavet. Corralejoturen går til Los Lobos, mens turen fra Caleta de Fuste er en 4-timers tur med frokost inkluderet. Morro Jable-turen afgår fra havnen klokken 10.00 – barbecue er inkluderet i prisen.
Golf
Golfbaner er også dukket op på Fuerteventura. Umiddelbart syd for Caleta de Fuste, overfor Atlantico Shoppingcenter, ligger en 18-hullers golfbane. I Las Playitas ligger også en bane i forbindelse med Playitas Grand Resort.
Forlystelsesparker
BAKU Water Park er et vandland i den sydlige del af Corralejo. Her er også bowling og golf-træning. Oasis Park er en enorm park ved byen La Lajita på Jandia-halvøen. Her er søløveshow, afrikansk savanne, papegøjeshow og meget meget mere på de ialt 780.000 km².
Øvrige aktiviteter
I byen Parque Holandés, ca. 15 km syd for Corralejo, kan man ride på heste. Små områder med legeplads og trampolin ligger ved hotel Las Olas og hotel Corralejo Beach. Her er der desuden anlagt en minigolfbane. Dybhavsfiskeri er populært på Fuerteventura – gå blot ned på havnene i Corralejo og Morro Jable, hvor der ligger flere udbydere.
Strande
Fuerteventuras strande er uden tvivl de bedste og smukkeste på kanarieøerne. Fint sand og krystalklart vand findes mange steder, men om man er til strandene i nord eller syd er en smagssag.
Mod nord bør man besøge Las Dunas fantastiske strande. De er bedst på den sydlige del, hvor man finder imponerende klitter og lækkert klart vand. Her og der er der udlejning af solstole, og et par strandbarer findes også.
På den nordlige del af øen kan man også besøge strandene ved Cotillo, der har perfekte bademuligheder nord for byen. Jandia-halvøen, der ligger helt mod syd, har faktisk strand langs hele østkysten. Den starter i Morro Jable, og fortsætter i Jandia, hvor den hedder Playa del Matorral.
Ved Club Aldiana skifter den navn til Playa de Butihondo, derefter Playa de Esquinzo, der fortsætter ud i Playa de Sotavento der strækker sig adskillige kilometer. Sotavento glider over i Playa Barca og stranden i Costa Calma, i alt er det en strækning på 12-14 km.
Man kan gå hele strandens længde, men husk dog at tage højde for tidevandet. Her og der ligger strandbarer, som regel med udlejning af solstole.
For at komme til Sotavento i bil kan man lige syd for Costa Calma dreje væk fra hovedvej FV2. Kig efter skiltet med Risco del Paso eller hotel Los Gorriones. På Jandia-halvøens vestkyst finder man Playa de Cofete, en lang barsk strand med høje bølger. Badning frarådes, men det er en imponerende strand.
Lige nord for ligger Playa de Barlovento, der minder en hel del om Cofete. Fuerteventura har også mange strande med sort lavasand, f.eks i Ajuy. Også stenstrande, som f.eks i Pozo Negro, ligger spredt rundt på øen. Disse strande er ikke særligt besøgte, ikke underligt når man har så mange lækre strande.
På Fuerteventura er naturisme meget udbredt, især i Jandia mod syd, her er det lige før at det er mest almindeligt at bade nøgen. Naturisme findes også på den nordlige del af øen, primært i Las Dunas sydlige del og i Cotillo.
Er formålet med din ferie på Fuerteventura at ligge på stranden, så overvej at medbringe et strandtelt eller lignende for beskyttelse mod vinden, der ofte er krafitig.
Ved mange solstole står en slags læsejl, der også giver fin beskyttelse. Alternativt kan man benytte en af de mange stenafskærmninger, som tidligere turister har bygget. Men her skal man være tidligt ude – de bliver ofte hurtigt optaget, og mange, især tyskere, har en mani med at “reservere” en af stenafskærmningerne ved f.eks at skrive en dato med sten for deres “reservation”.
Man kan selvfølgelig ignorere denne underlige tradition, men vær klar til en heftig diskussion med disse mennesker.
To solstole med parasol koster fra ca. 5 € pr. dag – priserne er nogenlunde ens rundt på øen. På en del af Fuerteventuras strande findes livredder og et flagsystem, der bør respekteres.
Vejret på Fuerteventura
Fuerteventura er et typisk vinterrejsemål, dagtemperaturerne ligger typisk på 18-22 °C fra december til februar. Det blæser en del på øen, hvilket kan virke koldt på en varm krop.
Fuerteventura skulle være den mest solsikre af de Kanariske øer, og i modsætning til f.eks Gran Canaria og Tenerife, så er her ikke forskel på klimaet fra den nordlige til den sydlige del af øen. Se vejret på Fuerteventura lige nu.
Vi har besøgt både nord og syd og syd er absolut bedst hvis man er til strand. Der er nemmere adgang og så er der et større udvalg af hoteller.