Kraków har forbavsende mange gode spisesteder. Du kan selvfølgelig få mad fra det meste af verden, men det er sjovt at gå ombord i det polske køkken, der på mange måder overrasker.
Maden minder i høj grad om det man får serveret i f.eks. Tjekkiet og andre østeuropæiske lande, men også det tyske og jødiske køkken har i større eller mindre grad sat sit præg.
Polsk mad i dag er ofte med masser af kød – primært svinekød, men også and og kylling. Man bruger bær, urter og årstidens grøntsager som f.eks. kål, kartofler og gulerødder til de traditionelle retter, som vi i Danmark nok ville kalde rustik husmandskost.
Siden murens fald i 1989 har det polske køkken gennemgået en rivende udvikling. Mange restauranter prøver at udvikle og forfine de gamle retter, mens andre har kastet sig over fusionskøkkenet og afprøver nye ingredienser og smagsvariationer.
Herunder kan du læse om fire restauranter som vi besøgte på vores rejse til Kraków. De er af hver deres grund anbefalelsesværdige og kan alle findes på kortet nederst på siden.
Til planlægningen af din rejse kan du læse mere i min Kraków Guide og i disse indlæg:
• Hvor skal du bo i Kraków – de mest populære bydele og områder
• Hotel i Kraków – de bedste overnatningssteder lige nu
1 U Babci Maliny
U Babci Maliny kan meget vel være en af de mærkeligste restauranter, du kommer til at spise på. Restaurant er måske så meget sagt, stedet har mere karakter af cafeteria med høflig selvbetjening. Det er ikke et sted du finder af dig selv – U Babci Maliny ligger ned ad trappen til højre i en kælder i baggården til et bibliotek.
Du vil utvivlsomt få et smil på læben, når du træder ind i den kitchede restaurant, der med en blanding af gamle møbler og boksebilleder på væggen er højst ejendommelig. Man sidder på række ved langborde, og du skal ikke vente på tjeneren – her henter du selv menukort, bestiller ved disken og sætter dit service til opvask.
Maden er ægte polsk husmandskost som store schnitzler og f.eks. bigos serveret i et stort rundt brød. Bigos er en af Polens mest berømte retter, der traditionelt laves over flere dage, hvor den varmes op og køles ned igen og igen.
U Babci Maliny er billig og menukortet er omfattende, men forvent ingen hjælp mht. ingredienser eller forslag til retter – her taler man kun meget lidt engelsk. U Babci Maliny ligger på ul.Slawkowska 38.
2 Czarna Kaczka – The Black Duck
Et andet sted vi spiser god polsk mad er på Czarna Kaczka – The Black Duck. Restauranten er dog noget dyrere end U Babci Maliny, men til gengæld er der også kræset lidt mere for maden. Og så er her god service og rigtig hyggeligt i den lille gårdhave, hvor bordene med de rødternede duge hurtigt bliver fyldt op.
Jeg får en halv and fyldt med linser og blåbær, som smager glimrende, mens Connies champignonsuppe er mere ordinær. På menukortet er der andre polske klassikere med primært and, men også en stribe supper som rødbedesuppe og græskarsuppe. Der er dog ingen tvivl om, at The Black Duck skal besøges for sine gode anderetter.
The Black Duck ligger på en sidegade til Grodzka få hundrede meter syd for Rynek Glowny. Restauranten er yderst populær og bordbestilling anbefales – især hvis du vil have en plads i gårdhaven i sommermånederne. The Black Duck ligger på ul. Poselska 22.
3 Introligatornia Smaku
Polsk med et twist. Sådan kan man godt kalde maden på Introligatornia Smaku, der ligger i bydelen Kazimierz. Det er et lidt pænere sted, hvor man prøver at kombinere de polske madtraditioner med nye ingredienser, og det er i den grad vellykket.
Vi får serveret en gratis appetizer bestående af en skøn gåsepaté, og den høje kvalitet fortsætter, da vores mad kommer på bordet; kanin i sennepsauce med gnocchi og rodfrugter samt and med rødkål, kartofler og æblechutney. Kødet er mørt og retterne veltilberedte.
Restauranten har et godt vinkort og kører med et højt serviceniveau. Det er et sted, hvor du får noget for pengene – vi giver kun kr. 75-80,- pr. ret og havde Introligatornia Smaku ligget i Vesteuropa ville prisen sandsynligvis være tredoblet.
Skal der siges noget negativt om stedet, så er der højt til loftet, og det gør, at restauranten hurtigt virker meget støjende. Introligatornia Smaku ligger på Jozefa 20 i Kazimierz.
4 Przystanek Pierogarnia
Przystanek Pierogarnia er STEDET i Kraków at spise pierogi – små dumplings med fyld. Folk valfarter til hjørnet af Bonerowska og Morsztynowska for at få fingrende i de berømte pierogi, og ved spisetid midt på dagen og om aftenen kan køen være temmelig lang.
Przystanek Pierogarnia er ikke en traditionel restaurant, men en slags fast food sted, hvor du bestiller din mad gennem et hul i væggen. Menukortet er håndskrevet og består primært af pierogi, men også af et par andre enkle polske retter. Der er en håndfuld siddepladser, men om sommeren er der borde og stole ude på gaden.
Lad mig sige det med det samme; jeg er ikke helt så begejstret for pierogi. Det er muligt at Przystanek Pierogarnia laver dem, som de skal laves i Polen, men de er langt fra på højde med de dumplings jeg har fået serveret i f.eks. Kina.
Denne varme sommerdag bestiller vi pierogi med bl.a. ost og spinat – udmærkede, men bestemt ikke noget at falde i svime over. Til gengæld er det vanvittigt billigt – ni pierogi koster ca. 16 kr. Pierogi kan også have fyld af bl.a. kål og hakket kød og serveres typisk med stegte løg. Przystanek Pierogarnia ligger på ul. Bonerowska 14.
Nyttige links til din rejse til Kraków
Transport
Fra både Billund og København kan du flyve direkte til Kraków. Søg og sammenlign flybilletter her. Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel med f.eks. Expedia eller lej en bil som du kan bruge under dit ophold.
Overnatning
Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.
Du kan finde forslag til overnatning i indlægget Hotel i Kraków – de bedste steder at bo.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Polen inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.