Irland er med rette kendt for sin gode øl. Mest berømt er uden tvivl Guinness, der nærmest er en institution i landet. Den mørke øl er en stor del af pubkulturen, hvor irer af begge køn og i alle aldre synes at holde af den fyldige stout. Læs mere om Guinness historie og mit besøg på Guinness Storehouse her.
Guinness Bryggeriet fylder en hel del i Dublin. Ikke kun på pubberne, men også rent fysisk. Faktisk består det meste af bydelen Usher’s Island af bryggeriet, der bestemt ikke pynter.
Helt forståeligt er lige præcis dette område kåret som det grimmeste i Dublin, men havde det ikke været for Arthur Guinness og bryggeriet ved St. James Gate, ville verden sandsynligvis være uden den berømte stout.
Arthur Guinness – manden bag den berømte stout
Arthur Guinness var lidt af en iværksætter. Nogle vil nok også kalde ham nørd. I hvert fald har han udviklet og forfinet den stout, der i dag er verdensberømt.
Med et lån på 100 £ startede Arthur Guinness i en alder af 27 år et ganske lille bryggeri i byen Leixlip i 1752. I begyndelsen bryggede han udelukkende ale, og det var også den øl han tog med til Dublin syv år senere, hvor han grundlagde bryggeriet ved St. James Gate.
Det var dengang et øde område uden for Dublins centrum, og Arthur Guinness fik forhandlet sig til en bemærkelsesværdig kontrakt. Han lejede jorden i 9000 år for en årlig sum på 45 £.
Arthur havde pæn succes med sin øl, der første gang blev eksporteret i 1769. Men det er i årene efter den entusiastiske brygger grundlægger sin store succes. I London er man begyndt at drikke stout, og snart efter kommer den mørke øl til Dublin.
Øltypen falder i Arthur Guinness smag og han begynder straks at lave sin egen opskrift. Det går så godt, at Arthur i 1799 dropper sin ale og kun koncentrere sig om at producere den perfekte stout.
I 1803 dør Arthur Guinness, men hans søn er heldigvis klar til at overtage bryggeriet. I 1823 bliver den præcise opskrift på en Guinness stout nedskrevet og standardiseret. Det er den opskrift, der stadig bruges og som naturligvis er hemmelig.
Mit besøg i Guinness Storehouse
Guinness Storehouse er et stort museum i fem etager, der handler om Guinness historie og hvad der skal til for at brygge den perfekte stout. Man kan også høre om hvorfor øllen blev opbevaret i tønder og hvordan den blev transporteret rundt i verden.
Det er et moderne museum, der nemt kunne have været væsentligt mindre. Her er rigtig god plads, og selvom man har prøvet af fylde op med interaktive oplevelser og en stor souvenirbutik, så er det historien om selve brygningen og indholdet af den berømte øl, der er mest spændende.
F.eks. finder jeg ud af, at der skal noget ganske særligt vand til at lave en klassisk Guinness. Bryggeriet har også specialuddannede medarbejdere, der kun beskæftiger sig med at finde de bedste råvarer, som de håndplukker til produktionen.
Og så er der historien om de 232 °C. Den temperatur som byg skal have, når den bliver ristet. I hvert fald, hvis man vil brygge den klassiske Guinness. Er temperaturen lavere, så bliver smagen anderledes, og er den højere, så går der ganske enkelt ild i byggen.
Nej, det er ikke nemt at lave en af verdens mest berømte øl. Under mit ophold i Dublin fortæller flere turister, jeg taler med, at en Guinness bare smager anderledes i Irland. “Andre steder i verden er en Guinness god, men i Irland er den bare fantastisk”, fortæller en fransk pige mig.
De skulle bare vide, at jeg aldrig har smagt en Guinness. Det skal jeg så nu. Min billet inkluderer en valgfri øl, der skal drikkes i The Gravity Bar, som er nyopført og ligger øverst på bryggeriet med flot udsigt over byen. Jeg vælger selvfølgelig en klassisk Guinness, der absolut ikke falder i min smag. Jeg er bare ikke vild med mørk øl.
Guinness i dag
I dag er Guinness et af verdens største bryggerier. Øllen brygges i 49 lande og bliver solgt i over 150. Det anslås, at der hver dag drikkes 10 millioner glas af den berømte stout.
Man kan rolige kalde Guinness for et familieforetagende. I fem generationer siden grundlæggelsen har der siddet et medlem af Guinness-familien som formand for bryggeriets bestyrelse. Først i 1986 overtog en person udefra posten.
Det er ikke kun øllen Guinness er berømt for i dag. Bryggeriet har gennem årene doneret penge til velgørende formål. Grundlæggeren Arthur Guinness har bl.a. givet penge til renoveringen af St. Patrick’s Cathedral og købte i sin tid St. Stephens Green, et parkområde midt i Dublin, tilbage til folket.
Jo, der er megen stolthed forbundet med Guinness. Bryggeriet har helt forståeligt en særlig plads i Irlands historie, og det er som om, at befolkningen for en gang skyld har noget at samles om.
Har du fået lyst selv at besøge Guinness Storehouse, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til dit besøg i Guinness Storehouse
Guinness Storehouse ligger ved St. James Gate. Fra centrum af Dublin omkring Temple Bar og O’Connell Street tager det ca. 25-30 minutter at gå til museet. Alternativt kan du tage en taxi.
Jeg anbefaler, at du booker billet på forhånd. Guinness Storehouse er superpopulær, og du vil med stor sandsynlighed ikke få adgang, hvis du kommer uden at have booket på forhånd.
Når du booker billet på forhånd skal du vælge det tidspunkt, du vil besøge stedet.
Guinness Storehouse tilbyder forskellige billettyper, hvor du også har mulighed for at tage med på en tre timer lang rundvisning – se mere på museets hjemmeside her om, hvad der tilbydes lige nu.
Der er også flere muligheder for at få noget at spise. På femte etage ligger restauranterne Arthur’s Bar og 1837 Bar & Brasserie, der begge serverer mad, som passer perfekt til øl.
Overnatning
Guinness Storehouse fylder som nævnt temmelig meget i bybilledet, så der er ca. 1 km til nærmeste overnatningssteder. Se f.eks. Staycity Aparthotel Tivoli og Aloft Dublin City, der begge får gode anmeldelser af tidligere gæster.
Du kan se det fulde udvalg af overnatningssteder i form af hoteller eller lejligheder på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser. I min Dublin Guide kan du se, hvilke hoteller jeg anbefaler i Irlands hovedstad.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Irland inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.