Er du på vej til Nepal på egen hånd, så kan du her læse mere om det at rejse i det spændende og fremmedartede land. Få gode råd om bl.a. ind- og udrejse, penge og shopping.
Indholdsfortegnelse
Vejret og bedste rejsetidspunkt
Oktober til marts/april er bedste rejsetidspunkt i f.eks. Kathmandu, Pokhara og Chitwan. Isæt oktober og november er populære pga. det klare vejr – perfekt til bjergbestigning. I Kathmandu ligger temperaturen i perioden på 16-24 °C, men nætterne kan være køligere. Det er varmere i både Pokhara og Chitwan.
Foråret kommer hurtigt med et fantastisk blomsterhav, og det gør tidspunktet populært. Marts og april byder typisk på temperaturer på 24-28 °C i Kathmandu og igen lidt varmere i Pokhara og Chitwan.
Indrejse og transport
Ind og ud
For at besøge Nepal lander du i Kathmandus lufthavn Tribuvan, der ligger i udkanten af byen. Flere selskaber flyver til Kathmandu – f.eks. Emirates fra Dubai, Qatar Airways fra Doha, Turkish Airlines fra Istanbul, Thai Airways fra Bangkok samt en række indiske flyselskaber, bl.a. Air India fra Delhi. Søg og sammenlign flybilletter her.
Der er pt. visumpligt ved indrejse i Nepal. Se aktuelle regler her (kun vejledende).
Du kan opnå visum på tre måder:
1. Hjemmefra. Kontakt Nepals ambassade i Danmark.
2. Visum ved ankomst ved brug af skærmene i lufthavnen, der også kan tage de nødvendige billeder af dig.
3. Visum ved ankomst på traditionel vis, hvor du udfylder ansøgning og medbringer to pasbilleder og en kopi af hovedsiden af dit pas
Ha’ adressen på dit hotel klar – den skal du bruge ved visumansøgningen. Visum ved ankomst koster 25 USD pr. person for 15 dage.
Uanset hvordan du får visum skal du udfylde et indrejsekort, der som regel bliver udleveret af flypersonalet.
Lufthavnen i Kathmandu er Kaotisk – alle farer forvirrede rundt, men ingen gider tilsyneladende at lave om på den forkerte skiltning. Der er forskellige køer alt efter om du har visum hjemmefra eller får det lavet i lufthavnen, og så er der særlige køer til indiske og nepalesiske statsborgere.
Fra lufthavnen kan du tage en taxi. Der findes en officiel taxiskranke umiddelbart efter toldområdet. Bedst er det at sørge for transport hjemmefra – her kan dit overnatningssted sandsynligvis hjælpe.
At rejse ud af Kathmandus lufthavn sætter virkelig tålmodigheden på prøve. Vær i lufthavnen minimum tre timer før afgang – også selvom dit hotel eller din chauffør siger noget andet.
Ved ankomst til lufthavnen vil du uden tvivl se et hav af mennesker. Det ser temmelig kaotisk ud, men langt de fleste er der for at vinke farvel til venner eller bekendte. Køen ind til afgangsterminalen starter allerede uden for bygningen, da din bagage skal scannes. Lige inden scanningen bliver køen delt i to – èn for kvinder og èn for mænd.
Husk at få et “security checked” mærke på din kuffert.
Efter indcheck starter den helt store tålmodighedsprøve. Du skal udfylde et afrejsekort, som du tager med til paskontrollen. Herefter er det tid til sikkerhedstjek. Igen er der en kø for mænd og en for kvinder. Det kan nemt tage en times tid at komme gennem security.
Husk! Når du er kommet igennem security skal du have stemplet dit boardingkort af sikkerhedsfolkene – nødvendigt for at få adgang til gaten.
At komme rundt i Nepal
Transport med bil eller bus kan tage væsentlig længere tid end man regner med. Der er ofte tale om bjergkørsel på etsporede veje, der er fyldt med busser og lastbiler. De kører langsomt, og selvom nepaleserne i vores øjne kører hasarderet og til tider vanvittigt for at overhale, så er det en del af trafikkulturen og bredt accepteret.
Bilkørsel i Nepal er med andre ord ikke for sarte sjæle, men en nødvendighed, hvis du vil opleve det smukke land.
Den lange transporttid på vejene gør også, at det er værd at være opmærksom, hvis du vil booke en pakke hos et af de mange tourbureauer. Fra Kathmandu kan du f.eks. købe en pakke som “3 dage i Pokhara”, men to af dagene vil blive brugt på transport. Du har således kun én dag i Pokhara. Sæt derfor masser af tid af til dit besøg i Nepal.
Du kan vælge at flyve indenrigs i Nepal, men de lokale flyselskaber har mildest talt ikke den bedste safety record.
Overnatning i Nepal
I Nepal finder du alt i overnatning. Se mere under de specifikke guides:
• Kathmandu Guide
• Pokhara Guide
Shopping
Nepal er et sandt shoppingparadis. Sørg for at have god plads i rygsæk eller kuffert når du ankommer, for du vil uden tvivl købe meget mere end du regner med.
Bor du i turistkvarteret Thamel i Kathmandu, vil du blive bombarderet med gode tilbud på alt fra bøger og trekkingudstyr til tøj, tasker, kunsthåndværk og religiøse effekter.
Der er masser at bruge penge på og selvfølgelig skal du prutte om prisen. Gør det med et smil og mærk efter om sælgeren respekterer dig.
Er startprisen skyhøj går du blot igen, men omvendt skal du ikke forhandle om småører. Prisniveauet er i forvejen lavt, og de småpenge du prutter om kan være dit personlige bidrag til en befolkning, der bestemt ikke har for meget.
Nogle forretninger kører med såkaldt fixed prices – faste priser, hvor du ikke behøver at prutte om prisen. Det kan være en god idé at tjekke prisniveauet i sådan en forretning, inden du skal ud og forhandle om dine indkøb.
Der er ingen tvivl om, at Thamel er det absolutte shoppingmekka i Nepal. Jeg vil dog anbefale, at du ikke bare går shop-amok de første dage her. Mange af de varer du kan købe i turistkvarteres gader er produceret andre steder, og skal du alligevel rundt i Nepal, så køb dem lokalt.
Det er ikke bare billigere, men du støtter også de lokale producenter, der meget ofte er selvforsørgende mænd og kvinder, som er helt afhængige af dit køb. De mange tibetanske varer er som regel produceret i flygtningelejrene omkring Himalaya, og du gør klogt i at købe dem der, hvis muligt.
Området omkring Himalaya er kendt for yakokser og deres uld bliver brugt til bl.a. huer, sokker og tørklæder. Du vil uden tvivl se masser af skilte på varerne, der reklamerer med 100 % yakokseuld, men her er der grund til at være på vagt.
Uld fra yakokser er dyrt og langt de fleste varer i butikkerne er blandinger af forskellig slags uld. Vil du f.eks. have et tørklæde af 100 % yakokseuld ligger prisen på ca. 4.000 rp.
Praktisk information
Religion
Over 80 % af indbyggerne i Nepal er hinduer. Lige over ni procent er buddhister, men de synes at fylde meget i forhold til antallet. Måske fordi tibetanerne ikke bliver talt med og mange templer og helligdomme er så synlige.
Sprog
Nepal har hele 122 sprog. 78 % taler nepali, der er det officielle sprog. De fleste i turistbranchen taler også et forståeligt engelsk.
EL
Vi havde ikke problemer med stikkene i Nepal. Vil du være på den sikre side, så køb en adapter – dem kan du finde hos f.eks. Rejsegear.
Penge
Møntfoden i Nepal hedder rupee. I alle større byer er der masser af vekselerer, der gerne tager mod euro, amerikanske dollars og af og til også danske kroner.
Kontantautomater findes, men ofte er de ude af drift eller også tager de ikke f.eks. Visakort, selvom de reklamerer med det. Finder du først en automat, der spytter penge ud, så er det om at forsyne sig. Nogle automater har limit på 20.000 rp. andre på 35.000 rp.
Automaterne er af den slags, hvor du sætter kortet i og tager det ud efter ca. fem sekunder. Herefter starter menuen, der er på engelsk.
Bemærk, at der som regel bliver pålagt et lokalt gebyr ved hævning i kontantautomater.
Fotografering
Lad det være sagt med det samme: Husk det helt stor memory card til dit kamera, når du rejser til Nepal. Der er masser af fantastiske ting at tage billeder af – naturen, smukke monumenter og alle de anderledes ting, som vi finder spændende og fascinerende.
Og så er der selvfølgelig menneskene. Her er det en god idé at spørge om lov før du stikker dit kamera op i hovedet på folk. Det gælder især under religiøse ceremonier.
Forsikring og sundhed
Husk at tegne en rejseforsikring (måske har du allerede en i din indbo-forsikring) – hospitalsindlæggelse og et besøg ved lægen kan være dyrt. Tjek også om du skal have vaccinationer inden du rejser. Læs mere om sundhed på rejsen her.
Øvrigt
Nepal er hektisk og kaotisk. Ha’ god tålmodighed og lad den fremmedartede kultur være en del af oplevelsen.
Du vil ganske sikkert møde en del tiggere på din vej – om du vil give noget er helt op til dig selv. Der er ingen tvivl om, at der er masser af værdigt trængende i Nepal. Personligt har jeg altid set det som en god måde at hjælpe – en hjælp, der går direkte til den trængende og ikke til organisationer, der derefter skal dele ud med et vist spild til følge.
I Kathmandu går en del mødre rundt med deres barn på armen og prøver at få turisterne til at købe mælk i kiosken lige ved siden af. De vil ikke have penge, men mælk, hvis pris er mangedoblet. Barnet får ikke mælken, da flasken bliver returneret uåbnet til kioskens ejer af kvinderne. De deler profitten af en varer, der bliver sat til salg igen og igen.
Nepal er et mandsdomineret samfund. Enlige kvinder bør have sin sunde fornuft med og undgå mindre befærdede områder efter mørkets frembrud.
Er du mand, vil du uden tvivl også få tilbudt hash, når du går rundt i Thamel – Kathmandus turistkvarter. Her er kun er godt råd: sig nej tak!
Se i øvrigt Udenrigsministeriets rejsevejledning til Nepal og det er en god idé at skrive sig på danskerlisten inden du rejser.
Tak for god info. Vi tager et halvt år til Østen efter nytår og har Nepal på listen. Hvor lang tid skal vi bruge der tror du?
Hej Linnea. Uha, det er svært at svare på. Vil I have god tid så sæt et par uger af. Det kan man sagtens bruge. Men det afhænger selvfølgelig af, hvad og hvor meget I vil se. Skal I også trekke er det endnu længere tid. God rejse 🙂
Meget relevant for os som snart tager afsted til Nepal. Vi var ikke klar over at man kunne lave visumansøgningen online i lufthavnen. Tak
Hej Lasse og Sara. Super at I kan bruge indlægget. Ha’ en rigtig god rejse 🙂
Rigtig fedt at støde ind i dit indlæg her. Det er blevet læst flere gange nu inden vores rejse rundt i asien. Tusind tak
Super at I kan bruge indlægget (det var faktisk det, der var meningen) 😉
Godt arbejde – store roser herfra ?